1.s.i advent T

Jes.62,10-12

Familiemesse Hjelme kyrkje

 

Du er ikke forlatt...

 

I

 

Prekenteksten er fra profeten Jesaja. Det er en av de st¿rste og viktigste b¿kene i det Gamle Testamente. Dere konfirmanter har l¾rt at Bibelen har 66 b¿ker. Det er 27 i det NT og 39 i det GT. Dette er altsŒ Žn av dem.

 

Det GT forteller oss at Guds Folk Israel var i stor fare mange ganger. Dette forteller ogsŒ Jesajaboken mye om. Mektige land og herskere ville mang en gang ta det lille folket og gj¿re de som bodde der til slaver.

 

F¿rste delen av Jesaja har Žn slik bortf¿ring som bakgrunn, den andre en annen. Folket ble nŒ f¿rt bort til Babylon. Men akkurat som Gud reddet sitt folk fra Egypt ved Moses, reddet Herren sine enda en gang.

 

II

 

Men et sjokk m¿tte folket da de kom hjem til Jerusalem. Templet lŒ i ruiner. Det var ingen prester til Œ ha gudstjenester. De eldre grŒt. For de husket mange fine gudstjenester i templet. Og Jerusalem by var ogsŒ langt pŒ vei ¿delagt. Her var lite Œ leve av. Bander herjet pŒ gatene. Lederne var svake. Her var ingen konge lenger heller. Og noen begynte Œ gj¿re oppr¿r mot Gud.

 

SŒ mange ble lei seg og begynte Œ sp¿rre hvor Gud var i alt dette. Hvor er l¿ftene Gud har gitt oss? Ja, finnes Gud i det hele tatt?

 

I denne situasjonen kan vi tenke oss at Gud har gitt Jesaja, som hadde v¾rt til stor hjelp bŒde i fangenskapet og pŒ hjemturen beskjed om Œ stille seg opp pŒ Žn av Jerusalems gater, og rope ut den teksten vi har h¿rt Ingebj¿rg lese.

 

La oss se litt pΠden:

 

ÇSi til Sions datter:

Se din frelse kommer!È(62,11b)(jfr.40,10)

 

Her fornyer Herren l¿ftene til sitt folk. Du kan v¾re trygg pŒ dette: Min frelse kommer til deg! Og da mener Gud at frelsen virkelig skal komme. Men det skal skje ved en ny og herlig konge-Messias. Han skal samtidig v¾re en ¿versteprest, som skal overgŒ alle Israel f¿r har hatt.

 

Jesaja har nok ogsŒ gjentatt tidligere l¿fter:

 

ÇDet folk som vandrer i m¿rket,

fŒr se et stort lys;

over dem som bor i skyggelandet,

strŒler lyset fram...

 

For et barn er oss f¿dt,

en s¿nn er oss gitt.

Herreveldet er lagt

pΠhans skulder,

og hans navn skal v¾re:

Underfull RŒdgiver,

Veldig Gud,

Evig Far og Fredsfyrste.È(Jes.9,2+6)

 

ÇHan ble sŒret for vŒre overtredelser og knust for vŒre misgjerninger. Straffen lŒ pŒ Ham for at vi skulle ha fred, og ved Hans sŒr har vi fŒtt legedom. Vi for alle vill som sauer, vi vendte oss hver sin vei. Men skylden som vi alle hadde, lot Herren ramme ham!È (Jes.53,5-6)

 

Det var nok mange som ikke forsto hva Jesaja sa. Mange lo nok, ogsŒ noen som hadde trodd pŒ det Gud hadde sagt f¿r.

 

Men noen stoppet opp. Og fikk tr¿st og nytt hŒp.

 

Og sŒ fikk de h¿re noe som ogsŒ var rart:

 

ÇDra ut, dra ut gjennom portene

og rydd en vei for folket!

Bygg en kongsvei

og rens den for stein!

reis en merkestang for folkene!È(62,10)

 

Det l¿d jo dobbelt pussig. NŒ hadde de jo nettopp kommet inn gjennom porten til Jerusalem. Men profeten sier til de som vil h¿re: Bli med meg, vi skal sette opp veiskilt og v¾re guider. For Gud har noen flere Han vil redde hjem til seg. Andre som Gud elsker. Som Han har sett, som kanskje ikke vi ser. De skal ogsŒ finne hjem. Vi skal ordne veien, slik at ikke noen havner i gr¿ften, eller ikke kommer videre.

