4.s.e.pŒske(Cantate)/II

Johs.15,10-17

Konfirmantgudstenestemed forb¿n

 

ÓAre you BetteMidler?Ó

 

Laoss be: ÇDu vintre i Guds hage, min kj¾re Herre Krist! Unn ogsŒ meg denlage, og veksa som din kvist!È(Blix, NoS 418, v.4)

 

I

 

Detvar pΠLiberty airport i Newark, New Jersey for 10 dager siden.

 

Jeghadde fl¿yet inn fra ÓThe Twin CitiesÓ- Minneapolis-St.Paul og opplevd enfantastisk innflyging i strŒlende sol ned langs Hudsonelven med et uendeligvakkert utsyn over Manhattan og Frihetsstatuen.

 

Menflyet var sent inne. SŒ hadde jeg bare Ótiden og veienÓ f¿r jeg mŒtte v¾reombord i Continentals store Ó777Ó som skulle ta meg og nesten 300 andre tilAmsterdam. Men den sto parkert et stykke unna.

 

Jegskyndte meg derfor alt det jeg turde gjennom terminalen. Innsjekkingen var alti full gang. Da det ble min tur ble jeg ekspedert av en blid dame. Jeg tenkte:Har jeg ikke sett henne f¿r et sted?

 

Menjeg var andpusten og svett, og kunne ikke komme pŒ hvor, og ikke fikk jeg megtil Œ sp¿rre henne heller.

 

Flyplasserhar sin egen ÓbeatÓ. Du blir revet med. Og din egen reiserute setter agendaen.SŒ plutselig sto jeg ikke lenger ved skranken, men i k¿en pŒ vei inn i detstore flyet, og sa adj¿ til USA for denne gangen.

 

Detvar f¿rst da jeg satt i setet mitt og vi var pŒ vei ¿stover over Manhattan ogLong Island at jeg kom pŒ det:

 

Detvar da veldig som hun lignet pŒ filmstjernen og sangerinnen Bette Midler! Somsang ÓUnder the BoardwalkÓ og ÓFrom a DistanceÓ! Tenk om det var hun som stoved innsjekkingsskranken som et TV-stunt, og et Óskjult kameraÓ var i bildet?Og tenk om jeg kunne vunnet 100000 Dollar om jeg hadde tatt mot til meg og sagttil den blide damen: ÓAre you Bette Midler?Ó Men nŒ var det for sent Œ sp¿rre.For sent Œ benytte sjansen. For i over 1100 km i timen stormet Boeingen oppover¯stkysten mot Canada og Atlanterhavet.

 

Jegtror nok at du som meg har stŒtt der og lurt pŒ om du kjente den du traff ellersŒ pŒ flyplassen, pŒ gaten, i et selskap. Og jeg tror ogsŒ at du som meg synsdet kunne v¾re nyttig Œ vinne det store loddet, men at du ogsŒ vet at det noker ganske umulig Œ gj¿re det. Og sŒ tror jeg at du som meg synes det er viktigŒ benytte sjanser vi fŒr-til Œ gj¿re noe godt.

 

Men erdet ikke ogsŒ et godt sp¿rsmŒl om det finnes felter i livet vi er for redde forŒ bevege oss inn pŒ?

 

II

 

Hvamed forholdet til Jesus, for eksempel?

 

Noenganger kan vi forstŒ at mennesker synes det er for vanskelig Œ komme n¾r troen,og vil stŒ pŒ avstand.

 

Deter kirkens splittelse, kristne som krangler og strides. Og alt dette kanvirkelig v¾re en stor synd. Jesus har jo sagt: ÇAt de alle mŒ v¾reettÈ!(Joh.17,21)

 

EllernŒr forskjellige slags overgrep skjer i kristne sammenhenger, sakene feiesunder teppet, og ikke blir gjort opp. Men Jesus godtar ikke slikt heller. Selvom det skjer i kristendommens navn. Guds Ord taler et sted om ÇkalkedeveggerÈ(Apg. 23,3),  altsŒ fine fasader,men bak veggen fins en annen virkelighet. 

