RoaldFlemestad:

LUTHERSKL®RETRADISJON I KIRKELIG OG KULTURELL KONTEKST.

 

Under denneoverskrift vil vi i det f¿lgende dr¿fte den identitetskrise som Den norskekirke for tiden gjennomlever. At vŒr kirke i dagens dype kulturbrytning finnerdet vanskelig Œ hŒndheve den lutherske arv, er i utgangspunktet ikke underlig.Den egentlige problemstilling er sp¿rsmŒlet: Hvor dypt stikker krisen?

 

I. INNLEDENDEPROBLEMSTILLING

 

Sp¿rsmŒlsstillingenkan kanskje formuleres slik: Avspeiler den faktiske kirkelige krise bare entilfeldig feilutvikling i konfrontasjonen mellom luthersk l¾reoverlevering ogvŒr samtidskultur? Eller er problemene tegn pŒ en st¿rre teologisk krise iselve det lutherske "system"?

 

For Œ besvaredette store sp¿rsmŒl vil jeg innenfor de rammer omstendighetene byr, s¿ke Œsvare ved Œ lŒne en modell fra den sŒkalte postmoderne kritikk av vŒrsamtidskultur.

 

Legitimerendefasader om den ideologiske krise

 

La oss dainnledningsvis ta et sideblikk til dagens politiske establishment i Norge.Fors¿k Œ erindre deg TV-bildene fra et av Arbeiderpartiets landsm¿ter. For minegen del ser jeg for meg som en gjenganger Gro Harlem Brundtland synge"Internasjonalen" omkranset av r¿de flagg. En slik symbolladetfremtreden for offentligheten mŒ ikke forveksles med en pietetsfull gestus tilarbeidskampen i "de harde tretti-Œra". Innslaget er rimeligvis etn¿ye valgt herskeinstument. For Œ legitimere den sosialdemokratiske regjeringsarbeide for Œ modernisere Norge i konfrontasjonen med en ny liberal markedssituasjon,fors¿ker hun Œ binde symholske bŒnd tilbake til revolusjonens heroiske slagord.Det ideologiske tomrommet mellom den sosialistiske arv og dagens politikkoverdekkes med nostalgi.

 

Den storesamfunnsendring som pŒgŒr, fremtvinger sp¿rsmŒlet om hva sosialisme er idag. DaArbeiderpartiet allerede for flere tiŒr siden ble anklaget for Œ ha sviktetsosialismen, skal Torolf Elster lakonisk ha svart: "Sosialisme, det er denpolitikk Arbeiderpartiets sentralstyre til enhver tid f¿rer."

 

Sp¿rsmŒlet tiloss er om det symbolmettede fjernsynsbildet av Gro og Elsters pragmatiske svarpŒ den ideologiske krise utgj¿r en almen n¿kkel til forstŒelsen av hvordanhistorisk tankegods overleveres i vŒr samtidskultur. Min pŒstnd er at vi herhar en modell som ogsŒ kaster lys over kirkens l¾reoverlevering i dagenskulturelle kontekst.

 

Narrebilder

 

Som etsentralt analyseinstrument til forstŒelsen av vŒr samtidskultur tarpostmodernismen i bruk det kunsthistoriske begrepet simulakrum. Til norsk kanordet oversettes med blendverk eller narrebilde.

 

Et"narrebilde" betegner kort og godt et bilde av noe som ikke finnes.Bildet er et identitetsl¿st "blendverk" som narrer oss fordi det ikkepeker pŒ noen slags utenforstŒende opprinnelighet som prototyp for det somavbildes. I m¿tet med en slik kulisse kan enhver fritt legge hva man vil inn ibildet. Hvis jeg i et antikvariat kj¿pte et bilde av en staselig person, oghengte det opp pŒ stueveggen for sŒ Œ fortelle alle gjester i mitt hjem at detvar min tippoldefar, skapte jeg et narrebilde som kunne blende mine gjester. Idagens samfunnsliv ser postmodernismen en lignende imponeringsprosess brukt somherskerteknikk. Denne manipulerende bl¿ff kan fungere fordi vi lever i enkulturell kontekst hvor den historiske overlevering i stor grad er bortfalt somidentifikasjonsgivende orienteringspunkt. I dette Œndelige vakuum brukerindivider, grupper og ideologier freidig begivenheter fra fortiden i fors¿ketpŒ Œ legitimere sine merkesaker. Ved Œ ta i bruk bruddstykker fra fortiden ogbruke disse som etiketter pŒ egne merkesaker, imiteres en historisk kontinuitetmellom egne anliggender og gŒrsdagens storverk.

 

Med uttrykketsimulakrum vil altsŒ postmodernismen advare oss mot Œ bli lurt av ndre ellerav oss selv. Begivenheter og honn¿rord kan brukes i fleng uten at jeg derfor isak er trofast mot de idealene som slik markeres. Ordene kan like godt v¾re etblendverk som dekker over det faktiske tomrom som utviklingen har skapt mellomden gang og idag.

 

Troskap motden lutherske arv

 

Forholdetmellom vŒre merkesaker og det i fortiden som vi bruker til legitimeringen avdem, karakteriserer postmodernismen med begrepet "trofasthet", og manbruker to avledede - "begivenhet" og "navngivning" forkritisk Œ etterpr¿ve den indre sammenheng. Hendelsesforl¿pet som vi pŒberopeross, gies substans og fylde ved at en begivenhet blir navngitt pŒ en s¾regenmŒte. For Œ kunne ta stilling til hvorvidt det foreligger troskap mot detforgangne mŒ vi sŒledes sp¿rre: Hvordan avgrenses begivenheten og hvordan skjernavngivningen?

 

For Œ besvarevŒr temaformulering -"L¾retradisjon i kirkelig og kulturell kontekst"- innenfor et slikt perspektiv, er det n¿dvendig Œ sette et kritisk s¿kelys pŒsŒvel "reformasjonen" som legitimerende begivenhet og "detlutherske" som legitimerende navngivning i dagens kirkelige praksis. Kortsagt: Hva er egentlig lutherdom, og hvordan ivaretar vi idag den lutherske arvi forhold til fortidens idealer?

 

Bak en slikproblemstilling ligger imidlertid ogsŒ den postmoderne mistanke om atlegitimerende fasader kan tildekke ideologiske tomrom. Slik erfundamentalsp¿rsmŒlet selvf¿lgelig hvorvidt etiketten "luthersk" tilsyvende og sist er noe mer enn et blendverk brukt til legitimasjon av ulikeepokers l¿pende teologiske anliggende.