 

Gud vil ha alle sine hjem og frem til seg. Det betyr at alle dem som allerede er kommet til Herren skal fΠhjelpe til med ΠfΠresten inn!

 

Men ikke bare til dem som skal hentes hjem skal Han komme. Det stŒr at Herren ikke har forlatt Jerusalem. Og nŒ skal Han komme til sitt folk pŒ nytt! Han er hos sine:

 

ÇSelv skal du kalles den s¿kte,

byen som ikke er forlatt.È(62,12)

 

Her er mye Œ l¾re om hva det betyr Œ h¿re til Guds hellige Folk. Herren er med og i sitt folk pŒ en hemmelighetsfull og merkelig mŒte.

 

Det kan jamen mange ganger se ut som Han er langt borte, og at andre bestemmer.

 

Mem v¾r klar over det: Du som vil holde fast pŒ Herren h¿rer til der. Du er ikke forlatt av Gud, nei, Han er hos deg.

 

III

 

Du er ikke forlatt...

 

Jeg vet ikke hvordan du har det i dag. Det er blitt den f¿rste adventss¿ndagen enda et Œr. Forberedelsene til jul er begynt-i Œr igjen.

 

Men selv om vi alle virkelig vil feire ordentlig og koselig advent og jul, b¿r vi tenke litt pŒ hva vi gj¿r. At det virkelig har innhold.

 

Teksten kaller oss inn i det Nye Jerusalem, til Œ bli med i Guds Folk. I Kristi sanne Kirke. Og det betyr Œ v¾re en kristen det. H¿re Jesus til. la Ham fŒ v¾re vŒr Frelser, Bror og Herre. Og det betyr igjen at det handler ikke bare om Œ gŒ inn i rutiner og skikker f¿r jul og i julen, men ogsŒ tenke pŒ Jesus, ja, leve for Ham etter jul. Leve som kristen resten av Œret og alltid. Leve i Hans Hellige Ord, og i de Hellige Sakramentene. Inntil Han kommer, og vi er hjemme i Det Nye Jerusalem. I Himmelen.

 

Derfor vil jeg sp¿rre: Er Jesus med i din hverdag? I dine fremtidsplaner? Regner du med at Han kan gripe inn i ditt liv? At Han kan gripe inn i menigheten?

 

IV

 

ÇReis en merkestang for folkene!È(Jes.62,10b)

 

Slik taler jo ogsŒ teksten. Denne merkestangen er egentlig Jesu Kors pŒ Golgata. Det er allerede reist. Jesus d¿de der for alle dine og mine synder. Og seiret over synden, d¿den, djevelen, da Han ropte: ÇDet er fullbrakt!È(Joh. 19,30)

 

Men vi er ogsŒ kalt til Œ l¿fte korset. Reise det for folkene. Slik som inngangsprosesjonen i dag har mint oss pŒ pŒnytt. Slik som kirken vŒr vitner om, med korset pŒ toppen av tŒrnet. Vi skal l¿fte korset h¿yt over bygda vŒr, over landet vŒrt, for folkene. (Ordet merkestang kan ogsŒ oversettes banner: Ton flagg om Jesus!)

 

Det er advent og snart jul. Midt i den m¿rkeste Œrstiden kommer Ordet til oss:

 

ÇDet folk som vandrer i m¿rket,

fŒr se et stort lys;

over dem som bor i skyggelandet,

strŒler lyset fram...È(Jes.9,2)

 

Advent betyr ankomst. Det er Jesus som kommer. Og julen er Kirkens store feiring av underet:

 

Julenatt ble Gud menneske i Jesus Kristus for Πfrelse hver eneste en av oss!

 

SΠvil Han komme og gripe inn hos oss, hos deg denne advent og jul.

 

Enten vi er barn, konfirmanter, foreldre, prest eller lek, pΠskolen, pΠjobben:

 

La oss v¾re slike som l¿fter korset og f¿lger Jesu kall!

 

TIL ®RE FOR FADEREN OG SONEN OG DEN HEILAGE ANDE, SOM VAR, ER OG VERA SKAL, EIN   SANN GUD, FR ®VE OG TIL ®VE!

 

svennam@hotmail.com