13.s.e.pinse

MK.7,31-37

H¿gmesse

 

I

 

EFFATA!sa Jesus. Et vanskelig ord! For det f¿rste er det aramaisk, som var Jesu egetsprŒk. Men det har dypere mening. NŒr ordet stŒr i Bibelen viser det oss at detsom hendte mŒ ha brent seg fast i Peter, som stod og sŒ, og h¿rte det somskjedde i Evangeliet i dag.

 

Du ser,Markus, han som skriver dette, var Peters n¾re medarbeider, og v¾r sikker pŒ atPeter hadde sagt til Markus:

 

Dette erviktig, Markus!  FŒ det for all delmed nŒr du skriver Boken om Jesus! Du kan tro det var fantastisk! Jesus er heltmakel¿s! Helt utrolig! Plutselig str¿mmet ordene over leppene til mannen!  Tenk, han som bare hadde fŒtt fram noenlyder! Du skulle sett hvor glad han var!

 

II

 

Jesushadde reist fra Israel til Libanon. Der hadde Han helbredet en jente som boddei den byen vi i dag kaller Tyr, ute ved Middelhavet. EtterpŒ hadde han reisthjemover. Han hadde v¾rt innom en annen by i Libanon som vi i dag kaller Saida.SŒ hadde Han gŒtt langt i varmen da Han kom fram til Genesaretsj¿en.

 

Der bliren syk mann f¿rt fram til Jesus. Han var d¿v, og nesten stum. Vennene vil atJesus skal be for mannen.

 

Jesushandler pŒ en merkelig mŒte: ÒHan stakk fingrane sine i ¿yra hans, tok spyttog r¿rte ved tunga hans.....Ó(7,33) Han r¿rer ved de syke stedene pŒ kroppen til mannen. DetŒ bruke spytt er rart for oss, men det var slik det ble gjort pŒ den tiden nŒren skulle helbrede sykdom. Og med dette viser Jesus mannen helt konkret at Hanvil hjelpe!

 

III

 

Men Jesusgj¿r dette annerledes enn andre. Han sier ikke Hokus Pokus! Han sier bare etteneste ord: Effata! Det betyr: Lukk deg opp!

 

Men f¿rstsukker Han, stŒr det. Hva betyr det? Det betyr at Jesus ber for mannen. Og sŒtaler Han. Ja,  Jesus bare talte,og sŒ skjedde det. Jesus bruker sitt Ord. Akkurat som da Han stilte stormen.Akkurat som da verden ble skapt. Da sa Gud: Det bli lys! Det Jesus sier nŒ ernesten det samme. For egentlig sier Han: Det bli lyd!

 

SΠstor og mektig, og sΠgod er Jesus!

 

¯rene ble Œpnet. Og tungen bli l¿st. Han h¿rte. Hantalte. Jesus fikk stelle med mannen fordi Han ble f¿rt til Ham. Fordi Han komtil Ham!

 

Peter sto og sŒ og h¿rte. Og Markus skrev det ned. MenJesus ville mer enn Œ helbrede. Det gjaldt for mannens del. Og det gjelder Œhuske for oss.

 

IV

 

Effata! Lukk deg opp! Mannens ¿rer og munn Œpnet seg.Hvorfor? For Œ h¿re lyd med ¿ret. For at han kunne tale, synge med tungen.

 

Men sŒ gjaldt det ogsŒ Œ kunne h¿re og tale noe heltspesielt.  For det gjelder Œ h¿renŒr Jesus taler til oss! Det var viktig for mannen ved Genesaretsj¿en, og deter viktig for oss. Slik at vi kan h¿re Guds Ord! Slik at vi kan h¿re at Han vilfrelse oss og f¿re oss til Himmelen! Slik at vi kan bruke vŒr munn til Œ prise Jesus. Slik at Ordet om Jesus kan gŒ videre til andre!

 

Hvordan kan dette skje hos oss?

 

V

 

Ja, f¿rst gjelder det virkelig  Œ komme til Herren . Dette er noe viofte har vanskelig for. Men se at det stŒr: Mannen ble f¿rt til Jesus.

