EPIFANIA (KR.OPENBERRINGS DAG)

Mt.2.1-12

Familiemesse

 

Hvor kan vi finne barnet[1]?

 

I

 

Idet landet som i dag heter Irak bodde noen kloke og lrde menn. Legenden hargitt dem navnene Kasper, Melkior og Balthasar. Og det er sagt de var tre. GudsOrd sier i grunnen ikke mye om dem, men det sier det viktige:  De fant Jesus. Og: De viser oss at detgjelder finne Jesus!

 

Dekjente alle stjernene p himmelen og mente at stjernene viste dem Guds tanker.De sa ogs at nr det ble tent en ny stjerne p himmelen, s betd det at Gudville fortelle menneskene at noe viktig holdt p skje i verden.

 

II

 

Ennatt satt de lrde og s opp mot himmelen. Da-plutselig ble en ny stjerne tent.Natten etter lyste den klarere, og den tredje natten skinte den klarere ogsterkere enn noen av de andre stjernene.

 

Gudhar tent denne nye stjernen for si oss at noe stort og merkelig har hendt,sa vismennene. La oss se etter i de store, tjukke bkene vre hvor det finness mye kunnskap. Det str kanskje ogs noe om hva denne nye stjernen skal bety.

 

Delette og lette i alle bkene, og til slutt fant de en fortelling om en storkonge som skulle bli fdt. Han skulle bli jdenes konge og herske over heleverden.

 

III

 

Detser ut som stjernen str over Israel, jdenes land, sa en av mennene. Det mbety at den store kongen er fdt. La oss dra dit og hylle ham siden det str ibkene at han skal bli den strste av alle konger.

 

Vim ta med oss fine gaver til ham, sa den andre. Dyre ting av gull. Og s rkelseog myrra. Rkelse er krydder som dufter herligere enn den dyresteparfyme.  Myrra er god og dyrsalve. De ville gi den nye kongen det beste og mest kostbare de eide.

 

Laoss be tjenerne gjre i stand til reisen med en gang, sa den tredje.

 

IV

 

Etpar dager etter dro de av sted. De tok p seg de fineste klrne sine, og pyntetkamelene sine med flotte silketepper. Det var et langt tog av kameler, forvismennene var rike og mektige og hadde mange tjenere. Det var en lang ogvanskelig og farlig vei de hadde foran seg. Det lurte ville rvere bak knauserog steiner. Sultne lver lusket omkring. Men rverne og dyrene vget ikke komme nr, for stjernen lyste opp Kasper, Melchior og Balthasar og flgetderes. De red mange dager og netter, og hver natt lyste stjernen like klart ogviste dem veien.

 

Tilslutt kom de fram til Israels land der Jesusbarnet var blitt fdt. De red tilJerusalem som var den byen hvor kongen bodde i. De trodde selvflgelig at deville finne den nyfdte kongen p slottet i Jerusalem.

 

V

 

Kongeni Israel hette Herodes, og han var en sint og vond mann.

 

Datjenerne hans kom og fortalte at det sto rike menn med fint utstyrte kameler ogen stor skare tjenere utenfor slottsporten, befalte Herodes at tjenerne hansskulle vise mennene inn.

 

Detre vismennene hilste p Herodes. De s selv ut som konger der de kom kledd ivakre turbaner og dyre klr.

Hvorkan vi finne barnet som er fdt og som skal bli jdenes konge? spurte de. Stjernenhans har vist oss veien fra sterland. Vi har med oss gaver til ham og vilgjerne hylle ham. Hvor er han? Sprsmlet de kom med gjorde Herodes bde reddog sint.

 

Deter jeg som er jdenes konge svarte Herodes. Hva er det for et barn deresnakker om? Og hva er det for en stjerne?

 

VI

 

Vismennenefortalte ham alt det de visste: Vi vet sikkert at en stor konge er blitt fdt,sa de, Og vi m finne ham. Si oss hvor han er. Herodes tenkte seg om. Hvemkunne vel denne nyfdte kongen vre som de rike fremmede snakket om? Herodesvar helt sikker p at de snakket sant. Han forsto at dette var lrde menn somvisste mye mer enn han selv.

 

Jegskal f greie p hvem denne nye kongen er og drepe ham, tenkte Herodes. Mendet sier jeg ikke til de fremmede. De skal f greie p hvor barnet er for megog s sender jeg soldater for drepe ham.

 

Derforsa den slue Herodes til vismennene: Jeg skal hjelpe dere med f vite hvorbarnet er. Her i hovedstaden er det lrde menn som kjenner til den gamleberetningen om en stor konge som skal bli fdt. Det er kanskje dt barnet deresnakker om.

Herodessendte bud etter de lrde mennene og ga dem beskjed om si hva de gamleskriftene sa om en stor konge som skulle bli fdt blant jdene.

 

Degamle lrde kunne skriftene utenat og svarte med en gang: Det str at denstore kongen skal bli fdt i Betlehem.

 

VII

 

Hvorligger den byen? spurte vismennene. Det er ikke s langt dit, sa Herodes. Barenoen f timer reise!

 

Laoss komme av sted, sa vismennene. Nr dere har funnet barnet, m der kommetilbake hit og fortelle meg hvor det er slik at ogs jeg kan hylle det, baHerodes.

