17. s. e.pinse

Joh.11,17-28

KGP

 

Ildvognene

 

I

 

Hva er denbeste filmen du har sett?

 

Det er vanskeligŒ finne Žn spesiell synes nŒ jeg. Jeg er glad i komiske filmer. Men Žn av debeste er ikke en komedie. Det er den engelske filmen ÓIldvogneneÓ(Chariots ofFire)som fikk 4 ÓOscarÓ i 1981. Fremdeles er den Œ fŒ pŒ DVD og vises av og tilpŒ TV-kanalene. Mange kjenner ogsŒ Vangelis sin kjenningsmelodi, som ble nr.1 iUSA[1].

 

ÓIldvogneneÓer ensann historie. To fri-idrettsmenn trener mot og deltar i Sommerolympiaden iParis 1924.

 

Engelske HaroldAbrahams er j¿de og kjemper bŒde mot rasisme og j¿dehat. Samtidig skal han l¿pemot ÓDen flygende skottenÓ, Eric Liddell pŒ 100 meter. Eric pŒ sin side erkristen og vil ¾re Gud med l¿pingen, samtidig som han forbereder seg pŒ Œ reiseut som misjon¾r til Kina.

 

Filmen handler omat bŒde Harold og Eric mŒ prioritere for Œ nŒ opp. Og den l¾rer oss at vialltid mŒ sette noe til side for Œ oppnŒ det som er viktig for oss i livet.

 

II

 

Jeg vet ikke omnoen av dere satser pΠΠkomme til OL en gang, men driver noen av dere medfri-idrett?

 

Det har jeggjort, da jeg var tenŒring pŒ 60-tallet. Jeg var ogsŒ sprinter, akkurat somHarold og Eric. Det var en sitrende spenning i kroppen nŒr du varmet opp f¿rl¿pet.

 

Det blŒses tilstart. Du tar av deg overtrekksdrakten, finner banen din, legger deg pŒ plass istartblokkene: ÓInnta plassene. Ferdig! GŒ!Ó Startpistolen fyres av og dukaster deg ut i feltet alt du kan.

 

Det er g¿y ogmeningsfylt Œ l¿pe. Og noen 100-metere ble det ogsŒ. Men sannheten er at duskal v¾re veldig, veldig utholdende og sv¾rt rask for Œ holde l¿pet ut i deknappe 10 sekundene de beste bruker. Det ser sŒ lett ut nŒr vi ser dagenshelter Asafa Powell og Tyson Gay pŒ TV, eller tidligere Carl Lewis og MauriceGreene. Men det er et hardt l¿p!

 

Men det var jo sŒurealistisk Œ komme til OL i Mexico 1968, slik vi kameratene trente for ogsnakket om. Men jeg ble nŒ kretsmester for ÓGularÓ pŒ 4*60meter stafett i minklasse!

 

III

 

Denne dagen i kirkeŒretkaller vi gjerne Óh¿stens pŒskedagÓ fordi tekstene handler om Jesu seier overd¿den. Det trenger vi stadig Œ bli minnet om.

 

Evangeliet i dag tar oss medtil Betania, en liten by en halvtimes gange ¿st for Jerusalem, der ikke ukjenteMohammad Abbas styrer i dag.

 

El Azaryie heter byen pŒarabisk, oppkalt etter Lasarus, bror til Marta og Maria. Alle de tre s¿sknenevar n¾re venner av Jesus.

 

Men nŒ var Lasarus d¿d. OgJesus var langt unna. Det skulle gŒ 4 dager etter gravferden f¿r Jesus nŒddefram.

 

Marta m¿ter Jesus alleredeutenfor byen, og hun bebreider Ham: ÇHerre, hadde du vore her, sŒ haddeikkje bror min d¿ydd.È (11,21) Menhun har mer Œ si: ÇMen Éeg vet at alt det du bed Gud om, vil han gje deg.È(11,22) Hun tror Jesus kan hjelpe.

 

Og det sier Jesus tydelig athan vil: ÇBror din skal stŒ opp att,È (11,23)

 

Marta kan nok gŒ med pŒ enslags oppstandelse pŒ den siste dagen. Omtrent som vi ofte kan sp¿rre: Finnesdet liv etter d¿den, og svare: Ja, jeg tror nŒ det er liv etter d¿den...

 

Men sŒ har Jesus noe Œ si somMarta mŒ fŒ med seg: ÇEg er oppstoda og livet. Den som trur pŒ meg, skalleva om han sŒ d¿yr. Og kvar den som lever og trur pŒ meg, skal i all ¾ve ikkjed¿y.È Og sŒ har Han et sp¿rsmŒl:ÇTrur du det?È (11,25-26)

 

Dette er nemlig det somteller! tro pΠJesus! Og da menes Πha den levende og oppstandne Herre ogFrelser Jesus Kristus som sin venn!

 

Mange av oss hŒper, ja, trorat det er liv etter d¿den. Men Evangeliet i dag gŒr lenger. Det vil l¾re oss atlivet etter d¿den henger sammen med Jesus og hans oppstandelse. ÇEg eroppstoda og livet,È (11,25a) Guds Ordvil si oss at fordi Kristus er stŒtt opp, finnes det en oppstandelse ogsŒ foross. Vi skal fŒ stŒ opp med Ham! Men det er ogsŒ viktig at det evige livet Hanvant for oss ved sin d¿d, kan vi fŒ her og nŒ.

