Onsdagf¿r jul

Sak.9,9

Skulegudstenestefor ungdomstrinnet

 

I

 

Store Norske!

 

Er det noen av dere somvet hvem som ble valgt til ÒŒrhundrets nordmannÓ pŒ l¿rdag?

 

Riktig!

 

Det var Kong Olav V.

 

GŒr dere inn pŒ nettsidenetil NRK, nrk.no, og setter / og storenorske i ett ord etterpŒ, kan dere lesemer om denne kongen, som styrte Norge fra 1957-1991.

 

http://www.nrk.no/underholdning/store_norske/4671145.html

 

Jeg husker veldig godt dendagen Kong Olav d¿de. Det var den 17.januar 1991. En trist dag. Slottsplassen iOslo var etter kort tid badet i lys.

 

Folkekongen, ble han kalt.

 

Han var en fin type. Detvar ogsŒ faren hans, Kong Haakon VII, som styrte fra 1905-1957. Han som saÒneiÓ til tyskerne som ville ta landet vŒrt fra oss.

 

Jeg husker ogsŒ veldiggodt den dagen Kong Haakon d¿de. Det var den 21.september 1957. Det var enl¿rdag. Jeg var 6 Œr gammel, og h¿rte nyheten i Dagsnytt kl.0800 om morgenen.Dagen ble liksom sŒ annerledes. Alt det g¿ye forsvant. Og alt var sŒ trist.

 

Dette Œret har vi feiretunionsoppl¿sningen.

 

For 100 Œr siden ble joNorge et fritt land. Da gjaldt det Œ finne en egen konge. Fritjof Nansen reistetil Danmark for Œ be en dansk prins som hette Carl v¾re vŒr konge. Det villeprinsen gjerne, men bare hvis det norske folket valgte ham. SŒ ble det folkeavstemning,Carl ble valgt, og tok navnet Haakon VII. Og sŒ styrte han altsŒ i hele 52 Œr.

 

II

 

NŒ heter kongen vŒr HaraldV. Slik Olav og Haakon gjorde, styrer han Norge. Men denne morgenen vil jegsnakke mest om en Konge som vil styre livet vŒrt!

 

Du vet sikkert at adventbetyr komme. Og i adventen venter vi pΠat noen kommer. Det er Jesus somkommer.

 

Et gammelt profetord fraProfeten Sakarja sier: ÒSe, din konge kommer til deg!Ó(Sak.9,9)

 

Da Jesus red inn iJerusalem pΠeselet ble dette ordet oppfylt.

 

Folk la kappene sine pŒveien foran Ham. Andre hogget palmegrener av tr¾rne og str¿dde dem utover. OgsŒ ropte de: Hosianna! Det betyr:Herre, Frels! Du, Jesus, frelsmeg!

 

Nesten akkurat som nŒr viroper Hurra for Norges Konge! Og likevel mer: For vi trenger Ham veldig. Derforvil vi hylle Ham!

 

Kong Jesus sŒ ikke ut somen konge da han red inn i Jerusalem. Han hadde ingen krone eller purpurkŒpe.Han var kledd i vanlige kl¾r. Men han hadde makt. Han hadde ropt Lasarus ut avgraven. Han jaget ut de som hadde laget butikk i templet.

 

Og Han vil v¾re Konge foralle! Her i ¯ygarden, i hele Norge, og i hele verden.

 

Se, din Konge kommer tildeg! Jeg er sikker pŒ at det var h¿ytidelig da Kong Haakon steg i land pŒ kaieni Oslo f¿rste gang. Akkurat som det var h¿ytidelig nŒr han kom hjem fra Englandetter krigen. Eller nŒr Kong Olav reiste rundt i landet. Jeg glemmer aldri nŒrjeg sŒ ham pŒ Festplassen i Bergen i 1958 og jeg var blitt 7 Œr gammel. EllernŒr jeg fikk ta Kong Harald i hŒnden for 2 Œr siden.

 

Se, din Konge kommer tildeg! Enda mer h¿ytidelig er det at Jesus Kristus kommer til oss i dag, i denneadventen, denne julen. Og en dag skal Han komme igjen. Ikke som et lite barn,som f¿rste gang, men som en mektig Konge som skal sette alt som er gŒtt i stykkerhos oss og i verden i stand.

 

Jesus vil gjerne v¾re dinkonge, men han ¿nsker at du skal velge ham! Han kommer til deg i dag, hvis duselv  vil at han skal komme. Han¿nsker Œ styre ditt liv! Og stelle med alt som du f¿ler er vondt og vanskelig.

 

III

 

Hvordan skal vi v¾re klaretil Œ ta imot Ham?

 

(Detf¿lgende etter Hans H¿ivik: Under regnbuen, s.57, Luther forlag, Oslo 1974)

 

Det blir fortalt noe noksŒtalende om den ber¿mte oppdagelsesreisende Ernest Shackleton. Han fors¿kteblant annet Œ komme f¿rst til Sydpolen i 1907, og konkurrerte da med Scott ogAmundsen om dette. En gang mŒtte forlate leiren sin, som lŒ pŒ et isflak. Forsammen med noen av karene sine, skulle han fors¿ke Œ nŒ videre inn i is¿det.

 

F¿r han reiste, var ordrenklar: ÒV¾r klareÓ, sier han, Òfor snart kommer jeg igjen!Ó SŒ gav han enbetrodd medarbeider kommandoen over dem som var tilbake.

 

En stund gikk. Noen avmennene ble utŒlmodige. Da fant lederen pŒ noe lurt. Han stilte opp dem som varigjen hver morgen og sa: ÒV¾r klare! I dag kommer sjefen!Ó

 

Alle likte nok ikke dette,men denne man¿veren foregikk hver morgen, helt til Shackleton kom tilbake.

 

For en morgen kom han. Devar klare.

 

Er du klar til Πta imotJesus? Kongen? Tenk: I dag kommer sjefen! I dag kommer Herren! For Han kommersnart!

 

TIL ®RE FOR FADEREN OGSONEN OG DEN HEILAGE ANDE, SOM VAR, ER OG VERE SKAL, EIN SANN GUD, FR ®VE TIL®VE!

 

svennam@hotmail.com