 

Davismennene ikke ante noe om Herodes sine tanker om drepe barnet, lovet de komme tilbake for fortelle hvor barnet var. S satte de seg opp p kameleneog gav seg i vei mot Betlehem. Solen gikk snart ned og det ble mrkt. Men  stjernen skinte enda klarere enn fr,og det s ut som om den sto like over Betlehem.

 

Detlange toget av kameler beveget seg oppover bakkene mot byen. Det ringte i kamelbjelleneog juvelene i vismennenes turbaner glitret i det klare lyset fra stjerne. Snartvar de inne i Betlehem. De stanset for sprre en kvinne etter veien.

 

VIII

 

Vileter etter et lite nyfdt barn, sa de. Kan du si oss hvor vi kan finne det?

 

Kvinnenstirret forundret p de rike fremmede. Hun forsto med en gang at det var Jesusde lette etter. Alle mennesker i byen hadde nemlig hrt snakk om hvordanenglene var kommet for fortelle om hans fdsel.

 

Jada, sa hun, foreldrene hans bor i huset der borte. Han ble fdt i stallen bakvertshuset, for foreldrene kunne ikke f tak i et annet husrom. Men n harnesten alle andre reist hjem igjen, og de har ftt plass i det huset der.

 

Dets ut som stjernen sto like over huset som kvinnen pekte p. Vismennene varsikre p at at hadde funnet fram, og red ivrige bortover mot huset p destolte  kamelene sine.

 

IX

 

Mariable svrt forundret sa hun fikk se de tre fornemme og rike fremmede bye kneforan det lille barnet hennes. Det hadde hendt s mye rart. Det hadde kommetengler for fortelle menneskene at han var fdt, hyrdene hadde byd kne forham og n var det kommet tre stormenn til ham.

 

Vi har funnet barnet som skal bli en stor konge,sa den ene. Vi har tatt med oss gaver som passer til en konge. Jeg gir hamgull. Og jeg gir ham velluktende rkelse, sa den andre. Av meg fr han myrra,sa den tredje.

 

Marias forundret p de dyre presangene og trykket Jesusbarnet inn til seg. Han varhennes egen gutt, men det var som om han hrte til mange andre ogs, tilenglene i himmelen, til de fattige hyrdene p marken, og til de kloke ogfornemme fremmede fra sterland.

 

Hanvar blitt fdt til hele verden, og ikke bare til henne. Maria tenkte p det, oggjemte det inne i seg.

 

X

 

Davismennene hadde forlatt Maria og barnet, gikk de over til vertshuset hvor defikk husrom for natten.

 

Imorgen rir vi tilbake til Herodes og forteller han hvor den nyfdte kongen er,slik at han ogs kan komme og hylle ham, sa vismennene. Men om natten drmtede at en engel sa til dem at de ikke skulle dra tilbake til Herodes, men dralike hjem til landet sitt annen vei.

Nestemorgen dro de derfor av grde uten vende tilbake til den vonde kongenHerodes.

 

XI

 

Jeglurer p om du kan klare tegne et bilde av det vi har hrt om vismennene.Lurer p hva slags farger du vil bruke stjernen f.eks. En gyllen farge m detvel bli. For stor og lysende var den.

 

Menvismennenes drakter? De kan vre i rdt, bltt og grnt. Kamelene kunne vrebrungr. S har vi Herodes. Du fr prve f ham med p tegningen. Kanskjehadde han purpurrd kongekappe, men hjertet hans var ondt og mrkt.

 

Ondskapentil Herodes kunne ikke hindre at vismennene fikk se og tilbe Jesusbarnet somskulle vokse opp og bli en frelser for alle folkeslag, ogs for hedningene.

 

XII

 

Slurer jeg p en ting til: Hva tror du rkelsen- slik som de vise menn hadde medtil Jesusbarnet. betyr?

 

Jo,Bibelboka forteller oss at rkelse skal vre et bilde p bnn!(...Rkelse,det er de helliges bnner. p.5,8b)

 

Sskal rkelsen ogs minne oss p bye oss for Jesusbarnet.

 

Knelefor Ham. re Ham. Slik som de vise menn.

 

Tenk,Han Den Store Kongen kom som et lite barn for frelse oss!

 

Tenk,Han som var Rik ble Fattig, for at vi som er Fattige i oss selv skulle bli Rikeved Ham!

 

Fordet lille Jesusbarnet er Frelseren:

 

Engelensa det til hyrdene:

 

Idag er det fdt dere en Frelser... Han er Kristus, Herren.(Luk.2,11)

 

Viskal f si det i dag:

 

Minneord:Han er Frelsaren!

 

TILRE FOR FADEREN OG SONEN OG DEN HEILAGE ANDE, SOM VAR, ER OG VERE SKAL, EINSANN GUD, FR VE TIL VE!

svennam@hotmail.com

 

 




[1] Etter Barnas Bok omJesus, av Enid Blyton, Nomi, Stavanger, 195?, s.10-15, Sndags-ord for barn, I,av Tora Helland, Misjonsselskapets forlag, Stavanger 1959, s.20, og litt fraDen nye kongen og andre fortellinger fra NT, av Ester Salminen, Gyldendal NorskForlag, Oslo 1959, s.14-19.