 

For Œforegripe vŒr konklusjon vil vi straks fastslŒ at det ikke er n¿dvendig med dypog lang refleksjon for Œ se at den lutherske l¾retradisjon ikke virkernormerende pŒ dagens kirkeliv. At ulike grupper i vŒr kirke gjennom mer ennhundre Œr har mant til bekjennelsestroskap ved Œ heise lutherdommen som vimpelover sin virksomhet, problematiserer ikke en slik konklusjon. Ropet pŒbekjennelsestroskap er vel snarere et tegn pŒ frav¾ret av det lutherske enn enbekreftelse pŒ n¾rv¾ret av reformasjonsarven. OgsŒ det faktum at et vell avulike, til dels gjensidig ekskluderende synspunkter navngies som den egentligelutherdom, n¿dvendiggj¿r en besinnelse pŒ hva "det lutherske"egentlig er.

 

II. HVA ERLUTHERDOM?

 

Dette sp¿rsmŒlvil vi s¿ke Œ besvare dels ved Œ legge et historisk perspektiv pŒ utviklingenfra reformasjonen til Den norske kirke idag, dels ved Œ ettersp¿rre om det giesmidt i den omskiftelige stillingtagen i enkeltsp¿rsmŒl en typisk luthersktiln¾rmelse for Œ finne l¿sningen pŒ de teologisk-kirkelige sp¿rsmŒl.Imidlertid sier det seg selv at innenfor rammen av et foredrag vil sŒvel etdiakront som et synkront perspektiv pŒ det lutherske mŒtte tegnes med bredpensel.

 

Enheten i denhistoriske utviklingsprosess

 

Det Œ villepŒvise det varige, identitets-skapende tankegods i lutherdommensteologihistorie, fremtvinger umiddelbart en mer prinsipiell problemstilling: Erdet overhodet rimelig Œ forvente at den historiske utvikling lar seg styre somen ren applisering av et gitt ideologisk tankegods? For det er klart athistoriske begivenheter og hendelsesforl¿p ikke utspilles pŒ scenen som nŒr farstŒr pŒ kj¿kkenet og lager risengrynsgr¿t. Da ser han f¿rst pŒ oppskriften, sŒgj¿r han det som anordnes i kokeboken, og til slutt kan gr¿ten settes pŒbordet.

 

For Œeftersp¿rre det konstante i den lutherske l¾retradisjon gjennom ulike kirkeligeog kulturelle kontekster, ville det efter min forstŒelse v¾re naivt Œ opereremed en modell hvor man tenker seg at den lutherske kirkedannelse er fremstŒttved at Luther f¿rst tenkte ut sine ideer om hva en sann kirke skulle v¾re; sŒgikk man til verket og satte reformatorens teologiske visjon ut i livet Denminste historiske lesning omkring retormasjonsprosessen bevidner for oss at delutherske kirkedannelsene er blitt til gjennom en historisk og kulturellprosess hvor ogsŒ en rekke ikke-teologiske, sosio-politiske faktorer styrteutviklingen i forskjellig bane. Resultatet viste seg i oppsplitringen av denefterreformatoriske lutherdom i ulike retninger.

 

Men pŒ denannen side ville det v¾re urimelig, hvis man i utgangspunktet avviste at detkunne v¾re noe konstant ogsŒ i en mangslungen utvikling. Et historiskperspektiv pŒ lutherdommens utvikling utelukker derfor ikke at det kan gies enr¿d trŒd som, tross Œpenbare forskjeller, binder de ulike lutherskekirkedannelser sammen.

 

Et diakrontperspektiv pΠutviklingen av luthersk identitet

 

Sp¿rsmŒlet eraltsŒ: Gir reformasjonen og den pŒf¿lgende utvikling oss rett til Œ fremstilleden lutherske historie som en rekke eller kjede av identitet?. En historisktiln¾rmelse gj¿r det efter mitt syn vanskelig Œ hevde at "detlutherske" fremstŒr som en entydig historisk st¿rrelse. For det f¿rste erselve reformasjonsbegivenheten som religi¿s prosess mer enn Martin Luthersperson. Den tyske reformasjon inngŒr som et moment i den religi¿seendringsprosess som hele middelalderen gjennomgikk ved middelalderens utl¿p, ogi Tysklnd m¿ter vi ikke bare Luther, men ogsŒ Philip Melanchton som stamfartil lutherdommen. Selvom disse to var venner, var de ikke derfor teologisk samstemt.Luther stilte seg f eks. reservert overfor Melanchtons skrift "ConfessioAugustana", hvilket senere ble luthersk bekjennelsesskrift. Efter Luthersd¿d ble denne uenighet Œpen i konflikten mellom deres respektive tilhengere, enkonflikt som ble l¿st gjennom fyrstenes inngripen frem til Konkordieformelen i1577.

 

At striden forŒ finne frem til en luthersk l¾reidentitet var en ytterst smertefull prosess,fremkommer med all tydelighet av fortalen til Konkordieformelen, hvor det hŒpesat med denne konkordie "vil vŒre motstndere forskŒne oss ... fra denhŒnlige beskyldning at vi ikke er viss pŒ vŒr egen tro og derfor nesten hvertŒr eller mŒned fremlegger en ny bekjennelse".

 

I denpŒf¿lgende epoke utvikles sŒ den sŒkalte lutherske ortodoksi ut fra en intellektualistisktiln¾rmelse til troen. Paradoksalt nok baseres den retning pŒ aristotelisklogikk til tross for at Luther i sterkeste ordelag forkastet en slik metode.

 

Som reaksjonpŒ intellektualismen fremstŒr efter tredveŒrskrigen pietismen, en antroposentriskfromhetsretning som, med Johan Arndts formidling, omformet den middelalderskeklostermystikk til folkefromhet i den konfesjonelle stat.

 

Efter denfranske revolusjon opptar sŒ pietismen i f¿rste halvdel av forrige Œrhundre denye sosiale m¿nstre som den borgerlige kultur utformet. Den nye forstŒelsen avforholdet mellom offentlig og privat livssf¾re utmyntes hos oss i de frivilligeorganisasjoners forstŒelse av vennesamfunnets frihet fra det statskirkeligepresteskap. I dette Œrhundre er sŒ revolusjonens idealisering avfolkeforsamlingen utkrystallisert i kirkem¿tet som vŒr kirkes h¿yesteautoritet, en tanke som Œpenbart er totalt uforenlig med Luthers fremhevelse avskriftordets myndighet.

 

Kort sagt: Iulike epoker har tanken om "det lutherske" v¾rt utfoldet i samspilletmed datidens egne kulturelle forutsetninger pŒ en mŒte som gj¿r det ytterstvanskelig Œ etablere en historisk kontinuitetseffekt i forhold tilreformasjonen som innholdsmessig normerende begivenhet. Hva som historiskfremtrer som lutherdom, er ikke det samme pŒ denne som pŒ hin side av Kj¿len,for ikke Œ snakke om ¿stersj¿en.

