Langfredag III

Luk.22,39-23,46

Pasjonsgudsteneste

 

Hva betyr Jesu d¿d?

 

Langfredag. EnnŒen gang har vi lyttet til lidelseshistorien. Hva skal vi si? Hva kan egentligsies?

 

Alle blir vitause foran Jesu kors.

 

Vi mŒ be: ÒSkrivdeg Jesus pŒ mitt hjerte! Du min Konge og min Gud! At ei lyst ei heller smertedeg formŒr Œ slette ut! Denne innskrift pŒ meg sett: Jesus ut av Nasaret! DenkorsfestedÕ er min ¾re Og min salighet skal v¾re!Ó(Kingo)

 

Taushet er deneneste sakssvarende reaksjon. For ingen som leser Langfredagens dramatiskeberetning kan v¾re det minste i tvil: Her skjer et forferdelig justismord. TenkpŒ de falske vitner som Markus forteller om. Tenk pŒ at Pilatus presses til Œsette Barabbas fri istedet for Jesus: ÒPilatus...l¿slot den de bad om, hansom var fengslet for oppt¿yer og mord. men Jesus overgav han til det som deville.Ó (23,25.) Tenk pŒden ene r¿verens ord: ÒFor oss er dommen rettferdig, vi fŒr bare igjen fordet vi har gjort. Men han har ikke gjort noe galt.Ó(23,41b)

 

Tenk pŒ hŒnet,latterliggj¿ringen. Vi v¾rer en rŒtten eim av mobbing, av en avgrunnensmaktdemonstrasjon: Her er det fritt fram for alt det vonde som tenkes kan. Herer det lov Œ slippe dŽt til, som noenlunde skikkelige mennesker ellers s¿ker Œbegrense.

 

Men det er endamere grunn til taushet over det uomtvistelige faktum som langfredagstekstenogsŒ forkynner: Dette justismord mŒtte skje. Det mŒtte skje for oss. R¿vernessamtale pŒ korset viser det:ÓFrykter du ikke Gud, enda du har...dom overdeg? For oss er dommen rettferdig, vi fŒr bare igjen for det vi har gjort.Ó (23,40-41a.)

 

II

 

Her er det atGuds Ord for alvor blir n¾rgŒende overfor deg og meg.

 

Her er det atvi tvinges til Πta stilling.

 

For Jesu d¿df¿rer til helt forskjellige reaksjoner. Til og med blant mennesker som er d¿denn¾r.

 

En r¿ver spotterder han henger: ÒFrels deg selv og oss, Jesus!Ó(23,39) Det er tydelig at den andre er blittstille for realitetene: ÒFor oss er dommen rettferdig.Ó (23,41a).

 

SŒ er sp¿rsmŒlettil oss:

 

Hva betyrJesu d¿d for deg og meg?

 

At vi kan bli tause overfor et forferdelig justismord, det er sŒ sin sak.

 

Men: FŒr GudsOrd virke slik pŒ oss at vi blir tause pŒ en annen mŒte? Ja, slik at vi virkelig har skj¿nt at det var for deg ogmeg Jesus mŒtte henge der?

 

Eller lar viOrdet om dette gΠforbi oss?

 

Vi kan vel si:Ecce Homo! Se det menneske, som Pilatus gjorde, akkurat som vi kan si det sammeom mange mennesker som kues ned i urettferdighet, i n¿d og pine.

 

Men sŒ toer vivŒre hender: Hva kan vel jeg gj¿re?

 

Og i forbindelsemed Jesu d¿d: Vi vet om den. Vi har sett bilder av Golgatascenen, h¿rt detforkynt Œr etter Œr. Men det er sŒ lett for at det som skjedde Langfredag ingenfŒr virkning for oss. Stakkars Jesus, liksom, og sŒ blir det med det.

 

Men her gjelderdet Πikke stoppe opp. Og ikke bare stoppe opp ved de faktiske hendelsene,historien, men ogsΠhistoriens virkning.

 

For Herren villei dag at Jesu d¿d virkelig mŒ fŒ bety alt for oss.

 

III

 

La oss nŒ gripefatt i en liten, men betydningsfull del av teksten, og bruke den til Œ vise hvaJesu d¿d betyr. For hver enkelt av oss gjelder det Œ la Ordet virke pŒ oss,slik at det som skjedde i historien den gangen, blir en del av ogsŒ din og minhistorie nŒ, og blir det som skaper vŒr evighet.

 

Vi stopper damed den siste delen av v.45 i kap.23: ÒForhenget i templet revnet i to.Ó

 

Forhenget skiltedet aller helligste fra det hellige i Jerusalems tempel. Det var et vevett¿ystykke som adskilte alle fra det sted hvor Gud Œpenbarte seg i den gamlepakt.

