JULAFTAN
Luk.2,1-20.
FAMILIEGUDSTENESTE
 
 
NŒ vil vi ¿nske hverandre God, og Gledelig Jul! Laoss nŒ reise oss-ta hverandre i hendene der vi stŒr, og ¿nske hverandre GOD JULmens vi synger  O jul med dinglede!
 
Det Hellige Juleevangeliet etter Lukas i kap. 2.
 
I
 
Det var 9 mŒneder tidligere det Œret Jesus ble f¿dt. Ibyen Nasaret i Galilea hendte noe veldig rart! En ung jente som hette Mariadrev pŒ med Œ stelle i huset. Da med ett sto en engel der! Det var Gabriel. ÒV¾rhilset, Maria! Du har fŒtt nŒde hos Gud! Herren er med deg,Ó sa han.(Fra Luk.1,28)
 
Maria ble ordentlig forskrekket. Dette forsto hunslett ikke noe av. Men engelen sa til henne: V¾r ikke redd, Maria. Du harfunnet nŒde hos Gud. Du skal bli mor til Guds S¿nn! Og du skal gi Ham NavnetJesus. Han skal bli konge over alle mennesker!(Fra Luk.1,31-32)
 
Men Maria sa: ÒHvordan skal dette gŒtilÓ(Luk.1,34a) Hun var ung og hadde ikke giftet seg medvennen sin Josef. Da svarte engelen: Vet du, det skal skje et under! Og Òbarnetsom blir f¿dt, (skal) kalles Guds S¿nn.Ó ÒIngen ting er umulig forGud.Ó(Luk.1,35c+37) Da sa Maria: ÒJeg er Herrenstjenerinne. La det skje med meg som du har sagt.Ó(Luk.1,38ab) SŒ gikk engelen fra henne.
 
II
 
Etter det var gŒtt en tid kom det en dag bud tilNasaret fra keiseren i Roma. Augustus som keiseren hette, ville fŒ greie pŒhvor mange mennesker han hersket over. Derfor befalte han at alle skulle reisedit slekten deres kom fra. For der skulle de bli skrevet opp og tellet. SŒ droalle mennesker av sted, hver til sin by, for Œ bli skrevet inn. Maria og Josef,han som var forloveden til Maria, mŒtte ogsŒ reise. De skulle dra til Betlehem.
 
NΠhadde Maria et barn i magen. Men da de kom tilBetlehem, yrte det av folk i gatene. Og hotellene som var fulle av folk. Ikkeett eneste rom var ledig for Maria og Josef! Til slutt fikk de komme inn i etstall og bo der om natten. Fint var det ikke, for det var bare dyrene sompleide Πligge der. Men likevel var det godt ΠfΠtak over hodet.
 
For den natten hendte det noe!
 
III
 
NŒ skal vi ta en tur ut pŒ markene utenfor Betlehem.Der er det noen gjetere som passer pŒ dyrene sine. Det er m¿rkt som i en sekk!
 
Plutselig!
 
En engel fra Gud stŒr foran dem, og Guds herlighetlyser omkring dem. Gjeterne blir naturligvis redde og skjelver, men engelensier til dem: V¾r ikke redde. Jeg kommer til dere med bud om en stor glede, englede for alle mennesker:(Fra Luk.2,9-10)
 
I dag er det f¿dt dere en Frelser i Davids byBetlehem; Han er Kristus, Herren. NŒ skaldere fŒ et tegn som viser hvor Han er. Dere skal finne et barn som ligger i enkrybbe.(Fra Luk.2,11-12)
 
Med ett er det ikke bare Žn engel der, men en storflokk med engler.
 
De priser Gud, og synger:
 
®RE V®RE GUD I DET H¯GSTE! Og fred pŒ jorda hjŒmenneske som Gud har hugnad i!
 
Samme sangen som vi har sunget tidligere igudstjenesten!
 
Og som vi synger hver gang vi har gudstjeneste!
 
IV
 
Da englene var blitt borte, sa gjeterne til hverandre:ÒLa oss gŒ inn til Betlehem og se dette som har hendt, det som Herren harsagt til oss.Ó(Fra Luk.2,15)
 
De skyndte seg til Betlehem. Og sŒ  fant de Maria og Josef.
 
Men de kunne ikke fŒ ¿ynene fra det vakre, lillebarnet som de hadde h¿rt sŒ mye stort og fint om. Her lŒ han jamen i en krybbe,som dyrene pleide Œ spise av!
 
Frelseren og Kongen lŒ blant skitten og lukten! Og detvar en skitt og en lukt som gjeterne kjente godt fra arbeidet sitt pŒmarkene.  Han var kommet til dem.
 
V
 
I dag kommer Jesus til oss.
 
Til bŒde smŒ og store. Og vi trenger Ham alle sammen.
 
Biskop Arne Fjellbu, som var biskop i Nidaros for 50Œr siden, har fortalt fra da han var pŒ visitas i R¿bekk kirke i Molde.
 
Dette er en stor kirke, og det var flere hundre barn,og enda flere voksne i kirken.
 
Etter prekenen skulle biskopen samtale med barna.Skikken var den gangen slik at de sto oppstilt tett i tett i midtgangen ikirken.
 
ÇJeg ville tale litt med barna om Jesu liv. Det var jorimelig at vi begynte med Jesu f¿dsel, med juleevangeliet. Det kjente de alle.De visste om Betlehem, om stallen hvor hestene og kuene fikk h¿yet de skullespise osv.
 
Men sŒ ga jeg dem et vanskelig sp¿rsmŒl: ÇJeg undrermeg pŒ om dere kan svare pŒ dette sp¿rsmŒlet:
 
Hvorfor lot Gud sin egen S¿nn, han som skulle v¾rekonge over alle konger, bli f¿dt pŒ en sŒ simpel plass?
 
