21.s.e.pinse I

Mk.10,2-9

FG/10

 

I

 

Idag m¿ter vi Jesus mens Han er pŒ reise ¿st for elven Jordan. Og i kapitlet iBibelboka vŒr som vi leser fra i dag, fŒr vi h¿re hva det betyr at Guds Rike erkommet til oss pŒ forskjellige omrŒder i livet.

 

AnneLise, spill!

 

(KantorAnne Lise Gr¿m spiller en liten del av en bryllupsmarsj pŒ orgelet.)

 

F¿rsthar jeg et sp¿rsmŒl til barna!

 

Hvafor musikk var det Anne Lise spilte nŒ?

 

Riktig:Det var en bryllupsmarsj! Det var ÇMendelsohnÈ! ÇDen vanligeÈ, som brudeparenesier til meg.

 

Ja,nŒr Anne Lise spiller denne musikken er det gjerne bryllup her i kirken.

 

Hvaer det som skjer da?

 

Vetdere det?

 

Brudeparetkommer til kirken rett f¿r det begynner. Kanskje i en pyntet bil. SŒ kommer debort til kirked¿ren og gŒr inn. Der m¿ter de KŒre eller Janesh, kyrkjetenaranevŒre dem. Og gjerne presten ogsŒ.

 

BrudenmŒ ordne kjolen litt. Hun har kanskje lang kjole. Forloveren hennes hjelperhenne. Brudgommen, det er mannen, han mŒ rette litt pŒ sl¿yfen i halsen. Erbryllupsbuketten i orden? Forloveren til bruden hjelper med det ogsŒ, og sŒ gŒrhun inn i kirken til brudgommens forlover, som stŒr og venter fremme vedalteret.

 

OgsŒ setter orgelet i med ÇBrudemarsj fra Nordm¿reÈ!

 

(KantorAnne Lise Gr¿m spiller en liten del av en bryllupsmarsj pŒ orgelet.)

 

Ogbrudeparet skrider inn i kirken, pŒ vei mot alteret, der Gud skal gj¿re dem tilmann og kone!

 

Allesmiler og er glade. Men noen mŒ opp med lommet¿rkelet. SŒ r¿rt er de.Brudeparet er ganske r¿rt de ogsŒ.

 

II

 

SŒhar jeg et sp¿rsmŒl til barna og de voksne!

 

Hvatenker du pŒ nŒr du ser pŒ et bryllup her i kirken?

 

Foren fin dag det ble! Tenk hvor fine de er! Det er fest, det er mennesker somsmiler, det er stor fest i to familier!

 

Andrekan tenke slik:

 

Haddedet bare v¾rt meg som giftet meg!

 

Andreigjen kan tenke veldig romantisk:

 

Endelig,nŒ er det gjort! NŒ begynner lykken, omtrent akkurat som i ukebladene, derhelten kysser heltinnen pŒ kirketrappen: ÇDe levde lykkelig alle sine dager.È

 

Hvatenker de som er invitert i selskapet etterpŒ?

 

Detenker kanskje ogsΠpΠpresangene de skal gi brudeparet. De gleder seg til godmat, til taler og moro i selskapet.

 

Menhva tenker brudeparet tror dere?

 

Deer nok glade for Œ ha fŒtt hverandre. Og visst synes de det er flott med dagen,med vielsen ogsŒ, med festen. Men de er ogsŒ ganske spente pŒ det som skal skjenŒr de nŒ setter seg fremme ved alteret. De er spente pŒ om de gj¿r alt ÇrettÈ.NŒr de skal svare pŒ presten sine sp¿rsmŒl. NŒr var det nŒ han sa? Vi skalreise oss, knele pŒ alterringen. Noen tenker ogsŒ pŒ hva han skal si. Det erblitt mye oppmerksomhet allerede. Og selv om det er g¿y, er det slitsomt ogsŒ.

 

III

 

Menhva tenker Jesus pŒ nŒr Han ser et bryllup?

 

a.Han tenker at Han har skapt

 

verden.Blomstene pŒ marken, gr¿nnsakene pŒ Œkeren, frukten pŒ tr¾rne, fuglene underhimmelen, fiskene i havet, dyrene i skogen, alle mennesker, mann og kvinne, ja,bŒde deg og meg. Det h¿rte vi atÉ leste om.

 

b.Han tenker pΠat Gud sa:

 

ÇDŒsa Gud: ÇLat oss skapa menneske i vŒrt bilete, i vŒr likning! Dei skal rŒdaover fiskane i havet og fuglane under himmelen, over feet og alle villdyra ogalt krypet som kr¾lar pŒ jorda.È SŒ skapte Gud mennesket i sitt bilete, i Gudsbilete skapte han det, til mann og kvinne skapte han dei. Og Gud velsigna deiog sa til dei: ÇDe skal veksa og aukast, fylla jorda og leggja henne underdykk. De skal rŒda over fiskane i havet og fuglane under himmelen og alle dyrsom det kryr av pŒ jorda!È1.Mos 1,26-28a)

 

c.Han tenker pΠdet Han sier i teksten i dag:

 

ÇDiforskal mannen skiljast frŒ far sin og mor si og halda seg til kona si, og dei toskal vera eitt. Og det som Gud har bunde saman, skal ikkje menneskeskilja.È(1.Mos 2,24/10,7-9)

 

d.Jesus tenker at Han har en plan med at

 

Vimennesker er jenter og gutter, menn og kvinner. For Gud har altsŒ skapt, lagetmennesket til mann og kvinne. Vi ble skapt som smŒ jenter og gutter inne imoren vŒr, og Gud vil at vi skal leve som jenter, damer, gutter, menn ogsŒ nŒrvi vokser opp, og v¾re glade for det, sŒ lenge som vi fŒr dager.

