12. s. e. e.pinse II

 Matt 21,28-31

H¿gmesse med konfirmantjubileum

 

Det finnes enda en sjanse.

 

Det er ingen sp¿k Œ gŒ til kirke[1]. Men det kan v¾re l¾rerikt, ransakende og utfordende. Og slett ikke lettvint og uforpliktende-dersom vi skal v¾re ¾rlig mot oss selv-og mot Gud.

 

Vi kjenner alle uttrykket ja-mennesker. Det er slike som tropper opp og tar et tak, om noen har bruk for hjelp. Er det et verv eller oppgaver ingen andre vil ha, sΠer de der.

 

Ja-mennesker gj¿re livet lettere Œ leve. Slike som fŒr trivselen til Œ stige i familie, pŒ skole, arbeidsplass, og menighet.

 

Helt annerledes med nei-mennesker. Det er slike som alltid ser noe negativt Πhenge seg opp i. Slike som aldri vi la seg forplikte til Πta et talk, men som gjerne kritiserer andre.

 

Det er bare Žn ting som er verre enn nei-mennesker. Det er de som smisker med vennlige ja, men gj¿r det motsatte. Det er slike som Òlover og lygerÓ, eller som lover mer enn de kan holde. Som kanskje tror de skal bli kvitt den som sp¿r med Œ svare ja, men som har glemt sp¿rsmŒlet i det den andre snur ryggen til.

 

I dag taler Jesus til oss gjennom en enkel fortelling, og Han stiller oss et enkelt sp¿rsmŒl. Mange av oss tenker vel at det er opplagt at det er bedre Œ si nei og angre seg, enn Œ svare ja, og ikke gj¿re noe.

 

La oss stoppe litt med det der.

 

Det er Jesus som taler, og Han har noe viktig Œ si oss. Den gangen hadde Han et oppgj¿r med fariseerne. De ventet med iver pŒ Messias og Guds Rike, men da det kom, sŒ de det ikke. Men hele seg sa de ja til Guds l¿fter. De kunne loven og profetene. De trodde de visste hva Guds vilje var, men bommet totalt. De var den andre s¿nnen i fortellingen. De andre var dem som sto helt utenfor. Bibelen kaller dem tollere, syndere, og endatil skj¿ger. Ikke i sin villeste fantasi hadde de trodd at Gudsriket var for dem, eller at Messias kom for Œ ta seg av dem. De hadde med hele seg og med hele sitt liv sagt nei til ÒFarenÓ i lignelsen. Men da de sŒ og opplevde at Jesus kom for Œ kalle nettopp dem, sŒ angret de de syndefulle livet sitt, vendte om, og tok Jesus pŒ ordet.

 

Det var da. Men hva nŒ? Jeg snakker ikke lenger om vi til vanlig er positive ja-mennsker eller skeptiske eller negative nei-mennesker.

 

Nei, jeg snakker om hvordan vi passer inn i det bildet Jesus tegner opp for oss. Dere som er konfirmant-jubilanter i dag, er dere klare over at Žn av grunnene til at dere er her i dag, er et ja-svar? Et veldig viktig et, vel og merke. Det var til og med vitner til stede som kan bekrefte det. Den gangen du ble bŒret fram til d¿pefonten og presten pŒ Jesu vegne spurte: Vil de at dette barnet skal d¿ypast til Namnet Œt Faderen og Sonen og den Heilage Ande, og oppsedast I den kristne forsaking og tru? Da kom svaret: Ja! Og mor,far, fadrene, bestemor og bestefar og englene gledet seg og presten tegnet korsets tegn pŒ din panne og pŒ ditt bryst som det het den gangen.

 

Senere knelte du ned ved alterringen-det var ved konfirmasjonen- og svarte ja pŒ 3 sp¿rsmŒl Om du ville forsake den onde, tro pŒ Den Treene Gud, og leve et kristent liv.

 

Men hvordan ble det med dette? Og jeg sier det ikke bare til dere, mine kj¾re jubilanter, men ogsŒ til oss alle, og ikke minst meg selv.

 

Som prest stiller jeg meg nettopp sammen med dere alle, og kjenner meg d¿mt av Jesu sp¿rsmŒl i dag. For nŒr vi har l¾rt Jesus Œ kjenne, vet vi at det ikke kan gŒ Žn eneste dag uten at vi mŒ be Gud om tilgivelse for at ikke hele livet vŒrt er et eneste ÒJA!Ó til Han som gav oss livet, og attpŒtil gav sitt eget liv for at vi skulle leve som Guds barn, ja, leve evig.

 

Det finnes en redning.

 

La dere merke til fem enkle ord i Dagens Evangelium?

 

ÒÉsidan angra han og gjekk.Ó

 

Du, det finnes enda en sjanse, samme hvor galt det har v¾rt. Mange gŒr rundt med bitre erfaringer om feile valg, og mange kjenner pŒ at Gud er langt borte. Men i dag kan v¾re starten pŒ noe nytt! I dag kaller ogsŒ Gud pŒ deg! I dag kan du-samtidig som du er fortvilt over at ja ble til nei-fŒ en ny sjanse. Og dersom dette er blitt sŒ vanskelig at du ikke vet verken ut eller inn, sŒ snakk med en du har tillit til om det. Kom til kirke, fold hendene pŒ nytt selv om du ikke fŒr sagt stort. Denne dagen gir oss alle sjanse til Œ komme pŒ rett kurs.

 

Det er godt Œ komme til Jesus. Det er godt Œ v¾re hos Ham.

 

Vi kalles i dag til Œ fornye vŒr dŒpspakt, til konfirmasjon i ordets egentlige betydning-en bekreftelse pŒ at forholdet vŒrt til Gud skal stŒ fast.

 

...Velg da livet, sŒ du kan fŒ leve, du og din ¾tt!(5 Mosebok 30:19)

 

Til ®re for Faderen og Sonen og Den Heilage Ande, som var, er og vera skal, ein sann Gud, frŒ ®ve til ®ve. Amen.

 

svennam@hotmail.com

 

 

 



[1] Etter Egil Morland, 1990.