L.f. og 3.s.i pŒsketiden(Jubilate)

Joh.16.16-22

Konfirmasjon

 

Hva nŒ?

 

 I

 

HVA N?

 

To enkle ord. Et enkelt sp¿rsmŒl. Jo Svenn skal preke en stund. Ikke alt for lenge, forhŒpentligvis!? Etter prekenen begynner snart selve konfirmasjonen, og sŒ er gudstjenesten snart over.

 

SŒ kommer fotografering, overrekkelse av kort, det er selskap, med middag og taler. SŒ er det kaffe, f¿r en lang og trivelig dag gŒr mot slutten, og sŒ begynner hverdagen og det vanlige m¿nsteret igjen.

 

Ta derfor vare pŒ inntrykkene fra denne dagen. For vi trenger festdagene! Du og jeg trenger gledesopplevelser som kan b¾re oss gjennom ogsŒ de vanskelige dagene i livet. Noen blant oss har det tungt i disse dager. Det tar vi alvorlig, setter ord pŒ det, og stiller opp sŒ langt vi makter. Likevel: Konfirmasjonen er det virkelig grunn til Œ feire!

 

HVA N?

 

Kj¾re konfirmanter! Livet som ligger foran dere vil inneholde mange utfordringer. BŒde rundt det Œ klare eksamen, studere, fŒ jobb, bolig, bli voksen. Kanskje ogsŒ rundt Œ treffe en Œ bli glad i, gifte seg, fŒ barn. Overfor alt dette er du spent, usikker og glad.

 

II

 

HVA N?

 

Det er godt for dere Πha idealer! Gode idealer! Ett av mine store idealer er dikteren og journalisten Nordahl Grieg fra Fana, som omkom da han var med som reporter pΠet bombetokt over Berlin i 1943. Han har bl.a. skrevet mange flotte dikt.

 

Ett av dem er ÓTil UngdommenÓ fra 1936. Hitler var kommet til makten i Tyskland, og flere begynte Œ ane at verden gikk mot urolige tider:

 


Kringsatt av fiender,

gΠinn i din tid!

Under en blodig storm -

vi deg til strid!

 

Kanskje du sp¿r i angst,

udekket, Œpen:

hva skal jeg kjempe med

hva er mitt vŒpen?

 

Her er ditt vern mot vold,

her er ditt sverd:

troen pŒ livet vŒrt,

menneskets verd.

 

For all vŒr fremtids skyld,

s¿k det og dyrk det,

d¿ om du mŒ - men:

¿k det og styrk det!                                                                                                                                                          

---

 

Edelt er mennesket,

jorden er rik!

Finnes her n¿d og sult

skyldes det svik.

 

Knus det! I livets navn

skal urett falle.

Solskinn og br¿d og Œnd

eies av alle.

 

Da synker vŒpnene

maktesl¿s ned!

Skaper vi menneskeverd

skaper vi fred.

 

---

Dette er l¿ftet vŒrt

fra bror til bror:

vi vil bli gode mot

menneskenes jord.

 


 

III

 

HVA N?

 

Vi som har hatt med dere Œ gj¿re i konfirmasjonsundervisningen dette konfirmantŒret ¿nsker dere alt godt for framtiden med alle utfordringene. Men det viktige akkurat nŒ er jo dagen i dag. For i selve konfirmasjonen ligger det noe helt avgj¿rende Œ ta med seg inn i framtiden.

 

Jeg vet du fŒr mange gaver i dag. Men i dag vil jeg tale til dere alle, bŒde konfirmanter, foreldre, fadre og familie, om den st¿rste gaven av alle, Jesus Kristus,  og-om Œ ta imot Ham.

 

Men dagens tekst er merkelig, for den som sp¿r:

 

HVA N?

 

For det er Skj¾rtorsdags kveld. Jesus og Disiplene sitter ved pŒskemŒltidet. Nattverden blir innstiftet. Det er kvelden f¿r hendelsene pŒ Golgata.

 

NŒr teksten vŒr Œpner har Jesus alt forklart at Han skal reise bort. Bli usynlig for disiplenes ¿yne. Men Han skal ogsŒ komme igjen! Komme pŒ en ny mŒte, ved Han som kalles Talsmannen, Den Hellige nd.(14,15-26.) Hans oppgave er Œ gj¿re Jesus stor for oss.(16,5-15)

 

SΠsier Jesus:

 

ÇOm ei lita stund ser de meg ikkje lenger, og om endŒ ei lita stund skal de fŒ sjŒ meg.È(Joh.16,16)

 

Det er det samme igjen. Jesus skal bli borte. Og likevel skal de snart kunne se Ham!