 

Men det fantesett unntak:

 

¯versteprestenfikk gŒ inn der, Žn gang for Œret, pŒ den store forsoningsdagen, Yom Kippur.Han gikk inn dit med offerdyrets blod og stenket det sju ganger pŒsoningsstedet, som var lokket oppŒ Paktens Ark, for Œ forsone egne synder ogfolkets synder: ÒSŒ skal han ta litt av oksens blod og med fingeren stenkedet pŒ fremsiden av soningsstedet, og foran soningsstedet skal han sju gangerstenke litt blod med fingeren. Deretter skal han slakte den bukken som erbestemt til syndoffer for folket, og b¾re blodet av den innenfor forhenget. Meddet skal han gj¿re som han gjorde med blodet av oksen: stenke det pŒsoningsstedet og foran soningsstedet. Slik skal han gj¿re soning forhelligdommen og rense den for urenheten som israelittene har f¿rt over den medalle sine ovetredelser og synder...Ó (3.Mos.16,14-16a). Jfr. Hebr. 9,7.

 

Men nŒr Jesusd¿de, revnet  altsŒ forhengetmellom det aller helligste og det hellige!

 

IV

 

Hva betyrJesu d¿d?

 

Jo, heleoffertjenesten fikk i Ham sitt punktum. Det trengs nŒ ikke flere blodige offer,for ÒJesus har Œpenbart seg Žn gang for alle ved tidenes ende for Œ utslettesynden ved sittofferÓ, sier Hebr.9.26b.

 

Og i sammeavsnittet stŒr det: ÒFor Kristus gikk ikke inn i en helligdom som er gjortav menneskehŒnd og bare er et bilde av den sanne helligdom. Han gikk inn iselve himmelen; nŒ skulle han for vŒr skyld tre fram for Guds ansikt. Han gikkheller ikke inn for Œ ofre seg selv flere ganger, slik som ¿verstepresten Œreter Œr trer inn i helligdommen med blod som ikke er hans eget...Kristus erofret Žn gang for alle for Œ ta bort manges synder...Ó(Hebr. 9, 24-25+28a)

 

Og ingen mΠtafeil her: Dette gjelder ogsΠdeg og meg:

 

ÒNei, det erderes misgjerninger som skiller mellom dere og deres Gud. Deres synder skjulerhans ansikt, sŒ han ikke h¿rer dere.Ó (Jes. 59,2.)

 

Offerinstitusjoneni GT var et forbilde pŒ det endegyldige som kom med Jesus. Han er det fullkomneoffer, oppfyllelsen av profetiene om Messias, den Messias som ogsŒ tegnes foross som ¿verstepresten som ofrer seg selv: 

 

I ditt og mittsted!BŒde du og jeg har krenket og sŒret Herren med vŒre synder.

 

ÒHan blesŒret for vŒre overtredelser og knust for vŒre misgjerninger.Straffen lŒ pŒ Hamfor at vi skulle ha fred, ved Hans sŒr har vi fŒtt legedom. Vi for alle villsom sauer, vi vendte oss hver til sin vei. men skylden som vi alle hadde, lotHerren ramme ham.Ó(Jes. 53, 5-6.)

 

For det var satten innskrift over ham:ÓDette er j¿denes konge.Ó(23,38)

 

I stedet for detgamle Israel kommer Guds Rike der Jesus er Konge, og det bringer syndenesforlatelse til hver den som tror pΠHam.

 

V

 

Hva betyrJesu d¿d?

 

Ja, den er mentfor alles synd og skyld. Din og min:

 

ÒSe, der GudsLam som b¾rer verdens synd.Ó (Joh. 1,29.)

 

Dyreblodet som¿verstepresten bar fram gjaldt for ett Œr og for Israels folk. Jesu offerblodpŒ korset gjaldt en gang for alle og for hele verden. Hans offerd¿d beh¿veraldri Œ gjentas:

 

ÒDet var Gudsom i Kristus forsonte verden med seg selv, slik at han ikke tilregner demderes misgjerninger...Ó ÒDerfor, hvis noen er i Kristus, er han en ny skapning.Det gamle er borte, se, det nye er blitt til!Ó (2. Kor.5,19a+17)

 

Synden og densf¿lge: D¿den, rammet hele menneskeheten: Ò...Synden kom pŒ grunn av ettmenneske, og med den kom d¿den. Og d¿den rammet alle mennesker, fordi allesyndet.Ó (Rom.5,12.)

 

Ingen kommerunna arven fra den f¿rste Adam. Men Jesus, den 2.Adam, bar pŒ sitt hellige oguskyldige legeme hele menneskehetens synd opp pŒ korset, og takket v¾re Ham kandu og jeg finne og vinne rettferdighet og evig liv: ÒD¿den fikk herred¿mme pŒ grunn avet eneste menneskes fall. Hvor mye mer skal ikke da de eie livet og fŒherred¿mme ved den ene, Jesus Kristus, de som tar imot Guds store nŒde ogrettferdighetens gave. AltsŒ, likesom Žn manns fall ble til ford¿mmelse foralle mennesker, sŒ f¿rer Žn manns rettferdige gjerning til frifinnelse og livfor alle.Ó (Rom 5,17-18.)

