Presentasjonsgudsteneste

14.s.e.pinse/T

Matt.5,43-48

 

Huske:

 

Tommestokk

Nattverdbr¿d

Nattverdkalken

Vann i d¿pefonten

Bibelen

 

 

Om fullkommenhet

 

I

 

I disse dagerfeirer TV2 ti Œr. Et lite jubileum. Og i denne mediatiden har nok sendingenefra N¿stet gjort inntrykk pŒ godt og vondt. Vi husker bŒde dŒrlige programmer oggode: PŒ den ene siden ÓDe sju s¿streÓ, og ÓHotel C¾sarÓ. PŒ den andresidenÓGutta pŒ turÓ, Seinfeld, Frasier og Davy Wathnes replikker. Og selvsagtspenstige sports-og nyhetssendinger.

 

Tenk omhovedoppslaget i TV2-nyhetene en kveld er: Himmelen finnes! Vitenskapsmann harbeviset! Og tenk om f.eks. PŒl T.J¿rgensen sŒ tok dette opp i Tabloid sammekveld og slo fast som et faktum: Man mŒ v¾re i det minste litt god for Œkomme dit?

 

Hva sΠom folkville tro nyhetsoverskriftene? Da tror jeg alle gode gjerninger som kan tenkesville bli oppbrukt ganske fort!

 

Det er viktig Œstoppe opp av og til for hva vi ser pŒ, hva vi bruker tiden til. Det er iallefall sikkert at lykken ikke ligger i tomme kvelder foran TV, video ogliknende. I materialismen. For det er en dimensjon i livet vi ikke mŒ miste.

 

PŒsokneprestkontoret har jeg et vakkert ikon som viser den levende og seirendeKristus.

 

Hos Ham erfullkommenheten og renheten. Hos Ham er sammenheng og hellighet slik Gud harplanlagt det ogsΠfor oss.

 

Men mange sier:Vi kommer jo ikke til himmelen uansett hva vi gj¿r. For den er nedlagt,konkurs! Vi d¿r, og...sŒ finito!

 

Er detriktig?

 

II

 

I dag m¿terJesus oss med ord fra den talen Han holdt oppe pŒ et fjell i Galilea til sinevenner. Bergprekenen kaller vi den. Han vil si hva det betyr Œ leve som enkristen. Ikke hvordan dette burde arte seg, men hvordan det virkelig er i en kristens liv. Og da er stikkordetfaktisk fullkommenhet!

 

ÒV¾r dafullkomne, slik som deres Himmelske Far er fullkommen, sier Han.Ó(5,43-48)

 

Jeg tenkte pŒdet vakre ikonet av Jesus da jeg m¿tte dagens tekst. Jeg tenkte pŒ at livet ermer! Mer enn, ja, noe annet enn tomme kvelder foran TVen! Jeg tenkte pŒ atHimmelen finnes. Den er Guds bolig. Og den er der hvor Han ER. Og, Gud venterav oss at vi er gode mot hverandre. Fordi Han elsker alle mennesker.

 

Hvordan kan Gudfor oss bli alfa og omega, begynnelsen og enden, og ikke noe som er finito?

 

I f¿lge teksteni dag er det altsŒ fullkommenhet som skal til!

 

Blir ikke dettehelt umulig? Og, om vi kanskje kan tenke oss noe annet enn tomme kvelder, om vikunne ¿nske at Himmelen fantes, at Gud fantes, at det fantes en verden ogmennesker bare fylt av godhet, sŒ blir vel dette en umulig skŒl Œ t¿mme?

 

For fullkomne erjo slett ingen av oss! Det er nΠsikkert.

 

III

 

Underrestaureringsarbeid i en av vŒre eldste kirker fant man en gammel kirked¿r.Utenom en stor og snirklete lŒs hadde kirken et alenmŒl av metall festet tilseg. I gamle dager hadde folk verken tommestokker eller mŒlebŒnd. SŒ kunne deta med seg ting de ¿nsket Œ fŒ vite lengden pŒ, og mŒle dem pŒ alenstokken.(Etter Dahlen/Trondsen,Morgenvakten, s.22-24, Lutherstiftelsen, Oslo 1955?)

