17.Mai

Joh.12,35-36

Faniliegudsteneste

 

 

Tro pŒ lyset mens dere ennŒhar lyset!

 

I

 

Hurrafor 17.Mai! Dagen som minner oss pŒ Norges frihet og fred. PŒ r¿tter,sammenheng og tilh¿righet.

 

OgsŒ er det vŒr! Den lyse Œrstid! NŒr det er kaldt og surt ute vinterstid lengtervi fram mot den, mot ÒÉvŒrsol og song i skogenÓ.(Fedrelandssalmen, Blix, NoS 739,v.7)

 

Jeger sikker pŒ at dere barna gleder dere. Fotballsesongen har begynt, noen avdere har alt badet, og skole- og sommerferie n¾rmer seg med raske skritt.

 

Henderdet at dere ligger litt vŒken pŒ morgensiden slik som jeg? Da kan vi irritereoss for ikke Œ fŒ sove ferdig. Men sŒ blir det liksom litt lettere, for veddaggry siger en uendelig vakker symfoni inn soveromsvinduet. Det er smŒfuglenesom synger i tr¾rne: Det store morgenkoret!

 

Lameg fŒ h¿re med dere om dere kan si meg noen av navnene pŒ de som synger ikoret!

 

ÒGj¿kog sisik, trost og st¾r, synger alle dageÓ!

(AlleFugler smΠde er, J.Nicolaisen/W.A. Mozart)

 

Ogrundt oss alle, barn og voksne denne fagre tid pŒ Œret springer l¿vet ut, pinseliljeneblomstrer, og markene blir gr¿nne. Og vi omgis av milde vinder. Vi f¿ler livetvŒkne pŒ ny. Det er ÒsŒ dejligtÓ som danskene sier.

 

Menenda bedre og rotnorsk er det sagt av Aasmund Olafsen Vinje:

 

ÒEnnoein Gong fekk eg Vetren at sjaa for Vaaren at r¿ma;

Heggenmed Tre som der Blomar var paa eg atter saag bl¿ma.

Ennoein Gong fekk eg Isen at sjaa fraa landet at fljota.

Snjoenat braana og Fossen i Aa at fyssa og brjota.

Grasetdet gr¿ne eg enno ein Gong fekk skoda med Blomar;

ennoeg h¿yrde at Vaarfuglen song mot sol og mot sumarÉÓ(Fra Vaaren, 1861)

 

Deter vakkert. Er det ikke dette vi alle lengter etter, Œ leve, ha gode dager isamklang med naturen, med vŒre kjare og oss selv?

 

II

 

TropΠlyset mens dere ennΠhar lyset!

 

Jesusunner oss alt det gode og skj¿nne. Men han vil minne oss pŒ noe viktig nŒr hansier i dagens tekst: ÒEnnŒ en liten stund er lyset hos dere!Ó Og: ÒDere mŒ vandremens dere ennŒ har lysetÉTro pŒ lyset mens dere ennŒ har lysetÉÓ Vi vil gjerne tenke idisse flotte maidagene at vi HAR lyset, mens h¿st og vinter nŒ er langt unna!Trengs det sŒ noen oppfordring til Œ vandre i lyset? Er det ikke det vi gjernevil, ja gj¿r hele tiden?

 

Laoss se pŒ hva 17.mai-teksten skal bety. Den tar oss med til tiden rett f¿rpŒske. Det har v¾rt l¿vhyttefest i Jerusalem. Der var Jesus, og ropte ut midtunder en stor lysseremoni: ÒJeg er verdens lys, den som f¿lger meg, skalikke vandre i m¿rket, men ha livets lys!Ó (Joh.8,12)

 

Senerevekket Jesus opp Lasarus fra de d¿de i Betania: ÒJeg er oppstandelsen oglivet, den som tror pŒ meg, skal leve om han enn d¿r. Og hver den som lever ogtror pŒ meg, skal aldri i evighet d¿.Ó(Joh.11,25-26)

 

Enforsmak pŒ hva som hendte uken etter i Jerusalem. Jesus led og d¿de, men stoopp igjen fra graven.

 

Hanhar seiret over d¿den!

