Skjrtorsdag

Matt.26,17-29

Messe

 

Nrvrende jeg JEsum har

 

Nrvrende jegJEsum har

I Brd og SynligDrue

Min Haandskinbarlig derpaa tar,

Mit ye kand detskue;

Min Jesus er miggandske nr,

Saa nr, at jeg hamselver br

Fornyet i mitHierte.

Vil ey Fornuftensaadant troe,

Da lad det Asen kunberoe,

Hun gir mig ingensmerte.

 

Men om jeg ikkekand forstaa

Guds Vey og skiulteMaade,

Jeg tvivler dog derintet paa,

Men lader HErrenraade.

En simpel Gist harog et Rom

I Herrens Huus ogHelligdom;

Min JEsus der migmder:

Om jeg ey lige veedhans Vey,

Han dog mig armeSynder ey

Bort fra sit Bordudstder.

 

 

Nrvrende jeg JEsum har. [1]

 

Den Vesle Katekisma(1528)

Femte parten
NATTVERDSSAKRAMENTET

1. Kva er nattverden?

Nattverden er vr Herre Jesu Kristisanne lekam og blod i og med brdet og vinen. Kristus sjlv har innsettnattverden for oss kristne til eta og drikka.     

Dette ER!Dette er min lekam! Dette er mitt blod! Til forlating for syndene! Enkle ord,som Jesus Kristus vil ha oss til ta aldeles bokstavelig. Jesus knytter herbrdet samen med sin lekam og vinen sammen med sitt blod, og her-i gir Han den strste gave av alle:Tilgivelse for alle vre synder.

 

2. Kva seier Guds ordom dette?

HERRENS INNSETJINGSORD

Vr Herre Jesus Kristus, dennatta han vart sviken, tok han eit brd,

takka deg, braut det, gavlresveinane og sa:

TAK DETTE OG T DET. DETTE ERMIN LEKAM, SOM VERT GJEVEN FOR DYKK.

GJER DETTE TIL MINNE OM MEG.

Like eins tok han kalken ettermltidet,takka, gav dei og sa:

DRIKK ALLE AV DEN. DENNE KALKENER DEN NYE PAKT I MITT BLOD, SOM VERT UTRENT FOR DYKK OG FOR DEI MANGE TILFORLATING FOR SYNDENE. S OFTE SOM DE DRIKK AV HAN, S GJER DET TIL MINNE OMMEG[2].

1.KOR 11,23-26;MARK.14,22-25; MATT.26,26-29, LUK.22,15-20

 

Medan dei heldt mltid, tokJesus eit brd, takka og braut det, gav det til disiplane og sa: Ta imot oget! Dette er min kropp. S tok han eit beger, takka, gav dei og sa: Drikkalle av det! Dette er mitt blod, paktblodet, som blir aust ut for mange ssyndene blir tilgjevne. Eg seier dykk: Heretter skal eg ikkje drikka dennefrukta av vintreet fr den dagen eg drikk henne ny saman med dykk i riket tilFar min.(Matt.26,26-29)

 

For eg har teke imot frHerren det eg g har overgjeve til dykk: Den natta Herren Jesus vart sviken,tok han eit brd, takka, braut det og sa: Dette er min kropp, som er for dykk.Gjer dette til minne om meg! Like eins tok han begeret etter mltidet og sa: Dettebegeret er den nye pakta i mitt blod. (1.Kor.11,23-25)

 

Medan dei heldt mltid, tokhan eit brd, takka og braut det, gav dei og sa: Ta imot, dette er minkropp.Og han tok eit beger, takka og gav dei, og dei drakk alle av det. Og hansa til dei: Dette er mitt blod, paktblodet, som blir aust ut for mange.Sanneleg, eg seier dykk: Aldri meir skal eg drikka frukta av vintreet fr dendagen eg drikk henne ny i Guds rike.(Mk.14,22-25)

 