 

Kj¾re nyekonfirmanter! Og jeg tar likesŒ godt med alle andre i  Òkj¾reÓ ogsŒ: Foreldre, foresatte, fadre, s¿sken, venner, ogsŒ resten av dere som er i kirken i dag!

 

I dag er vikommet til Guds Hus alle sammen, mange av oss med forskjellige ÒmŒl.Ó Det ermŒl av forskjellig type for det nye skole,-og studieŒret. Det er mŒl forarbeide og fritid, for idrett og hobby. Og det er mŒl for dette konfirmantŒret.

 

Dypere i ossligger ogsŒ det mŒl vi har bŒde av kirken og oss selv. Av Gud til og med.

 

Derekonfirmanter har forskjellig bakgrunn. Noen av dere er konfirmanter fordi noenhar sagt dere Òb¿rÓ v¾re det. Andre til og med fordi noen har sagt at dereÒskalÓ det. Det avgj¿rende er i allefall hva du selv Òvil.Ó

 

SŒ vil noenselskap, gaver, h¿ytid, fest. Det er greit nok sŒ langt det rekker. Men detrekker jo bare litt  i den store sammenhengen.

 

For noen av dereer i allefall konfirmanter fordi dere gjerne vil nettopp det: v¾rekonfirmant. Som gjerne vil at Jesus skal stŒ fast for deg. Som eksempel, bror, venn, Frelser og Herre. Kanskje forstŒr dere ikke alt dette medtroen, det Œ leve som en kristen. Kanskje er dere ikke enige i alt kirken stŒrfor, men dere vil v¾re ÒvilÓ-konfirmanter, vel og merke ikke ÒvilleÓkonfirmanter!

 

Kanskje ogsŒnoen av dere lar Jesus Kristus fŒ en sjanse dette Œret! Kanskje du ogsŒ selvÒtar sjansenÓ pŒ Œ bli en kristen? V¾re Jesu disippel, l¾resvein, pŒ alvor! Deter kanskje en stund siden du har Òv¾rt medÓ pŒ laget Hans nŒ.

 

Jeg vet ikkehvilket fotballag du holder med. Jeg holder med Arsenal. Det har jeg gjortsiden jeg var 6 Œr gammel, i 1957. Kanskje holder du med ÓMan UÓ, Liverpooleller Leeds, eller med Brann eller Skjergard. Det viktigste laget Œ holde med,er det hvor Jesus er kaptein. Det som virkelig er den store sammenhengen!

 

IV

 

Dere voksne da?Dere har tanker, mŒl for Œret som stŒr foran. Kanskje er det ikke lett Œ setteord pŒ alt? Gutten eller jenta deres er i ferd med Œ legge barndommen bak seg.Det r¿rer ved sterke f¿lelser hos deg. Du vet det mŒ til, men du tenker pŒ desterke bŒndene fra det ble klart at du skulle bli far/mor, gjennom f¿dsel ogoppvekst.

 

Du ser deg ispeilet og tenker: Hvor ble alle Œrene av? Hvor ble alle mŒlene av?

 

Og nŒ er detkonfirmasjonstid. ¯konomiske uttellinger. Skikk og bruk: Hvordan fŒr vi dettebest til? Er det plass i stuen?

 

PŒ det dypereplan: Noen av dere er kritisk til Gud og kirken. Sterkt kritisk. Lite passererinnenfor din setting, av gudstjeneste, preken, det kirken stŒr for, det GudsOrd sier.

 

Noen er merepositivt skeptisk: Var det bare slik, var det bare slik, sΠkunne jeg vel,skulle jeg vel... Enten forbeholdene er pΠGuds, pΠkirkens eller din egenside.