 

Kanskje erdenne mangfoldige utvikling til syvende og sist ikke annet enn en avspeiling avLuthers eget brokede forfatterskap. Det er opplysende Œ merke seg atreformatoren kommenterte det f¿rste fors¿k pŒ Œ utgi hans samlede forfatterskapmed Œ skrive: "Mine b¿ker er ... et kaos, grovt og ubearbeidet, brygget ihop alt eftersom begivenhetenes gang ... tvang det frem. Ikke en gang for megselv ville det v¾re lett Œ finne noen orden i det nŒ." (WA 54.179)

 

Lutherskenorminstanser i et synkront perspektiv

 

Men hvis denusammenhengende utvikling gj¿r det vanskelig pŒ historiske premisser Œ finneden identitetsgivende r¿de trŒd i luthersk kirkeliv, kunne det i stedet kanskjev¾re fruktbart Œ anlegge en synkron tiln¾rmelse. Vi vil altsŒ eftersp¿rre omdet er noen karakteristiske formale modeller eller "mekanismer" somgjennomgŒende karakteriserer den lutherske tiln¾rmelse til l¾resp¿rsmŒl slik atreformasjonsarven sikres en viss konstans.

 

Den gjengselutherske selvforstŒelse beskrives vel treffende av Herman Sasse (1976:290ff)med hans pŒstnd om at lutherdom avgrenser seg konfesjonelt ved Œ fordre etprinsipielt valg mellom "hellig kirke eller hellig skrift". Mot Romerkirkensunderordning av Skriftens betydning i forhold til tradisjonens autoritet lyderreformasjonens bekjennelse av hva saken egentlig gjelder: "SolaFide", "Sola Gratia", "Sola Scriptura".

 

Forsikringenom at vi for Œ kunne gripe nŒden, samtidig mŒ gj¿re et valg mellom Œ sette vŒrlit til enten Skriften alene eller kirken, inneb¾rer rimeligvis den radikalepŒstnd at ogsŒ troen er alene. Troen griper tillitsfullt skriftordets sannhetuten Œ st¿tte seg til den sosiale formidling som en kirkelig l¾retradisjon byr.

 

Konkordieformelenfra 1577 uttrykker saksforholdet slik: "Vi tror, l¾rer og bekjenner at deneneste regel og rettesnor, hvor efter enhver l¾re og l¾rer skal bed¿mmes bareer de profetiske og apostoliske skrifter i Det Gamle og Nye Testamente."

 

N¿kkelordeneer selvf¿lgelig "eneste" og bare". Skriften er ikke blott¿verste norm i forhold til ndre avledede og derfor sekund¾reautoritetsinstanser, men eksklusiv norm.

 

La oss kortstanse opp ved dette lutherske postulat om "Skrifien alene" og kasteet kritisk blikk pΠhvordan skriftprinsippet i praksis har fungert.

 

a) LuthersskriftforstŒelse

 

Konkordieformelensfremhevelse av Skriften som umiddelbar og eksklusiv trosautoritet gŒr utvilsomttilbake til reformatoren selv. Luther gjorde gjeldende at Gud er virksom iBibelen og hndler direkte i menneskehjertet gjennom skriftordets kraft (WA10.II,261). Bibelboken skal leses og leses igjen, anviser Luther, idet manunder b¿nn tenker over hva Den hellige nd mener med det (WA 50.658). For"nŒr ordet blir lest, er nden n¾rv¾rende". (WA 20.700) Skriften eraltsŒ en guddommelig makt som suverent hevder sin autoritet uten annenmenneskelig hjelp enn skriftlesningen selv.

 

Det at allvisshet hentes fra Skriften selv - "sjelen skal mettes og beruses av...kraften i ordene." (WA 7.53) - fŒr til f¿lge at Romerkirkens forestillingom en kirkelig overlevering gjennom Œrhundrene, forkastes. Fordi "Denhellige nd har gitt oss visshet", skrev Luther i 1535, "og vitrenger intet almenkirkelig konsil." Reformatoren avviste kirkeligeinstanser som pave, bisp og konsil som kristenlivets normb¾rere (WA 38.208).Mente Augustin at han ikke ville ha trodd evangeliet, hvis ikke den katolskekirkes autoritet hadde beveget han til det, repliserte Luther at enhver kristener sin egen pave og kirke. (WA 5.407)

 

Postulatet omat Skriften og dens aktuelle utleggelse er eneste trosautoritet, inneb¾rer medLeiv Aalens formulering (1966:15f, 37) at "evangelisk teologi er og blirvesentlig eksegese, utleggelse ... en l¾remessig kommentar til det bibelskeKristusvidnesbyrd". rsaken er at frelsen "bare (kan) bevitnes avBibelens eget Kristus-vidnesbyrd." Anderledes sagt:

 

Lutherdom erikke kirkel¾re, men bibelsk hermeneutikk.

 

b) Detteologiske fakultet

 

Men selvomGuds ords kraft er slik at troen ikke trenger noen sosial formidling utover detsom leses eller forkynnes fra prekestolen, kan Bibelens autoritet i detpraktiske kirkeliv ikke hŒndheves blott som indre illuminasjon i den enkelte. Iden kirkelige hverdag melder straks sp¿rsmŒlet seg: Hvordan skal Skriftensautoritet gj¿res gjeldende der hvor meningene strides om hva som er Skriftensl¾re?

 

I denpŒf¿lgende utvikling ble visjonen om "Skriften alene" i praksis gjortoperasjonell ved at de teologiske fakulteter ble opph¿yet til institusjonelleinstrumenter for Skriftens selvfortolkning. Skriftens l¾reautoritet gj¿respersonal i den teologiske professors skikkelse. Som l¾remyndighet erstatterderved teologiprofessoren ikke bare autoriteten til den romersk-katolskebiskop, men det teologiske fakultet som sŒdan trer i konsilets sted. Slikerstattes Den synlige kirke av teologiske l¾reuttalelser som i verste fallkunne underst¿ttes av bannet.

 

c) En lutherskl¾retradisjon

 

For denteologiske refleksjon melder da sp¿rsmŒlet seg straks om hvilken forpliktendestatus en eksegetisk l¾reavgj¿relse i en gitt situasjon skal ha for eftertidensskriftforstŒelse.

 

Prinsipieltsett ingen. Dersom den avgj¿rende teologi alltid er en presentiskskriftutleggelse i form av en aktuell l¾remessig kommentar til BibelensKristusvidnesbyrd, mŒ en slik eksegetisk tiln¾rmelse til teologien underkjennetanken om en varig forpliktelse pŒ historiske l¾reavgj¿relser. Slagordet"Skriften alene" fremtvinger altsŒ en berettiget sp¿rsmŒl omlutherdommen virkelig gir rom for kirkelig l¾retradisjon ut over den bibelskekommentar?

