2.s.e.Kr.Op

Joh.2,1-11

Familiegudsteneste

 

ÒDe har ikke mer vin.Ó

 

 

ER DET NOEN AV DERE SOM KAN TRYLLE? Kanskje dere i allefall liker Œ sepŒ tryllekunster? Jeg synes det er ganske g¿y, enten det nŒ er en som trekkerkaniner opp av en flosshatt, eller fugler ut fra et t¿rkle. Men nŒr Gud gj¿runder da? Slik som Jesus gj¿r i bryllupet i Kana? Nei, Gud gj¿r nok storeunder, men Han gj¿r det bare ved sitt Ord. Og sŒ har Han alltid en hensikt meddet, og det er ikke for Œ underholde!

 

Vi er i Kana i Galilea, rett nord for Nasaret. Det skjer merkelige tingoppe i 6 store steinkrukker, der en kan vaske av seg st¿v og skitt fralandeveien.

 

NŒr Jesus gjorde minst 450 liter vaskevann i bryllupshuset i Kana tilden klareste og fineste vin, sŒ var det ikke for Œ trylle. Det var heller ikkeved hjelp av  noen slags magi.Slikt driver ikke Gud med. Det var heller ikke for Œ underholde, for Œ fŒ folki selskapet til Œ le.

 

Er det noen av dere som vet hvorfor Han gjorde det?

 

Bibelteksten vŒr i dag gir svar. Dette var det f¿rste tegnet Jesusgjorde, sier den. Og sŒ kommer det: Han Œpenbarte, altsŒ viste sin herlighet. ÒJeger kommet for at dere skal ha liv i overflod,Ó(Joh.10,10) sier Han ogsŒ.

 

Han viste hvor stor Han er, hvor god Han er, at Han er verdens lys,  Òden store stjernaÓ som dere sang omfra Rong skule her i kirken f¿r jul, og som Guds ord, peker pŒ.

 

Og Han gjorde det for at folk skulle tro pŒ Ham! Han vil at vi skalkomme til Ham, og v¾re med Ham. Det er det f¿rste vi skal l¾re avteksten i dag.

 

II

 

Det andre er dette: NŒr vi skal fŒ komme til Ham, tro pŒ HamaltsŒ, sŒ er det fordi Han er kommet til jord, kommet til oss.

 

Det er sŒ fint Œ tenke pŒ at Han kom og gjorde det f¿rste tegnet sitt iet bryllup! SŒ opps¿ker Jesus mennesker som gleder seg! Her skulle de tilog  med holde fest i 7 dager!

 

Vi har sŒ lett for Œ bare forbinde kristendom med sorg og synd. Og deter jamen sant at vi trenger Guds Ord i tapet av  noen vi var glade i. Og, mest av alt trenger vi Ham som komtil bryllupet i Kana som vŒr Frelser fra syndens makt.

 

Men at Jesus kommer til bryllupsfesten, det viser oss at Jesus vil ossvel, at Jesus vil glede oss, ja, dypest sett viser det at Han kom til jord atHan kom for Πgi oss Guds glede! For Han kom for Πfrelse oss, redde oss forHimmelen!

 

Er det noen av dere som har v¾rt i bryllup? Kanskje du har en eldre broreller s¿ster som har giftet seg? Kanskje du har en tante eller onkel som tenkerpŒ Œ gifte seg? Og kanskje noen i kirken planlegger bryllup?

 

Det er godt Œ bli forelsket, godt Œ vite at en er glad i noen, godt Œvite at noen er glad i oss. SŒ er det godt og rett Œ gifte seg, fŒ leve sammeni lyst og glede, men ogsŒ i sorg, og vansker av forskjellig slag.

 

Alt dette vil Gud at vi skal fŒ dele med et annet menneske, nŒr vi blirvoksne nok til det.