 

Andre igjenlurer pΠom det er plass for dem, i kirken, hos Gud:

 

Kanskje du erŽn? Du tenker: Jeg har dumme tanker, sliter kanskje med nettopp hatet ogkj¾rligheten slik som teksten taler om i dag. Er det da plass hos Gud for meg?

 

Kanskje noen tilog med tenker: Det var dŽt jeg egentlig skulle ¿nske!

 

V

 

Husker dualenmŒlet av metall? Alenstokken? (Ta fram tommestokken) Det at det hang et slags metermŒl i dengamle kirken skal minne oss pŒ at samme hvilke mŒl vi har for oss selv, forkirken, for Gud, eller endatil om vŒre mŒl er utenfor kirken, sŒ har Gud et mŒl for vŒre liv.

 

Kanskje til ogmed kirken selv kan glemme dette mŒlet eller deler av det. Jeg er redd for atdet kan ha skjedd med vŒr kirke. Derfor er det fint at bildet vŒrt er hentetfra restaureringen av en kirke. For kirken mŒ av og til restaureres. Ikke barei form av oppussing, men aller mest i sitt innhold. Det gjelder presten ogsŒdet!

 

Gud har et mŒl forvŒre liv. For ditt og mitt liv.

 

Vi har ikke etslikt Guds alenmŒl her i Hjelme kyrkje. Men vi har andre!

 

VI

 

(EtterDahlen/Trondsen, Morgenvakten, s.22-24, Lutherstiftelsen, Oslo 1955?)

Ta alteret.Nattverdens sakrament gir oss del i det st¿rste offer som noen gang er gitt formennesker. Det er gitt nettopp for alle dem som er kommet til kort. Her kan demŒl vi selv har misset pŒ fŒ h¿re med, men viktigst av alt er jo at du og jegmisser pŒ Guds mŒl for vŒre liv! Vi skulle v¾re kristne, vi skulle v¾refullkomne. VŒrt liv skulle v¾re til ¾re for Ham. Hva gir du dine medmennesker,du som har fŒtt alt det du har, fŒtt det av Ham som er Skaper og Herre overalle ting?

 

NŒr du leggerGuds mŒl pŒ ditt liv, Han som ofret alt for deg, hvordan gŒr det da? Hvor oftehar du ikke i dine tanker mŒlt de andre opp og ned? Misunt og foraktet? Men detalvorlige er, som Jesus taler om et annet sted i Bibelen: Vi skal selv mŒlesmed de samme mŒl som vi bruker pŒ andre!

 

Jesu fullbrakteverk, som vi blir minnet om ved Herrens alter og der hvor Guds Ord forkynnes,det er den mest krevende av alle mŒlestokker.

 

Om Jesus stŒrdet at: ÒHan skjelte ikke igjen nŒr han ble utskjelt, han truet ikke nŒr hanled, men overlot sin sak til Ham som d¿mmer rettferdig.Ó(1.Pet.2,23)

 

Det er noe Œpr¿ve vŒrt hissige temperament pŒ. Vi som farer opp for det minste og ergreross over bagateller. La oss gŒ til Ham og legge det alt sammen pŒ himmelensmŒlestokk. Og det er viktig Œ gj¿re det ofte, for vi har sŒ dŒrlig Œndelig¿yemŒl!(Ta fram tommestokken)

 

Nattverdbr¿deter lite og enkelt.(Hold fram br¿det.) Men det er n¿yaktig mŒlt til for den enkelte av oss. HerfŒr akkurat du og jegvi del i hele Jesu fullbrakte verk pŒ Golgata. Det er nettopp det vi trenger!

 

Derfor brytesdet (Bryt ett br¿d)som bilde pŒ Jesu offer i ditt og mitt sted. Alt som gikk i stykker for oss,skal fŒ bli helt i br¿det, som b¾rer Kristi legeme til oss!

