1.s.i advent I

Mt.21,1-9

Familiemesse

 

Jerusalem av Gull!

 

I

 

JEG SATTOG STIRRET UTav  vinduet pŒ det store SAS-flyet.Vi hadde fl¿yet i 4 timer fra K¿benhavn, over ¯st-Europa, Hellas, og Kypros. NŒvar det blŒ Middelhavet i ferd med Œ bli avl¿st av Israels kyststripe, sv¾relunder med appelsin-og grapefrukt, og h¿yhusene i Tel Aviv.

 

Vi var i ferdmed Œ lande i Det Hellige Land, pŒ Ben Gurion  flyplass. Etter en lang venting bŒde i flyet og ipasskontrollen, kunne vi endelig sette oss i bussen som skulle ta oss ¿stoverde nesten 5 milene opp til Jerusalem. Det ble flere eksotiske inntrykk: Gjennomarabiske landsbyer, forbi dystre krigsminner, til vi endelig stoppet utenforCapitol Hotel i Salah-Ed-Din-gaten i ¯st-Jerusalem.

 

Det var kveldden f¿rste dagen av turen som startet pŒ Flesland flyplass samme morgen klokken0600, en kj¿lig, men uforglemmelig aprildag for 30 Œr siden.

 

SŒ var detdagen etter. Det var varmt og strŒlende sol, og det skinte i hvite hus sŒ langt¿yet kunne se. PŒ tempelh¿yden strŒlte det i gull pŒ Omarmoskeens kuppel. Denpopul¾re sangen tok ikke feil. Jerusalem av GULL!

 

De f¿lgendedagene skulle understreke det: Hit var det verdt Œ reise!

                  

II

 

Jerusalem avGull!

 

Jesus var pΠveitil Jerusalem.

 

PΠveien opp dithadde to blinde i Jeriko ropt pΠJesus og bedt Ham om hjelp. Han haddehelbredet dem og tatt dem inn i Himmelriket. (20,29-33)

 

NŒ kom Jesus ogvennene hans, de vi kaller l¾resveinar til en liten by som hette Betfage. Jesussa til to av vennene at de skulle gŒ inn i byen og hente folen til et esel.Hvis noen lurte skulle de bare si at Jesus hadde sendt dem. L¾resveinane gikkinn i byen, og snart fikk de se et esel som sto bundet sammen med folen sin.Men mannen som eide dyrene, sa: ÓDen folen har ennŒ ingen ridd pŒ. Den er ikkevant til Œ ha noen pŒ ryggen.Ó

 

L¾resveinanesvarte ham: ÓDet er Herren som trenger den!ÓMannen sa ikke mer, men lot dem tafolen.

 

Da l¾resveinanekom tilbake til Jesus, la de kl¾rne sine pŒ folen istedenfor sal, og Jesus fikksette seg pŒ den, og red innover mot byen. Folk fulgte etter ham. Men l¾resveinanevar nok litt redde for hvordan dette skulle gŒ.

 

De visste at bŒdehester og esler mŒ trenes opp til Œ ha noen pŒ ryggen. De hadde sett hvordanslike som ikke var trent opp ennŒ, pleide Œ hoppe og sparke og kaste av dem somfors¿kte Œ ri pŒ dem.

 

Men denne folensto faktisk helt rolig og stille mens Jesus satte seg opp pŒ den. Det sŒ ut somom den likte Œ b¾re Jesus  SŒ gikkden lydig og fint framover..

 

Det var mangemennesker som var pŒ vei til Jerusalem. Og folket i byen dro i store flokker utfor Œ m¿te Jesus da de h¿rte at han kom. Noen skar grener av palmetr¾rne og lapŒ veien foran Ham, andre bredde kl¾rne sine ut der han red fram.

 

Da de kom framtil Oljeberget og sΠJerusalem ligge rett foran med templet som skinte i solenble de grepet av begeistring og stemte i lovsanger og ropte mot ham:

 

Hosianna, Davids son!

Velsigna vere han som kjem, i Herrens namn!

Hosianna i det h¿gste!(Matt.21,8)

 

Overalt var detfolk. Hele folkemengden stemte i sangen, bŒde de som gikk foran og de somfulgte etter i prosesjonen. Noen var til og med klatret opp i tr¾rne eller pŒhustakene for Œ se.

 

Senere pŒ dagenvar Jesus i templet. Der mŒtte han ordne opp med noen som ikke klarte Œ oppf¿reseg slik som de burde i Guds Hus.