 

Selvom Lutherskrev sine katekismer, er det ikke derfor gitt at reformatoren ogsŒ forutsetteren normerende kirkel¾re. I forordet til Store Katekisme karakteriserer hanfremstillingen som en preken over De ti bud, Apostolicum og Fader VŒr. For Œs¿ke opprinnelsen til en luthersk kirkelig overlevering mŒ vi ta utgangspunkt iPhilip Melanchtons teologiforstŒelse og kirkesyn.

 

Melanchtonforstod menigheten i pedagogiske kategorier, idet han simpelthen definerte densom skoleklasse -"est igitur ecclesia similis scholastico coetus"(Loci 1559), og systematiserer Luthers tanker til undervisnings bruk.Avgj¿rende ble ogsŒ hans fremstilling i Confessio Augustana, et debattinnleggved riksdagen i 1530 som begivenhetenes gang skulle gj¿re til l¾rebasis for delutherske "Landeskirchen" fra 1555 av.

 

Men ikkemindre viktig er at Melanchton efter Luthers d¿d lyktes i Œ knytte enforpliktelse pŒ de oldkirkelige symbolene til de akademiske edsavleggelsene iWittenberg. Og eftersom ¿vrigheten pŒ det lutherske omrŒde hadde tiltatt segtilsynet med universitetsstatuttene, ble fyrsten dermed gjort ansvarlig for detsom skulle bli l¾retukten i luthersk tradisjon (Flemestad 1993:55).

 

c)Fyrstemakten

 

Fyrstemaktenskontroll over kirkelivet ble tidlig i reformasjonsprosessen legitimert avLuther selv. Selvom reformatoren skarpt kunne kritisere Romerkirkensinnblanding i politiske forhold, oppfordret han fyrstene til aktivt Œ gripe inni det kirkelige liv. Mot pavens kirkestyre hilste Luther adelen med Œ gj¿regjeldende "at det verdslige styre... tilh¿rer den geistlige stand, ... desom ut¿ver den verdslige myndighet er d¿pt pŒ samme mŒte som vi... sŒ vi mŒ ladem v¾re prester og biskoper." (WA 6.408) Eftersom bispeembedet vanskeligkan begrunnes i Skriften, anf¿rer reformatoren annetsteds, holder vi oss tilGuds bud og s¿ker hjelp hos "landsfyrstene og den verdslige ¿vrighet somGud har forordnet." (WA 26.197)

 

Den forstŒelseav fyrstemaktens gudgitte myndighet over det kirkelige liv fŒr sinstatsrettslige fullbyrdelse ved freden i Augsburg i 1555. Fredsslutningeninnebar at de lutherske fyrstene overtok de katolske biskopenes kirkeligerettigheter og slik fremstod som fyrstebiskoper i sine territorier.Sammenfallet av den Œndelige og verdslige ¿vrighet i fyrstens person inneb¾rerat det kirkelige liv innordnes i staten som den religi¿se side ved kongensstyre. Situasjonen er med ortodoksiens kirkerettslige formulering: Ecelesia estin respublica - eller sagt pŒ moderne norsk:

 

Kirkenoppslukes av staten.

 

 Den samme absorbsjonsprosess gjenfinnesi den dansk-norske reformasjon. Allerede Kirkeordinansen av 1537/39 larkongemakten fremstŒ som "summus episkopus" med ansvar for allreligionsut¿velse i riket. Kongen forstŒr seg selv som Guds tjener og tar pŒseg ansvaret for undersŒttenes sjelefrelse som et offentlig anliggende. Dettereligi¿se oppdrag begrunner kong Christian III ut fra sin egen innsikt ievangeliet (Schwarz Lausten 1989:152). Om selvforstŒelsen hos reformasjonskongenChristian III, bemerker G. Sandvik (1973:125): "Kongen kjenner Guds l¾re... Som Konge har han det gudgjevne ansvar for at l¾re blir satt ut i livet ogfor mŒten det skal skje pŒ. Dette ansvar og den for formŒlet n¿dvendige makt,er han aleine om".

 

Forel¿pigkonklusjon: Den konfesjonelle stat er lutherdommens samfunnsmodell

 

Slagordet"Skriften alene" ble altsŒ en skrivebords- og festtalel¿sning. Ivirkelighetens verden unnslapp lutherdommen ikke sp¿rsmŒlsstillingen: Hvordanskal Skriftens budskap finne en sosial formidling utover det som sies pŒprekestolen, og hvordan man skulle velge mellom konkurrerendeskriftfortolkninger? L¿sningen fant man ved Œ la fyrstemakten overta detpetrinske embede og universitet det paulinske. I teorien regjerer nok Kristus gjennomSkriften i menigheten, men i praksis styrer landsfyrstene gjennom teologene istaten, for Œ lŒne E.Troeltsch' formulering (1966:518). Dikotomien "helligSkrift eller hellig Kirke" l¿ses ved at det religi¿se samfunnslivintegreres i nasjonalstaten som den religi¿se side ved kongens styre.Prinsippet "Skriften alene" f¿rer derved i praksis til denkonfesjonelle stat. Lutherdommens sosiologi - patriarkalisme uten kirkeligfellesskap - avspeiler sŒledes ingen vilkŒrlig utvikling. Det eksklusiveskriftprinsippet leder n¿dvendigvis til at kirken reduseres til et adiaforon.Men hvis den kirkelige ordning bare er en funksjon av evangelieforkynnelsen, mŒstatsmakten rimeligvis tre st¿ttende til for Œ skape et samfunnsliv. I sammegrad som kirken gj¿res usynlig, fremstŒr staten synlig og i religi¿s kledebon.Den opph¿yde stilling staten senere skulle fŒ i tysk historie, har sinforutsetning nettopp i reformasjonens nedverdigelse av den synlige kirke(Rosenstock-Huessy 1964:387, 393).

 

III. KRISEN IDAGENS LUTHERDOM

 

Efter dettefors¿k pŒ Œ tegne lutherdommen historisk og mer prinsipielt den luthersketiln¾rmelse til tros- og kirkelivet, vil vi vende oss til Den norske kirke ogforvitringen av den lutherske identitet.

