Andakt KRIK[1]

 

I

 

SIDEN VI ER P KRIK med fotball og greier, tenkte jeg at det kunne passe med litt undervisning i skiteknikk!

 

Da jeg var gutt var jeg en gang pŒ skitrening. Vi var pŒ Kvamskogen i vinterferien. Og han som instruerte sa et par viktige ting om det Œ gŒ pŒ ski, og det har jeg ikke hadde glemt siden: For det f¿rste gjelder det Œ se fram, og for det gjelder det at kn¾rne mŒ v¾re b¿yd.

 

Slik er det Œ v¾re en kristen ogsŒ. Det stŒr noe om dette i Bibelen: ÒLa oss holde ut i l¿pet med blikket festet pŒ Jesus!Ó(Hebr. 12,2) Blikket mŒ v¾re rettet fremover. PŒ Jesus. Ellers kan vi ikke stŒ l¿pet og vinne. Vi lurer mange ganger pŒ om Han kan ta i mot oss og bruke oss. Men en kristen har Guds l¿fte pŒ at det som er bekjent og gjort opp overfor Gud og mennesker, det har Gud kastet bak sin rygg i glemselens hav. Ferdig med det! Slik er det Œ fŒ tilgitt sine synder.

 

NŒr vi ser oss tilbake pŒ den krokete l¿ypen vi har trŒkket gjennom livet, har mismotet lett for Œ fŒ bukt med oss. Det nytter ikke for meg som er sŒ svak, og er en sŒ dŒrlig kristen, tenker du kanskje. Til deg er disse ordene rettet: Se fram!  Fortiden din har Jesus gjort opp for.

 

II

 

Men hvordan skal jeg sŒ kunne klare Œ fortsette som en kristen? Det blir sŒ lite orden og sammenheng i kristenlivet! Husk det rŒdet jeg fikk da jeg l¾rte skiteknikk: B¿y kn¾rne! Det stŒr noe i Bibelen om dette ogsŒ: ÒV¾r utholdende i b¿nnen!Ó(Rom.12,12)

 

B¿nnen er liksom der vi puster i kristenlivet, det! Den er den kristnes Œndedrett! Pustingen kan vi ikke slurve med. Kristenlivet t¿rker ut der hvor b¿nnelivet gŒr i stŒ. Vi kan ikke klare vŒr vanskelige hverdag uten Œ stŒ i stadig kontakt med kraftkilden. Akkurat som slalŒmkj¿reren etterhvert reagerer automatisk og b¿yer kneleddet i hver kneik, slik mŒ b¿nnen gŒ inn som fast ledd i d¿gnrytmen for en kristen. Gj¿r den ikke det, vil en eller annen kneik felle deg.  B¿y kn¾rne!

III

 

Slik skal dere be!— Det var et rŒd Jesus gav sine venner. Og sŒ l¾rte han dem Œ be, ved hjelp av en veldig enkel b¿nn. Fader VŒr. Den er det viktig Œ kunne. For nŒr vi kjenner at vi gjerne skulle kunne be, er det ofte vanskelig Œ finne ord.

 

Fader VŒr!

Du som er i Himmelen!

Lat namnet ditt helgast!

Lat riket ditt koma!

Lat viljen din rŒda pŒ jorda sŒ som i Himmelen!

Gjev oss i dag vŒrt daglege br¿d!

Og forlat oss vŒr skuld!

Som vi og forlŽt vŒre skuldmenn!

Og f¿r oss ikkje ut i freisting!

men frels oss frΠdet vonde!

For riket er ditt!

Og makta og ¾ra i all ¾ve!

Amen!

 

Gud ville at det skulle v¾re slik hos oss ogsŒ. I ¯ygarden, i KRIK, og blant dere som er konfirmanter: Se fram! B¿y kn¾rne!  Derfor  skal andakten denne kvelden kalle deg til Jesus. Og, til livet med Ham. Se pŒ Jesus! Be til Ham!

 



[1] Etter Dahlen/Trondsen: Morgenvakten, s.70 flg. Lutherstiftelsen, Oslo 1956