Palmesundag

Mk. 11,1-10

FM

 

'Herren har bruk for han[1]'

 

I

 

Jesus berom Œ fŒ en eselfole. Et eselbarn! Ja, ungen til esel vil Han ride inn iJerusalem pŒ. Jeg vet ikke om dere vet om noen steder i n¾rheten de har esel,eller eselunger.

 

Men kanskjedere vet om noen som har hester? Og hesteunger? Hestebarn! Foler altsŒ? De kanv¾re ganske spretne. Ikke lett Œ ha en slik til ridehest, tenker jeg. Da er noken ponni bedre. Vet dere om noen som har en ponni i n¾rheten? Eller hest?Kanskje noen av dere har ridd pŒ en ponni eller en hest?

 

Iallefallvet jeg at flere av dere er opptatt av dyr og hester. Noen av dere er med iPonniklubben, noen har klistermerker og plakater med hester og andre harskoledagbok, minnedagbok eller Mine Venner-bok med bilder av hester. Det erfine dyr!

 

II

 

Vi serlitt pŒ bibelteksten i dag. Det n¾rmet seg pŒske og Jesus var nesten kommetfram til Jerusalem da to av disiplene ble sendt av gŒrde inn i en landsby for ŒlŒne en eselunge Han visste om. Jeg har nemlig bruk for den, hadde Han sagt.

 

Da dehadde lett i flere gater fant de ganske riktig en eselunge som sto bundet vedinngangsd¿ren til et hus.

 

F¿rsttrodde de som bodde der at disiplene ville stjele folen, men da de sa det varJesus som trengte den og at de skulle levere dyret tilbake, fikk de lŒne det.

 

Da de komtilbake til Jesus la de et par kl¾r over ryggen pŒ folen sŒ det skulle blibedre Œ sitte oppŒ, og sŒ red Jesus inn mot Jerusalem mens disiplene fulgteetter.

 

Jeg trorikke denne eselungen var noe s¾rlig som ridedyr. Den var spretten og urolig. Ogikke noe menneske hadde sittet pŒ den f¿r.

 

III

 

Men Jesusfikk skikk pŒ folen. Han holdt i t¿mmene og den oppf¿rte seg helt flott. De redopp pŒ Oljeberget og ned igjen til den store byen, og folk ropte ÓHosiannaÓ ogsvingte palmegrener sŒ det sto etter, slik at ikke bare esler, men ogsŒ hestervisst kunne bli skremt.

 

Meneselungen var sΠflink! Tenke seg til, her bar han selveste Herren pΠsin rygg,Kongenes Konge!

 

Imens vardet fullt av gamle esler rundt i omrŒdet som var kjempesure over at den lillefolen ble valgt i stedet for dem. Men de var nŒ kanskje litt stolte likevelover at en fra eselfamilien ble valgt, for ellers ble jo eslene brukt somslavedyr og trekkdyr som ofte slet og slepte tungt.

 

Hestenesom sŒ det rare inntoget f¿lte seg nok litt ovenpŒ. De trengte sŒ visst ikke fŒnoen oppgave med Œ b¾re en ukjent fyr fra Galilea. For dem var det viktigere Œbli ridehest pŒ slottet hos kong Herodes.

 

Tenk,Jesus hadde bruk for et esel! Et eselbarn! Det gav mening Œ v¾re slavedyr ogb¾re tunge byrder nŒr Jesus hadde bruk for en!

 

IV

 

Jeghusker en gang da jeg var liten gutt, og nettopp hadde begynt i en av de minsteklassene pΠFridalen skole i Bergen.

 

Min farvar l¾rer pŒ en annen skole i Bergen, og en dag skulle jeg etter skoletid tatrikken ut i Sandviken og fŒ v¾re med i 7.klassen hans.

 

Jeghusker enda at han hadde god orden pŒ elevene, og da han sa: ÓOpp medgrammatikkenÓ, kom det 28 b¿ker opp fra skoleveskene ganske raskt.

 

Men detordet hadde jeg ikke h¿rt f¿r. Grammatikk, hva er det for noe? Vet du det?Grammatikk er l¾ren om sprŒk. Hvordan vi ordner sprŒket vŒrt. Ordene vi snakkerog skriver.

 

ƒn typeord kaller vi verb, eller gjerningsord. De er de som uttrykker hva vi gj¿r. Foreksempel at vi har stŒtt opp, spist, kj¿rt, gŒtt, og kommet til kirken i dag.At vi er her nŒ.

 

Det erett slikt ord i Evangeliet i dag jeg vil understreke for deg:

 

'Herrenhar bruk for han'(Mk.11,3)

 

Jesushadde bruk for eselungen h¿rte vi jo.

 

Men dettegjerningsordet '...ha bruk for...' er viktig i dag. For Jesus harbruk for oss. For store og smŒ, alle som er smŒ i seg selv. Han har bruk foross i sin tjeneste. I sitt Rike. I Kirken, i misjonen. Du ogsŒ kan Jesus bruke.

 

V

 

 

Vi brukte jo palmegrener i inngangsprosesjonen i dag.

 

Ç(dei) str¿dde friske greiner som dei hadde hogge ute pŒ markene. È (Mark.11,8)

 

Det Œ b¾re palmegrener inn i kirken betyr at vi vil f¿lge Jesus,at vi vil gŒ i m¿te med Ham.

 

Da Jesusred inn i Jerusalem ropte folk:

 

ÇHosianna!

Velsignavere han som kjem i Herrens namn!

Velsignavere vŒr far Davids rike som kjem!

Hosiannai det h¿gste!È (Mark.11,9b-10)

 

Vet dere hva Hosianna betyr?

 

Det betyr: 'Herre, frels!'

 

Der har vi jamen et gjerningsord til, som sier noe om Jesus. Hansom har bruk for oss, har ogsΠfrelst oss!

 

Senere i gudstjenesten, f¿r vi skal fŒ ÓJesusmatÓ i nattverden,skal vi synge det samme som folk ropte da Jesus red inn i Jerusalem.

 

La oss da juble det ut med munnen, og mene det med hjertet nŒr vitil slutt i prekenen ¿ver oss litt ved Œ synge slik vi gjorde f¿rst igudstjenesten!

 

De med palmer mΠgjerne svinge med dem!

 

Hosianna, Davids Son!

Velsigna vere Han!

Velsigna Davids Son som kjem i Herrens namn!

Hosianna i det h¿gste,

Hosianna Davids Son!

Velsigna, velsigna, velsigna vere han!  

Velsigna Davids Son som kjem i Herrens namn!

(Matt.21,9/Hovland,NoS 867)

 

Minneord: ÒJesus har bruk for ossÓ

 

Til ®re for Faderen og Sonen og Den Heilage Ande, som var oger, og vera skal, ein Sann Gud, frŒ ®ve og til ®ve!

 



[1] Etter Tora Helland: S¿ndagsord forbarn bd.1, Misjonsselskapets forlag, Stavanger 1959.