VI

 

Hva betyrJesu d¿d?

 

Det er nŒ Œpenadgang til Faderen, til Gud, for syndere, tross Guds rettferdige vrede oversynd og skyld. Ved at forhenget revnet, stilte Gud synlig fram Jesus og Hansblod som et sonoffer, for dem som tror, stŒr det ogsŒ i Romerbrevet.(3,25)

 

Det betyr at deter Œpen vei til det sted, der Gud forsonte verden med seg selv, der Jesu sonetsynden og br¿den, nemlig pŒ Hans eget legeme.

 

NŒ trengs ingenmellommann mellom Gud og menneske lenger: ÒFor det er Žn mellommann mellomGud og mennesker: mennesket Kristus Jesus, som gav seg selv som l¿sepenge foralle.Ó(1.Tim.2,5-6a)

 

Gjennom Ham harvi i Žn nd Œpen adgang til Faderen! (Ef.2,18.)

 

Daglig, hvor somhelst: pen adgang! For bŒde deg og meg som tror pŒ Ham.

 

Han er den somtaler vŒr sak, gŒr i forb¿nn for oss: ÒJesus har et prested¿mme som ikke tarslutt, fordi Han er og blir til evig tid. Derfor kan Han ogsŒ fullt og heltfrelse dem som kommer til Gud ved Ham, fordi Han alltid lever og gŒr i forb¿nnfor dem.Ó (Hebr. 7,24-25.)

 

ÓMen om noensynder, har vi en som taler vŒr sak hos Faderen, Jesus Kristus, DenRettferdige. Han er en soning for vŒre synder, ja, ikke bare for vŒre, men forhele verdens.Ó (1.Joh.2.1b-2.)

 

ÒHan somelsker oss og har fridd oss fra vŒre synder med sitt blod, og som har gjort osstil et kongerike, til prester for Gud, sin Far-Ham tilh¿rer ¾ren og makten iall evighet. Amen!Ó

( p. 1,5-6.) (Merk tidsbruken!)

 

VII

 

Hva betyrJesu d¿d for deg?

 

Du skal fΠkommemed din synd og skyld-med hele deg til Faderen, for Jesu skyld. Helt som du er.

R¿veren pŒkorset sa: ÒFor oss er dommen rettferdig, vi fŒr bare igjen for det vi hargjort. Men han har ikke gjort noe galt.Ó(23,41b)

 

SŒ ble iforsoningen alt snudd pŒ hodet: ÒHan som ikke visste av synd, har Han gjorttil synd for oss, for at vi i Ham skulle fŒ Guds rettferdighet.Ó (2.Kor.5,21.)

 

Guds Kj¾rlighetbr¿t gjennom Guds vrede! Han lot sin brennende vreden ramme Jesus. Sinbrennende kj¾rligheten lar han ramme oss nŒr vi fŒr be som R¿veren: ÒTenk pŒmeg nŒr du kommer i ditt Rike!Ó (23,42.) For da svarer Jesus: ÒSannelig sier jeg deg, i dag skaldu v¾re med meg i Paradis!Ó (23,43.)

 

Hva betyrJesu d¿d for deg?

 

Husker duinnskriften over Jesu kors?

 

ÒDu, minKonge og min Gud!Ó

 

NΠser Hanetter innskriften over ditt liv!

 

NΠmΠdu tastilling!

 

Dersom du ikkehar Jesus, har du ingenting.

 

Dersom du ikkehar Jesus, har du ingenting!

 

ÒMen alt erav Gud, Han som ved Kristus forsonte oss med seg selv, og gav oss forsoningenstjeneste.Ó ÒSŒ er vi da utsendinger for Kristus, og det er som om Gud selvformaner gjennom oss: Vi ber dere pŒ Kristi vegne, la dere forsone med Gud!Ó(2.Kor. 5,18+20.)

 

La oss nŒ besammen: ÒSkriv deg Jesus pŒ mitt hjerte! Du min Konge og min Gud! At ei lystei heller smerte deg formŒr Œ slette ut! Denne innskrift pŒ meg sett: Jesusut av Nasaret!Den korsfestedÕ er min ¾re Og min salighet skal v¾re!Ó

 

®RE V®REFADEREN, OG S¯NNEN, OG DEN HELLIGE ND, SOM VAR, ER OG BLIR , EN SANN GUD, FRAEVIGHET OG TIL  EVIGHET!

 

svennam@hotmail.com