 

Lever vi borte fra Jesus, da utsettes sΠlett detviktigste av alt: Πta i mot Ham som sin Frelser.

 

Men slik kan det ogsŒ gŒ pŒ en litt annen mŒte om vilever sammen med Herren. Vi sier til oss selv at vi har sŒ mye Œ gj¿re. MedvŒrt arbeid, vŒr familie, og vŒre interesser. Til og med kan dette gjelde vŒraktivitet i kirke-og kristenliv. SŒ mŒ Herren av og til fŒ stanse oss. Noenganger med midler av det t¿ffere slaget. Ikke fordi Han vil oss vondt. menfordi Han elsker oss.

 

VI

 

SŒ mŒ vibli stelt med av Ham! Det stŒr at ÒJesus tok han med seg bort frŒfolket.Ó(7,33) Dutrenger meg, mŒ Han si, nŒr Han har fŒtt deg avsides.

 

Dutrenger sŒ veldig det jeg vant for deg pŒ Golgata! Jeg vil fri deg fra synd,sŒr og bindinger.  Og sŒ vil jeg sŒgjerne at vi to skal tale sammen om din n¿d, dine problemer. Jeg vil tale meddeg om din utrygghet, ditt lave selvbilde, din manglende identitet.Du trengerat jeg fŒr pleie deg gjennom mitt Ord! 

 

Jeg vilha deg i min n¾rhet. Kj¾re deg, vil Han si deg, du mŒ forstŒ at trenger Œ v¾resammen med meg, for Œ komme gjennom livets slag! Da mŒ du sette av tid for baremeg!

 

Midt inni din n¿d i dag kommer Han. Gud sendte Ham inn i vŒr verden for Œ seire overn¿den og d¿den, avv¾pne den onde, og gj¿re soning for all verdens synd. Dine ogmine synder. For Œ stŒ ved deg i ditt liv, i din n¿d.

 

Du skalfŒ ha sp¿rsmŒlstegn i livet ditt. Men nŒr du sitter med alle dine sp¿rsmŒl, sŒkom til Herren med dem, og  gi demover til Ham.

 

Han erGuds svar inn i din n¿d.Han elsket deg og meg sŒ h¿yt, sŒ dypt, sŒ vidt og sŒbredt(Ef.3,18) at Han gikk inn i dine og mine smerter, like til bunns. ÓForvi har ikkje ein ¿vsteprest som ikkje kan lida med oss i vŒr vanmakt, men einsom er pr¿vd i alt pŒ same mŒten som vi, men utan synd,Ó sier Hebreerbrevet.(4,15)

 

Han bardine synder, din dypeste n¿d pŒ sitt hellige og uskyldige legeme. Han bar dind¿d pŒ seg. Men seiret ogsŒ over bŒde d¿den og synden.

 

Det betyrikke at vi slipper det som er vondt. Men det betyr at du og  jeg skal fŒ lov til Œ gŒ inn i lidelsensammen med Jesus, og fŒ vite oss trygge i all evighet. Sammen med Ham, hva somenn skjer. Paulus sier i Romerbrevet: ÓMen i alt dette vinn vi meir ennsiger ved han som elska oss.Ó(8,37)

 

VII

 

Ser du nŒhvor stor, god og mektig Jesus er! Ser du hvor godt det er Œ komme til Ham?Kanskje mŒ andre hjelpe oss fram til Ham, slik som i mannens tilfelle. MenJesus tar imot. Ja, Han tar imot alle som kommer. Deg ogsŒ! V¾r sikker! Og duskal fŒ komme akkurat som du er! Til Ham som er sŒ god. SŒ inderlig glad i deg!

 

Jesuslever. Jeg har fŒtt m¿te Ham i Bibelen. Der har jeg sett Jesus. Han steg framfra Bibelens blad da jeg som tenŒring begynte Œ lese.Og jeg merket sŒ godt: NŒ vilJesus inn i mitt liv!