D tida kom, gjekk Jesus tilbords og apostlane med han. Og han sa til dei: Eg har lengta inderleg etter eta dette pskemltidet i lag med dykk fr eg skal lida. For eg seier dykk:Aldri meir skal eg eta pskemltidet fr det har ftt si fullending i Gudsrike. S tok han eit beger, bad takkebna og sa: Ta dette og del det mellomdykk. For eg seier dykk: Heretter skal eg aldri drikka av frukta fr vintreetfr Guds rike er kome. S tok han eit brd, takka og braut det, gav dei og sa:Dette er min kropp, som blir gjeven for dykk. Gjer dette til minne om meg. Likeeins tok han begeret etter mltidet og sa: Dette begeret er den nye pakt imitt blod, som blir aust ut for dykk.(Lk.22,14-20)

 

D tok Jesus brda, badtakkebn og delte ut til dei medan dei sat der. Like eins delte han ut avfiskane, s mykje dei ville ha. D dei var mette, sa han til disiplane: Samlasaman dei stykka som er att, s ingen ting gr til spille. Dei samla saman ogfylte tolv korger med stykke som var att av dei fem byggbrda etter at allehadde ete.(Joh.6,11-13)

 

Eg er livsens brd. Fedranedykkar t manna i ydemarka, men dei dydde. Det brdet som kjem ned frhimmelen, er slik at den som et av det, ikkje dyr. Eg er det levande brdetsom er kome ned fr himmelen. Den som et av dette brdet, skal leva til evigtid. Og det brdet eg vil gje, er kroppen min som eg gjev til liv for verda.

No vart det strid mellomjdane, og dei sa: Korleis kan han gje oss kroppen sin eta? Jesus sa tildei: Sanneleg, sanneleg, eg seier dykk: Dersom de ikkje et kroppen tilMenneskesonen og drikk blodet hans, har de ikkje livet i dykk. Den som et minkropp og drikk mitt blod, har evig liv, og eg skal reisa han opp p den sistedagen. For kroppen min er sann mat, og blodet mitt er sann drikk. Den som etmin kropp og drikk mitt blod, blir verande i meg og eg i han. Slik den levandeFar har sendt meg, og eg har liv ved han, slik skal g den som et meg, ha livved meg. Dette er det brdet som er kome ned fr himmelen. Det er ikkje det somfedrane t, dei som dydde. Den som et dette brdet, skal leva i all ve.(Joh.6,48-58)

 

D dei kom i land, fekk deisj eit bl der, og det lg fisk og brd p glrne. Kom hit med noko av denfisken de fekk, sa Jesus til dei. Simon Peter gjekk d ut i bten og droggarnet p land. Det var fullt av store fiskar, eitt hundre og femtitre i alt.Men end det var s mange, rivna ikkje garnet. Jesus sa til dei: Kom og fmat! Ingen av disiplane vga sprja han: Kven erdu? Dei visste at det var Herren. D gjekk Jesus fram, tok brdet og gav dei,og det same gjorde han med fisken.(Joh.21,9-13)

 

3. Kva fr vi inattverden?

Det syner desse orda oss:" gjeven for dykk" og " utrent for dykk til forlating forsyndene". Med disse orda gjev Gud oss i sakramentet tilgjeving, liv ogsle. For der det er tilgjeving for syndene, der er det g tilgjeving forsyndene, der er det g liv og sle.

 

4. Korleis kan sstore ting skje ved at vi t og drikk?

Det skjer ikkje ved at vi t ogdrikk, men ved ordet som seier " gjeven for dykk"og " utrent for dykk til forlating for syndene".  Desse orda er hovudsaka isakramentet, samen ved det at vi et og drikk. Den som trur desse orda, han hardet dei seier: Forlating for syndene.

 

D kalla Moses saman alledei eldste i Israel og sa til dei: G og henta smfe til huslydane dykkar ogslakta pskelammet! S skal de ta ein isopkvast, duppa han i blodet som er iskla, og stryka noko av blodet p drbjelken og drstolpane. Og ingen av dykkm g ut gjennom husdra si fr om morgonen. For Herren vil fara gjennom landetog sl egyptarane med ulukke. Og nr han ser blodet p drbjelken ogdrstolpane, skal han fara framom dra og ikkje la tynaren sleppa inn i husadykkar og drepa. Dette skal de halda dykk etter. Det skal vera ei lov for degog etterkomarane dine til evig tid. Nr de s kjem inn i det landet Herrenetter sin lovnad vil gje dykk, skal de halda denne hgtidsskikken ved lag. Ognr borna dykkar spr kva dette er for ein skikk, skal de svara: Det erpskeoffer til Herren, fordi han fr framom husa t israelittane i Egypt, dhan slo egyptarane med ulukke, men sparte heimane vre. D bygde folket segtil jorda og tilbad. Og israelittane gjekk av og gjorde dette. Som Herren haddesagt til Moses og Aron, s gjorde dei. (2.Mos.12,21-28)

