Kristi ForklŒringsdag.

270108

2.Pet.1,16-18(19)./Bl

¯kumenisk gudsteneste

 

Et rett syn pΠJesus.

 

I

 

Med Peter var det alt fra de store bekjennelseshandlinger og -erkl¾ringer til de store fall:

 

ÇEin gong Jesus gjekk langsmed Galileasj¿en, fekk han sjŒ to br¿r: Simon, som blir kalla Peter, og Andreas, bror hans. Dei heldt pŒ Œ kasta ei not i sj¿en, for dei var fiskarar. Jesus sa til dei: ÇKom,f¿lg meg, sŒ skal eg gjera dykk til menneskefiskarar!È Med ein gong gjekk dei ifrŒ garna sine og f¿lgde han.È(Mt.4, 18-22)

 

Da nesten alle hadde forlatt Herren en gang i Kapernaum, forteller Johannesevangeliet at Jesus spurte de tolv: ÇVil de ˜g gŒ bort?È ÇHerre, kven skulle vi gŒ til? Du har det evige livs ord.È (Joh.6,68) svarer Peter.

 

Men senere nektet Peter tre ganger, ja, han til og med bante og sverget pŒ at han ikke kjente Jesus. Det var derfor Herren etter oppstandelsen mŒtte stille Peter det samme sp¿rsmŒlet tre ganger: ÇElskar du meg?È(Joh.21,15flg.) PŒ det sp¿rsmŒlet mŒtte Peter svare med sitt liv.

 

II

 

Men hvordan kunne denne ÒVinglepetterenÓ holde ut etterf¿lgelsen av Jesus, like til Œ gi sitt liv for Herren i Roma?

 

Begynnelsen av 2.Peters brev er ganske talende:

 

ÇSimeon Peter, Jesu Kristi tenar og apostel, helsar dei som har fŒtt den same dyrebare tru som vi gjennom rettferda frŒ vŒr Gud og frelsar Jesus Kristus.È(2.Pet.1,1)

 

Herrens guddommelige makt har gitt Çalt vi treng for Œ leva i gudsfryktÈ, og sŒ kommer det: ÇDermed har han gjeve oss dei st¿rste og mest dyrebare lovnader. Ved dei skulle de fŒ del i guddomleg natur nŒr de har kome dykk fri frŒ forfallet, som kjem frŒ lystene i verda.È(2.Tim. 1,4)

 

ÇTroen skal vise seg i livetÈ, kan vi sette som overskrift i dag. Men da blir det Œ v¾re en kristen sv¾rt utfordrende. Det lille 2.Petersbrevet lar oss ikke i tvil. Bakgrunnshorisonten for brevet og teksten er denne:

 

Sterk tvil pΠdet kristne budskap, og stor splid er kommet inn i kirken:

 

ÇMine kj¾re! Med (dette brevet) ville eg vekkja dykkar reine sinn ved Œ minna dykk om det dei heilage profetane har sagt, og om det bodet dykkar eigne apostlar har frŒ Herren og Frelsaren:..È i dei siste dagar skal det koma folk É, som spottar og seier: ÇKva med lovnaden om at han skal koma att?È(Fra 2.Pet.3, 1b-2, 3a+4a)

 

Da gjelder det Œ huske at ÇFor Herren er Žin dag som tusen Œr, og tusen Œr som Žin dag....Herren er ikkje sein med Œ oppfylla lovnadenÈ, nei, sier apostelen, Çetter hans lovnad ventar vi pŒ ein ny himmel og ei ny jord, der rettferd burÈ...ÇDerfor mŒ de leggja vinn pŒ Œ bli stŒande for han med fred, utan flekk og lyte. Og Herrens tolmod skal de sjŒ som eit h¿ve til frelse.È(Fra 2.Pet.3)

 

Det er derfor de aller h¿yeste mŒl som settes opp for mottakerne av brevet, og blant dem er ogsŒ vi i dag:

 

-Ved l¿ftene, altsŒ ved evangeliet, skal vi fŒ del i guddommelig natur!

 

-Det gjelder Πholde seg til profetenes og apostlenes ord. Bare slik kan

du holde ut til Jesus kommer igjen!

