2.s.e.PŒske I.

Joh.10,11-16

Familiegudsteneste

 

F¿lgen av pŒsken.

 

Er det noen av dere som har et bilde hjemme der Jesus stŒr med et litelam pŒ skulderen? Det bildet viser Jesus som Den Gode Hyrde.  Veldig trygt og godt!

 

NŒr  Jesus i teksten i dagforteller oss om at Han er Den Gode Hyrde, r¿rer det nok derfor ved n¾re tinghos oss. Men det ligger samtidig rike Bibelske bilder bak.

 

Dette er f¿lgen av pŒsken. Og dŽt skal vi snakke om idag  MŒtte vi i dag bli ber¿rt avHyrdens omsorg.

 

I

 

La oss se litt pΠnoen av uttrykkene i Evangelieteksten.

 

Den Gode Hyrde.(10,11) Det greske ordet her betyr en som fylleroppgaven, gj¿r jobben.

 

Den Gode Hyrdes jobb er Œ gi sitt liv for sauene. ÓKva kj¾rleik er,har vi l¾rt av at Jesus gav livet for oss.Ó(1.Joh.3,16)

 

NŒr Jesus sier at Han ER den Gode Hyrde, slik 10,14 sier, har vi Œ gj¿remed ett av de sju  Eg ER-ordene somfinnes i Johannes-Evangeliet:

 

ÒEg ER Livsens Br¿d,(6,35) Eg ER Ljoset for Verda(8,12) Eg ERD¿ra,(10,7) Eg ER Den Gode Hyrdingen,(10,11) Eg ER Oppstoda og Livet,(11,15) EgER Vegen, Sanninga og Livet,(14,6) Eg ER Vintreet.(15,5)Ó                             

 

Alle sju viser tilbake til den gangen Herren ropte ut sitt Navn forMoses ved tornebusken: ÒEg ER den Eg ER.Ó(2.Mos.3,14)

 

NŒr Jesus derfor tar Guds Navn i sin munn, viser det at Jesus den GodeHyrde er Gud selv.

 

II

 

F¿lgen av pŒsken.

 

Kan du se Den Gode Hyrde for deg, pŒ leting etter de som er kommet bort?Kanskje under brennende sol om sommeren, pŒ beitene, mellom klipper, pŒfjellene. Om vinteren, med piskende regn, knivskarp sludd og iskald sn¿ iansiktet, med valne fingre. Mens kulden gŒr gjennom marg og bein. Det villev¾re mere behagelig Œ v¾re i ro! Men Hyrden leter etter sine egne.

 

Vi har et uttrykk blant oss. Dum som en sau. Det gŒr ikke pŒ hva du ogjeg kan. Men hva i allverden har sauer Œ gj¿re pŒ villstrŒ mens de kunne v¾rtpŒ de lekreste gr¿nne marker?

 

Istedet gŒr de for langt ut pŒ kantene, setter seg fast mellom steiner,og blir hengende i en busk over stupet.

 

Hyrden h¿rer redselsskriket og leter. Til slutt nŒr Han fram med sinkrokete hyrdestav, og  pr¿ver Œ fŒet fast grep, for Œ kunne l¿fte sauen som er i fare. Det fins bŒde sauer ogmennesker, som i en slik situasjon bare har en tanke: Œ komme seg l¿s. De vilikke la seg gripe og l¿fte. de gj¿r et kast, vrir seg ut av grepet, og rutsjerenda lenger ned i dypet. Det er hyrdens st¿rste sorg. Jesus har kjent densorgen. ÒHvor ofte ville jeg ikke samle dere, men dere ville ikke.Ó

 

Men Han vil ogsŒ legge dem han fŒr reddet pŒ sine skuldre og b¾re demhjem til gŒrds, la dem fŒ roe seg, og gi dem fete beiter. De skadde og sykeskal heller ikke glemmes. De skal bli forbundet og hjulpet. (EtterBo Giertz:Att tro pŒ Kristus,Sth.1973, No.overs. se Andersen Sagedal, Oslo1976, s.240)

 

 

III

 

F¿lgen av pŒsken.