 

Men dette skaper sorg hos disiplene. De vet verken ut eller inn.

 

Hva kunne nΠJesus mene med dette? Disiplene-Jesu venner, forsto ingenting:

 

ÇKva meiner han med det han seier til oss: 'Om ei lita stund ser de meg ikkje, og om endŒ ei lita stund skal de fŒ sjŒ meg', og: 'Eg gŒr til Far'? Kva tyder dette: 'om ei lita stund'? Vi skj¿nar ikkje kva han snakkar om.È(Joh.16,17-18)

 

Det virket fremmed og rart pŒ Peter, Johannes og de andre nŒr Jesus snakket slik. Han hadde sagt dem at Han mŒtte lide og d¿. Skulle nŒ Jesus, med liksom all makt i himmel og pŒ jord beh¿ve Œ gŒ gjennom smerte og d¿d? Det var jo aldeles uforstŒelig!

 

Disiplene var en slags konfirmanter de ogsŒ da Jesus sa dette. Og ikke bare ett, men tre Œr hadde de v¾rt sammen med Ham. Likevel skj¿nte de Ham ikke. Og jeg synes ogsŒ at vi merker i teksten at de var faktisk litt forn¾rmet. Hvorfor snakker han sŒ rart? Jesus kunne godt snakket mer forstŒelig, nŒr de nŒ hadde satset pŒ Œ f¿lge Ham. SŒ,

 

IV

 

HVA N?

 

Kj¾re konfirmanter! Livet kan by pŒ sŒ mangt. Vi blir daglig mint pŒ det fra TV-skjermen. Og av og til blir vi altsŒ mint pŒ det her vi bor ogsŒ. Da synes jeg det er en stor tr¿st Œ vite at Bibelen ikke sier at Jesu n¾rmeste venner var noen fromme typer som liksom forsto og behersket alt, aller minst dette med Œ tro, med d¿d og evig liv.

 

Vi skj¿nner ikke hva du taler om, Herre Jesus.

 

Han forstŒr akkurat hvordan du og jeg har det. Han forstŒr at vi ikke fŒr til Œ tro. Han skj¿nner oss nŒr vi strever, og ikke ser Ham.

 

Kanskje du ogsŒ har det slik. Slik har jeg det, som er prest. Men dŽt vet jeg: Det er godt Œ fŒ ta imot Jesus og ha Ham til venn.

 

V

 

HVA N?

 

Jesus lover oss altsΠlikevel at vi skal fΠse Ham. En gang hjemme i himmelen skal det skje.

 

Men ogsŒ her og nŒ fŒr vi oppleve det i troen. Og da mŒ vi til Bibelen. Guds Ord.

 

Vet du hvordan det gikk til at jeg ble en kristen? Jeg h¿rte det var en som sa at det var viktig Œ lese i Bibelen, og sŒ gjorde jeg det.

 

Jeg forstod ikke mye nŒr jeg leste. Men Jesus lover i teksten i dag at vi skal se Ham, og skjedde det med meg. Ikke slik at jeg har sett Jesus ansikt til ansikt. Selv om jeg gleder meg veldig til den dagen jeg ogsŒ skal fŒ oppleve det.

 

Jesus steg fram fra Bibelens gamle blad da jeg Œpnet Bibelen og begynte Œ lese. Og jeg merket sŒ godt: NŒ vil Jesus inn i mitt liv. Han vil v¾re min Frelser og Herre i liv og i d¿d. Og sŒ var det ikke bare det at Han kalte meg til Œ f¿lge seg som gjorde inntrykk, men det var ogsŒ noe min far hadde skrevet bak i Bibelen.

 

Du skj¿nner: Den Bibelen jeg brukte hadde far brukt under krigen. Han er ogsŒ et stort ideal for meg. Fra 1940-1942 deltok han i motstandskampen mot nazismen som spion og kurŽr. PŒ nyttŒrsaften 1941 skrev han bak i Bibelen: ÓJesus...la meg fŒ hvile hos deg.Ó

 

Denne enkle b¿nnen gjorde et kjempeinntrykk pŒ meg. Bare vel 4 mŒneder etter, den 7.mai 1942 ble pappa arrestert, torturert og satt i fengsel og fangeleir, f¿rst i Norge, og sŒ i konsentrasjonsleir i Sachsenhausen i Tyskland helt til krigen var slutt. Tyskerne tok han og mange andre til fange fordi de kjempet for at Norge skulle bli fritt. F¿rst i juni 1945 kom han hjem til Norge igjen.

 

Min far fant tr¿st og hjelp i Guds Ord, det sto tydelig i Bibelen. Jesus hadde hjulpet ham igjennom alt det vanskelige. Derfor visste jeg det med Jesus holdt og at Bibelen talte sant.