Hadde det ikke v¾rt riktigere at Jesus ble f¿dt pŒ etslott?
 
Hvorfor skulle Jesus bli f¿dt i en stall og lagt i enkrybbe?È
 
En pike rakte med en gang hŒnden i v¾ret: ÇJo,È sahun, Çforat han ikke skulle bli for fin pŒ det.È
 
Jesus, Guds S¿nn, konge over alle konger. mŒtte blif¿dt i en stall og lagt i en krybbe Çforat han ikke skulle bli for fin pŒ det.È
 
Den l¾rdeste biskop kunne ikke svart bedre.
 
VI
 
Jesus skulle ikke Çbli for fin pŒ det.È
 
Da Jesus gikk omkring her pŒ jorden viste han nettoppat han Çikke var for fin pŒ det.È
 
Han ville v¾re sammen med dem som andre ikke villev¾re sammen med fordi de hadde gjort sŒ mye som var galt.
 
Han var sammen med de syke, de spedalske, som folkikke turde v¾re sammen med, de fattige, som ikke hadde noe Œ spise.
 
Aldri var Jesus for fin pΠdet.
 
Han var broren til dem som var ille ute.
 
Og til slutt ble han hengt pŒ et kors pŒ Golgata. Detvar egentlig tre kors der. PŒ hver side av Jesus hang de tre r¿vere.
 
Jesus skulle ikke v¾re for fin pŒ det. Han var ogsŒ enbror til r¿verne.
 
NŒ vil jeg sp¿rre dere barna i Hjelme kyrkje i dag:
 
o                               Hvorforskulle ikke Jesus v¾re for fin pŒ det?
 
o                               Hvorforskulle han v¾re bror til alle slags mennesker?
 
o                               Hvavar det Gud villle med Œ sende sin S¿nn til jorden?
 
o                               Hvaer det Jesus vil oss i dag nŒr vi feirer julekvelden?
 
Men da mŒ jeg sp¿rre dere om enda en ting:
 
Hva er det fineste et menneske kan bli?
 
Det fineste et menneske kan bli, det er Œ v¾re Gudsbarn!
 
KJ¾re barn, kj¾re voksne!
 
Jesus kom til verden, ble f¿dt inn i en stall og lagti en krybbe forat dere skulle bli det fineste et menneske kan bli: Det Œ v¾reGuds barn!
 
Det ble dere da dere var sŒ smŒ at dere ikke huskerdet, den gangen da dere ble d¿pt. Men dere mŒ aldri gŒ bort fra Gud, som hartatt imot der som sine barn. Og vet dere med dere selv at dere er kommet bort,da mŒ dere komme tilbake til Gud, til Jesus!
 
 
 
VII
 
Han er Frelseren, sierhan.
 
Han er Kristus.
 
Og: Han er Herren!
 
Jesus er Frelseren  i Davids by. Men ogsŒ Frelseren for alt folk i ¯ygarden, Norge og hele verden. Din Frelser!
 
Enkelt og klart. Men det betyr alt! For Han ertilv¾relsens midtpunkt og mening. Han kom for Œ frelse deg og meg fra syndensn¿d, d¿dens rike og alt den ondes verk.
 
Han er Kristus. Detbetyr: Han er Konge. Kongen.
 
Det betyr at Han er kommet for Œ v¾re din og minkonge.
 
Gud vil ha deg i tale gjennom denne kongen dennejulen. Men Han er en annerledes Konge. Han vil minne deg om og vise deg at iGuds verden gŒr det ofte for seg pŒ en annen mŒte enn vi tenker. Vi trorkanskje at vi skulle kunne forstŒ oss pŒ hvordan Gud ville handle. Men, der erdet nok lett Œ ta feil. Gud vil bryte med det vanlige og det alminnelige for ŒfŒ deg i tale.
 
Du skal fŒ nŒ mŒlet hjemme i Himmelen nŒr du f¿lgeretter Jesus, verdens lys. Du skal finne Jesus nŒr du leter etter Han der Han erŒ finne. I sitt Ord. Der hvor Guds Ord prekes, og Han tilbes i Ordet. I Ordetskrybbe.
 
Der kan Jesus sees. Der kan Han og skal Han tilbes. Oglyset fra krybben, som gjeterne fant skinner like inn over, og vil inn i dittog mitt liv. Inn i skitten. VŒr skitt. Jesus vil ha alle. Han vil ikke at noenskal komme bort pŒ veien! Han bryr seg om deg!
 
VIII
 
Og sΠer Han ogsΠHerren!
 
Han vil at vi skal tilbe Ham som det Han er.
Han vil komme til der hvor ingen tror han fŒr adgang.I den m¿rkeste krok. Han vil gi gode nyheter, Gledesbud, til deg som gŒr i m¿rke og ikke ser noen utvei.Han vil vekke deg som sover likegyldighetens tunge og triste s¿vn.(Det siste avsnitt etter Dahlen/Trondsen, Morgenvakten, s. 164,Lutherstiftelsen, Oslo 1956)
 
Han vil v¾re Herre i ditt liv!
 
F¿lg Ham, Din Frelser, Din Konge, Din Herre.NŒ.
 
Julen er: At Jesus kom! At Jesus kommer til deg nŒ!
 
Og at Han kommer igjen-for Πta deg hjem til seg.
 
Det fineste et menneske kan bli, det er Œ v¾re Gudsbarn!
 
®re vere Gud i det h¿gste! Og FRED pŒ jorda, blantmenneske som Gud har hugnad i!
 
TIL ®RE FOR FADEREN OG SONEN OG DEN HEILAGE ANDE,SOM VAR, ER OG VERE SKAL, EIN SANN GUD, FR ®VE TIL ®VE!