 

Brevets anliggende er ogsŒ i h¿y grad temaet i dagens tekst:

 

Ç...Vi var augnevitne og sŒg hans guddomlege velde...È Og triumferende sier Peter ogsŒ: ÇVi f¿lgde ikkje klokt uttenkte mytar dŒ vi kunngjorde for dykk vŒr Herre Jesu Kristi makt og hans kome. Vi h¿yrde sj¿lve denne r¿ysta koma frŒ himmelen dŒ vi var saman med han pŒ det heilage fjellet.È(2.Pet.1,18,16+18)

 

Forklarelsen pŒ fjellet gjorde nok et uutslettelig inntrykk pŒ Peter. Disippelen med de store ord og de store fall fikk ikke glemme Jesus fordi Han hadde sett Ham som Han var og er! Peter hadde fŒtt et rett syn pŒ Jesus.

 

SŒ er mŒlet for prekenen i dag at du og jeg ogsŒ skal fŒ

 

III

 

Et rett syn pΠJesus.

 

Det Hellige Land har mange viktige tilknytningspunkter for troen. De kan ogsŒ v¾re vakre utsiktspunkter. En av dem er toppen av fjellet Tabor.

 

Veien gŒr i krappe svinger oppover. Her er vakre tr¾r og busker. Om vŒren er fjellsidene dekket med et fargeglad teppe av ville planter og blomster.

 

Tabor. Vi ser ut over den vakre sletten under oss. I s¿r har vi fjellene i Samaria, som gŒr over i Karmelfjellet i vest, ute ved Middelhavskysten. I nord ser vi Galileas fjell, med Genesaretsj¿en i mellom. Endelig ser vi Hermon, med sn¿ pŒ toppen i det fjerne.

 

Men det vakre utsynet er for lite Πregne mot det synet som Peter fikk se. For her skjedde forklarelsen av Jesus.

 

Som Evangelielesning i dag leste vi om forklarelsen pŒ fjellet fra den kanskje lite brukte versjonen vi finner i Luk.9,28-36. Det stŒr f¿rst: ÓOm lag Œtte dagar etterÓ. Etter hva? Vel, i allefall etter at Han hadde sagt til dem:

 

ÇVil nokon f¿lgja etter meg, mŒ han seia nei til seg sj¿lv og dag for dag ta krossen sin opp og f¿lgja meg.È(Luk.9,23)

 

Jesus utfyller disse ordene med mer av samme slag. Men sŒ blir det d¿rgende stille. Vi finner ikke spor noen steder av det som hendte disse 8 dagene. Det var sterk kost Han hadde servert.

 

Sterkt ogsŒ for Ham selv. Han visste at det bare var dager igjen til Han mŒtte b¾re det hellige korset til Golgata.

 

Kanskje Peter pŒ sin side grublet over om Han egentlig var noe Œ satse pŒ? Om han virkelig burde f¿lge Ham? Han hadde gitt opp bŒde arbeidsinntekt og pliktene hjemme. Og nŒ hadde Herren talt om Œ d¿ daglig, om Œ b¾re kors for Ham, og dette skulle Peter mŒtte drive pŒ med hele livet! Daglig! Med kanskje de sv¾reste konsekvenser! Jesus var imponerende og vanskelig Œ komme utenom. Grei Œ v¾re sammen med var Han ogsŒ. Men det fikk da v¾re grenser!

 

NŒ hadde Peter gŒtt sammen opp pŒ fjellet med Jesus, og Jakob og Johannes. Men utsikten fikk v¾re. Det Œ klatre opp pŒ et fjell gj¿r en jo trett. Snart falt han i dyp s¿vn.

 

IV

 

Et rett syn pΠJesus.

 

Mens Jesus bad, skjedde noe med Ham, og rundt Ham.

 

Ç... medan han bad, vart andletet hans som omskapt, og kleda hans vart skinande kvite.È

 

Her blir det klart at Gud er i Kristus. Akkurat som Den Hellige Gud kom til soningsstedet i Det aller Helligste i tabernaklet og templet kommer Han nŒ til det nye tempel som er Jesus selv, vŒr Forsoner.

