2.s.e.Kr.Op

Joh.2,1-11

Familiegudsteneste

 

 

MER OG MER AV JESUS!

 

I

 

Det trenger vialle sammen. Samtidig kan vi si at dette er en overskrift over penbaringstideni kirken. Men hva betyr Œpenbaring, openberring? Det betyr at Gud liksom drarteppet til side, akkurat som nŒr vi sitter pŒ en kino eller et teater. Bare atGud verken spiller teater eller forteller eventyr. Openberringstida er derforden tiden da historien om Jesus fortsetter, og Han viser mer og mer av segselv, hvem Han er!

 

I tiden f¿r julh¿rte vi at Jesus skulle komme. I julen h¿rte vi at Han kom. Men bŒde da ogetterpŒ har vi h¿rt om at det begynner Œ komme mennesker til Jesus! Det ergjeterne som fant Ham i stallen. Dit kom ogsŒ de vise menn fra ¯sten. De somgav Ham gull, r¿kelse og myrra. Derfor er Jesus Frelseren englene sang om, men ogsŒ verdens lys, ogfolkenes frelser. Men viktigst var det om du og jeg kunne fŒ gripe at Han ervŒr Frelser. Ja, at du kunne fŒ si: Han er min Frelser!

 

II

 

BAKGRUNNEN:

Rett f¿r teksten vŒr i dag h¿rer vi om noen som ogsŒ fikk m¿te Jesus. Det varD¿peren Johannes. Det var noen av disiplene: Andreas og Peter. Og Filip ogNatanael.

 

M¿tet med Jesusskjer akkurat som en stafett:

 

D¿peren Johannessier: ÒSe, der er Guds Lam.Ó om Jesus.(Joh.1,29/1.35) Det f¿rer til at Andreas blir nysgjerrig. Han sp¿r Jesushvor Han bor. ÒKom og se!Ó svarer Jesus da.(Joh.1,39) SŒ forteller Andreas Peter om det: ÒVi har funnetMessias!Ó sier han.(Joh.1,41)

 

Jesus kallerFilip med ordene: ÒF¿lg meg.Ó Filip treffer Natanael og sier: ÒVi har funnet Ham!Ó Natanael lurer litt, men da sier Filip:ÒKomog se!Ó (Joh.1,46)

 

NŒr Jesus hartatt imot Natanael, sier Han til han: ÒDu skal fŒ se st¿rre ting enndette.Ó(Joh.1,50)

 

NŒ var Jesus,Natanael, Filip, Peter og Andreas kommet til en liten by i Galilea som hetteKana. Maken til det som skulle skje der hadde ikke disiplene sett f¿r!

 

III

 

JESUS M V®REVELKOMMEN!

 

I Kana er detbryllup. NŒr en jente og en gutt blir glade i hverandre og vil dele livetsammen, er det rett og godt Œ gifte seg. Dumt Œ la v¾re. ÒDin kj¾rlighet erbedre enn vin.Ó(H¿ys.1,2)Og du hvor dumt det er at det skal v¾re sŒ dyrt Œ feire bryllup i dag! Det ersŒ flott nŒr brudeparet lover hverandre Œ leve sammen Òinntil d¿den skil dykkŒt/inntil d¿den skiller dere,Ó og sŒ roper liksom presten det ut i kirken ogover bygda at de er rette ektefolk i Guds Navn!

 

I bryllupet var ogsŒ Jesu Mor Maria. Og Jesus og disiplenehans Natanael, Filip, Peter og Andreas kom ogsŒ til festen. Vi kan tenke oss atJesus og Maria vinker til hverandre! Hun er glad for Œ se Ham.  Det er fint nŒr Jesus kommer. Og det erfint nŒr Jesus fŒr komme inn hjemme hos oss! SŒ fint kan det bli nŒr Jesus fŒrkomme innenfor hjerted¿ren, inn i livet vŒrt! Det kan vi be Ham om: Kom tilmeg, Jesus, kan vi si! Og hjemme kan vi be aftenb¿nn og bordb¿nn, og lese fraÒJesusbokaÓ, andakts-og bibelboka.

 

IV

 

Men etter selskapet har vart en stund har de ikke mer vin!Her kan vi l¾re litt nettopp om b¿nn i

 

EN LITEN B¯NNESKOLE:

 

1. Si problemet,hva saken gjelder til Jesus.

ÓDe har ikkemere vin.Ó

2. Han bestemmernŒr Han vil svare, og hvordan Han vil svare pŒ b¿nnen.

Jesus sier:Hvorfor sier du det til meg? Jeg mΠvente en stund.

3. Maria venteri tillit til at Jesus skal finne l¿sningen.

Hallesby: ÒMinlille gutt kom en dag og stakk sitt lille hode inn d¿ren til arbeidsv¾relsetmitt. Han visste at han ikke skulle forstyrre meg i arbeidstiden. Men sŒ sŒ hanpŒ meg med sine runde barne¿yne og sa: ÒDu, far, jeg skal sitte helt stille,hvis jeg bare fŒr lov til Œ sitte her inne hos deg!Ó(Fra b¿nnens verden,Lutherstiftelsen, Oslo 1927, s.181) be er Œ komme til Jesus med hele seg!

Hans mor siertil tjenere: Gj¿r alt det som Jesus sier.

 

V

 

B¯NNESVARET:

 

- Det stŒr seks store vannkrukker av steinder. Disse brukte man til Œ vaske av st¿v og skitt fra hender og f¿tter.

- Jesus sier til tjenerne: Fyll krukkenemed vann.

Og de fyller demhelt fulle.

- SŒ sier ham til dem: ¯s opp litt ogbring det til verten. De gj¿r det. Se hvor Jesus smiler! Han vet hva Han vilgj¿re, og gleder seg over det som skal skje.

- Verten smaker pŒ vannet. Det er blitttil vin. Han vet ikke hvor vinen kommer fra. Tjenerne som har ¿st opp vannet,de vet det.

-Verten roper pŒ brudgommen. Han sier:Folk pleier Œ by fram den beste vinen f¿rst. men du har gjemt den beste vinentil slutt.

-Dette er det f¿rste under Jesus gj¿r.Disiplene tror pŒ Ham. Det skjedde et under. Men hva er meningen?

 

VI

 

MENINGEN:

 

Det stŒr at detvar Jesu f¿rste tegn. Han gjorde 7 tegn forteller Johannesevangeliet. 7=fullkommenhetenstall. Sammensatt av 3(Guds tall) og 4 verdens tall. Peker pŒ at Jesus Œpenbarersin herlighet= Gud drar teppet til side. For hva? Jesus ingen tryllekunstnereller mirakeldoktor. Han som fikk gull,r¿kelse og myrra kan ogsŒ ta imot vŒrt vaskevannog gj¿re det om til god vin. Han kan ta vŒr ÒskittÓ, det vonde vi har gjort,tilgi det, og ta oss inn til seg, sende oss ut i tjeneste for Ham.

 

Maria ogdisiplene tror=

Meningenmed det Jesus sier og gj¿r, er at vi skal tro pŒ Ham.

 

I selskapet troddeMaria og disiplene. StŒr ikke noe om de andre.

Men det gjelderdeg og meg!

 

Husker du nŒrJesus kalte disiplene?

 

Lag stafett!Kom og se!

 

Minneord: Vihar funnet Jesus!

 

TIL ®RE FORFADEREN, OG SONEN, OG DEN HEILAGE ANDE, SOM VAR, ER OG VERE SKAL, EIN SANN GUD,FR ®VE OG TIL ®VE!

 

svennam@hotmail.com