 

Etter dettetraff Jesus noen barn i templet! Foreldrene deres hadde fortalt om noe somhadde hendt mens Jesus var pΠvei til Jerusalem:

 

ÒDei bar smŒborn til Jesus for at han skulle leggja hendene pŒ dei ogbe. Men l¾resveinane ville visa dei bort. DŒ sa Jesus: ÇLat smŒborna vera, og hindra dei ikkje i Œ koma til meg.For himmelriket h¿yrer slike til.È Og han la hendene pŒ dei.Ó(Matt.19,13-15)

 

Derfor ble barna veldig gladfor Πse Ham, og begynte Πsynge i templet:

ÇHosianna, Davids son!È(19,14) Deskriftl¾rde som var i templet h¿rte det, og sa til Jesus: ÇH¿rer du hva desier?Ó og at han mŒtte fŒ dem til Œ tiestille.

 

Men Jesus svarte: ÇHar de aldrilese:

Du har late smŒborn og spedborn

syngja din pris!È(19,16)


Fra barnas munn skal du h¿re lovsang!

 

Dette skjedde den dagenJesus kom ridende inn i Jerusalem. (Etter ÓDen nye kongen og andre fortellinger fra NTÓ avEster Salminen, norsk utg. v.Ingvald B.Carlsen, Gyldendal Norsk Forlag, Oslo1949)

 

III

 

Jerusalem avGull!

 

Navnet Jerusalembetyr: Fredens Grunnstein .Men det er mer enn et fint ord.

Vi finner detgjennom hele Bibelen. I 1. Mosebok h¿rer vi om Melkisedek, som var bŒde prestog konge i Salem. Hebreerbrevet forteller oss at han var et forbilde pŒ Jesus.

 

Senere bleJerusalem Kong Davids by, og sŒ ble Guds Helligdom opprettet pŒ Sion. Davids s¿nnSalomo bygget  Tempelet der.

 

Men andre tiderkom. Israel ble ulydig mot Gud, landet ble delt, overfalt av stormakter, folketbortf¿rt. Kongekronen lŒ i st¿vet, stŒr det i Salme 89.

 

Men et nyttRike: HIMMELRIKET stiger fram, med en ny, og st¿rre Konge: en evig MESSIAS.

 

ÒSjŒ, ei m¿yskal verta med barn og f¿da ein son, og ho skal kalla han Immanuel.Jes.7,14) Ò

For eit barn er oss f¿dt,

ein son er oss gjeven.

Herreveldet kviler pΠhans aksler,

og han skal kallast:

Underfull RŒdgjevar, Veldig Gud,

Evig Far, Fredsfyrste.Ó(Jes.9,5)

 

Senere fŒr vi h¿re om atdenne evige Kongen ogsŒ er prest:

ÒMen han vart sŒrafor vŒre brot

  og sundbroten for vŒre synder.

  Straffa lŒg pŒ han, sŒ vi skulle ha fred,

   og ved hans sŒr har vi fŒtt l¾kjedom..Ó(Jes.53,5)

 

En merkeligKonge! Han hersker over sitt folk ved Πsone dets synd! Men slik er Jesus, fordet var Han som skulle komme!

 

Senere iJesajaboken fŒr vi se at den nye prestekongen ikke bare skal herske overJerusalem og et lite folk i Midt-¯sten, men Himmelriket skal omfatte allenasjoner og sprŒk, voksne-og barn. Det er dette Bibelen ogsŒ kaller Det NyeJerusalem.

 

 

IV

 

Jerusalem avGull!

 

Det er Jesus somskaper det nŒr Han kommer.

 

Og sŒ skjer dether! Det skjer nŒ! Det er Advent! For Jesus kommer til oss nŒ!

 

Han kom til vŒrjord, ble vŒr bror, som din og min Frelser og Forsoner, fra den skyld vi allehar overfor Gud pŒ grunn av vŒre synder. Han gikk inn i alle menneskers grŒt,savn og sorg, da Han steg inn i vŒr verden, ogsŒ DIN n¿d gikk Han inn i.  For Han bandt d¿dens krefter, sprengtedens rep og lenker og seiret over den ondes makt og hele Hans h¾r.

 

 

Adventstiden erden m¿rkeste tiden pŒ Œret. Jeg vet ikke n¿yaktig hvordan du har det i dag.Jesus ser det iallefall. Han har ikke glemt deg!

