Exaudi/6.s.e.pŒske

Joh.15,26-16,4

Familiemesse[1]

 

HelligŒndenbringer Jesus n¾r

 

I

 

Du vet hvafor en dag vi feiret sist torsdag?! Riktig, det var jo 17.mai! Vi var pŒNordm¿re fordi vi snart skal ha bryllup i familien vŒr. Vi gikk i tog, var pŒgudstjeneste i kirken der, og med pŒ minnestund over de som falt under krigen.Og sŒ spiste vi p¿lser og is pŒ skolen!

 

Dere da?Hvordan feiret dere dagen?

 

Men pŒtorsdag var det ogsŒ en annen dag vi feiret! Hva var det for en dag? Riktig,det var Kristi Himmelfarts Dag, eller Helgetorsdag.

 

Da f—rJesus opp til Himmelen, sier Bibelboka til oss. Det stŒr at Han skiltes fradem, og ble borte i en sky! Skyen betyr at Gud er n¾r. Og sŒ stŒr det omdisiplene at de falt pŒ kne da han var blitt borte. Det l¾rer oss at Jesus ernaturligvis ikke borte om Han reiser opp til Himmelen. Fra nŒ av var disiplenestadig i templet og lovpriste Gud. De begynte ogsŒ Œ holde gudstjeneste i endel av templet.(Luk.24,46-53)

 

Der igudstjenesten m¿tte de Jesus. Og det stŒr om de f¿rste kristne at de holdt fastved bŒde Bibel, B¿nn, Br¿dbrytelsen, altsŒ nattverden, og Brorskapet, som er etannet ord for kyrkjelyden.(Apg.2,42)

 

Noe haddeskjedd med disiplene siden tiden rundt pŒske. Du husker at de r¿mte da Jesusble arrestert. Judas hadde forrŒdt Jesus, og Peter hadde bant pŒ at han ikkekjente Ham.

 

II

 

Men sŒhadde Jesus fortalt dem om at selv om Han skulle lide og d¿, var ikke det alt:Nei, Han skulle seire over d¿den og den onde! Og ikke nok med det: Selv om Hanskulle reise hjem til sin Far i Himmelen, skulle Han likevel v¾re hos vennenesine, men pŒ en helt ny mŒte: Den Hellige nd skulle komme.

 

Det er dŽtvi h¿rer om i teksten i dag.

 

Talsmannenkaller Jesus Ham for. Han skal vitne om Jesus! Det betyr bŒde at vi skal fŒh¿re om Jesus i kirken, pŒ bedehuset, pŒ s¿ndagssskolen, av prester ogpredikanter, men ogsŒ i enkle vitnesbyrd, av bŒde voksne og barn.

 

Men ogsΠviselv skal vitne, sier Jesus.

 

III

 

Da jeg varliten for 50 Œr siden hadde jeg en minnebok. Jeg har h¿rt at det mest varjenter som hadde slike, men bŒde min s¿ster og jeg hadde hver sin minnebok. Derskrev vennene vŒre hilsener til oss av denne typen:

 

ÓNŒr duplukker r¿de roser, plukk da ogsŒ en til meg.

 NŒr du teller dine venner, glem daheller aldri meg.Ó

 

ÓJesusbarna aldri glemmer han vet navn pŒ alle smŒ, ogsŒ nŒr de sover vŒker han ogpasser pŒ.Ó

 

ÓTre ord pŒsnei, glem aldri meg.Ó

 

Menminneb¿ker, som ofte var r¿de med gullskrift var popul¾re helt fra nesten 100Œr siden. De kunne inneholde vers, regler, sitater og morsomheter. Kanskje ogsŒs¾rlig jentene tegnet blomster som forglemmegei, solei eller roser, og flottefargerike border i boken.

 

Senere harskoledagb¿ker blitt popul¾rt. Men er det noen av dere som har en minnebok?

 

IV

 

NŒ skal dufŒ h¿re om to barn, som hadde en minnebok:

 

ÒStine gikk i 5.klasse pŒ skolen. Der var alle veldigopptatt av Œ skrive i minneb¿kene til hverandre. Det var de samme versene somgikk igjen:

ÒRosene er r¿de, fiolene er blŒ, druene er s¿te, og duer likesŒ.Ó

ÒVerden gŒr pŒ kryss og tvers, det gj¿r ogsŒ dettevers.Ó

ÒTi pluss ti er tjue, hilsen onkel Skrue.Ó

 

NŒ skulle Stine skrive i minneboka til Ragnhild. Stinehadde lyst til Œ skrive noe om Gud, men kunne hun vŒge det? Ragnhild ville nŒhelt sikkert ikke like det...Ó

 

ÒStine satt lenge med pennen i hŒnden. SŒ skrev hun:ÒVi vet hva lykken er i livet, det er Kristus og bare han.Ó Det var noe fra etvers hun hadde l¾rt pŒ sommerleiren i fjor.

