15s e pinse II

Ef.5,15-20

Messe

 

 

Vert fylte av Anden!

 

I

 

Dagenstema: Vert fylte av Anden!

 

Enkrevende agenda! For er det noe som er sikkert er det at vi har tr¿bbel med Œvirkeliggj¿re apostelens formaning, i menighet, kirke og vŒre personligekristenliv.

 

Bakgrunn:

 

Ef1-3/Ef 4-6

Formaning:Gal.5,16+25 ÓEg seier dykk: Lev eit liv i Anden!...Har vi fŒtt livet vedAnden, sŒ lat oss ˜g ferdast i Anden.Ó

 

Ytterligere bakgrunn:

 

Joh.14,15-18; 23-26;Joh.16,8-15

 

II

 

Idette avsnittet oppsummeres alt det Paulus har talt om fra 4,17 og framover.Gud har kalt oss ut av verden, og inn i sitt folk. Kirken heter pΠgresk ekklesia, ordet betyr samlingen av de som er utkalt fra verden.

 

Detteinneb¾rer ogsŒ en ny mŒte Œ leve pŒ: "De skal ikkje leva som f¿r, menleggja av det gamle mennesket som vert tynt av dei forf¿rande lystene.  De mŒ fornyast i sjel og sinn og ikledykk det nye mennesket, som er skapt etter Guds bilete, til eit liv i rettferdog heilagdom i samsvar med sanninga."(4,22-24)

 

Detnye livet i Kristus vil preges av nye vurderinger, holdinger og handlinger. Gudkaller oss til en annerledes livsstil nŒr vi er Hans barn.

 

V¾rkloke! V.15

 

Klokskap i Bibelen har ikke noe med intellektuelloverlegenhet Œ gj¿re. Hadde dŽt v¾rt tilfellet, var det ikke mange som kunneleve som kristne! Nei, klokskap er knyttet til en livssstil:

ÒDenvise ottast og skyr det vonde,

dŒrengŒr pŒ og kjenner seg trygg.Ó

(Ord14:16)

 

Denkloke frykter Gud og har sin glede i Œ behage Gud, dŒren bryr seg ikke om Gudsvilje og lever etter sine egne regler. Men hva er det Œ leve som Œndelig kloke?

 

Dethandler om 4 saker:

1.Bruke tiden rett V.16.

 

Det kristne livet gjelder alle omrŒder. Vi mŒ svare for Gud for bŒde hvavi har tenkt, sagt, og gjort. Derfor:

¥ Sett opp mŒl

(Kan v¾re bŒde store og smŒ). Hva vil du med livetditt? Hva tror du Gud vil med det? Hvordan vil du nŒ dine mŒl?

¥ V¾r disiplinert.

Planlegger du din tid slik at du klarer oppgavene og kallet ditt? FŒr dugjort det du skal?

 

2.ForstΠhva som er Guds vilje V.17.

 

Sammenhengenviser at det gjelder Œ leve etter Guds vilje midt i en ikke-kristen kultur. Dethandler om Œ ikke f¿lge med str¿mmen som d¿de fisker men Œ vŒge Œ leveannerledes som Guds folk. Vi skal ikke svelge rŒtt alle normer, vurderinger ogholdninger som er rundt oss. men "Ha Gud til f¿rebilete."(5,1)

Sammesak i Rom 12:2: "Og skikka dykk ikkje likt med denne verda, men latdykk omskapa ved at de fŒr eit nytt sinn og kan d¿ma om kva som er Guds vilje:det gode, det hugnadlege, det fullkomne."OgsŒ vŒrt tankeliv mŒ fŒ preges av Guds ord. Vi skal ha vŒre normer,vurderinger og holdninger grunnet i Bibelen.

 

3.Bli fylt av nden V.18.

 

Hvorforbruker Paulus den dristige kontrasten mellom Œ bli full av vin og Œ fylles avHelligŒnden?

 

Detdet handler om er Œ bli behersket av nden istedet for synden. PŒ den andresiden: Selv om Guds Ord ikke binder oss nŒr det gjelder vin i seg selv er detklart at det er synd Œ bli ruset. NŒr man drikker seg beruset f¿rer det tillast og synd, men nŒr HelligŒnden fŒr beherske oss tvinger Han oss til ethellig liv, til Œ velge rett kurs i veikrysset-til Œ v¾re preget avHelligŒndens kraft.

 

Menher er det et stort paradoks:

 

Somkristne har vi HelligŒnden:

 


Ef 1:

 

3Lova vere Gud, vŒr Herre Jesu Kristi Far,

hansom i Kristus har velsigna oss

medall Andens velsigning i himmelen.

13I han kom de ˜g til tru

dŒde h¿yrde sanningsordet,

evangelietom frelsa dykkar.

Ihan er de merkte med eit segl,

DenHeilage Ande som var lova,

14han som er pantet pŒ arven vŒr

tildess utl¿ysinga kjem for Guds folk,

tillov og ¾re for hans herlegdom.