 

Menandre ganger er kritikk mot kirken mer tvetydige saker.

 

Ja,t¿rre, kjedelige gudstjenester, med liturgi og prekener uten liv har heltsikkert sin del av skylden. Prester som ikke fŒr folket i tale likesŒ.

 

Mendet kan ogsŒ v¾re at man ikke vil se livet i liturgien og bestemmer seg til Œlukke ¿ynene for at en levende Frelser er pŒ ferde i gudstjeneste og preken.

 

Kristnesom tror om seg selv at de er bedre enn andre har helt sikkert ogsΠsin del avskylden.

 

Mendet kan ogsŒ v¾re at man tror at kristne f¿ler seg bedre enn andre.

 

Eller-erdet Jesus selv som er problemet?

 

Detsom er sikkert er at Herren om Evangeliet i dag sier: ÇDette har jeg sagtdere, for at dere kan eie min gledeÈ.(Joh, 15,11)

 

OgHan sier det ogsŒ om det som Lars Arne, Turid, teamet og jeg har hatt sammenmed dere dette Œret.

 

H¿rtedu!

 

Dusom er konfirmant i dag, og du som er i kirken i dag:

 

Jesusvil at du skal eie Hans glede.

 

Deter dagens tema.

 

III

 

TekstenvŒr i dag er fra Jesu avskjedstale til disiplene.

 

VimŒ fors¿ke Œ forklare noe av teksten, men f¿rst skal vi si litt om bakgrunnenfor den.

 

Rettf¿r ordene i dagens tekst sier Jesus: ÇJeg er vintreet, dere er grenene. Densom blir i meg, og jeg i ham, han b¾rer mye frukt, men uten meg kan dere intetgj¿reÈ.(Joh.15,5.)

 

NŒrJesus sier at Han er vintreet, har Han et gammelt bibelsk bilde pŒ Guds folk itankene. ÒEt vintre rykket du opp i Egypt,Ó sier Salme 80,9 omIsraelsfolkets utgang fra Egypt.

 

Etterhvertutover i GT ble dette bildet forandret en del pŒ. Israel var jo ulydig mot Gud,og sŒ ble det bare en stubbe igjen av treet. Men fra restene, fra Davids slekt,skulle en kvist skyte opp: Og det er Han som er Kongen og Frelseren: Jesus.

 

Ogher er det du og jeg kommer inn i bildet. Vet du hva poding er? Det er Πliksommontere inn en gren fra et tre inn pΠet annet.

 

Paulussier at du som er d¿pt  til DenTreenige Guds Navn, er innpodet i Ham, pŒ treet.(Rom.11,17 flg.) Men det gjelder Œ tro  pŒ Ham ogsŒ: Guds Folk mŒ v¾rerotfestet i Ham, som er Jesus Kristus, vŒr Bror og Herre!

 

Jesusvil at du skal eie Hans glede.

 

IV

 

Bakgrunnenfor teksten er da at Jesus sammenlikner det Œ v¾re Hans disippel med Œ v¾regren pŒ et vintre, en vinranke.

 

Deter frukten og h¿sten som er mŒlet for all dyrking: Den som har v¾rt iS¿r-Europa eller i Midt-¯sten, og sett de bugnende vinmarkene vet at vindrueneskal bli frukt, for Œ h¿stes, presses, og gj¿res til ren, klaret vin.

 

Vihar sett sŒ mange tr¾r vi ogsŒ at vi vet at dessverre setter grener som ikkeb¾rer frukt  seg selv utenfor. Det¿rker, blir brukket av i storm og vind, og sŒ  kommer noen og skj¾rer dem bort. SŒ gŒr det slik som Jesusselv sier: ÇDen som ikke blir i meg, blir kastet utenfor som en gren ogvisner. Og grenene samles sammen og kastes pŒ ilden, og de brennerÈ.(15,6)

 

Deter viktig nok Œ bli en gren pŒ vintreet, men det gjelder Œ fortsette med det,slik at vi ikke t¿rker ut i ulydighet mot Jesus-treet, slik at vi ikke brekkesav-av mangel pŒ n¾ring fra Guds Ord, Livets Ord. Det gjelder Œ la Guds nŒdessol i Jesus Kristus skinne pŒ oss, varme oss, holde oss i live i det dŒpen,innpodingen i treet betyr: V¾re en gren pŒ vintreet Jesus! Og sŒ b¾re frukt:

 

ÇBlii meg, sŒ blir jeg i dere. Likesom grenen ikke kan b¾re frukt av seg selv, menbare hvis den blir pŒ vintreet, slik kan heller ikke dere b¾re frukt hvis dereikke blir i megÈ.(Joh.15,4-5.)