 

Det statligeformynderskap over kirken

 

Overfladisksett synes meget av den lutherske arv stadig intakt i Den norske kirke. Tankenom fyrstemakten som et st¿ttende espalier om det kirkelige samfunnsliv,gjenkjenner vi straks i Grunnlovens ¤¤ 2, 4 og 16. Det er heller ikke vanskeligŒ gjenfinne Christian III's pretensjon om Œ kunne styre det religi¿sesamfunnsliv ut fra sin egen innsikt i evangeliet, da regjeringsadvokaten iB¿rre Knudsen saken uttalte: "Staten er kirken". Det statligeformynderi over troslivet er ellers hŒndhevet sŒ sent som i 1993, dakirkeminster Hernes konstaterte i forbindelse med utnevnelsen av RosemarieKšhn: "Kongen f¿rer an - kirken f¿lger etter."

 

Den lutherskeunderkjennelse av betydningen av den kirkelige overlevering ble samtidigunderstreket av statsrŒden med ordene: "VŒr lutherske kirke bygger pŒ etviktig premiss ... At troen ikke er lagt en gang for alle ... Kirken bygger pŒdet syn at hver generasjon kan vinne ny innsikt om trossp¿rsmŒl."

 

De sakligeanliggender som staten pŒ denne mŒte gj¿re gjeldende i Guds navn, avspeileringen sammenheng med det som historisk har v¾rt forstŒtt som luthersk tro ogl¾re. Men ikke desto mindre bestŒr de ytre formene som legaliserer statsmaktensformynderi over kirken. Det krav om innsikt i evangeliet som Christian III iKirkeordinansen gjorde gjeldende pŒ sine egne vegne, er nŒ i pakt medparlamentarismen demokratisert til Œ gjelde de innsikter somkirkedepartementets politiske ledelse til enhver tid mŒtte anse for Œ v¾resamtidens religi¿se tro.

 

Denbibelsk-reformatoriske l¾retradisjon i dagens Norske kirke

 

 Statskirkens l¿pende tilpasning til densosialdemokratiske familiepolitikk i sp¿rsmŒl som abort, likestilling oghomofilt samliv, n¿dvendiggj¿r en besinnelse pŒ hvilke autoriteter som styrerDen norske kirke. Spiller i dagens situasjon den lutherske l¾retradisjon noennormerende rolle?

 

La meg gi noeneksempler pΠforvitringen av den lutherske arv i Den norske kirke.

 

a) MF'sforstŒelse av bekjennelsen

 

Min egenlutherske uskyld ble tapt da MF's l¾rerrŒd i 1972 (publ. i LK 1/1973) begrunnetinnf¿ringen av kvinnelige prester med pŒberopelse av Den lutherske bekjennelse.Fakultetets flertall henviste til uttrykket "evangeliets varigevilje" (CA art. 28), og gjorde gjeldende at denne forestilling inneb¾rerat selvom menighetsforskriftene i NT er fremsatt med apostolisk myndighet, erformaningene ikke av den grunn gyldige idag. Evangeliet som det styrendeprinsipp betyr at kirkens ordninger ikke kan v¾re annet enn den orden somkj¾rligheten gir.

 

Slik pŒberoperMF's l¾rerrŒd seg bekjennelsens evangelieforstŒelse ikke bare for Œ legitimereen prinsipiell avvisning av den faktiske apostoliske formaning i Bibelen, menevangeliet blir i seg selv et pŒskudd til emansipasjon fra vŒr egenluthersk-kirkelige overlevering. I praksis betyr det at lutherske n¿kkelbegrepfiltreres inn i samtiden som tomme tegn. Uten kontinuitet i fortolkningen avbekjennelsen opph¿yes evangeliet til en kj¾rlighetstanke som kan legitimere hvasom helst man mŒtte ¿nske Œ gŒ inn for.

 

b) Bispem¿tetom homofili

 

En lignendeproblemstilling m¿ter vi i forbindelse med mindretallets syn pŒ homofiltsamliv, da bispem¿tet dr¿ftet sp¿rsmŒlet sist vŒr.

 

Som man vilhuske pŒberoper de tre bispene i mindretallet seg nettopp LuthersskriftforstŒelse for Œ legitimere homofilt samliv til tross for det paulinskeforbud. Luther gjorde gjeldende, heter det, at "Hellig skrift er det somdriver Kristus frem" og ikke Bibelboken som sŒdan. Under pŒberopelse avLuthers distinksjon mellom det perifere og det sentrale i Bibelen setter de trebispene simpelthen inn kj¾rlighetstanken der hvor Luther i sin tid lestetrosrettferdigheten.

 

Selvomflertallet nok avviste at dette er en rett luthersk bruk av Skriften, l¿serdette ikke problemet vedr¿rende Skriftens autoritet. Den omstendighet atflertall og mindretall i Bispem¿tet er uenige om hva det er i Bibelen som mŒttedrive Kristus frem, fremtvinger sp¿rsmŒlet om hvem som i uenigheten har retttil Œ bestemme hva som skal avgj¿re Skriftens mening. I praksis overlater mantil flertallet Œ definere "was Christum treibt". Men derved fremstŒrSkriften ikke som sin egen fortolker. Skriftutleggelsen mŒ i stedet lŒne sinautoritet fra flertallets makt til Œ sette sitt syn igjennom. Slik erBispem¿tets behandling av homofilisaken i praksis en underkjennelse av denlutherske forstŒelse av tanken om Skriftens klarhet.

 

Frav¾r av enordnende sammenheng

 

Selvom man i1973 og 1995 dr¿fter ulike sp¿rsmŒl, avsl¿rer debatten bŒde ikvinneprestsp¿rsmŒlet og i striden om homofilt samliv en dyptgŒende krise i denlutherske l¾retradisjon. Problemet er ikke bare at den liberale falanks brukerreformasjonens b¾rende prinsipper til legitimasjon av brudd med sŒvel Bibelensom kirkens historiske arv. Enn alvorligere er at alle parter i kirkestridenbruker de samme lutherske n¿kkelord, men uten at vi derfor har en felles l¾re.Derved er den mening som kan avleses av teksten - hva enten Bibelens ellerbekjennelsens, tilsynelatende bare en funksjon av fortolkningen. I en situasjonhvor ulike syn jongleres i et kirkepolitisk spill, er det i praksis umulig ŒhŒndheve tanken om en tekstens opprinnelige mening. Vi finner ikke hold i arvenfor sette grenser mot dem som vil bruke Skrift og bekjennelse til Œ legitimereegne vilkŒrlige anliggender. Derved reiser sp¿rsmŒlet seg: Hvordan vi skalskjelne mellom rettmessig og ugyldig skriftfortolkning, og hvordan skal sŒdette valg i neste omgang begrunnes?

 

Erbibeltroskap et sp¿rsmŒl om "datostempling"?

