Deltakelse iprogram om sorg og sorgarbeid

Radio Sotra104,5/105,5 FM 28.november 1995

 

-Kapellan Svenn Martinsen i Fjell:

 

Hva gj¿r du som prest iforbindelse med sorgarbeid?

 

Jeg har v¾rt prest i vel 17 Œr. Jeggjorde et l¿st anslag her om dagen, og fant ut at jeg i den tiden har v¾rt innei en 600 sorgsituasjoner. Dette har involvert en lang rekke familier ogenkeltpersoner.

 

Det har v¾rt mest ulykker ogd¿dsfall, noen ekteskapskriser, men ogsŒ en del sjelesorg i det stille. Heleveien har jeg fors¿kt Œ gŒ noen skritt sammen med mennesker i tildels stor n¿d.

 

-Ser du noen fellestrekk iforskjellige sorgsituasjoner?

 

Det er jo flere typer sorg. Selv omtap av en av sine kj¾re ved d¿d er en fundamental livskrise, skal vi hellerikke undervurdere de store kriser som lett oppstŒr ved flytting, oppl¿sning avekteskap, voldtekt, incest, tap av en kroppsdel, tap av arbeid,arbeidskonflikter, tap av ens gode navn og rykte, osv.

 

Av fellestrekkene kan nevnes Òlavterskel,Ó lammelse av arbeidskraft, sosial atferd, og ikke sjelden h¿rerbebreidelse med: Bebreidelse av seg selv, av andre, og gjerne ogsŒ av Gud. Deter meget lett ogsŒ Œ stille sp¿rsmŒlstegn ved Hans eksistens i slikesituasjoner.

 

B¿r en trekke seg unna isorgsituasjoner?

 

Her er  to sider. F¿rst gjelder det den s¿rgende selv. Her mŒsvares: Avgjort ikke.

 

Om en har det aldri sŒ vanskelig,er det viktig Œ fors¿ke Œ v¾re Œpen for kontakt med andre, om mulig v¾re ŒpenpŒ sine f¿lelser. Det er ikke klokt Œ si: ÒKondolanse ¿nskes ikke.Ó Alletrenger vi all den medf¿lelse vi kan fŒ i n¿dens stund.

 

NŒr det gjelder utenforstŒende mŒjeg ogsŒ si ganske avgjort : Trekk deg ikke unna, selv om vi kan forstŒ at detkan virke umulig Œ v¾re til hjelp og tr¿st der sorgen og m¿rket kan virkeugjennomtrengelig.

 

Men venner er f¿rst venner i det¿yeblikk at de stŒr hos en nŒr det virkelig bryter pŒ, selv om alle andre larv¾re Œ bry seg.

 

-Har du noen rŒd til dem somstŒr rundt en sorgsituasjon?

 

All oppmerksomhet fra andre isorgsituasjoner er dypest sett positive for sorgprosessen, selv om den s¿rgendeikke alltid er i stand til Œ gi uttrykk for takknemlighet.

 

Medf¿lelse pŒ forskjellige mŒter erkommunikasjon pŒ dypt plan: ÒDet var noen som i allefall brydde seg nŒr jeghadde det vondt.Ó ÒHan eller hun bryr seg om meg.Ó

 

-Hva gj¿r sorgarbeidet med degpersonlig?

 

Etter MŒb¿dalsulykken for noen Œrsiden forsto jeg noen i hjelpeteamet slik at det var vanskelig Œ sette grensermellom det de opplevde, og egne f¿lelser.

 

Det er klart at ogsŒ for meg er detslik at erfaringene fra d¿dsbud, sterke gravferder etter ulykker, andremenneskers sorgopplevelser og sorgprosesser ikke har gŒtt ubemerket hen. Og vardŽt tilfelle, hadde jeg v¾rt en dŒrlig prest.  Jeg tror rett og slett at til prestens profesjonalitet mŒdet h¿re en reell deltakelse i andres sorg. Samtidig mŒ en fors¿ke Œ holdeavstand, for i f.eks. gravferdssituasjonen mŒ det v¾re Žn som kan bevare roen.Det har de pŒr¿rende krav pŒ.

 

Hvordan kan du som prest hjelpei sorgsituasjoner?

 

Gravferdsprosessen vil nok stΠiforgrunnen.

 

I gravferdssituasjonen kan detstundom handle om d¿dsbud. Her fors¿ker jeg Œ samarbeide med lensmann og legeom selve operasjonen. SŒ f¿lger i allefall Žn eller flere sorgsamtaler, som harsom mŒl Œ bli kjent med familien, Œ ta skikkelig tid til Œ bli kjent med selvesorgsituasjonen, og avd¿des liv. Det som skal skje i gravferden avtales ogplanlegges, og sŒ leser vi fra Guds Ord. Gravferden er neste trinn, med bŒdestunden i kirken, og den pŒ kirkegŒrden. Til sist er det fremdeles gjerne etminnesamv¾r av privat eller offentlig karakter, der presten ofte er bedt om Œdelta.

 

Dette er , sŒ langt jeg kan se det,en god side ved vŒr folkekirkesituasjon.

 

Men man kan gjerne henvende seg tilprestene privat. En er ikke avhengig av kontortider. Nummeret stŒr i katalogen!

 

Noen f¿ler gjerne at deresproblemer er sŒpass innfl¿kte at det er komplisert Œ legge dem fram.

 

Det viser seg at flere har godhjelp av Œ skrive ned sine tanker omkring sorgen. Bare et slikt skritt kan f¿reen videre. Dette kan sŒ f¿re til en samtale med presten. Han hartaushetsplikt!  Som prest er jeg opptattav Œ v¾re et medmenneske som kan lytte. SŒ vil jeg ogsŒ gjerne fŒ formidle Gudstanker og utsyn over en situasjon, fŒ vise at  Jesus Kristus har oversikten der vi har mistet allkurs og retning.