PŒsketida

Esek.34,11-16

Konfirmantgudstenestemed samtale

 

Hyrden ibakgaten.

 

I

 

Det er mulig at rammen for teksten i dag er uvanlig. Isralesfolk er bortf¿rt til Babylonia, sauer pŒ vidvanke, en gjeter som leter.

 

Men er nŒ egentlig Bibelordet i kveld borte iÒLangt-vekk-i-stanÓ?

 

Det er sikkert noen her som vet litt om sauesanking omh¿sten. Om Œ lete og finne sauer. Eller om noe annet som er kommet bort.Mistet.

 

I teksten i dag er Gud en som leter. En sauegjeter.Gjennom profeten Esekiel forteller Han sitt folk at Han vil lete etter sinesauer, og passe pŒ dem. Det betyr at nŒ vil han gripe inn for Œ hjelpe sittfolk. Det var vold og n¿d, redsler og flukt, for stormakten Babylonia varabsolutt ikke til Œ sp¿ke med!

 

Men Herren lengter etter dem . Derfor vil Han gΠutfor Πlete etter dem!

 

Sauer har det med ΠgΠfor langt ut, de setter segfast, de blir hengende i noen greiner over stupet.

 

Men Herren er Hyrden som h¿rer ropet om hjelp. Jeg serHam under brennende sol, eller i piskende regnv¾r. Langs stup, i s¿le pŒflatene. Mer behagelig Œ v¾re i ro. Men det vil Han ikke. For Han leter ettersine egne. Han leter pŒ stupet, nŒr den skrekkslagne sauen med hyrdestaven,legger den pŒ skuldrene, og b¾rer den hjem til gards.

 

SŒ vil Han passe alle han fŒr samlet, la dem fŒ hvileseg, og gi dem godt stell. De som har skadet seg skal bli hjulpet. No problem.

 

Men, se dŽt er et godt sp¿rsmŒl:

 

Hva hadde nŒ sauene Œ gj¿re pŒ villstrŒ mens de kunnev¾rt pŒ de lekreste gr¿nne marker?

 

II

 

Deter ikke bare sauer som kommer bort i Bibelen. Jesus taler et sted om penger somforsvinner, og et annet sted om en s¿nn som reiste hjemmefra.

 

Detvar han som du kanskje husker var pΠseks stasjoner:

 

1.Hjemme hos Gud.

2.PΠvei bort fra Gud.

3.Helt borte fra Gud.

4.I ferd med Πkomme til seg selv.

5.PΠvei hjem.

6.Hjemme igjen hos Gud.

 

 

Hvorer vi? PŒ villstrŒ, eller hjemme?

 

Ervi:

 

Hjemmehos Gud?

PŒvei bort fra Gud?

Bortefra Gud?

PŒvei hjem?

 

III

 

Herren kaller deg i dag til virkelig Œ f¿lge Ham.Jesus vil at vi skal ta Ham pŒ alvor! For det er godt Œ v¾re hos Ham. Det ergodt Œ bli stelt med av Ham, men det er vondt Œ v¾re pŒ avveier, borte fra Ham!

 

For Bibelen viser oss at det er Jesus som er den GodeHyrde! Bibelen sier at Gud er sŒ interessert i Œ finne de bortkomne at Hanleter aktivt etter selv ett eneste bortkommet fŒr!

 

Han vil passe pŒ deg, v¾re hos deg  med sin omsorg, slik at du skal ha detgodt hos Ham. Han vil gi deg mat fra sitt Ord, dekke sitt Bord for deg, stellemed deg som sin egen, og la deg bo hos seg i all evighet! ÒBo i Herrens husgjennom lange tider.Ó (Sal.23)

 

Og skulle du v¾re her i dag og v¾re borte fra Ham, sŒskal du vite: I dag er Han pŒ utkikk nettopp etter deg! Han vil ikke ha deg inni noen religi¿s tvangstr¿ye. Det er sŒ mange som tror det! ÒEg trokkje pŒ GudÓ.OK. Kanskje det er slik. Men kanskje et slikt utsagn like mye er en reaksjon pŒett eller annet i kirken, mellom de kristne. Men Jesus svikter ikke. Han vildeg bare godt, for bŒde livet og evigheten! Han vil v¾re dinGode Hyrde.  Aldri vil Han la deg istikken, Han vil verne deg mot alt vondt, v¾re hos deg i nederlag og m¿rke, ogtilgi all din synd og skyld.