 

Denne typeproblemstilling ble klart aktualisert av kvinneprestdebatten i NMS for snart tiŒr siden. Til eksempel vil jeg anf¿re Karl Johan HallarŒker pŒ det metodiskeplan og Odd Bondevik pŒ det saklige:

 

Vedr¿rendehenvisningen til Bibelen som autoritet i sp¿rsmŒlet skal HallarŒker ha uttalt:"Vi mŒ erkjenne at bibeltro lekfolk og teologer gransker Skriftene med¾rlig vilje til Œ b¿ye seg under Ordets autoritet, men kommer til et annetresultat enn det tradisjonelle". (Sitert efter Misjonstidende 11/90 s. 7)

 

HallarŒkersiakttagelse beskriver sikkert den faktiske situasjon, men ikke desto mindresynes HallarŒker med dette utsagnet Œ oppgi reformasjonens krav om Skriftensklarhet. Dette er kjernepunktet i Luthers anti-romerske politikk. Den farligstemening som finnes - satt inn i verden av "selveste ¿verstkommanderende foralle onde Œnder" - er pavens pŒstand "at skriftene er dunkle ogtvetydige,.." WA 18.653)

 

OgsŒ dav¾rendegeneralsekret¾r Odd Bondevik oppgir Skriftens klarhet og enhet ikvinneprestsp¿rsmŒlet, men han gj¿r det under henvisning til Luther, idet hanskriver pŒ lederplass i Misjonstidende: "I prinsippet kan vi ikke avviseen tolkning (av Skriften) fordi den er ny. anf¿re at den kristne kirke harsagt nei (til kvinnelige prester) i 1900 Œr, er en tankel¿shet som minner om deargumenter Luther ble m¿tt med da han tolket Bibelen annerledes enntradisjonen. Med all respekt for "De gamles" innsikt i Guds ord, vivet de kan ta feil... Det kan v¾re pŒ sin plass Œ minne om at den arbeidsgruppesom utredet saken (I NMS vedr¿rende kvinnelige prester) var delt, men et samletutvalg sa vi mŒ b¿ye oss for Bibelens autoritet.. Derfor skulle det ikke v¾regrunn til uro pŒ dette punkt. Troskap mot Guds hellige ord mŒ alltid v¾reledestjerne for "Œr organisasjon." (MT 11/90, s. 7)

 

Skrifttroskapsom narrebilde

 

 Hvis Bondevik i stedet hadde skrevet iklartekst at "de gamles" bibeltolkning var feil, ville hansstandpunkt kunne forstŒes, om enn som profetisk nyoppdagelse. Det han derimotsier at troskap mot Skriften er tilstede uansett syn pŒ saken. I praksis oppgirda Bondevik forestillingen om en Skriftens opprinnelige mening. Bibeltroskap erikke et saklig anliggende uttrykt som trofasthet mot et varig meningsb¾rendeinnhold som gir indre sammenheng til det skrevne. Snarere innbyr Bondevik osstil Œ akseptere at Bibelen taler med ulik r¿st i ulike epoker til ulikemennesker slik at troskapen mot Skriften ikke kan bindes til det overleverte.Det gies i skriftfortolkingen ingen kontinuitet med fortiden, ingen prototypsom kan v¾re urbilde for dagens kirkebilde, kun formale kategorier som kan giidentifikasjon som tomme tegn.

 

Men hvis"troskap mot Guds hellige ord" - for Œ sitere den tradisjonelleformulering -i praksis ikke er annet enn "datostemplede" innsikter,er slagordet "Skriften alene" et simulakrum i postmoderne henseende.Sp¿rsmŒlet er da helt enkelt: Hvordan skal man v¾re tro mot en Skrift som ikkeer b¾rer av en opprinnelige mening? Hvis det stŒr alle fritt Œ tolke SkriftenpŒ sin mŒte, er bibeltroskap i praksis ikke annet en subjektiv f¿lelse avgrepethet under lesningen.

 

IV. LUTHERSKSYSTEMSVIKT

 

Stiger vi utav den teologiske retorikks verden, mŒ vi erkjenne at noe er gŒtt frykteliggalt i vŒr lutherske l¾retradisjon. "Det lutherske" fungerer utenprototyp, idet uttrykket i praksis ikke betegner annet enn det som detkirkelige maktapparat til enhver tid fremf¿rer som den passende forstŒelse.

 

Protestene motdenne utvikling fra ulike, mer tradisjonalistiske retninger som vil fastholde"det lutherske", gj¿r ikke situasjonen enklere. Ulike grupperidentifiserer seg med ulike momenter i den lutherske arv og gj¿r denneidentifikasjon til kriterium pŒ hva som er sann lutherdom. Det uensartete i denlutherske l¾retradisjon fremtvinger sŒ en avgrensning mot andre varianter avlutherdom, idet de konkurrerende tradisjoner gjensidig stempler hverandre somavsporinger fra av reformasjonens egentlige anliggende.

 

Vanhelligkirke uten hellig Skrift

 

Oppl¿sningenav den lutherske l¾retradisjon tvinger oss til Œ komme til rette med hva som ergŒtt galt. Hvor dyp er skaden? StŒr vi kun overfor en "l¿s bolt" idet teologiske system som relativt enkelt kan "skrues pŒ plassigjen", eller er vi konfrontert med en svikt i selve det teologiskesystem? Dersom Sasse virkelig har rett i at lutherdommens konfesjonelle egenartbest uttrykkes i problemstillingen - "hellig Skrift eller helligKirke", synes det rimelig Œ sp¿rre om ikke skriftprinsippet ligger tilgrunn for feilutviklingen. Efter 450 Œrs eksperiment med Bibelen som"eneste regel og rettesnor", for Œ sitere Konkordieformelen, synesdet rimelig Œ konkludere at vi bare stŒr igjen med en vanhellig kirke utenHellig skrift. Skriftprinsippet har ikke i praksis maktet Œ beskytte lutherskkirkeliv fra vilkŒrlige Œndelige autoriteter. Med slagordet "Skriftenalene" gj¿r lutherdommen gjeldende at det Œndelige fellesskap med Kristuseksklusivt er formidlet i hans n¾rv¾r i Skriftordet. Henvist til Skriften"som eneste regel og rettesnor" er den lutherske trosforstŒelseprinsipielt ahistorisk. PŒstanden er i siste forstand at troen traderes gjennomen slags religi¿s filologi som st¿tte for forkynnelsen. Men med denneforstŒelse av tilegnelsen av evangeliet som en punktuell forkynnelse basert pŒen historiel¿s eksegese, fratar lutherdommen seg selv de institusjonellehjelpemidler som er n¿dvendig for Œ videref¿re sin egen teologiske arv. Utenfeste i kirkens historiske overlevering kan man i praksis ikke avvisevrangl¾rer, hvis den bare gir seg en bibelsk legitimering.