Jesus kommer TILDEG i dag. Han som ogsŒ heter IMMANUEL, Gud MED OSS, Gud MED DEG, og vil v¾reKonge og Herre i ditt liv, den som har sonet din skyld , Han som tilgir dinesynder. Han stiger inn til deg i dag med sin TR¯STa v en annen verden, TR¯STENfra den kommende verden, Det Nye Jerusalem:

 

ÒSjŒ, eg skaper

ein ny himmel og ei ny jord.

Det som var, skal ingen minnast,

aldri meir skal det komast i hug.

Ja, gled og fryd dykk til evig tid

over det som eg skaper!

For eg skaper Jerusalem om

til ein jublande by

og dei som bur der,

til eit lukkeleg folk.

Og eg vil fryda meg over Jerusalem

og gleda meg over mitt folk.

Aldri meir skal det h¿yrast

grŒt eller klagerop i byen.ÓJes.65,17-19)

 

Jesus har grŒttalle dine tŒrer, og gŒtt foran gjennom all den n¿d du sliter med.

SŒ fŒr vi v¾rebarn, bli tatt opp pŒ Jesu fang, og kjenne Guds Tr¿st, som overgŒr allforstand,. SŒ t¿rker Han vŒre tŒrer og vender ditt og mitt blikk oppover, tilDet Nye Jerusalem, der Han skal ta bort det vonde for alltid. Sammen med Ham,og i Ham skal  du og jeg fŒ se frammot den dagen da ingen lenger skal grŒte og klage! Fullkommen harmoni-i allEvighet!

 

Inn til osskommer Han, Jesus, Prestekongen. Inn i kirken vŒr, inn i vŒr kirke, inn i vŒrverden, og inn til vŒrt! Til oss som grŒter og s¿rger, klager og sukker.

 

Ingen annen ennJesus er blitt pr¿vet i alt, pŒ samme mŒte som vi, men uten synd.(Hebr.4,15)Ingen annen enn Han kan frelse oss fra synden, d¿den og den vonde! Ingenannen enn Jesus har brakt Guds Rike n¾r i Ord og Sakrament. Ingen annen ennJesus kan bli-og v¾re den som tr¿ster oss i liv og d¿d, og vender vŒre blikk, tanker og hjerter til ÒÉdet Jerusalem somer der oppe, (som)er fritt, og er mor vŒr,Ó som Paulus sier det.(Gal.4,26)

 

Han er vŒrt hŒp.HŒpet om Himmelen. Det Nye Jerusalem. Dit er det verdt Œ reise! I Ham, GudHerren Jesus Kristus strŒler evigheten inn over og inn i svake og s¿rgendemenneskers liv, inn i ditt og mitt m¿rke, inn i all vŒr n¿d.

 

SŒ ville Herreni dag at du skulle fŒ sette  alldin lit og alt ditt hŒp til Jesus. Prestekongen. Herskeren i Det Nye Jerusalem,Fredens Grunnstein, Han som har seiret, som skal seire. Og at du i Ham skulle ha alltr¿st, for livet, d¿den og for evigheten.

 

Jeg ble sŒ gladda Guds Ord minnet meg pŒ barna som ropte i templet foran denne s¿ndagen og detnye kirkeŒret:

 

ÒDei bar smŒborn til Jesus for at han skulle leggja hendene pŒ dei ogbe. Men l¾resveinane ville visa dei bort. DŒ sa Jesus: ÇLat smŒborna vera, og hindra dei ikkje i Œ koma til meg.For himmelriket h¿yrer slike til.È Og han la hendene pŒ dei.Ó(Matt.19,13-15)

 

SΠbegynte de Πsynge itemplet:

ÇHosianna, Davids son!È(19,14

 

For Salmisten hadde profetert:

Du har late smŒborn og spedborn

syngja din pris!È(19,16)

 

La oss alle bli v¾re barn, og bli som barn i dag ved Œ rope:

 

Hosianna-Herre Frels!

 

Senere i denne Familiemessen skal vi fŒ rope ut nŒr Jesus kommer til ossi br¿det og vinen, den hellige nattverd:

 

ÒVelsigna vere Han som kjem i Herrens Namn, Hosianna i det H¿gste!Ó

 

Det er ropet pŒJesus det handler om i dag!

 

NŒr vi roper pŒHam rydder vi vei for Ham. Da Œpner du opp for Ham inn til, og inn i ditt liv.

 

Og da blirdet en riktig Ógull-adventÓ,

En

Riktig Ógull-jul!

Starten pŒen ÓGull-alderÓ!

 

Til ¾refor Faderen, og Sonen, og Den Heilage Ande, som var er, og vera skal, EIN SannGud,frŒ ®ve til ®ve!

 

svennam@hotmail.com