 

Ogallerede for lenge siden hadde Johannes D¿peren sagt om Jesus at Han var ÒÉGudsLam som b¾rer verdens synd.Ó (Joh.1,29)

 

Seierog soning. Det er Guds store gave til oss i Jesu Navn. Det som pŒsken handlerom. NŒr Jesus i dag midt i pŒsketiden kaller oss til Œ tro pŒ lyset, vil Hanminne oss pŒ at at vi mŒ ta i mot denne gaven. Det gjelder derfor Œ s¿ke tillyset, s¿ke til Ham, mens det er tid.

 

III

 

TropΠlyset mens dere ennΠhar lyset!

 

Skaperverketminner oss pŒ det samme. VŒrens lyse dager er vakre. Men selv om vŒren er aldrisŒ fin, vet vi at h¿sten og vinteren er snart der igjen.

 

Gudhar skapt lyset. Han sa: ÒDet bli lys! Og det ble lys,ÉÓ fortellerskapelsesberetningen oss. (1.Mos.1)

 

MenGud holder ogsŒ alt sammen ved like. ÒDu sender din nd, og det skapes liv,du fornyer jordens overflateÓ, slik sier Salme 104.(104,30)

 

ÒV¾rdu oss ljoset og livetÓ, sier en av Fedrelandssalmene. (Fagert er Landet.(A.Hovden, NoS740,5)

 

Lysetog livet er ikke selvsagte ting. Det er Gud, vŒr Himmelske Far som har gitt ossdenne 17.mai-dagen, alle dager, som har gitt oss livet og alle vŒre sanser. Oghan holder alt sammen, sŒ lenge Han vil.

 

IV

 

TropΠlyset mens dere ennΠhar lyset!

 

Forkynnerensier at det er en tid for alt.(Fork.2) Og det gjelder aller mest dettemed Jesus! Det er saken i Evangeliet i dag. Vi mŒ ta i mot Kristus Jesus,verdens lys, nŒ, slik at vi ikke gŒr glipp av Guds store kj¾rlighet i Ham,Jesus, som d¿de pŒ korset, og ender opp uten frelse og evig liv.

 

Detteminner ogsŒ det norske flagget som vi er sŒ glad i oss pŒ. For der erkorsmerket!

 

DikterenRonald Fangen, som ble omvendt i m¿te med Oxford-bevegelsen, har skrevet ÒUnderkorsets tegn.Ó

 

ÒÉfordem som tyder korsets gŒter er det det eneste hŒp, den eneste barmhjertighet.Alle de ensomme, fortvilte, fortapte, dem som verden utŒlmodig st¿tte fra segog lot falle-korset innb¿d dem til samfunn, til kongelig nattverd. Og nŒrangsten for det grensel¿se griper oss, nŒr avgrunnens hŒnlatter nŒr oss, ser viplutselig korset, utspent mellom tid og evighet, majestetisk over alleavgrunner. Det stŒr ved det store veiskille. Det er utspent som en bro overdypet. Den som har grepet det i fallet, har opplevd at avgrunnen forsvant. Hansto pŒ en klippe.

 

ÒÉKorsetr¿rer seg ikke, rikkes ikke.Ó(R.Fangen, Korsets tegn, essay, 1935)

 

Lameg fΠse om dere barna husker hvordan vi tegner det hellige korsets tegn!

 

Rettned, og sΠfra side til side!

 

Riktig!Slik kan vi minne oss selv og hverandre pŒ det som Evangeliet sier til oss idag. BŒde nŒr vi stŒr opp, legger oss, skal spise, skal ut pŒ reise eller gj¿renoe viktig. Om vi er lei oss eller er glad. NŒr vi skal vise vi h¿rer Jesustil! At vi bŒde mŒ og vil, enten vi er smŒ eller store:

 

TropΠlyset mens vi ennΠhar lyset!

 

Derfor:

 

ÒLaoss vandre i lyset liksom Han er lys!Ó(NoS 871)1.Joh.1,5-10;4,10-11)

 

Til®re for Faderen og Sonen og Den Heilage Ande, som var, er og v¾re skal, EINsann Gud frŒ ®ve til ®ve!

 

svennam@hotmail.com