 

Det ble if¿rste omgang fyrstemaktens oppgave Œ sikre lutherdommen den n¿dvendigel¾restabilitet ved gjennom de teologiske fakulteter Œ forkaste avvikendeskriftutleggelse. Men statsmaktens mulighet til Œ hŒndheve Luthersskriftutleggelse som samfunnets offentlig autoriserte forstŒelse av Bibelen, eridag umuliggjort i og med bortfallet av den konfesjonelle stat og fremvekstenav en historisk kritisk eksegese.

 

VilkŒrligel¾reoverleveringer

 

Slik avspeilerden pŒgŒende ideologiske omforming av Den norske kirkes Œndelige identitet merenn en aktuell kirkelig kampsituasjon. Vi stŒr i virkeligheten overfor en luthersksystemsvikt: Den prinsipielle forkastelse av kirkens historiskel¾reoverlevering gj¿r at lutherdommen heller ikke makter Œ videref¿re sin egenl¾retradisjon i utfordringen fra en ny kulturell situasjon.

 

MedSkriftprinsippet som overhistorisk autoritet kjenner lutherdommen ikke annetutviklingsprinsipp enn den stabilitet fyrstemakten mŒtte gi det kirkelige liv.NŒr derfor den kulturelle situasjon endres, idet den konfesjonelle staterstattes av et pluralistisk samfunn og den statsautoriserte bibelforstŒelseviker for en pluralistisk skriftutleggelse, er den lutherske statskirkelighetteologisk orienteringsl¿s og politisk utlevert statsmaktens egen religi¿sedagsorden.

 

Uten st¿ttenfra fyrstemaktens l¾reautoritet stŒr lutherdommen hjelpel¿s overfor tidsŒnden.

 

I forrigeŒrhundre bemektiget den borgerlige kultur seg fromhetslivet gjennom vekkelsene,og i dagen kirkekamp endres det kirkelige liv radikalt under pŒtrykket frapostmodernismen. Den "sosialdemokratiske" fromhetstype som er i ferdmed Œ overta Den norske kirkes Œndelige liv, betyr at den tradisjoneltlutherske fromhetstype innen kort tid vil v¾re en saga blott.

 

Den sisteobservasjon vedr¿rende den faktiske kulturelle endringsprosess som vŒr kirkel¿pende gjennomgŒr, leder oss til ytterligere et luthersk paradoks. Fra etreligionssosiologisk synspunkt fremstŒr luthersk kirkeliv nemlig langt mertradisjonstynget enn det som pretenderes i slagordet "Bibelen alene".Men det er ikke l¾reoverleveringen om er m¿nsterdannende. I stedet har lutherdommenfremhevet kirkehistoriske personligheter, ikke bare som forbilder forfromhetslivet, men n¾rmest opph¿yet dem til frelseshistoriske skikkelser. Frastifterdyrkelsen av Luther som reformator til dagens fetering av"h¿vdinger i Guds rike" utviser norsk lutherdom en linje avtradisjonsb¾rere og autoriserte fortolkninger av tro og liv. Gjennomlederdyrkelsen er det sŒkalte "kristenfolket" blitt pŒdyttet et nytttyngende magisterium, tyngende fordi dette uformelle l¾reembede ut¿ves pŒvilkŒrlige politiske og sosiokulturelle premisser uten at man gies rett tilkritikk pŒ basis av almenkirkelige idealer.

 

Hellig Skriftog hellig kirke

 

Det lutherskeskriftprinsipp har som umistelig anliggende at den kirkelige overlevering ikkemŒ fŒ overordne seg Bibelens apostoliske budskap. Ikke desto mindre mŒtroskapen mot Skriften ogsŒ inneb¾re at man lydig fastholder Bibelenskirketanke. For Skriften selv vidner om at det gies et av Gud selv villetdisippelfellesskap som er kirken (Matt 16:18). Den levende Guds menighet er "sannhetensst¿tte og grunnvold" (1Tim 3:15). I menighetens fellesskap gies det enkonkret sosial formidling av evangeliet, slik apostelen Paulus formaner:"StŒ da fast br¿dre, og ta vare pŒ det dere har mottatt og l¾rt av oss,enten muntlig eller i brev" (2Tess 2:15). Overfor korintierne taler Pauluslikeledes om "de overleveringer jeg har gitt videre til dere (1Kor 11:2).Disse overleveringer "gjelder i alle kristne menigheter" (4:17, 7:17,14:33f).

 

Med andre ord:Bibelsk kristendommen er ikke historiel¿s, men forutsetter en konkret kirkeligoverlevering. Den kristne tro formidles i en overleveringshistorie gitt somforkynnelse og l¾re, b¿nn og lovprisning, omvendelse og etterf¿lgelse i kirkensfellesskap. Den bibelske sannhet har en n¿dvendig ekklesiologisk dimensjon,idet evangeliet gjennom kirken forkynnes til verden (Ef 3:8ff).

 

-Problemstillingen "Hellig skrift eller hellig kirke" er altsŒ falsk.For det f¿rste underkjennes Bibelens eget vidnesbyrd om kirken somoverleveringsb¾rer; for det annet viser lutherdommens egen utvikling atvilkŒrlige tradisjonsb¾rere som politisk makt og karismatiske personligheterovertar som normgivere der hvor de kirkelige autoriteter forjages.

 

V. ER DET NOENVEI VIDERE?

 

Den lutherske"systemsvikt" som vi her har fors¿kt Œ avdekke, har sin grunn i atSkriftens autoritet i praksis erstattes av en frittflytende skriftutleggelsesom punktuelt aktualiseres gjennom fortolkerens private forstŒelse. "Denl¿se mening" som et ahistorisk luthersk skriftprinsipp kirkehistoriskmedf¿rer, er i praksis blitt kompensert gjennom statsklrkesystemetsadministrative regulering av det kirkelige liv. Teologisk er en slik verdslignormeringsprosess i Œpenbar motsetning til lutherdommens egne pretensjoner om Œha Skriften som eksklusiv norm, og praktisk kirkelig var og er det statligeformynderi en trussel mot de lutherske kirkenes identitet som kristenttrossamfunn. Men hvis vi altsŒ stŒr ovenfor en systemsvikt, fremtvingersp¿rsmŒlet seg:

 

Harlutherdommen i den foreliggende situasjon den Œndelige ballast som muliggj¿r atet luthersk anliggende kan gjenskapes og videref¿res i kraft av sin egentyngde? Bruken av ideologiske honn¿rord fra reformasjonen er i seg ikke nok tilŒ sikre en kontinuitetseffekt til "det lutherske".