 

Jeg vet om en bokserie. Det heter: ÒBibelen fortelÓ. Der er mange fineb¿ker for de minste barna. Derfor viser jeg ofte fram denne serien idŒpssamtalene som jeg fŒr lov til Œ ha. Men Žn er jeg blitt s¾rlig glad i. Deter den som handler om ÒBryllupet i Kana.Ó

 

Her ser vi brudeparet sitte rundt bordet. Der sitter bryllupsgjesteneogsŒ. Og der sitter Maria, Jesu Mor. Hun vinker. For der kommer Jesus tilselskapet! Og Han vinker tilbake. Maria er glad. Han er glad, og det er de allesammen. Slik er det nŒr Jesus kommer, og Han fŒr slippe til.

 

Jesus kom til de som hadde giftet seg. Han tenkte pΠdem. Ja, sΠmyetenkte Han pΠdem at Han hadde omsorg for det de skulle ha pΠbordet, hergjaldt det drikke, men det gjelder ogsΠmat, og alle andre ting i livet.

 

Alt vil Han komme inn i vŒrt hus, vŒr familie og vŒre liv, og stellemed. NŒr Han fŒr lov til det, da har vi et kristent hjem, og det vil Han at viskal ha alle sammen.

 

III

 

Men nΠdet tredje, hvorfor KAN Han dette?

 

Her er det vi mΠtilbake til begynnelsen.

 

Jesus er ingen tryllekunstner. Men Han viser med dette underet at Han ervŒr Gud og vŒr Frelser

 

Vi kan vel klare Œ stelle til bryllup eller fest, gj¿re det kjekt ogkoselig for hverandre en gang i blant. Det er viktig, og det skal vi gj¿re.

 

Men det blir alltid noe vi mangler. Det viktigste mangelen vi har, sierBibelen, er at vi ikke klarer Œ v¾re sŒ gode mot hverandre som Gud ville, ogslett ikke slik som vi skulle v¾re overfor Ham. Dette kaller Bibelen synd.

 

Maria, Jesu Mor, sŒ klart hva en mŒ gj¿re i en slik situasjon.

 

Overlat alt til Jesus. ÒDet Han sier dere skal dere gj¿re.Ó Han har rŒd forurŒd. Overlat deg selv til Jesus. La Han fŒ ta over i ditt liv!

 

Det Han sier deg, skal du gj¿re.

 

SŒ har du i Jesus alt. Han kan til og med bruke vaskevannet,skittvannet, deg og meg som ikke er rene, gj¿re alt nytt, og gj¿re oss klarefor fest! Virkelig fest, festen i himmelen. Mange ganger etter dette skulleJesus komme til Œ tale om Himmelen som et bryllup, der det gjelder Œ fŒ v¾remed!

 

Ja, det gjelder Œ v¾re med pŒ festen i Himmelen. Det fŒr du dersom dugir deg over  til Jesus,og lar HamfŒ ta over. SŒ gj¿r Han deg klar for festen, bryllupet i himmelen.

 

IV

 

Hva betyr det nŒr det stŒr at gjestene sa at verten hadde spart den godevinen til nŒ? Hvorfor gjorde Jesus egentlig skittvannet om til den edleste vin?Jeg har ikke noe s¾rlig rede pŒ vin, men jeg vet at den edleste vinen. det erden eldste vinen, det vi kaller Œrgangsvin. Men hvorfor Œrgangsvin? Vin somsamtidig var ny, nyskapt? Det handler om at Jesus gj¿r fortiden ny.

 

Og det er sŒ viktig, for du og jeg har mange ganger gjort galt mot Gudog nesten vŒr, i tanker, i ord og i handling. Men Gud er den som Òkasteralle vŒre synder bak sin rygg, og ser dem ikke mer!Ó(Jes.38,17) Til tross for atHan ved sine bud mange ganger har knepet oss i Œ gj¿re galt, akkurat som etslikt kamera i trafikken, dere vet, som fotograferer de som kj¿rer for fort.

 

Men Han river bildet av synden i stykker pŒ grunn av Jesus! Og, nŒrJesus gj¿r vann til vin i Kana, sŒ er det nettopp dette som ligger bak, og somunderet vil peke pŒ:

 

At Jesus lager en ny fortid, eller for Œ si det annerledes: Han strykerut det vonde og vanskelige, ja, alle vŒre synder!