 

D dogga kvarv, fekk dei sjeit fint, kornet lag bortover ydemarka. Det var som fint rim p marka. Disraelittane sg det, sa dei seg imellom: Manna?Kva er det? For dei vissteikkje kva det var. D sa Moses til dei: Det er det brdet Herren har gjevedykk til matSidan sanka dei morgon etter morgon, kvar s mykje som han trongIsraelittane t manna i frti r,til dei kom til grensa mot Kanaan. (Fr2.Mos.16,14-35)

 

For kvar gong de et dettebrdet og drikk av begeret, forkynner de Herrens dd, heilt til han kjem. (1.Kor.11,26)

 

Velsigningsbegeret som vivelsignar, gjev det ikkje del i Kristi blod? Brdet som vi bryt, gjev det ikkjedel i Kristi kropp? Fordi det er eitt brd, er vi alle in kropp. For vi haralle del i det eine brdet. (1.Kor.10,16.17)

 

5. Kven er verdig til ta imot nattverden?

Verdig og ved frebudd er densom trur desse orda: " gjeven for dykk" og " utrent for dykk tilforlating for syndene". Den som ikkje lit p desse orda, men tvilar pdei, han er uverdig og ubudd. Orda for dykk krev eit hjarta som trur.

 

Den som et brdet og drikk Herrens beger purett vis, syndar mot Herrens kropp og blod. Kvar og ein m prva seg sjlv, ogs skal han eta av brdet og drikka av begeret. For den som et og drikk utantanke for Herrens kropp, han et og drikk seg sjlv til doms. (1.Kor.11,27-29)

 

Kven andre vinn over verda enn den som trurat Jesus er Guds Son?   Han, Jesus Kristus, er den som kom gjennom vatn ogblod. Ikkje berre med vatnet, men med vatnet og blodet. Og Anden sjlv ervitne, for Anden er sanninga.   S er det tre som vitnar:   Anden ogvatnet og blodet, og desse tre seier det same. (1.Joh.5,5-8)  

 

Nattverdener i grunnen evangeliet helt barfot. For her blir alt Jesus vant for oss pkorset rakt oss i brd og vin. Og Han lover at p den mten fr vi ogstilgivelse for vre synder. Enkelt og greit. Men bde du og jeg anfektes, serp egen uverdighet, og p ikke minst p Guds hellighet, og tenker: Har jeg enplass her?

 

Husk hvadet str:

 

Ta imot og et! Dette er min kropp....Drikkalle av det! Dette er mitt blod, paktblodet, som blir aust ut for mange ssyndene blir tilgjevne.(Fra Matt.26,26-28)

 

Du erogs innbudt!

 

Mtteprekenen i dag bli til styrke i troen for deg som sker Herrens bord. Og tilkall og mer lys over saken til deg som ikke gjr det. Smak og se at Herren ergod!

 

Til alt Folk underHimmelen

Guds Korses Kraftsig strkker,

Saa vidt som Veyenligger hen,

Og Landene derkker.

Her er en friTilgang til Gud,

Vor HErres JEsublodig Hud

Har aabnet os deDrre.

Tag du ved Troenham i Favn,

Saa skal Pardon iJEsu Navn

Udraabes for ditre.[3]

 

Til re for Faderen, og Sonen, og Den Heilage Ande, som var er,og vere skal, EIN Sann Gud, fr ve til ve!

 

svennam@hotmail.com

 

 

Fraen tidligere utgave av denne prekenen, holdt i Bud kyrkje, Romsdal, 31.mars1983.

 

 

 



[1] Tekst: Petter Dass:Katekismussanger. Melodi: Folketone fra Telemark. (Bjrndalssamlingen, UiB)

[2] Fr Den StoreLovsongen-ygardsliturgien: http://www.kyrkja.net/eukp.htm

[3] Tekst: Petter Dass:Katekismussanger. Melodi: Folketone fra Telemark. (Bjrndalssamlingen, UiB)