 

Bibel ogbekjennelse

 

Lutherdommenkan ikke gjenvinne sin normative kraft pŒ vilkŒrlige premisser. Like lite somman kan velge sine aner som narrebilde, kan man ta opp den historiske trŒdetter eget forgodtbefinnende.

 

Imidlertid byrden lutherske tradisjon pŒ et alternativ til forestillingen om Skriften som"eneste norm og rettesnor". Begrepsparet Bibel og bekjennelserelaterer nemlig det bibelske budskap til den kirkelige bekjennelsesdannelse.Denne tradisjonalistiske tiln¾rmelse som korrektiv til skriftprinsippet avspeilerlutherdommens indre spenning mellom de sŒkalte gnesiolutheranere ogfilippister. Som grunnleggeren av den siste retning fremstŒr PhilippMelanchton, forfatteren av "Confessio Augustana".

 

Denaugsburgske bekjennelse sammenfatter ikke bare det reformatoriske anliggendemed eksplisitt referanse til den oldkirkelige l¾reoverlevering, men motivererhendelsesforl¿pet som del av et almenkirkelig reformprogram ved middelalderensutl¿p. Slik understreker Augustana at den lutherske kritikk av Romerkirken"ikke avviker fra den alminnelige kirke i noen trosartikkel, men bare giropp noen li misbruk, som er nye, og som er blitt opptatt ved et mistak gjennomtidene mot kirkelovenes mening,.." (CA XXI:1).

 

Augustanaforutsetter sŒledes at det lutherske anliggende inngŒr i en st¿rre ekumeniskdialog, for Œ bruke vŒr tids terminologi. Bekjennelsesskriftet tar utgangspunkti ¿nsket om at meningsforskjellene kan bli l¿st slik at lutheranere og romerskekatolikker "kan bli forent og kan bli f¿rt tilbake til den enkle sannhet ogkristne enighet, ..., forat vi, likesom vi lever og strider under den sammenKristus, sŒledes ogsŒ mŒ kunne leve i enhet og samhold i Žn kristenkirke." (CA's Fortale)

 

Den lutherskereformasjon defineres pŒ denne mŒte som et almenkirkelig reformprogram utsprungetav en ekumenisk forpliktelse. For Œ overvinne de avsporingene som densenmiddelalderske fromhetspraksis har forŒrsaket, kalles hele den vesterlandskekristenhet tilbake til den genuine felleskirkelige overlevering.

 

Den ekumeniskeoppgaven fremover

 

Idag er vi ien lignende situasjon. Det religi¿se forfall ved modemismens utl¿pn¿dvendiggj¿r en fornyet besinnelse pŒ kirkens felles Œndelige arv. Frav¾ret aven forpliktende l¾reautoritet i Den norske kirke tilsier at vi frimodig vendeross til de kirkesamfunn som bedre enn oss har maktet Œ tradere klassiskkristendom. Likesom Den augsburgske bekjennelse s¿ker Œ vende tilbake til"den alminnelige kirke ..., slik vi kjenner den fra kirkefedrene" (CAXXI), er veien videre for dagens lutherske kristne gitt i en ny ekumene basertpŒ kirkens tro og liv f¿r kirkesplittelsen i 1054. Oppgaven bestŒr simpelthen iŒ fastholde "det beste" i vŒr lutherske arv samtidig som vi hverkenlukker ¿ynene for lutherdommens svakheter eller for rikdommen i andre kristnetradisjoner. At andre kirkesamfunn stŒr overfor en tilsvarende utfordring,inngir hŒp om en fremtidig ekumenisk konvergens.

 

Lutherskl¾retradisjon i kirkelig og kulturell kontekst

 

Den"systemsvikt" som vi har fors¿kt avdekke gjelder en viss lutherdomsfremhevelse av skriftprinsippet under slagordet "Bibelen alene".Forestillingen om at Bibelen tjener som "eneste norm og rettesnor"gj¿r troen prinsipielt overhistorisk, ahistorisk. Med Bibelen i hŒnd stillesden enkelte direkte innfor Gud og avgj¿r selv ut fra sin lesning hva som errett bibelforstŒelse. Men med denne umiddelbarhet til Guds vilje i skriftordethar lutherdommen fratatt selv ethvert institusjonelt hjelpemiddel for ogsŒ ŒhŒndheve den egne lutherske trosoverlevering der hvor ny skriftlesning drar delutherske sannheter i tvil. OgsŒ en luthersk l¾retradisjon mŒ for Œ kunnefungere uttrykkes gjennom kirken som offentlig st¿rrelse. I forhold til denfaktiske, religi¿se individualisme som preger luthersk kirkeliv, nytter detlite Œ klynge seg til en luthersk sannhet som bare finnes mellom b¿kenes permeri biblioteket.

 

Den egentligekrise i vŒr kirke er altsŒ at pŒberopelsen av "det lutherske" synes Œbli en slags intellektualistisk lek rituelt fremf¿rt av en konfesjonellprotestbevegelse. Denne protest er desto mer virkningsl¿s som slagordet"Bibelen alene" uttrykker en tradisjonsfiendtlighet som gj¿r det tilen selvmotsigelse Œ skulle l¿se lutherdommens krise ved Œ blankpusse denlutherske arv.

 

Samtidig medat lutherdommen slik forvitrer i private bibelfortolkninger, mŒ vi erkjenne atden fremvoksende postmodernisme nettopp underbygger privatreligi¿sitet. I dennekirkelige og kulturelle kontekst mŒ vi som lutheranere selvransakende sp¿rreoss selv om de problemene som vi stŒr overfor, virkelige kan l¿ses med deforestillinger som den etablerte lutherdom tilbyr.

 

Ovenfor har vibesvart dette sp¿rsmŒl med Œ vise til Confessio augustanas ekumeniskeorientering som et alternativ til konfesjonalistisk "sj¿lros". Eftermin forstŒelse tvinges vi i dagens situasjon nettopp til Œ s¿ke hjelp hos dekirkesamfunn som bedre enn oss har maktet Œ fastholde Bibelens apostoliskel¾re.

 

Litteraturanvisning:

 

R.Flemestad,"Teologiens vilkŒr", Ung Teologi, 1993.

 

E.Rosenstoek-Huessy, Out of Revolution. NY 1964.

 

G. Sandvik,"FrŒ bruken av landsskylda av kyrkjeleg gods..", i Reformationen iNorden, red C.-G. AndrŽn, Lund 1973.

 

H. Sasse, InStatu Confessionis, Bd II, Berlin 1976.

 

Kirkeordinansen1537/39, ved Martin Schwarz Lausten, K¿benhavn 1989

 

E. Troeltsch,Die Soziallehren, Aalen 1966.

 

Leiv Aalen,Ord og Sakrament, Oslo 1966.