 

PŒ samme mŒten var det nŒr jeg begynte Œ gŒ i kirken. Det var ikke mange som gikk i kirken hjemme i Fana pŒ den tiden.

 

Men sŒ kom det en s¿ndagsmorgen at Jesus minte meg veldig sterkt pŒ Œ gŒ. Jeg hadde ikke sŒ lyst, det var masse annet jeg kunne tatt meg til, litt flaut var det ogsŒ, men jeg klarte ikke Œ la v¾re.

 

Og Gud brukte den gamle presten hjemme slik at jeg skj¿nte at dette mŒ jeg ha mere av! Ja, Jesus Kristus kom ned i benkeraden til en ung konfirmant i den gamle kirken hjemme.

 

Og sŒ fikk jeg f¿lge Jesus. Det har jeg aldri angret pŒ. Da jeg f¿rst fikk ¿ye pŒ gaven Jesus ville gi meg, sŒ mŒtte jeg tenke: Hvorfor gjorde jeg ikke dette f¿r?

 

VI

 

HVA N?

 

Dette Œret har du ogsŒ l¾rt litt om Œ lese i Bibelen. Du husker kanskje at det fins en metode for Œ lese: ÓLes-Tenk-Be.Ó Eller ÓLTBÓ .

 

pne Bibelen din. Du trenger ikke lese sŒ mye hver dag. Les Markusevangeliet for eksempel. I korte avsnitt. 5 minutter hver dag. ÓLTBÓ . Og sp¿r nŒr du leser: Hvem er Jesus? Hva betyr Han for meg? Hva vil Han med mitt liv?

 

SŒ skal du fŒ se at Jesus stiger liksom fram fra sidene i Bibelen din, og stiger inn i ditt liv. Slik er det ogsŒ nŒr du h¿rer Guds Ord. Da mŒ du selvsagt dit Guds Ord forkynnes. Her i kirken. PŒ Ichtys, pŒ INRI, pŒ KRIK.

 

Og sŒ er det viktig at du bruker anledningen. Tar med Bibelen nŒr du er pŒ m¿te eller gudstjeneste, har den oppslŒtt nŒr teksten blir lest. Noterer kanskje, Og sŒ mŒ du sp¿rre og grave etterpŒ.

 

Du vil nok likevel oppleve det samme som jeg har opplevd gjennom livet: At mindre og mindre forstŒr vi av Gud, men i m¿te med Jesus skj¿nner vi at mere og mere forstŒr Han oss.

 

Jesus venter ikke at du forstŒr sŒ mye. Men dŽt lover Han deg ogsŒ: Du skal fŒ se Ham!

 

ÒÉ og hjartet dykkar skal fyllast med glede, og den gleda skal ingen ta ifrŒ dykk.Ó(Joh.16.16-22)

 

VII

 

HVA N?

 

Kj¾re konfirmant: NŒr du kommer fram til alterringen om noen minutter og vi ber for deg er Jesus der.

 

Jesus kaller pŒ deg, vil v¾re n¾r deg i dag og og alle gledesdager, men Han vil ogsŒ inderlig gjerne v¾re deg n¾r i n¿d og vansker. Og den utrustningen Han gir i dag ved sin nd, den holder ogsŒ da.

 

Derfor skal du fŒ holde deg til Ham, og v¾re i Hans f¿lge, selv nŒr grŒten tar overhŒnd, du ser ingen utvei, og alt er bare svart. For livet er ikke bare fest.

 

I alt vil Han v¾re din Frelser og Herre, i liv, i d¿d, og i all evighet. Og kalle deg til tjeneste i sitt Rike. Han er mer enn et ideal! Ja, stol pŒ det, Jesus Kristus er den aller st¿rste gaven du kan fŒ i dag, ja, noensinne.

 

I et salmevers stŒr det:

 

La vervingsropet runge

NŒ er Guds Rike n¾r!

Det gjelder alle unge

GŒ inn i Herrens h¾r

Det offer Jesus brakte

For vŒre synder f¿rst

Det hjelper oss Πakte

VŒr nestes liv for st¿rst!

(Olaf Hillestad, NoS 652, orig.form, 1968)

 

PŒ mandag kommer dere til Œ treffe hverandre, og jeg er sikker pŒ at dette sp¿rsmŒlet da vil bli stilt flere ganger: Hvor mye fikk du?

 

Tenk om du da svarte: Jeg fikk Jesus!

 

Til ®re for Faderen, og Sonen, og Den Heilage Ande, som var er, og vere skal, EIN Sann Gud,frŒ ®ve til ®ve!

svennam@hotmail.com