Exaudi/6.s.e.pŒske

Joh.15,26-16,4

Konfirmasjon/Frigj¿ringsdag

 

En preken pΠ8.mai-

Ved 60-Œrsminnet forFrigj¿ringsjubilŽet.

 

I

 

Den 8.mai1945

 

var en sv¾rtviktig dag i Europa.

 

Det hadde begyntallerede natten f¿r. Den 7.mai klokken 0241 satte den tyske generaloberstAlfred Jodl sin signatur pŒ et papir i det allierte hovedkvarteret i Reims iFrankrike. Tyskland ga opp kampen etter 5 Œr, Œtte mŒneder og sju dager.Millioner var d¿de etter krigshandlinger og undertrykkelse. Men selv om  vŒpenhvilen f¿rst skulle tre i kraftsent pŒ kvelden dagen etter, fant den store nyheten fort veien til media.

 

II

 

Det erformiddagen den 7.mai 1945.

 

I et klasserom iFalun i Dalarna i Sverige sitter 13-Œrige Tove. Hun er norsk, og klarer ikke Œf¿lge med pŒ undervisningen. Tankene er helt andre steder. Samme morgen haddehun og den 15-Œrige broren Gunnar tigget moren om Œ fŒ v¾re hjemme for Œ ha¿rene klistret til radiosendinger fra Stockholm og London slik de for det mestehar gjort de siste dagene. Nei, har moren sagt, selv om Hitler er d¿d og detgŒr mot slutten pŒ krigen: Skulke skolen fŒr dere ikke.

 

Faren er i enmilit¾rleir like ved. Han er kaptein i norske styrker, klare til Œ rykke inn iNorge. Familien Jarandsen fra Krager¿ har flyktet for Œ komme unna tyskerneetter at faren hadde v¾rt engasjert i motstandskampen mot nazismen. Tove tenkerpŒ flukten. Det var hardt. 17 mennesker under presenning pŒ et lasteplan, marsjgjennom natten pŒ m¿rke skogsveier, og sŒ-tryggheten pŒ svensk side. F¿lgethadde stŒtt i regnet og sunget: ÓGud signe vŒrt dyre fedreland.Ó Voksne somgrŒt hadde hun ikke sett f¿r.

 

-Men Tove blirrevet ut av tankene ved at det banker pŒ d¿ren til klasserommet. Rektor kommerinn, og klassen reiser seg. Han som er sŒ snill mot klassens eneste norskeelev, ser pŒ henne med de milde ¿ynene sine:

 

ÓTove, NorgeŠr fritt. Du kann Œka hem...Ó

 

Alle elevenebegynner Œ klappe. Tove enser det ikke, stormer pŒ d¿r, finner sykkelen, ogtrŒkker hjemover i rasende fart. Nakken kneiser, hŒret b¿lger. Det er fred iverden! Hun kan ikke komme fort nok hjem til mamma for Œ fortelle hva hun vet.Hundre meter fra skolen begynner klokkene i den gamle Falunkyrkan Œ kime.Ó (Etter ÓDen farligevŒrenÓ, Per Hansson og Johan O.Jensen, Gyldendal Norsk Forlag, Oslo 1983)

 

III

 

Det er 8.mai.Men det er 60 Œr etter.

 

Vet du hva deter for en dag vi feiret sist torsdag? Riktig, det var Helgetorsdag eller KristiHimmelfarts Dag. En stor seiersdag i Kirkens Hellige r.

 

Jesus f—r opptil Himmelen den dagen, forteller Guds Ord oss. Det stŒr at Han skiltes fradem, og ble borte i en sky! Skyen betyr at Gud er n¾r, for naturligvis er Jesusikke borte om Han reiser opp til Himmelen. Og sŒ stŒr det om disiplene at defalt pŒ kne da Han var blitt borte. DŽt l¾rer oss at Han var der likevel. Ogfra nŒ av var disiplene stadig i templet og lovpriste Gud. De begynte ogsŒ Œholde gudstjeneste i en del av templet.(Luk. 24, 46-53)

 

Noe heltavgj¿rende hadde skjedd med disiplene siden tiden rundt pŒske. Du husker at der¿mte da Jesus ble arrestert. Judas hadde jo forrŒdt Jesus, og Peter hadde bantpŒ at han ikke kjente Ham.

 

Men der igudstjenesten m¿tte de den Jesus som hadde stŒtt opp, og som levde likevel. Ogdet stŒr om de f¿rste kristne at de holdt fast ved det dere konfirmanter l¾rteom i h¿st, nemlig de 4 BÕene: Bibel, B¿n, Br¿dsbryting(Nattverd) ogBrorskap(Kristent Fellesskap).(Apg.2,42)

 

IV

 

Det er 8.mai.Men det er 2005. Konfirmasjonsdagen.