 

VII

 

Ta d¿pefonten.DŒpens sakrament gj¿r oss til kristne mennesker, til barn av den levende oghellige Gud.

 

Se pŒ det renevannet.(¯s vann Žn gang.) I konfirmasjonstiden vil du bli kalt til Œ stŒ i din dŒpspakt, tilŒ leve et rent ungdomsliv, akkurat som Jesus vil kalle dere andre hjemme, ogoss alle til et rent liv.

 

Ja, for du ogjeg som en gang ble renset i dŒpens bad, lever vi et rent liv, som kristne, itanker, ord og gjerninger?

 

VIII

 

Ta Guds Ord. (L¿ftopp Bibelen) For Bibelener hovedboken i konfirmasjonstiden. Den leser vi fra, l¾rer vi om og fra, denh¿rer vi om Jesus og Guds vilje fra: De 10 Bud, Troen og FadervŒr. Det kristnelivet.

 

MŒlestokken detogsŒ! Som dŒpen. Som nattverden.

 

SŒ sier Han tiloss i dag:ÒV¾r da fullkomne!Ó

 

En umulig skŒl?

 

Ja, for ossselv. Men nŒ har vi Œ gj¿re med Guds mŒte Œ mŒle pŒ.

 

Han erfullkommen. Og Han vilnΠveldig gjerne gi oss en fullkommenhet som er langt bortenfor det vi kunnetenke oss.

 

IX

 

Derfor trengervi Œ gŒ hit til Guds hus, hvor vi kan bruke Herrens mŒlestokk pŒ livet vŒrt.

 

Etterhvert vil vii m¿tet med Ham oppleve at lengdemŒlet forvandler seg til et rom-mŒl. Her idette rommet rommes alle Guds gaver til deg. Her er Den H¿yeste Guds nŒde ogrikdom(Pek oppover.)Nattverdkalken med vinen er ogsŒ et rom-mŒl.(Hold fram kalken.) Her er Guds nŒde og rikdom for denenkelte.

 

I sitt ord ogsine midler vil Han i dag, og dette Œret gi deg og meg sin nŒde, renhet ogveiledning. Hans egen fullkommenhet.

 

Du som ikkestrekker til skal fΠdel i Jesu fullkomne gjerning.

 

Det er ingenannen mŒte du kan fŒ ditt liv til Œ stemme med himmelens mŒlestokk!(Ta framtommestokken)

 

X

 

Lengter du etterfullkommenhet og renhet? Etter sammenheng og hellighet? Det fŒr du svare pŒselv.

 

Himmelen er iallefall ikkenedlagt, Gud er ikke konkurs!

Og det er ikkelikegyldig hvordan du lever.

 

Til Himmelenkan du bare komme om du tror pΠJesus. Der teller ikke gjerningene. Men sann tro har gode gjerninger! Og de blir aldrioppbrukt. For de kommer fra Gud!

 

Om du mener atalt med Gud er finito, tenk over om du har s¿kt Ham. S¿kt Ham der Han finnes?Og: Dersom du som mange lengter etter helhet og godhet, etter fullkommenhet, hvorfor ikke da s¿ke der den finnes?

 

Nemlig hos JesuspΠikonet.

 

Han er endafinere Πse i Bibelen. I Evangeliet.

 

Jeg vet ikke omJesus er sensasjon nok for TV2-nyhetene. Men Himmelen finnes! Bibelen er troens bevis!(L¿ft oppBibelen) Og der m¿ter vifullkommenhetens Gud, som kan gj¿re vŒre liv og liv for andre hele ogfullkomne. I Jesu Navn.

 

VelsignetkonfirmantŒr!

 

TIL ®RE FOR FADEREN,OG S¯NNEN, OG DEN HELLIGE ND, SOM VAR, ER OG BLIR, EN SANN GUD, FRA EVIGHET OGTIL EVIGHET!

 

svennam@hotmail.com