12.s.e.pinse

Luk.18,9-14

HM/Konfirmantjubileum

 

Duhusker Robinson Crusoe? Du vet han som strandet pŒ en ¿de ¿y. Her er et sp¿rsmŒlsom vi skal komme tilbake til senere i prekenen: Hva ville du helst hatt meddeg om du skulle bo pŒ en slik ¿y?

 

Imellomtiden: Her er et annet sp¿rsmŒl: Hva setter du h¿yest hos andremennesker?

 

Det kanv¾re mye vi setter pris pŒ i vŒre familier, hos mor, far, barn, ektefelle,venner og kjente, pŒ skolen, pŒ arbeidsplassen vŒr. Dersom vi skulle ha en sp¿rreunders¿kelsei denne forsamlingen, kunne det vel hende vi fikk mange svar, om mange gode egenskaper hos bŒde den ene ogden andre.

 

Selvsynes jeg at ¾rlighet og likefremhet er verdifulle egenskaper hos mine kj¾re. At du opplevernoen som ekte. Da blir det trygt Œ leve sammen med dem!

 

PŒ denandre siden er det vel kanskje ikke bare meg som reagerer pŒ u¾rlighet. Dersom noen for eksempel vil gj¿reseg bedre enn de er! Ja, for det er ingen som liksom kan ha Òalt sitt pŒ det t¿rre.ÓVi svikter alle fra tid til annen. Uten unntak!

 

Der jegvar prest f¿r, hadde de et uttrykk som var slik: ÒHan e fole te blŒsar.Ó Herhos oss ville vi kanskje sagt: ÒGrŒdig kor kjepph¿y du e din skrytepave!Ó

 

II

 

Denlignelsen Jesus forteller i dag er et ord til alle skrytepaver. For denfariseeren vi h¿rer om vi dag mŒtte ha v¾rt: Fole te blŒsar! H¿y pŒ p¾ra!Kjepph¿y! Kort sagt:En skrytepave!

 

Fariseernevar et religi¿st parti i Israel. De levde nok et plettfritt liv det ikke var noe Œ si pŒ,men derfor mente de om seg selv at de var rettferdige. De kunne v¾re venner medGud! Det kommer godt frem i fariseerens b¿nn: Ikke var han en tyv, og helt iorden hadde han det i ekteskapet. Kom ikke og si at han hadde gjort noe galt.Langt i fra. Han hadde til og med gitt bort tiendedelen av det han tjente! Mendu: stakkars fariseer, her stŒr han og fors¿ker Œ be, og sŒ blir det bare etforedrag om at han er sŒ og sŒ bra! 

 

Jesuslegger ikke fingrene i mellom nŒr det gjelder Œ advare mot en slik holdning.Det finnes en helt annen mŒte Œ be pŒ. Fariseeren var jo ikke alene i templetom Œ be, forteller han. For her var ogsŒ en toller. Og det var hans enkle b¿nnpŒ 5 ord som Gud godtok! Mens fariseeren og hans b¿nn ble veid og funnet forlett.

 

Herbryter Jesus med tankegangen pΠden tiden, for folk foraktet tollerne. De varkorrupte, fikk penger under bordet, og samarbeidet med okkupasjons-makten: Romerne. Og likevelforteller Jesus altsΠat det var tolleren som gikk hjem rettferdig for Gud.Hvorfor?

 

Svaretligger i tollerens b¿nn: ÒGud, v¾r meg synder nŒdig!Ó Noe slikt er visst ikke ifariseerens tanker. Han har nok med sin egen prektighet. Vel, ikke helt. For,han mŒ ogsŒ takke Gud for at han ikke er som synderne! Og spesielt: Som dentolleren-der! Vianer nesten at han peker bort pŒ den andre.

 

III

 

Det blirsatt kraftig lys i teksten i dag pŒ hvordan fariseeren og tolleren oppf¿rte segpŒ hver sin mŒte i templet. Men dette handler jo ogsŒ om hvordan vi oppf¿reross nŒr vi kommer til templet, til kirken!

