Langfredag

Luk.22,39-23,46

Pasjonsgudsteneste

 

Hvorfor mŒtteJesus d¿ pŒ korset?

 

ÒDŒ felte Pilatus dommen;det skulle bli som dei kravde. Han frigav den dei bad om, han som sat fengslafor oppr¿r og mord. Men han overgav Jesus til dei, og dei fekk viljensin.Ó(Luk.23,24)

 

Vi f¿lerinderlig medf¿lelse med den stakkars, stakkars Jesus som ble d¿mt heltuskyldig, og som mŒtte gjennomgŒ sŒ mye spott, lidelse, smerte og d¿d. Og enlikesŒ naturlig tanke er jo denne: Kunne det ikke v¾rt unngŒtt? Kunne ikkeJesus sluppet dette forferdelige?

 

Stakkarsoss om vi ikke kan vise medf¿lelse mot den som har det vondt! Men hendelseneLangfredag forteller i all sin gru at her er det er vi som trenger medf¿lelse, ja, at Jesus tok vŒr straff pŒ seg.

 

HvorformŒtte Han det?

 

1.Det var pŒ grunn av vŒr nedarvede synd:

 

ÒÉmed skuld kom eg tilverda,

med synd vart eg avla imors liv.Ó(Sal.51,7)

 

Ó DŒ sa Natan til David:ÇDu er mannen!Ó(2.Sam.12,7)

 

ÒÉalle har synda og manglarGuds herlegdom.Ó(Rom.3,23)

 

ÒÉ(de l¾rer)at allemennesker som er forplantet pŒ naturlig vis, etter Adams fall blir f¿dt medsynd, det vil si uten frykt for Gud, uten tillit til Gud og med begj¾r, og atdenne arvelige sykdom og brist virkelig er synd, som ford¿mmer og ogsŒ nŒ f¿rermed seg den evige d¿d for dem som ikke blir gjenf¿dt ved dŒpen og Den Helligend.Ó(CA III)

 

2.Det var pŒ grunn av d¿den:

 

Ò Éliksom synda kom inn iverda ved eitt menneske, og d¿den saman med synda, slik nŒdde d¿den allemenneske fordi dei alle syndaÉÓ(Rom.5,12)

 

ÒSidan borna er av kj¿t ogblod, mŒtte han ˜g fullt ut bli som dei, for at han med sin d¿d skulle gjeraende pŒ han som har d¿dens makt, det er djevelen, og fri ut alle dei som avredsle for d¿den var under slavekŒr heile sitt liv.Ó(Hebr.2,14-15)

 

3.Detvar pΠgrunn av Guds Dom:

 

ÒGudsvreide blir openberra frŒ himmelen over alt ugudeleg og all urett hos menneskesom held sanninga nede i urett.Ó(Rom.1,18)

 

ÒÉnŒrGud openberrar sin rettferdige dom, skal(Han) l¿na kvar og ein etter det hanhar gjort.Ó(Rom.2,5b-6)

 

HermΠnoe skje.

 

Gudordner med et pŒskelam, en syndebukk og en helt spesiell konge og prest!

 

OgpŒskelammet f¿rer til at Guds vrede gŒr forbi!

 

ÇDŒ kalla Moses saman alledei eldste i Israel og sa til dei: ÇGŒ og henta smŒfe til huslydane dykkar ogslakta pŒskelammet! SŒ skal de ta ein isopkvast, duppa han i blodet som er iskŒla, og stryka noko av blodet pŒ d¿rbjelken og d¿rstolpane. Og ingen av dykkmŒ gŒ ut gjennom husd¿ra si f¿r om morgonen. For Herren vil fara gjennom landetog slŒ egyptarane med ulukke. Og nŒr han ser blodet pŒ d¿rbjelken ogd¿rstolpane, skal han fara framom d¿ra og ikkje la tynaren sleppa inn i husadykkar og drepa. Dette skal de halda dykk etter. Det skal vera ei lov for degog etterkomarane dine til evig tid. NŒr de sŒ kjem inn i det landet Herrenetter sin lovnad vil gje dykk, skal de halda denne h¿gtidsskikken ved lag. OgnŒr borna dykkar sp¿r kva dette er for ein skikk, skal de svara: Det erpŒskeoffer til Herren, fordi han f—r framom husa Œt israelittane i Egypt, dŒhan slo egyptarane med ulukke, men sparte heimane vŒre.È DŒ b¿ygde folket segtil jorda og tilbad. Og israelittane gjekk av og gjorde dette. Som Herren haddesagt til Moses og Aron, sŒ gjorde dei. È(2.Mos.12,21-28)

 

Og syndebukken b¾rer synden bort!

 

ÒÉhanskal slakta den bukken som er etla til syndoffer for folket, og bera blodetinnanfor forhengetÉskvetta det pŒ soningsstaden og framfor soningsstaden.SŒleis skal han gjera soning for heilagdomen og reinsa han for ureinskapen somisraelittane har f¿rt over han med alle sine brot og synder.

NŒrAron har fullf¿rt soninga for heilagdomen, m¿teteltet og altaret, skal han leiafram den (andre) bukken. Han skal leggja begge hendene pŒ hovudet hans ogskrifta over han alle dei misgjerningar, brot og synder som israelittane hargjort, og leggja dei pŒ hovudet Œt bukkenÉ Bukken skal bera alle syndene deiramed seg ut i villmarka,...Ó

(Fra3.Mos.16.15-22)

 

OgHerrens Tjener, konge og prest gŒr i mellom!

 

ÒSanneleg, vŒre sjukdomartok han pŒ seg,

og vŒre pinsler bar han.

Vi trudde han var heims¿kt,

slegen av Gud og illeplaga.

Men han vart sŒra for vŒrebrot

og sundbroten for vŒresynder.

Straffa lŒg pŒ han, sŒ viskulle ha fred,

og ved hans sŒr har vi fŒttl¾kjedom.

Vi f—r alle vilt som sauer,

vi vende oss kvar til sinveg.

Men Herren lŽt rŒka han

det vi alle var skuldi.Ó(Jes.53,4-6)

 

D¿perenJohannes sa det slik:

 

ÇSjŒ, Guds lam, som berbort synda i verda!È(Joh.1,29)

 

Jesus-lam,syndebukk, konge og prest tar vŒr dom pŒ seg og b¾rer bort vŒre synder mot Gudog vŒr neste i tanker, ord og gjerninger. Kong Hiskia sa det slik, som du ogsŒskal fŒ si det i dag:

 

SjŒ, det som var sŒbittert,

har vorte til fred for meg.

Du har spart mitt liv,

sŒ eg ikkje gŒr til grunnei grava.

For alle mine synder

har du kasta bak dinrygg.(Jes.38,17)

 

PŒ2.s. i faste minte jeg dere pŒ et Luther-ord fra en preken i 1540. Her kommerdet igjen:

 

ÒEr det kanskje ikke envakker og herlig byttehandel?! Kristus, som er uskyldig og hellig, tar min syndog skyld pŒ seg. Ja, ikke nok med det. Jeg, som bare er synd, kler og smykkerhan ogsŒ med sin uskyldighet og renhet. Gjennom dette salige bytte, hvor denkj¾re Frelser bytter med oss,Éblir vi frie fra synden og d¿den og fŒr hans egenrettferdighet og liv. Dette kan alene hjertet gripe i tro.Ó

 

Til ®re for Faderen, og Sonen, og Den Heilage Ande, som var er,og vere skal, EIN Sann Gud, frŒ ®ve til ®ve!

 

svennam@hotmail.com