 

Og sŒ stŒr brŒtt Moses og Elia der. De viser seg i herlighet de ogsŒ. For Moses stŒr der som representant for Loven, og Elia for Profetene. Nettopp Skriftene Çer dei som vitnar om meg!È sier Jesus selv et sted.(Joh.5,39)

 

Moses d¿de over 1480 Œr f¿r! Elia hadde v¾rt d¿d i 1000 Œr! De er i stand til Œ forflytte seg gjennom rommet, og samtaler Çmed Jesus om det han skulle fullf¿ra i Jerusalem.È. tte dager i anfektelse lŒ bak: ÇHold deg til Guds frelsesplan. GŒ hele veien til korset!È

 

Ja, for Han er urolig over det som stŒr foran, akkurat som Han var i Getsemane: ÇFar, om du vil, sŒ ta dette beger fra meg!...È(Lukas 22,42)

 

~Plutselig vŒkner Peter og de to andre og ser som tusen lasere pŒ en gang! Laserlys og himmelprat. Vi kan forstŒ at det stŒr: Ç...han visste ikke selv hva han saÈ.(9,33)

 

SŒ kommer Çei sky og la skugge over dei, og vart gripne av redsle. ...Og sŒ: Çei r¿yst frŒ skyaÈ! (9,34-35)

 

Ser du Guds merkelige m¿nster og pedagogikk?

 

Disiplene blir ledet fra synet, inn i tŒken og til stemmen fra Himmelen. De blir Çbrakt ned pŒ jorden igjenÈ, som det heter.  NŒ stŒr bare Herren igjen.

 

Her fŒr Peter et rett syn pŒ Jesus!

 

ÇDette er Son min, den utvalde. H¿yr han!È(9,35)

 

Det er Çden utvalgteÈ, som understrekes. Jeg tror at om Jesus kunne fŒ kalde f¿tter, sŒ gjaldt det nŒ i allefall Peter. For han trengte denne forsikringen: Gud sier ekstra tydelig: H¿r Jesus! F¿lg Ham!

 

MŒlet for prekenen i dag er:

 

V

 

et rett syn pΠJesus.

 

et rett syn pΠJesus begynner altsΠi Guds stemme og Ord.

 

Det Peter trengte og vi trenger er Guds eget Ord. For det holder nŒr vi blir brakt ned pŒ jorden igjen-I ¯ygarden. I tŒken.

 

Syner kan v¾re gode Œ ta med, om Gud unner oss dem. Og en dag skal vi virkelig fŒ se Jesus slik, i Himmelen.

 

Men Jesus ville sŒ gjerne at du skulle fŒ se Ham i dag. Men da gjelder det at vi forstŒr, og tar alvorlig at

 

Troen og det kristne livet er avhengig av apostlenes vitnesbyrd=

 

Troen og det kristne livet er avhengig av Bibelordet.

 

Ç...Vi var augnevitne og sŒg hans guddomlege velde...È Og triumferende sier Peter ogsŒ: ÇVi f¿lgde ikkje klokt uttenkte mytar dŒ vi kunngjorde for dykk vŒr Herre Jesu Kristi makt og hans kome. Vi h¿yrde sj¿lve denne r¿ysta koma frŒ himmelen dŒ vi var saman med han pŒ det heilage fjellet.È(2.Pet.1,18,16+18)

 

Det gjelder Œ fŒ et rett syn pŒ Jesus, for bŒde deg og meg! Jesus vil ha alle, ogsŒ deg. Det kan vi bare fŒ om vi lar oss fange av Guds Ord. Et Ord som er bevitnet som sant ved noen som har sett og h¿rt. Som en Peter, som hadde erfart Herrens blendende herlighet, men ogsŒ opplevd Hans brennende kj¾rlighet. Som fant ogsŒ ham som hadde falt sŒ dypt.

 

Hvorfor skjedde forklarelsen pΠberget?

 

Jeg tror det handler om ett svar for Jesus, og ett for disiplene. Som sagt skjedde det for Œ st¿tte Jesus pŒ veien til korset. Det var dette Moses og Elia talte med Ham om. ÇHold deg til planen om avslutningen i Jerusalem.È

 

Men hvorfor fikk disiplene oppleve det? For Œ minne dem pŒ at Jesus var "den utvalgte." Om dere skulle v¾re i tvil, dersom dere begynner Œ fŒ kalde f¿tter, om din tro svekkes, bli hos "den utvalgte," bli hos Jesus!

 

Disse to svarene smelter sammen i to viktige prinsipper:

 

Her er det f¿rste:

 

Det Œ f¿lge Guds plan er alltid det beste, selv om det f¿rer til lidelse og n¿d, helt fram til d¿den.

