Mer om Minneord og Minnestund ved gravferd i kirken

 

Minneordene skal ha karakter av omtale av avd¿de en omsorgsfull og verdig mŒte. Etter at presten har avsluttet minneordene ved lesepulten, bringer han den siste hilsen og takk fra familien, og lyser Herrens Fred over avd¿des minne.

 

Dersom det ikke skal f¿lge flere innslag, kan presten kunngj¿re f.eks. offer/kollektformŒl(se under om pengeinnsamling i kirken), om det skal v¾re offentlig minnesamv¾r etter gravferden, og om det tilbys transport til og fra kirkegŒden.

 

Stillhet i takk og ¾refrykt pŒ ca. 1 min. kan f¿lge.

 

Om bruk av kranser

 

Dersom det skal f¿lge flere innslag, skal presten utarbeide en liste over alle innslag som settes opp i nedadstigende rekkef¿lge. Alle innslag skal godkjennes av de n¾rmeste pŒr¿rende.

 

Alle medvirkende skal bestrebe seg Œ tale i korthet. Tidsfaktoren tas hensyn til. B¿nn, skriftlesning og preken har f¿rsteprioritet.

 

KransepŒlegging(i dag i hovedsak opplesning av sl¿yfe/r kransen, eller kort) b¿r i st¿rst mulig grad unngŒs. Bare i tilfeller vil skikken i sin nŒv¾rende form f¿ye seg inn i den Œnd og tone som preger gravferdsgudstjenesten.

 

NŒr det ikke er kransepŒlegging, er det vanlig, men ikke n¿dvendig, at en familiekrans eller bŒredekorasjon plasseres kistelokket. Vi vil ellers anbefale at kranser, dekorasjoner og buketter aldri festes eller legges kisten.

 

NŒr det ikke er kransepŒlegging vegne av den n¾rmeste familien b¿r dette heller ikke foretas vegne av andre.

 

Forat eventuell kransepŒlegging kan skje en verdig mŒte, b¿r det v¾re en til stede som kan holde eller rekke kransen til den som skal legge den /lese fra sl¿yfen/e eller kort.

 

Det er vanlig Πlegge den ved kistens langsider og ikke oppΠden.

 

S¾rlig b¿r en ta hensyn til om det allerede er plassert en krans eller dekorasjon der. Det samme er tilfelle nŒr kisten er dekket av flagg eller klede.

 

Om bruk av lys

 

Levende lys har sin berettigelse under gravferden, men en behersket bruk gir en verdigere virkning enn store mengder. Kirkens egne lysestaker. lysglobe, og dŒpslysestake prioriteres.

 

Om plassering av kisten

 

Kisten plasseres i midten, ¿verst i kirkeskipet/nederst i kord¿ren ettersom forholdene er stedet. Under ingen omstendighet fŒr man dekke for alteret. Kirken har eget bŒreteppe i fiolett farge. De tradisjonelle liturgiske fargene er fiolett og svart.

 

Om plassering av blomster og dekorasjoner ved gravferd

 

Med kisten i sentrum b¿r blomster plasseres slik at det dannes en vakker og verdig ramme omkring denne. Kranser plasseres best kransestativer mot kirkerommets bakvegg eller i kirkens kord¿r. Blomster/kranser skal ikke plasseres oppŒ alterringen. Under ingen omstendighet fŒr man dekke for alteret.

 

Som regel er st¿rre dekorasjoner egnet for plassering golvet eller lave sokler.

 

Buketter b¿r stilles sammen i et par st¿rre samlinger i stativ av passe h¿yde, bak, eller hver side av kisten.

 

Dekorasjoner og buketter kan ogsŒ legges i midtgangen nŒr forholdene krever dette.

 

Blomster som ligger igjen i kirken etter gravferden, tar kirkens folk seg av og legger disse ut pΠgraven.

 

Om plassering av flagg, faner og bannere

 

Flagg, faner og bannere plasseres i kirkerommet etter anvisning fra forrettende prest f¿r gravferden begynner. Under ingen omstendighet fŒr man dekke for alteret.

 

B¾rere av samme kan stŒ ved flagget/fanen, under gravferdsgudstjenesten. NŒr utgangsprosesjonen setter seg i bevegelse gŒr b¾rer/e etter kisten og stiller seg i ytterkant av gravf¿lget ved graven.

 

I de tilfeller der kisten dekkes med det norske flagget, kan en if¿lge flaggreglene ikke samtidig legge noe annet, slik som blomster kisten. Flagget skal tas av f¿r jordpŒkastelse og senkning. Samme praksis gjelder nŒr klede unntagelsesvis brukes.

 

Om bruk av symboler i kirken

 

Tradisjonelle kristne symboler godtas. Men bruk av logoer fra n¾ringslivet, politiske symbol. og symbol som brukes i lukkede foreninger eller andre religioner  godtas ikke. Oversikt over noen kristne symboler finnes her:

 

http://www.stellamaris/symb.htm

 

Pengeinnsamling ved gravferden

 

Tidligere var det skikk at slik pengeinnsamling hadde form som takkoffer/kollekt og som vanlig ved slike anledninger opptalt og registrert i kirkens sakristi.

 

Etter hvert har av flere grunner en ny praksis utviklet seg. Det er anledning til Œ samle inn penger ved utgangsprosesjonen til et kristelig eller almennyttig formŒl som sto avd¿de n¾rt. Likevel b¿r en ta  betraktning at folk i dag i stor grad bruker elektroniske penger. Presten kan ta seg Œ opplyse om formŒlet ved kunngj¿ringene f¿r den 1.salmen, og at bidrag til dette ogsŒ kan innbetales via bank.

 

PŒr¿rende selv stŒ for innsamlingen, stŒ som ansvarlig, sikre det som kommer inn, og se til at det kommer angjeldende formŒl i hende.

 

Sokneprest Svenn Martinsen.