 

Da Ragnhild kom hjem og skulle begynne pŒ leksene, slohun f¿rst opp i minneboka. Hva nytt i dag, skal tro? Hadde Erik. Liv og Stineskrevet noe g¿y? Uff, det var de samme vanlige rosenr¿de tulleversene om lykkeog fremtid fra Erik og Liv.

 

SŒ fant hun Stines minneord. Hun leste. Mange gangerleste hun det. SŒ fisket hun opp esken med fargeblyanter fra skolevesken og gavseg til Œ dekorere hele siden med blomster og border. Det ble jamen santen denaller flotteste siden i hele minneboka. Samtidig rev hun forsiktig ut to bladhvor det sto ekstra mye tull og t¿ys.

 

Som oftest er vi alle redde for Œ vitne om Gud. Detvar de f¿rste disiplene ogsŒ. Men Jesus lovet at de ikke skulle bli alene om Œvitne.

 

Talsmannen, den Hellige nd, skulle komme. Han skullevitne om Jesus for Jesu venner. SΠskulle Han ogsΠhjelpe dem Πsi et ord omJesus!

 

Vi i dag kan ogsŒ regne med Talsmannen. Vi kan ikke seHam. Hans tale virker sterkt, for Han er Gud. Det er alltid Jesus han taler ogvitner om. NŒr vi vet dette, fŒr vi ogsŒ mer lyst til og mot til Œ vitne omJesus.Ó[2]

 

V

 

ÒHva er det du tenker pŒ?Ó spurte mor vedmiddagsbordet. ÒIkke noe,Ó svarte Per mutt. Han gikk i 7.klasse, og var visstganske lei seg. Ò jo da,Ó sa mor. ÒJeg kjenner deg bedre enn som sŒ. Dethjelper Œ snakke ut, sŒ jeg foreslŒr at du forteller meg hva som er i veien.Ó

 

ÒLeifen erter meg fordi vi ber bordb¿nn. Det gj¿r deikke hjemme hos ham. Han sier det er bare tull og t¿ys.Ó

 

ÒSyns du det er tull?Ó spurte mor alvorlig. ÒNei, saPer, men jeg liker ikke at Leifen erter meg.Ó ÒDet skj¿nner jeg godt,Ó sa mor.ÒIngen av oss liker Œ bli ertet.

 

Ò-Vet du hva ordet martyr betyr?Ó spurte mor etter enliten stund. ÒNei,Ó svarte Per.

 

ÒJo, det betyr vitne, sa mor. Martyrene gikk i d¿denfordi de ikke kunne la v¾re Œ vitne om Jesus. Slik var det pŒ Jesu tid, ogslikt hender den dag i dag. Vi kan lese i avisene om mennesker som blirforfulgt, satt i fengsel, og d¿r for sin tros skyld.

 

Vi kan v¾re glade for at vi ikke har det slik i vŒrtland. men selv om vi ikke risikerer livet, kan det v¾re vanskelig nok Œbekjenne Jesus blant kameratene. Det krever mot, for vi mŒ v¾re foreberedt pŒ Œbli ertet og bli gjort narr av. Det kan svi, men Jesus har lovet Œ v¾re med ossalle dager, bŒde de onde og de gode. Det gir oss mot og styrke til ikke Œsvikte.Ó[3]

 

VI

 

Har du h¿rt om profeten Daniel? (Jfr. Dan.6, 4-29.)

 

Babylonerne overfalt Jerusalem. Kongen ble tatt tilfange, og masse gods ble tatt med ¿stover.

 

Med pŒ lasset kom Daniel og tre venner. De skulle fŒoppl¾ring i skikkene i det nye landet, og spise av kongens mat. De fikk til ogmed nye navn.  Det stŒr at ÒDanielutmerket seg framfor de andre..., fordi det var en usedvanlig Œnd iham.Ó(Dan.6,4c) Kongen syntes sŒ vel om dette at han ville  Òsette Daniel over heleriket.Ó(Dan.6,4b)

 

Dette syntes Daniels medarbeidere var sŒ dumt at depr¿vde Œ finne noe pŒ anklage Daniel for.

 

Men: Ò...de fant verken fors¿mmelse eller feil hosham.Ó(Dan.6,5c)

 

SŒ kommer de pŒ: Han har et svakt punkt! Der kan vi taham! Han tror jo pŒ noe annet enn vi gj¿r! For han kommer fra Jerusalem!

 

SŒ fŒr de kongen til Œ bestemme at det skal v¾reforbudt Œ be til noen annen enn kongen! Den som ber til noen annen, skal forl¿vene!

 

NΠskulle vi jo trodd at Daniel straks ville tiddstille om sin tro pΠGud.

 

Men med Œpne vinduer ber han tre ganger for dagen medb¿nn og lovprisning til den eneste sanne Gud. PŒ kne!

 

Det gŒr ikke akkurat stille for seg!

 

Motstanderne mŒ ogsŒ ha lurt pŒ ham. For det stŒr at Òmennenekommer farende inn og fant Daniel mens han bad og pŒkalte sin Gud.Ó(Dan.6,12)

 

Daniel ble kastet i l¿vehulen til straff. Men han blereddet ved et under. Gud sendte sin engel og lukket l¿venes gap. Gud var medDaniel i denne store pr¿ven.