 

Profeten Jesaja snur bildet om sauene: ÓVi f—r alle vilt som sauer, vi vende oss kvartil sin veg. Men Herren lŽt rŒka han det vi alle var skuld i. Ille medfarenvart han, men bar det audmjukt; han lŽt ikkje opp sin munn, som lammet dei f¿rertil slakting, og sauen som teier nŒr han vert klypt; han lŽt ikkje opp sinmunn.Ó(Jes.53,6-7)

 

Dette har apostelen Petertatt opp i brev-teksten for i dag: ÒDe var som bortkomne sauer, men no harde vendt om til han som er hyrding og tilsynsmann for sjelene dykkar.Ó (2,25)

 

ÒHan gjorde ikkje synd, og det fanst ikkje svik i hans munn. Hanskjelte ikkje att nŒr han vart utskjelt, han truga ikkje nŒr han leid, menoverlŽt si sak til han som d¿mer rettferdig. Han bar syndene vŒre pŒ lekamensin opp pŒ krosstreet, sŒ vi skulle d¿y bort frŒ syndene og leva for rettferda,og ved hans sŒr har de fŒtt l¾kjedom.Ó 1.Pet.2,22-24)

 

I alle disse tekstene er vi dypt inne i Skriftens tankegang om offeret.Etter at ¿verstepresten Œr etter Œr bar fram Israels offer foran Herren, kommerJesus som den siste, st¿rste, og avgj¿rende ¯versteprest, og blir selv offeret:

 

ÒJa, ein slik ¿vsteprest var det vi mŒtte ha: heilag, god og rein,utskild frŒ syndarar og opph¿gd over himlane. Han treng ikkje, som andre¿vsteprestar, bera fram offer kvar dag, fyrst for sine eigne synder og sŒ forsyndene Œt folket. For offeret bar han fram Žin gong for alle dŒ han ofra segsj¿lv.Ó(Hebr.7,26-27)

 

IV

 

F¿lgen av pŒsken.

 

Slik er Jesus, Den Gode Hyrde. Hver og en av oss vil vandre sin egenvei, der vi kan gŒ og drive pŒ med vŒre egne saker, og tro at vi vet best selvhvordan vi skal klare oss. Men pŒ den mŒten er det lett Œ komme vi bort fraJesu flokk.  Det gŒr kanskje bra enstund. FŒret ser ikke faren. Men hva med ulven som lusker omkring og leteretter fangst?

 

H¿rer du Den Gode Hyrdes r¿st? Eller, sier du det kan vente, eller atÒalle blir nok salig i sin troÓ? Det f¿rste er ikke lurt og det andre ikkesant. Herren kaller deg i dag til Œ f¿lge Ham, til Œ ta Ham pŒ alvor!

 

Det er godt Œ v¾re hos Ham. Det er godt Œ bli stelt med av Ham, men deter forferdelig Œ falle bort fra Ham.

 

V

 

F¿lgen av pŒsken.

 

Jesus vil l¾re oss i dag at det kan finnes dŒrlige hyrder i kirken. Enslik forlater flokken og flykter. Kan hende til og med f¿r ulven er framme vedflokken. SŒ fŒr ulven lett spill, kaster seg over sauene. dreper og sprer. PŒgrunn av den falske hyrdes manglende omsorg.(10,12-13)

 

Men Jesus vil ogsŒ gi oss kjennetegn pŒ en rett hyrde.:ÇSanneleg,sanneleg, det seier eg dykk: Eg er d¿ra inn til sauene.Ó (10,7) Hyrdenskal derfor gŒ gjennom den d¿r som heter Jesus, v¾re sendt av Ham, ha Hansoppdrag og v¾re innviet av Ham. Han skal komme slik Jesus gjorde; for Œ s¿ke ogfrelse det som var fortapt. kjenne sitt ansvar for sauene, elske dem, kjennetil dem, nevne dem ved navn, v¾re klar til Œ arbeide dag og natt for deresskyld, og om sŒ mŒtte v¾re; gi sitt liv i Tjenesten. Og fŒrene skal f¿lge ham.En slik hyrdes forsamling blir ikke sulteforet, men den Òskal gŒ inn og utog finna beite.Ó(10,8) (Etter Bo Giertz:Att tro pŒKristus,Sth.1973, No.overs. se Andersen Sagedal, Oslo 1976, s.239)

 

SŒ vil Han passe pŒ deg, v¾re hos deg  med sin omsorg, slik at du skal ha det godt hos Ham. Han vilgi deg mat fra sitt Ord, dekke sitt bord for deg, stelle med deg som sin egen,og la deg bo hos seg i all evighet!

 

Han vil  aldri svikte deg,aldri la deg i stikken, Han vil verne deg mot alt ondt, Han vil v¾re hos deg inederlag og m¿rke, og tilgi all din synd og skyld.

 

ÒDet var dette de vart kalla til. For Kristus leid for dykk og gavdykk eit f¿red¿me, sŒ de skulle fylgja i hans fotefar.Ó(1.Pet.2,21)

 

Dette er pŒske med f¿lger! For deg ogsŒ. Har du latt  deg finne av Ham?

 

Til ®re for Faderen, og Sonen, og Den Heilage Ande, som var er, ogvere skal, EIN Sann Gud,frŒ ®ve til ®ve!

 

svennam@hotmail.com