 

Jesusvil at du skal eie Hans glede.

 

V

 

Deter en uendelig vakker tid vi har for tiden. Vi ser i naturen hvordan Gud viserseg som bŒde Skaperen og den som holder alt oppe.

 

Jeghar sŒ mange sterke inntrykk i sinnet fra der jeg var prest f¿r.

 

Jegskal ta med to av de bildene som knytter seg til prestegŒrdshagen i dag:

 

Jeghusker de vakre vŒrene: Det var gress, blader og blomster, det varkirseb¾rtr¾rne. Det var sterke farger, og herlige dufter.

 

Dajeg kom dit, sto det tre kirseb¾rtr¾r i prestegŒrdshagen. Alle varsannsynligvis like gamle som huset, nemlig fra 1855. NŒ hadde tr¾rne sett sinebeste dager. S¿rvesten om vinteren og nordavindst¿rke om vŒren og sommerengjorde sitt til at grener brakk av, t¿rket, og sŒ mŒtte noen bort.

 

Menvi fikk se et stort under den siste vŒren vi bodde der: Det var tegn til liv¿verst oppe, der solen fikk komme til med sin varme og kraft. Der likte ogsŒfuglene seg, og vekket oss om morgenen med herlig sang.

 

Jesusvil at du skal eie Hans glede.  

 

VI

 

Enhage kan gi mere til ettertanke.

 

PŒsitkagrantr¾rne var det om vŒren rett f¿r de nye skuddene spratt ut av hamÕensin. Vakkert det ogsŒ. Fra brunt til gr¿nt i gr¿nt fra Skaperens palett ogpensel.

 

Menbildet talte pŒ flere mŒter. For Guds alvor kom ogsŒ fram:

 

Fornoen granskudd kunne det se ut som om det ble med skuddet. Og noen steder igranhekken kunne det se ut som saltdrevet i de mange orkanene hadde svidd bŒdeskudd og grener sŒ grundig at det ikke sŒ ut til Œ komme noe mer akkurat der.Noen sesonger opplevde vi ogsŒ lus, som Œt opp saften, fargen, og livet igranbaret.

 

Ç...utenmeg kan dere intet gj¿reÈ.(Joh.15,5.)

 

Selvom en er gren kan en d¿ bort fra helheten, bli kuttet av fra det treet som detvar meningen at en skulle h¿re til pŒ.

 

Skaldu bare v¾re en knopp? Skal du blomstre for Herren? Det mŒ ikke skje at dukommer bort fra Ham! Ta i mot Ham pŒ nytt! Som din Frelser! Som din Herre!

 

DenLille Bibel sier: ÇFor sŒ h¿yt elsket Gud verden, at Han gav sin S¿nn denenbŒrne, slik at hver den som tror pŒ Ham ikke skal gŒ fortapt, men ha eviglivÈ. (Joh.3,16)

 

Jesusvil at du skal eie Hans glede.

 

VII

 

GudsOrd til oss i dag vil kalle deg og meg til Πbli hos Jesus.

 

Duvet at Jesus mettet 5000 mennesker i ¿rkenen med 5 br¿d og to fisker. Det liktefolk. Men sŒ var det en dypere mening med det hele. Det som skulle frem var atJesus er livets br¿d.(Joh.6,35)

 

MendŽt likte de fleste ikke noe s¾rlig. Derfor forlot nesten alle Jesus.