 

Du som har sagt ja til Œ f¿lge Jesus: Du har gŒtt inn pŒ noe som kan bli temmelig t¿ft. Derfor kan du jamen komme til Œ fŒ kalde f¿tter. Dette kan godt ogsŒ komme til Œ bli opplevet som ÇŒtte dagerÈ da ingen ting skjer, da du ikke fŒr utrettet noe som helst.

 

Men selv om du ikke har satt noen rekorder, og ingen vil huske deg, sŒ har du likevel fulgt Guds kall, du har gjort Hans vilje. Men du trenger denne pŒminnelsen: Bli i Guds plan for ditt liv. Det finnes ingen bedre. Selv om det f¿rer deg inn i lidelse, ja, til og med d¿d. Bli der!

 

Her er det andre prinsippet:

 

Dette er til deg som ikke kjenner Herren. Det er alltid best Œ f¿lge Guds S¿nn. Det Œ f¿lge Guds Plan er alltid det beste, selv om det kan lede til lidelse, n¿d, og d¿d. Fordi Han er "den utvalgte."

 

Jeg synes nok jeg nŒ kan h¿re noen av dere si: ÇJeg skulle nok ha trodd om Moses og Elia kom tilbake og bes¿kte meg! Dersom jeg kunne fŒ et overnaturlig tegn!È

 

Nei, der tar du feil. For vi har ingen l¿fter om noe slikt.

 

Det vi er overgitt til er som dagens tekst sier:

 

Vitnesbyrdet fra Ç...augnevitna om hans guddomlege velde...È Det som ikke er Çuttenkte mytarÈ, men apostelordet om ÒvŒr Herre Jesu Kristi makt og hans kome.È(Fra 2.Pet.1.)

 

2.Peter l¿fter fram at ved

 

-l¿ftene, altsŒ evangeliet, skal dere fŒ del i guddommelig natur!

 

Og at

 

-det gjelder Πholde seg til profetenes og apostlenes ord. Bare slik kan du holde ut til Jesus kommer igjen!

 

L¿ftene, Evangeliet. apostelordet er dette:

 

ÇDette er Son min, den utvalde. H¿yr han!È

 

Vi er avhengig av S¿nnen.

 

Vi er avhengig av Ordet.

 

Det handler om Skriftens autoritet! Den er sterkere enn alle overnaturlige hendelser. For i Skriften taler Guds nd. Han brenner Ordet klart og sterkt inn i vantros hjerter, men kan samtidig fornye ditt hjerte som er en kristen.

 

I dag har du h¿rt den Guds Ords Sannhet som gj¿r at du kan overgi ditt liv til Jesus. For f¿rste gang eller pŒ nytt.

 

Vil du nŒ som Peter ved Genesaretsj¿en la alt ligge, og f¿lge Jesus?

 

et rett syn pΠJesus?

VI

 

La oss b¿ye vŒre hoder. Lukk dine ¿yne. nden vil nŒ stenge ute alle andre inntrykk enn det at du fŒr Jesus pŒ bes¿k i ditt sinn. Noen av dere har latt det gŒ altfor lang tid f¿r dere har tatt imot Herren

 

Dere tenker pŒ et overnaturlig bevis, en visitt fra himmelen. Det kan du glemme. Bibelen taler om Ham som sendte sin S¿nn til verden, for at verden skulle bli frelst ved Ham. Du ogsŒ.

 

Bring ham nŒ dine synder. Han gir deg sin rettferdighet. Bring ham din forvillethet, og Han gir deg det kartet som f¿rer deg hjem til Himmelen. Sitt eget Ord. Ta i mot! Dette er ikke avhengig av dine f¿lelser! Kom akkurat som du er. Gud m¿ter deg. Ta i mot Hans S¿nn. Han erkl¾rer deg rettferdig.

 

ÇFor sŒ elska Gud verda at han gav Son sin, den einborne, sŒ kvar den som trur pŒ han, ikkje skal gŒ fortapt, men ha evig liv.È (Joh.3,16)

 

Om du tror pΠHam, betyr det at du aldri skal gΠfortapt, men tvert i mot ha evig liv.

SΠenkelt er det!

 

Til ¾re for Faderen, og Sonen, og Den Heilage Ande, som var, er, og blir, EIN Sann Gud, frŒ ®ve og til ®ve! Amen.

 

svennam@hotmail.com