 

Templetvar Guds bolig. Og ordet Kirke/Kyrkje betyr det som h¿rer Herren til. SŒ erkirken vŒr her i Hjelme mest av alt Herrens Hus. Derfor skal vi tenke pŒ at vistŒr og sitter her foran Gud! Her m¿ter vi Den Hellige Gud! Nei, enda sterkeremŒ vi si det: Her vil Den Hellige Gud m¿te oss!

 

Det varen annen som var til stede enn farisŽeren og tolleren i templet. Og det er en annen tilstedeher i kirken enn du og jeg: Det er Gud selv.

 

Det erlett Œ kritisere andre. Karakteristikken av medmennesker sitter gjerne l¿st hososs:

 

Han erslik. Hun er jo bare sŒnn. SŒ dum du er! Er du gal? Si noe sŒnt?! Det var dinfeil!  Ja, her er bare et liteknippe av uttrykk og utfall som vi har sŒ altfor lett for Œ omgi oss med.

 

BŒde duog jeg har sŒ lett for Œ se pŒ andre som problemet: Ò...som den tolleren der.ÓOg sŒ tenker vi sŒ lett: Jeg har nŒ mitt pŒ det t¿rre. SŒ vi er sikkert litt avnoen fariseere noen hver!

 

Men GudsOrd til oss i dag vil l¾re hver eneste en av oss at overfor Ham nytter det ikkeŒ peke pŒ andre. Det er vi som er Guds problem. Vi selv. Du og jeg selv.

 

Ditt ogmitt store problem er nemlig at vi selv er syndere mot Gud og mennesker itanker, ord, og handling.

 

Og sliker det om vi aldri sŒ mye har gode gjerninger og et fint liv Œ slŒ i bordetmed: Jeg er da kristen jeg ogsŒ! Jeg gav til misjonen i gŒr! Jeg er ikke verre enn andre! Gud er nokglad i meg selv om jeg ikke er helt som jeg skal.

 

Men sŒer det pŒ den andre siden ikke galt Œ v¾re snill og god! Gud forkaster ikkefariseeren fordi han lever pŒ en fin mŒte! Men han gj¿r den tabben Œ tro at detgav billett til Himmelen!

 

Men ditkan en bare komme om vi sier det som det er: ÒGud, v¾r meg synder nŒdig!Ó Dakan Gud nemlig fŒ stelle med oss, og gi oss sin nŒde.

 

IV

 

Detnytter ikke Œ skryte foran Gud. Men hva er det da som nytter? Jo, det er Œ v¾re¾rlig for Gud. Likefrem. Og si: Her har du meg, med mine tabber og nederlag.

 

Men derkan vi ikke stoppe! For det er om Œ gj¿re at Gud fŒr ta i mot oss og syndene vŒre.Det er ikke noen vitsmed ¾rlighet og likefremhet om ikke Jesus fŒr kontrollen i livet vŒrt. Da kanvi likevel ende som fariseere, selv om vi tar oss ut som tollere! For det erikke som det skal v¾re Œ bryte Guds Bud! Det er ikke noe mŒl i seg selv Œ fŒ etstort synderegister!

 

Hvordankan Gud sŒ ta i mot oss? Jo, vi kan be slik som tolleren!Ó Gud, v¾r meg syndernŒdig!Ó Eller: ÒKj¾re Jesus, ta i mot meg!Ó Eller: ÒJesus, du ser jeg har ikkev¾rt slik som jeg skulle, kan jeg likevel fŒ tilh¿re deg?Ó

 

Sagtrett ut: Vi mŒ fŒ tilgitt vŒre synder. Tilgitt vŒre vonde ord, tanker oggjerninger. Ellers kommer vi som fariseeren under Guds Dom!

 

Jesus d¿defor alle dine og mine vonde gjerninger, tanker og ord. For vŒre synder! Han blenemlig d¿mt i ditt og mitt sted!