 

Teksten i dag eraltsŒ fra Johannesevangeliet, og Jesus har tidligere fortalt disiplene om atselv om Han skulle lide og d¿, var ikke dŽt enden pŒ visa:

 

Nei, Herrenskulle seire over d¿den og den onde! Og ikke nok med dŽt: Selv om Han skullereise hjem til sin Far i Himmelen, skulle Han likevel v¾re hos vennene sine pŒen helt ny mŒte: Den Hellige nd skulle jo komme, og da skulle Jesus ogsŒ v¾reder!

 

Talsmannenkaller Jesus Ham for. Det betyr at han er som en advokat. Han taler pŒ vegne avJesus: Han gŒr til hver eneste Žn av oss og ber oss om Œ ta i mot det Jesus harŒ gi oss.

 

Skal vi kjenneJesus Kristus, mŒ Talsmannen, Den Hellige nd, vitne for oss. Det nden gj¿r,er Œ bringe Jesus n¾r til oss! Det kan skje hjemme, i konfirmantundervisningeneller i kirken. Og mŒten Han bruker, er ved Bibelordet. NŒr du har lest ellerh¿rt et Ord fra Bibelboka, sŒ har det kanskje allerede hendt at det liksom ergŒtt et lys opp for deg: ÇJa, nŒ forstŒr jeg,È sier du, og sŒ var det godt Œv¾re deg. Da vitner Jesu nd i ditt hjerte. (Etter A.G. Joelsson: Barnas Morgenandakt,overs. fra svensk av H.H¿eg, s. 179-180, Lutherstiftelsen, Oslo 1927

 

Eller duopplevde at Jesus sŒ kj¾rlig pŒ deg fra et bilde. Han var den Gode Hyrde, slikvi h¿rte pŒ samtalegudstenesta, eller du sŒ Han henge pŒ korset.

 

Eller du kanforstŒ nŒ at det Tove opplevet for 60 Œr siden er et bilde pŒ Evangeliet: ForJesus er den store frigj¿reren og fredsskaperen. Han er den som redder oss utfra alt det vonde som synd. d¿d og djevel har f¿rt over oss. Og som skaper fredmellom Gud og oss, slik at vi skal fŒ- ÓŒkaÓ til himmelen.

 

V

 

Det er 8.mai.En gledens dag i Hjelme/BlomvŒg.

 

For Jesus komfor Œ f¿re hver eneste Žn av oss til Himmelen. Han d¿de pŒ korset av dengrunnen. Han vil ha oss alle med. Uten unntak. OgsŒ her i kirken er Den Helligend i aksjon.

 

Han vil at duskal komme til Jesus med alt, men mest av alt det gale du har gjort, tenkt ogsagt.

 

Et av de ordenevi har l¾rt i Œr er: ÇDersom vi sannar syndene vŒre, er Gud trufast ogrettferdig, sŒ han tilgjev oss syndene, og reinsar oss for all urettferd.È(1.Johs.1,9)

 

Lev i dŽt, og sŒskal du fŒ kjenne at det er sant at Han virkelig Çkaster alle synder bak sinrygg, og han ser dem ikke merÈ, slik det stŒr i en sang.

 

VI

 

Det er 8.mai.Det er konfirmasjon.

 

Konfirmasjonstekstenhandler om at Talsmannen, den Hellige nd, skulle komme: ÓNŒr talsmannen kjem, han som eg skal sendadykk frŒ Faderen, Sanningsanden som gŒr ut frŒ Faderen, dŒ skal han vitna ommeg.Ó(15,26) Han skal vitne om Jesus for Jesu venner, for Guds Kirke hos oss,og over hele verden. Det betyr at det er viktig at vi fortsetter Œ h¿re omJesus her i kirken, i det kristne ungdomsarbeidet, og nŒr vi leser i Bibelen,

 

ÇMen de ˜g skalvitnaÈ,sier Jesus.(15,27a)

 

SŒ skal Han ogsŒhjelpe oss Œ si et ord om Jesus, for eksempel pŒ skolen, i klassen, tilkamerater og venninner! Han vil nemlig ikke bare v¾re Konge i ditt liv, menogsŒ for dine n¾rmeste, kamerater, og venninner.