17Eg bed om at vŒr Herre Jesu Kristi Gud, herlegdomens Far, mŒ la dykk fŒ denAnde som gjev visdom og openberring, sŒ de l¾rer Gud Œ kjenna.

 

Ef2:

 

18 Ved han har vi begge tilgjenge til Faderen i ein Ande... Han heldheile bygningen saman, sŒ han i Herren veks til eit heilagt tempel, 22 og vedhan vert de ˜g bygde opp til ein bustad for Gud i Anden.

 

Ef 3:

 

5I farne ¾tter fekk ikkje menneska vita om denne l¿yndomen, men no har han vedAnden vorte openberra for hans heilage apostlar og profetar...


 

 

Mendagens tekst sier likevel:

 

Vert fylte av Anden! Dette svarer til:

 

Ef 3:

 


14Difor b¿yer eg mine kne for Faderen, 15 han som har gjeve namn til alt somheiter far og born i himmel og pŒ jord. 16 Eg bed om at han som er sŒ rik pŒherlegdom, mŒ styrkja dykkar indre menneske med si kraft og sin Ande,

 

Ef4:

 

3Legg vinn pŒ Œ vera eitt i Anden, i den fred som bind saman: 4 Ein lekam, einAnde, liksom de fekk ei von dŒ de vart kalla, 5 ein Herre, ei tru, ein dŒp, 6ein Gud og Far for alle, han som er over alle, gjennom alle og i alle. 30 Gjerikkje Guds Heilage Ande sorg, for Anden er det seglet de ber tilutl¿ysingsdagen.

 

Ef6:

 

17Ta frelsehjelmen og Andens sverd som er Guds ord. 18 Gjer dette i b¿n, og leggalt fram for Gud! Bed alltid, i Anden! Vak og hald ut i b¿n for alle deiheilage.


 

Detvi er skal vi ogsŒ bli! Vi er stadig avhengige av HelligŒnden for Œ leve et livsom behager Gud! Vi beh¿ver Œ be om ndens kraft og liv hver dag.

 

3.Frukt V.19.

 

Tilbedelseog fokusering pŒ Gud. Handler ikke om Œndelige opplevelser i det skjulte f¿rstog fremst, men en Œndelighet som viser seg i fellesskap, delaktighet.HelligŒnden vil en levende Kirke!

 

Hvordanvet vi at vi er fylte av HelligŒnden?

 

"...det var BarnekŒrsanden de fekk, som gjer atvi ropar: ÇAbba, Far!È  Anden sj¿lvvitnar med vŒr Œnd at vi er Guds born."(Rom.8.15b-16)

 

4. leve i takknemlighet V.20.

 

Vikjenner alle daglig pŒ synd og skr¿pelighet. Vi er "samtidig rettferdig ogsynder". Derfor blir det lett sukk og st¿nn med oss over synd og sorg ivŒre liv og i verden. Men se om ikke det finnes ogsŒ en annen tone i deg:Takknemligheten. Gud har gjort alt for oss. For Jesu Kristi Navns og blodsskyld er med oss og lar sin vilje skje i vŒre liv: "For av nŒde er defrelste, ved tru. Det er ikkje dykkar eige verk, det er Guds gŒve.  Og detkviler ikkje pŒ gjerningar, sŒ ingen skal rosa seg.  For vi er hans verk, skapte i Kristus Jesus til godegjerningar som Gud f¿reŒt har lagt ferdige, sŒ vi skulle ferdast i dei."(2,8-10) SŒ forstŒr Gud at det finnes stunder vi ikke klarer Œ verken lovpriseog takke. Vi fŒr v¾re Hans barn likevel...Og kristenlivet har pŒ dypet envisshet om at Gud kan bruke alt som kommer i vŒr vei til noe godt.

 

"Viveit at alle ting tener dei til gode som elskar Gud, dei han etter sin frievilje har kalla.  Dei som hanf¿reŒt kjendest ved, dei har han ˜g f¿reŒt etla til Œ verta forma etter biletetav Son hans, sŒ han skulle vera den fyrstef¿dde mellom mange sysken.  Og dei som han f¿reŒt etla til dette,dei har han ˜g kalla. Og dei han kalla, dei har han ˜g sagt rettferdige, og deihan har sagt rettferdige, dei har han ˜g herleggjort.Kva skal vi sŒ seia tildette? Er Gud for oss, kven er dŒ imot oss?  Han som ikkje sparte sin eigen Son, men gav han for ossalle, kan han anna enn gje oss alle ting med han?"(Rom.8,28-32)

 

Til®re for Faderen og Sonen og Den Heilage Ande, som var, er og vera skal, einsann Gud, frŒ ¾ve til ¾ve!

 

(EtterSann andlighet - del 4 www.johanneskyrkan.org/docs/doc_print.php3?id=453

 

svennam@hotmail.com