 

V

 

Jesuslever. Jeg har fŒtt m¿te Ham i Bibelen. Der har jeg sett Jesus. Han steg framfra Bibelens blad da jeg som tenŒring begynte Œ lese.Og jeg merket sŒ godt: NŒ vil Jesusinn i mitt liv!

 

NŒrŒpner i Bibelen, stiger liksom Jesus fram fra sidene i Bibelboka. Og det var virkelig for meg da Jesus komfram fra sidene i min fars gamle Bibel. Og vet du, da skj¿nte jeg at Jesusville meg vel. Han ville v¾re min Frelser og Herre i liv og i d¿d. Da visstejeg: Det er kristen jeg vil v¾re.

 

Hvorer du i dag? Det startet flott for ca.50 Œr siden. Da kom du som i dag erjubileumskonfirmant til Jesus Kristus i dŒpens bad. PŒ grunn av Ham ble du ikkebare lenger barn av mor og far, men av vŒr Himmelske Far. For at du skullefortsette med Œ v¾re det!

 

Morog far, og faddere bar deg til Jesus i dŒpen forat du skulle leve sammen medJesus! Jesus verken fortjener eller godtar bare en sektor av livet. Han er tilv¾relsenssentrum. Og det vil Han v¾re ikke bare under konfirmasjonen, men hele livet!

 

Vitsenmed Œ bli konfirmert er Œ l¾re Jesus Œ kjenne.

 

VI

 

Jegsynes jeg h¿rer at noen sier: Dette er sŒ vanskelig, Svenn! Ja, det kan synesvanskelig Œ la det bli alvor, dette med Jesus. Men slik har det v¾rt for megogsŒ.

 

Jegvar pŒ skolelagsleir pŒ Kongshaug h¿sten 1965. SŒ skulle det v¾re vitnem¿te.Til slutt fikk jeg reist meg opp. Et ord om at jeg ville f¿lge Jesus mŒtte jegfŒ sagt. Men rommet seilet for ¿ynene mine. Jeg syntes det var sŒ flaut! 

 

Menhadde det noe Πsi da?

 

IKorskirken var det litt senere ungdomsgudstjeneste. Min f¿rste. Det skulle v¾renattverd. Det var ogsŒ min f¿rste nattverd.  Jeg kom meg fram til alteret, mens jeg f¿lte alle sŒ pŒ meg.Fremme ved alteret snudde jeg kalken opp ned. Da presten sa: ÒKan du snu denkalken,Ó tenkte jeg: Ò, hvor pinlig dette var!Ó

 

Mendet gjorde jo ingen ting!

 

Mangeganger har det senere v¾rt vanskelig Œ v¾re prest: NŒr folk ikke har likt atjeg ville holde fast pŒ Guds Ord. Men Jesus har aldri sviktet meg, selv om dethar hendt at jeg syntes alt var m¿rkt, og jeg ikke lenger kunne tro pŒ Ham.

 

Fornettopp da kom Han!

 

Haner den beste venn du og jeg kan ha. Jesus vil at du og jeg skal ta Ham og HansOrd pΠalvor.

 

Da jeg varkonfirmant h¿sten 1966, gav prost Hovda meg dette ordet i Nytestamentet: ÒOgeg er viss pŒ at han som tok til med si gode gjerning i dykk, skal fullf¿rahenne – heilt til Jesu Kristi dag.Ó (Fil.1,6.)

 

Duhusker Robinson Crusoe? Her er sp¿rsmŒlet igjen: Hva ville du helst hatt meddeg om du skulle bo pŒ en ¿de ¿y? Et av vŒre ukeblad spurte Œtte kjendiser omdette: Seks av dem satte Bibelen som nr.1!

 

Kj¾revenner!

 

Bibelener viktig, for den er boken om Jesus. Han som tar imot deg som kommer til Hamakkurat som du er.

 

Lev dittliv med Ham!

 

Til ®refor Faderen, ved Sonen, i Den Heilage Ande, som var er, og vere skal, EIN SannGud, h¿glova frŒ ®ve til ®ve!

 

svennam@hotmail.com