 

IV

 

S¾rligtil dere som er konfirmanter:

 

Jeghusker godt en scene fra min egen tid i barneskolen. det var pŒ Fridalen skolei Bergen. Noen kamerater og jeg hadde funnet pŒ Œ sp¿rre l¾reren vŒr, som varliten av vekst: ÒKa ska du bli nŒr du blir stor, lerar?Ó For det kom vi pŒoverl¾rerens(det het rektor den gangen!) kontor. Der skal jeg si vi skalv ibuksene! Men jeg husker ogsŒ en episode fra realskolen pŒ RŒ. Det var sport Œstue sŒ mange som mulig inn pŒ gutte-WCet. Dette skjedde ikke sŒ sjelden. Fasttakst var da at etter en stund kom inspiserende l¾rer, tok anf¿reren i nakken,og f¿rte ham til rektors kontor. Der ventet reaksjoner av forskjellig slag, altfra formaninger og skjenneprekener til utvisning.

 

Vier ogsŒ slike som tas i nakken og bringes til ÒrektorÓ. Foran Guds ansikt stŒrvi med alle vŒre mangler overfor mennesker og Gud, det Bibelen kaller synd. Mentil forskjell fra rektors kontor pŒ RŒ og andre steder, stŒr der en som hartatt straffen pŒ seg. Det er Jesus, vŒr Frelser og vŒr Herre. Men bare den somikke fŒr det til, som vet med seg selv at han ikke han kan frelse seg selv, fŒrm¿te Ham som gikk gjennom d¿den for oss, bare den kan bli frelst. Jesus KristusvŒr Bror og vŒr Venn er vŒr eneste sjanse og vŒr siste redning. Grip den nŒ!

 

V

 

S¾rligtil de voksne i kveld:

 

Viforeldre og foresatte kan ha mange bekymringer for barna vŒre. Det er skolen,det er barna i forhold til kamerater og venninner, det er hvordan de fungerer ilivet, hvordan det vil gŒ med dem.

 

Enfar gikk en dag i en bakgate i Bergen[1].Da traff han en venn som ble forbauset over Œ se ham der. Det vanlige var athan beveget seg selvsikkert i Kong Oscars gate i travel marsj til og frakontoret/Bystasjonen. Men, denne dagen gikk han urolig og nerv¿s opp og ned ien av bakgatene. Vennen fikk forklaringen: ÒMin s¿nn er oppe til eksamen pŒskolen der,Ó sa faren og pekte pŒ en velkjent murbygning like ved. ÒBestŒr haneksamen kommer han ut hovedinngangen, og da trenger han ikke meg. Men, strykerhan, vet jeg at han kommer ut bakveien. Og da vil jeg gjerne stŒ her i bakgatenog ta imot ham og vise at jeg er like glad i ham for det.Ó

 

Enslik far er Gud. Han stŒr i livets bakgate og venter pŒ dem som ikke fŒr dettil, dem som stryker i livets mange eksamener. Dette er det vi kaller nŒde. Hanbryr seg om oss enda vi ikke er verd hans kj¾rlighet og omsorg. Er det mening islikt? Menneskelig talt, nei, men slik er Han!

 

Vihar str¿ket alle sammen i Guds skole. Jeg ogsŒ. Du ogsŒ. Og vi trodde kanskjenoen hver at nŒ var det forbi med oss. Men, Gud tilgir oss for Jesu Kristiskyld uten noen fortjeneste og verdighet hos oss.

 

Hanm¿ter deg i bakgaten!

 

Esekiel fikk i oppgave Œ tale Guds Ord. Det har jegogsŒ fŒtt. SŒ ber jeg deg i Jesus, den Gode Hyrdes Navn: H¿r Hyrdens rop og ladet bli alvor med Œ komme til Ham!

 

Til ®re for Faderen, og Sonen, og Den Heilage Ande,som var er, og vere skal, EIN Sann Gud,frŒ ®ve til ®ve!

 

svennam@hotmail.com

 

 

 

 



[1] Etter Dahlen/Trondsen, Morgenvakten, Oslo 1956? s.55-57.