 

Om du og jeg har noe pŒ rullebladet i samfunnet, mŒ vi svare  for det. Det gjelder ogsŒ overfor Gud.Men Gud vil i Jesus Kristus fikse vŒrt rulleblad, stryke ut det gale! ÒGjeldsbrevet....imotoss str¿k Han ut, og tok det bort ved Œ nagle det til korset,Ó sier Paulus om dette.(Kol.2,14)

 

V

 

Til sist: Enda en ting skal vi l¾re av teksten. Den handler ogsŒ omb¿nn. Mange mennesker gŒr rundt og tror at det Œ be, det er Œ bruke fineog  mange ord, religi¿se uttrykksom gj¿r inntrykk pŒ Gud. Andre tenker at det ikke nytter Œ be, det stopper veli taket det vi sier. Andre har hatt sŒ mye motgang og sŒ mye sorg i livet at deikke orker Œ be.

 

Kj¾re venn! Senk skuldrene og slapp av. Maria l¾rer oss her enkelt ogklart hva det er Œ be. Hun sa nemlig noe mere viktig til Jesus:

 

ÒDe har ikke mer vin!Ó

 

Maria forteller Jesus om tomheten. Om mangelen. be er Πlukke Jesusinn i sin tomhet, i sin mangel!

 

Si til Ham hva du mangler. Det er mye, vil nΠjeg si til Ham. Seier oversynden, glede i kristenlivet, frimodighet i troen, tro pΠat Han lever.

 

Si til ham hva dere mangler hjemme. Tid og ro sammen dere som er mann oghustru. Dere som er foreldre og barn. Fellesskap og respons med og fra andredere som stŒr alene. Og, noen f¿ler seg ogsŒ alene selv om de har andre rundtseg. Som pŒ arbeidsplassen. Si det til Jesus! Jeg har ikke, Herre. Jeg har ikkenoe Œ gi. Jeg ser sŒ lite gleden, din glede.

 

Si til Ham hva menigheten vŒr mangler. Vi mangler Œnd og kraft, samhold,det er sŒ mange hindringer.

 

Si til Ham hva vŒr Kirke mangler. Vi er midt i en Kirke med vaghet,utydelighet, og feilskj¾r, og likevel en familie vi er f¿dt inn i ved vann ognd, og som er i n¿d, som sŒ sŒrt hadde trengt ledere, men ogsŒ leke, med DenHellige nds ild og kraft, som holdt fram hva Guds er, for l¾re og liv!

 

ÒDe har ikke mer vin.Ó

 

MŒ Herren gj¿re Den Norske Kirke sterk og ny! Gi oss Biskoper, Prester,Diakoner og Evangelister med brennende tr¿st og formaning! Fylle oss alle medsin nd, gi oss varme i vŒre hjerter, og et levende Kristusvitnesbyrd i vŒrmunn!

 

Og sŒ er Han ikke borte. Han er her! Og Han er i dine gleder, men ogsŒvil Han komme til, og i dine sorger. Han viser oss sin Herlighet-pŒ heltuventet mŒte!

 

Han h¿rer, og vil gj¿re vŒrt skittvann om til vin. Han kan gj¿re underetpŒ ny. Han som er ÒUnderfull RŒdgiver og Veldig Gud...!Ó(Jes.9,6) La oss be omdet...

 

Kj¾re Jesus! Du ser alt vi mangler av deg og av ditt! Kom til oss nŒ,med Din herlighet, og la oss fŒ se hvor stor og god du er. I vŒre liv, i vŒrehjem, i vŒre ekteskap, i vŒre familier, pŒ vŒr arbeidsplass, i vŒr menighet, ogi vŒr kirke. At vi mŒ se dine under blant oss, at vi mŒ holde fast pŒ deg, og  at mennesker mŒ komme til deg. Herre,fyll mine fattige ord med Din herlighet!

 

Minneord: Vi skal fΠsi alt til Jesus!

 

Til ®re for Faderen, og Sonen, og Den Heilage Ande, som var er, ogvera skal, EIN Sann Gud,frŒ ®ve til ®ve!

 

svennam@hotmail.com