 

NŒr Œpner i Bibelen, stiger liksom Jesus fram fra sidene iBibelboka. Og det var virkelig for meg da Jesus kom fram fra sidene i minfars gamle Bibel. Og vet du, da skj¿nte jeg at Jesus ville meg vel. Han villev¾re min Frelser og Herre i liv og i d¿d. Da visste jeg: Det er kristen jegvil v¾re.

 

Hvor er du i dag? Det startet flott for ca.50 Œr siden. Da kom dusom i dag er jubileumskonfirmant til Jesus Kristus i dŒpens bad. PŒ grunn avHam ble du ikke bare lenger barn av mor og far, men av vŒr Himmelske Far. Forat du skulle fortsette med Œ v¾re det!

 

Mor og far, og faddere bar deg til Jesus i dŒpen forat du skulleleve sammen med Jesus! Jesus verken fortjener eller godtar bare en sektor avlivet. Han er tilv¾relsens sentrum. Og det vil Han v¾re ikke bare underkonfirmasjonen, men hele livet!

 

Vitsen med Œ bli konfirmert er Œ l¾re Jesus Œkjenne.

 

VIII

 

Jeg synesjeg h¿rer at noen sier: Dette er sŒ vanskelig, Svenn! Ja, det kan synesvanskelig Œ la det bli alvor, dette med Jesus. Men slik har det v¾rt for megogsŒ.

 

SomUngdomsklubb-og Ten Sing-leder ble jeg i ungdommen av og til ertet, og sidenjeg var fra en vei som hette Smedsvikneset ble det av og til pΠskoleveien ogskolebussen: Reservejesusen pΠJesusneset.

 

Mengjorde det noe?

 

Mangeganger har det senere v¾rt vanskelig Œ v¾re prest: Det koster Œ holde fast pŒGuds Ord. Men Jesus har aldri sviktet meg, selv om det har hendt at jeg syntesalt var m¿rkt, og jeg ikke lenger kunne tro pŒ Ham.

 

Fornettopp da kom Han!

 

Han erden beste venn du og jeg kan ha. Jesus vil at du og jeg skal ta Ham og Hans OrdpΠalvor.

 

Da jegvar konfirmant h¿sten 1966, gav prost Hovda meg dette ordet i Nytestamentet: ÒOgeg er viss pŒ at han som tok til med si gode gjerning i dykk, skal fullf¿rahenne – heilt til Jesu Kristi dag.Ó (Fil.1,6.)

 

IX

 

I dagville jeg gjerne fŒ invitere deg som er voksen, og deg som er tenŒring til Œkomme til Jesus.

 

Med detdu sliter med. Stort eller lite. SŒ vil Han ta deg til side, og stelle med deg.SŒ blir din n¿d Hans. Ditt skrap blir resirkulert, gjenvunnet til  dyrebare skatter! Og Han vil tilgi dinesynder, for det stŒr: Ò...alle mine synder
har du kasta bak dinrygg.Ó(Jes.38,17)

 

Han vilŒpne vŒre ¿rer. pne vŒr munn. For at du og jeg skal h¿re oss frelst! ÒSŒkjem dŒ trua av bodskapen ein h¿yrer, og bodskapen kjem ved Kristi ord.Ò (Rom.10,17). Derfor erGuds ord sŒ viktig: BŒde Œ h¿re det, lese det, og bruke det. Og Ordet er altsŒKristi Ord. Det er Jesus selv. Der er Han Œ finne. Ved det handler Han med oss.

 

Gud vilfylle og utruste deg med sin nd! Og gjennom deg vil Han utruste sin menighet!Til Πvitne! Han vil at du og jeg skal bekjenne Hans store Navn! Vise andrehvor stor og god Han er!

 

Slik atandre kan se at Han lever !Slik at du og jeg og alle andre kan si:

 

ÇAlthan har gjort, er godt...È (7,37)

 

Til®re for Faderen, og Sonen, og den Heilage Ande, som var, er og vere skal, einsann Gud, frŒ ®ve og til ®ve!

 

svennam@hotmail.com