 

Som oftest er vialle redde for Œ vitne om Gud, ogsŒ i dag, pŒ en 8.mai. Det var de f¿rstedisiplene ogsŒ. Men Jesus har lovet at vi ikke skal v¾re alene om Œ vitne: ÇEg vil ikkje la dykk vera att somforeldrelause born; eg kjem til dykk.È(14,18)

 

Vi kan ikke seTalsmannen. Men Hans tale virker sterkt, for det er alltid Jesus Han taler ogvitner om: ÒÉnŒr han kjem, Sanningsanden, skal han leia dykkfram til heile sanninga. For han skal ikkje tala av sitt eige, men tala det hanh¿yrer, og kunngjera for dykk det som skal koma. Han skal herleggjera meg, forhan skal ta av mitt og forkynna for dykk.Ó(16,13-14)

 

 

VII

 

Det er 8.mai 1945 i Bergen.

 

Improvisertebarnetog er Œ se i gater og veier. Fedrelandssangen og kongesangen blir spiltog sunget overalt, folk b¾rer flagg, og mange har funnet fram 17.maisl¿yfer.Bilder av kongen blir funnet fram og plassert i butikkvinduene. PŒ altaner oghusfasader henger norske flagg, og det blir vaiet fra alle flaggstenger.

 

Om ettermiddagenhar de som fremdeles har radioer kunnet h¿re Statsminister Winston Churchilltale i BBC: Ó...the unconditional surrender of all German land-,sea-andairforces in Europe to the Allied Expeditionary Force...Ó

 

Titusener ersamlet i sentrumsgatene. Det er satt opp h¿yttalere slik at folk kan h¿renyhetssendingene fra lille ÓBergen lokalÓ fra Ask¿y klokken 1900.

 

ÓDet vard¿dsstille under opplesningen, men sŒ br¿t jubelen ut. PŒ Ole Bulls Plass,omtrent der Óden blŒ stenenÓ er i dag, begynner noen Œ synge ÓJa, vi elskerdette landetÓ. Snart sang hele menneskemengden med.Ó (Etter Tim Greve: Bergeni krig, bd.2, JW Eides Forlag, Bergen 1979)

 

 

VIII

 

Det er 8.mai1945 i Oslo.

 

 

PŒ gatene spresdenne dagen en helt ny avis i 450000 eksemplarer. Alle avisredaksjonene hargŒtt sammen om Œ produsere ÓOslo-PressenÓ.

PŒ forsiden stŒrdet et opprop:

VŒr kamp er kronetmed seier.

 

Norge er atter fritt.

 

Fra Hjemmefrontens ledelse.

 

VŒrt sinn er fylt av glede, vŒrehjerter av takknemlighet mot dem som falt i kampen og mot alle som var med ogkjempet seieren fram.

Fienden har nŒ kapitulert, og snartvil vi helt ut v¾re herrer i landet...

 

Krigens oppgaver er l¿st, fredensoppgaver venter. De krever at vi sammen setter alt inn for Œ gjenopprette vŒrtfolkestyre og vŒr rettstat....

 

Sammen skal i bygge landet opp igjensom et bedre, rikere, lykkeligere hjem for alle.

GUD SIGNE VRT DYRE FEDRELAND!

 

 

IX

 

Det er 8.mai.Frigj¿ringsdagen. Ved Hjelme Gamle og BlomvŒg kyrkjer har vi i dag lagt pŒkrans ved minnebautaen over de som omkom i kampen for vŒr fred og frihet.

 

Vi minnesderes innsats i takk og ¾refrykt. De gav sitt liv for at vi skulle fŒ vokse oppi et frelst og fritt fedreland. Gud signe deres gode minne!

 

 

X

 

Det er 8.mai.Konfirmasjonsdagen.

 

Se pΠbildet avKongen, av Seierherren Jesus over alteret.

 

Utfordringenekan bli store i livet. Kanskje du ikke vet hva du skal bli. Greit det, det eren stund til du trenger Πbestemme deg. Men samme hva som skjer, samme hva duskal drive med:

 

á      Gudtrenger ungdommer og voksne som holder fram Jesus, som vitner om Ham.

 

 

 

Han vil v¾re medoss nŒr forteller andre om Ham, bŒde i dag og i morgen, og alle dager.

 

Vil Gud ikkje vera bygningsmann

Me fŒfengt pŒ huset byggja

Vil Gud ikkje verja by og land

Kan vaktmann oss ikkje tryggja...

 

SŒ signa dŒ Gud det gode sŒd,

Til groren ein gong er mogen!

(Blix, NoS 739, frav.6+7)

 

Til ®re forFaderen og Sonen og Den Heilage Ande, som var er og vera skal, Žin sann Gud frŒ¾ve til ¾ve! Amen.