 

VII

 

Hvorfor tror dere at Daniel tok risken pŒ Œ be treganger om dagen? PŒ kne, og med Œpne vindu? Daniel var nok ikke spesieltheltemodig. Hvem kan v¾re det stilt overfor blodt¿rstige l¿ver?

 

Svaret ligger i at Jesus var med ham.

 

Jesus vil ogsŒ v¾re med oss nŒr vi vitner,forteller andre om Ham.

 

Sett deg for et hellig mŒl,

Kristus klart bekjenn!

StŒ i rekken fast som stŒl

og kjemp som Daniels menn.

 

Refr:VŒg Œ stŒ som Daniel,

vŒg alene stŒ!

Gi som han et hellig l¿fte,

fram med Jesus gŒ!

 

Feige sjeler mistet har

hŒp om himmelen.

Korsets merke ei de bar

og stred som Daniels menn.

 

Stolte kjemper styrtet om

falt i avmakt hen.

I Guds kraft imot dem kom

en flokk av Daniels menn.

 

Kjemp mot Satan og hans makt,

l¿ft ditt banner,venn!

Seierskransen fram er lagt

til alle Daniels menn[4].

 

Det nden gj¿r, er Œ bringe Jesus n¾r til oss!

 

VIII

 

Den Hellige nd er Talsmannen. Det betyr at han er somen advokat. Han taler pŒ vegne av Jesus: Han gŒr til hver eneste Žn av oss ogber oss om Œ ta i mot det Jesus har Œ gi oss.

 

ÒSkal vi kjenne Jesus Kristus, mŒ to ting skje: Detf¿rste er at Talsmannen, Den Hellige nd, mŒ vitne for hjertet vŒrt. Det kanskje hjemme, pŒ s¿ndagsskolen eller i kirken. Og mŒten Han bruker, er vedBibelordet. NŒr du har lest eller h¿rt et Ord fra Bibelboka, sŒ har det kanskjeallerede hendt at det liksom er gŒtt et lys opp for deg: ÒJa, nŒ forstŒr jeg,Ósier du, og sŒ var det godt Œ v¾re deg. Da vitner Jesu nd i ditt hjerte. Ellerdu opplevde at Jesus sŒ sŒ kj¾rlig pŒ deg fra et bilde. Han var den Gode Hyrde,eller Han hang pŒ korset. Da er ogsŒ HelligŒnden pŒ ferde.

 

Eller du gikk og ikke hadde det godt fordi du haddev¾rt ulydig og sur hjemme. Pappa og mamma har tilgitt deg, men du var likevelikke glad. SŒ bad du Jesus om forlatelse, og sŒ fikk du kjenne at det er santat Han virkelig Òkastet alle synder bak sin rygg, og han ser dem ikke merÓ,slik vi synger.

 

OgsΠher var det Den Hellige nd som var i aksjon.

 

Han vil at du skal komme til Jesus med alt, men mestav alt det gale du har gjort, tenkt og sagt.

 

Men Han vil ikke bare bli Herre og Konge i ditt liv,men ogsŒ for dine n¾rmeste og kamerater.

 

Du vet hva en musiker er. Han trenger et instrumentfor Œ fŒ fram et musikkstykke. Slik vil ogsŒ Den Hellige nd ha et instrument Œspille pŒ, forat Jesus, Hans Ord og Hans kj¾rlighet kan bli kjent. Ja, han vilha mange instrumenter slik at mange mennesker kan synes at sangen om Jesus ervakker!

 

Og vet du, det instrumentet er deg selv! BŒde du ogjeg mŒ v¾re med i det orkesteret! Be Gud at du kan bli et godt instrument Œspille pŒ!Ó[5]

 

Tidligere i prekenen snakket vi litt om Œ skrive iminneb¿ker. Gud skriver ogsŒ i sin minnebok:

 

ÒDe somfrykter Herren, talte da sammen,

ogHerren lyttet og h¿rte hva de sa.

Hos hamble det skrevet en minnebok

om demsom frykter Herren og ¾rer hans navn.(Mal.3,16)

 

Til ®re for Faderen og Sonen og Den Heilage Ande,som var er og blir, ƒIN sann Gud frŒ ¾ve og til til ¾ve! Amen.

 

svennam@hotmail.com

 



[1] Opprinnelig brukt pŒFG/kyrkjelydsweekend pŒ S¾tervika for Nordre Fjell 280595.

[2] Tora Helland:S¿ndagsord for barn I, s.64-65, NMSÕ forlag, Stavanger 1959.

[3] GerdBorgenvik: PŒ reise gjennom kirkeŒret, andakter for barn, Luther forlag, Oslo1980.

[4] Barnesangboka213, Bliss, Heede.

[5] Etter A.G.Joelsson: Barnas Morgenandakt, overs. fra svensk av H.H¿eg, s. 179-180,Lutherstiftelsen, Oslo 1927.