 

Dasto bare 12 stykker igjen. ÇVil ogsŒ dere gŒ bort?È mŒtte Jesus sp¿rre da.Da svarte Peter pŒ vegne av dem alle: ÇHerre, hvem skulle vi gŒ til? Du har detevige livs OrdÈ.(Joh.6,67-68)

 

Derfikk Peter sagt det som skulle sies. For

 

Jesusvil at du skal eie Hans glede.

 

VIII

 

Detkan synes vŒgalt Œ satse pŒ Jesus nŒr antallet som egentlig vil f¿lge Ham ikke ersŒ stort.

 

Entenvi er voksne eller ungdommer, konfirmanter eller prest, foreldre eller barn: Vitrenger noen Œ orientere etter, ikke sant, og hvis dem vi h¿rer pŒ, og leggerkursen etter ikke ser ut til Œ ha noe s¾rlig sans for dette med Jesus, sŒ blirdet kanskje ikke sŒ mye kristendom vi t¿r Œ vise heller.

 

Men:Om du vil satse pΠJesus: Tror du Han svikter deg?

 

ÇDettehar jeg sagt dere, for at dere kan eie min glede, og deres glede kan v¾refullkommenÈ. (15,11)

 

Jesusvil at du skal eie Hans glede.

 

IX

 

Ibegynnelsen av prekenen sto jeg foran innsjekkingsskranken pŒ en amerikanskflyplass. Jeg f¿lte det var noe jeg mŒtte huske. Det var noe som ber¿rte meg.For damen som sto pŒ den andre siden minte meg pŒ noe. I 11000 meters h¿yde komjeg pŒ teksten pŒ den vakre sangen:

 

ÓFroma distance, there is harmony,

andit echoes through the land.

It'sthe voice of hope, it's the voice of peace,

it'sthe voice of every man.Ó

(Recordedby Bette Midler on Atlantic records, Written by: Julie Gold)

 

Menparadoksalt Ófrom a distanceÓ var det nŒ for sent for Óthe big chanceÓ. Jeg varpŒ vei bort fra sjansen. For aldri Œ fŒ den igjen. Var det henne? Var det enpremie i bildet? Det fŒr jeg aldri vite. Hadde det ikke da v¾rt bedre Œ tasjansen-der og da?

 

Folkens:Det er pŒ tide Œ vŒge et sprang. Og da tenker jeg ikke pŒ spranget inn i devoksnes rekker. Det er du langt fra moden for, men et annet sprang kan du taallerede nŒ:

 

Engang pΠen konfirmantleir pΠKvamshaug, var det en konfirmant som plutseligropte ut under Bibeltimen:

 

ÇPrest,kordan kan vi vite at det du sier er sant?È

 

Daminnet Jesus presten pΠnoe viktig Han sa om dette Πta sprang:

 

ÇMinl¾re er ikke min egen, den er fra Ham som har sendt meg. Den som vil gj¿re hansvilje, skal kjenne om l¾ren er av Gud, eller om jeg har den fra megselvÈ.(Joh.7,16-17)

 

Detvar ogsŒ mitt svar pŒ sparket. Og disse ordene er min utfordring til deg nŒ:

 

Pr¿vdet Jesus sier: Pr¿v det Han stŒr for!

 

ÇFŒrda S¿nnen frigjort dere, blir dere virkelig friÈ.(Joh.8,36) sier Han.

 

Jesusvil at du skal eie Hans glede.

 

X

 

Ja, deter et godt sp¿rsmŒl om det finnes felter i livet vi er for redde for Œ bevegeoss inn pŒ.

 

SŒer det lett Œ la v¾re. Nei, nŒ har du sjansen. NŒ stŒr du foran Jesus. Snartskal du som er konfirmant knele for Ham.

 

Jesussier:

 

ÇDettehar jeg sagt dere, for at dere kan eie min glede, og deres glede kan v¾refullkommenÈ. (15,11)

 

Sitil Ham:

 

Jesus-erdet virkelig deg?

 

Til®re for Faderen, Sonen og Den Heilage Ande, som var, er og vere skal, EIN SannGud, frŒ ¾ve og til ¾ve!

 

svennam@hotmail.com