 

Detbeyr at nŒr en gutt og jente som blir glade i hverandre f¿rst blir gode venner.SŒ finner de mer og mer Œ bygge et liv sammen pŒ. Da skal de gifte seg, og levefullt og helt sammen som mann og kvinne i det hellige ekteskapet.

 

Deter litt rart med at det kalles et ÇskapÈ liksom, ikke sant? Ingen kan jo bo iet skap vel? Nei, ekteskapet er ikke et ÇskapÈ i huset, men det er liksom detÇskapetÈ der gutten og jenta som gifter seg gŒr inn, og bor med barna de mŒttefŒ, og med alle de sorger og gleder de fŒr gjennom livet. Enten de nŒ bor i enliten leilighet eller et stort hus.

 

e.NŒr Jesus ser noen som gifter seg, tenker han derfor:

 

NŒgj¿r de slik jeg vil! NŒ kommer de her slik at de kan bli vigd! NŒr jeg vil atde skal gifte seg, sŒ er det for at f¿rst hos meg blir de liksom sammensmeltetog kan dele alt!

 

SŒser Jesus presten stŒ der som Hans vikar og si nŒr brudeparet har svart pŒsp¿rsmŒlene:

 

ÇForGuds Œsyn og i n¾rvere av desse vitna har de no lova kvarandre at de vil levasaman i ekteskap, og gjeve kvarandre handa pŒ det. Difor gjer eg kunnig at deer rette ektefolk, i (X)Namnet Œt Faderen,Sonen og Den Heilage Ande

 

(semer her:

www.skg.no/viky.htm )

 

OgJesus ser presten tegne det hellige korstegnet(X) til vitnesbyrd om atJesus er n¾r, og vil v¾re n¾r, bŒde i gode og i vonde dager.

 

(Huskerdere forresten hvordan vi tegner korsets tegn? Tre fingre, rett ned, og sΠfraside til side.)

 

Ogi gode og vonde dager vil Gud at guttene skal elske og ¾re  jentene, med full innsats for dem! Og igode og vonde dager vil Gud at at jentene, som klarer sŒ mye som guttene ikkeklarer, skal fylle sin plass med kj¾rlighet og ¾rb¿dighet!

 

Dette,tenker Jesus, kan de bare klare, gutten pŒ sin mŒte, og jenta pŒ sin, ved at delever som jeg vil! Og f¿lger mine bud. Dem som jeg har gitt fordi jeg vil dembare godt!

 

IV

 

MenJesus glemmer ikke dem som ikke gifter seg.

 

Detkan v¾re mange grunner til det.

 

Defant ingen pΠlivsveien de kunne tenke seg Πdele livet med.

 

Dende kunne tenke seg var det en annen som fikk.

 

Detble aldri tid til Πtenke pΠΠfinne noen.

 

Andrevelger Πleve ugift. Paulus for eksempel, var ikke gift. SΠkunne han gi seghelt og fullt i tjenesten for Jesus.

 

Jesusvet hvordan det er Œ v¾re alene. I Getsemane sovnet disiplene og orket ikke Œv¾re oppe med Ham og be. Senere forlot de ham alle. Du som kjenner deg alene:Ta med deg dette ordet:

 

Ç(Han)er pr¿vd i alt pŒ same mŒten som vi, men utan synd.È(Hebr. 4,14)

V

 

Entenvi gifter oss, eller er alene. Enten vi er kvinne eller mann. Enten vi er barneller foreldre.

 

GudHerren har skapt oss for at vi skal tilh¿re Ham, og v¾re Hans barn! Derfor skalvŒre hjem v¾re til Hans ¾re og pris. For at vi med alle vŒre, alle som kommertil oss, alle vi kjenner, skal bli frelst, og nŒ Himmelens land en dag.

 

Gudskapte i Begynnelsen.  Ved tidenesmorgen. Men Han fortsetter Œ skape. Og, sŒ holder Han oppe det Han har skapt.

 

Gudhar gitt deg og meg et land Œ bo i, et sted Œ bo pŒ. Hus og hjem og familie. Idag morges har Han latt deg og meg vŒkne til en ny dag. Han har gitt oss mat ogdrikke. Og Han har f¿rt oss hit til kirken pŒ gudstjeneste. Akkurat som Hanf¿rer et brudepar hit til kirken pŒ bryllupsgudstjeneste.

 

ÇDiforlegg eg dykk pŒ hjartet, sysken, ved Guds miskunn, at de mŒ bera fram kroppendykkar som eit levande og heilagt offer, til glede for Gud. Det skal veradykkar Œndelege gudsteneste.È (Rom.12,1-2)

 

Vihar gjort i stand til gudstjeneste. Vi har gŒtt i prosesjon. Vi synger og viber. Dere som har dŒp har gitt gi deres barn til Jesus, ja, dere selv, akkuratsom vi alle mŒ overgi oss til Ham, og f¿lge Hans Bud og Hans Ord!

 

Vitakker Han som gav oss en vidunderlig sommer, og en rik h¿st. Vi skal ogsŒ giav vŒr overflod nŒr vi ofrer Gud penger i takkofferet.

Hamsom gav oss alt:

 

ÇForsŒ h¿gt elska Gud verda at Han gav Son sin den einborne, sŒ kvar den som trurpŒ Han, ikkje skal gŒ fortapt, men ha evig liv!È (Joh.3,16)

 

Til®re for Faderen, og Sonen, og Den Heilage Ande, som var er, og vera skal, EINSann Gud, frŒ ®ve til ®ve!

 

svennam@hotmail.com