 

SŒ fortsetter Jesus med Œsp¿rre Marta om hun tror dette. For den som tror pŒ Ham, skal aldri i evighetd¿. Men mange av oss synes nok det er vanskelig Œ tro mange ganger.

 

Da er det godt Œ vite at detŒ tro er Œ komme til Jesus. Og det hadde jo Marta i grunnen allerede gjort! SŒtok Han imot henne. Det gjorde slett ingen ting at hun forstod lite. Og det igrunnen helt umulige, som skulle skje rett etter, pŒ PŒskedag, kunne hun ikketenke seg muligheten av. Det viktige er at hun setter sitt hŒp til Jesus: ÇHerre,eg trur at du er Messias, Guds Son, han som skal koma til verda.È(11,27)

 

Hver den som kommer tilJesus, har i livet del i det evige livet. ÇDen som trur pŒ meg, skal leva omhan sŒ d¿yr. Og kvar den som lever og trur pŒ meg, skal i all ¾ve ikkje d¿y.È(11,26)

 

NŒr vi i dag har h¿rt omÓIldvogneneÓ pŒ idrettsbanen, er det fint Œ ta med seg at dette uttrykket ogsŒer brukt i Bibelen i forbindelse med Œ bli tatt hjem til Gud, komme igjennomd¿den!

 

Dette fikk profeten Eliaoppleve: "Édet (kom) brŒtt ei eldvogn med eldhestar f¿re og skilde Eliaog Elisja Œt. Og Elia f—r opp til himmelen i stormen."(Les 2.Kong.2,sit.v.11)

IV

 

Det jeg s¾rligville minne deg om i dag er det Jesus sier: ÇEger oppstoda og livet,È(11,25)

 

Men i de sterke hendelsene iJohs.11, der Jesus til slutt vekker Lasarus opp fra de d¿de, har vi lett for Œglemme at det ikke bare stŒr: ÇEg eroppstoda,È men ogsŒ: ÇEg er...livet,È(11,25)

 

Jesus er... livet!

 

Ildvognen...ÓDen flygendeskottenÓ Eric Liddell fikk utfordringen: l¿pe, l¿pe, l¿pe, for Œ bli god idet store l¿pet under OL. Men han kom ikke til Œ starte pŒ 100 meter. Filmenforteller om det merkelige som hendte da han ikke fikk startet pŒ 100-meteren,men i stedet ble olympisk mester pŒ 400 meter, 4 ganger lenger, og et endahardere l¿p. Der satte han ogsŒ verdensrekord, og pŒ 200 meter fikk han bronse!

 

Men Eric haddeogsŒ en annen utfordring: Kallet til Œ fortelle andre om Jesus. Han gav ikkeopp l¿pingen, men Œret etter reiste han til China som misjon¾r. Der virket hanhelt til han d¿de i tjenesten i 1945.

 

Filmtitelen Ildvognene...Ó minner oss pŒ vŒrt uttrykk: ÓI fyr ogflammeÓ. Det er fint at bŒde dere som vŒre nye konfirmanter og vi alle har godeog sunne mŒl i livet som vi satser pŒ Œ nŒ!

 

Da er det garantert ting vimŒ sette til side. Men nŒr mŒlet er nŒdd har vi glemt forsakelsene og er veldigglade for at vi kom igjennom.

 

Slik er det med forholdet tilJesus ogsŒ. Vi trenger ikke Œ forstŒ sŒ mye. Martagjorde jo ikke det. Aller minst forstŒr vi nŒr sorgen kommer inn i vŒre liv.

 

Men det er viktigŒ komme til Ham, og ikke la noe hindre oss idet. Kanskje vi mŒ sette ting til side. Men nŒr vi har nŒdd mŒlet for livetog er hjemme i Himmelen har vi glemt strabasene og er bare glade.

 

Jesus svikter ossikke. Han tar imot oss, bŒde med nederlag og tvil, ja, akkurat slik som vi er.

 

Rett etter m¿tetmed Jesus ble Marta en misjon¾r. For hun gŒr rett til Maria og sier:

ÇMeisteren erher og sp¿r etter deg.È(11,28)

 

Skj¿nner du?!

 

Jesus vil ogsŒ sette oss i Ófyr og flammeÓ. Slik som Marta, og Eric Liddell,ÓIldvognenÓ fra Skottland, som tjente Gud bŒde i idrett og pŒ misjonsmarken.

 

En vakker scene ifilmen ÓIldvogneneÓ er nŒr Eric forteller om at Guds Ord er drivkraften i livethans:

 

Ó...dei somventar pŒ Herren, fŒr ny kraft;

dei lyftervengene som ¿rnar,

dei spring ogtr¿ytnar ikkje,

dei gŒr ogm¿dest ikkje.Ó(Jes.40,31)

 

Det er et godtord Œ ta med seg fra kirken i dag, inn i det nye konfirmantŒret. Og sŒ er detet l¿fte:

 

Ó...dei somventar pŒ Herren, fŒr ny kraft;Ó(Jes.40,31a)

 

Til ®re forFaderen, og Sonen, og Den Heilage Ande, som var er, og vera skal, EIN SannGud,frŒ ®ve til ®ve!

 

svennam@hotmail.com

 

 

 

 



[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Chariots_of_Fire

http://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Liddell

http://www.youtube.com/watch?v=TYJzcUvS_NU

Se ogsŒ

http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Studd