Joh.11,25-26

Konfirmantgudsteneste med samtale

 

Ta i mot! Gi videre! Bli med!

 

I

 

Tar du imot, KŒre!(Kaster ball til KK) Snart er det serieŒpning i Tippeligaen! Hvemvinner? Rosenborg, Lyn, Viking, eller til og med-Brann? Hvor mange holder medTommy Knarvik og Brann her?

 

Det er kjektnŒr Brann vinner, men mitt favorittlag er Arsenal. ÓThe GunnersÓ fra Highbury iNord-London. Jeg begynte tidlig Œ interessere meg for englsk fotball. Huskertydelig hvor lei meg jeg var julen 1958 da Arsenal lŒ tredje sist i 1.divisjonved juletider en gang sent pŒ 50-talet. Bare Luton og Leeds lŒ bak. Jamen varjeg ikke redd for at laget mitt skulle rykke ned.

 

Mittf¿rste barndomshjem lŒ i Soleiveien, en sidegate til Natlandsveien pŒ LandŒs iBergen.

 

Jeghusker fra vi spilte fotball like ved- ÇPŒ garasjetaketÈ. Det var littsenere-vŒren1959. Det gjentok seg sŒ mange ganger f¿r kampen begynte..Kameratene som var mest frempŒ var der med Žn gang: ÇEg ve vere f¿rstevelgar.ÈÇEg ve vere andrevelgar.È SŒ valgte de sine favoritter, mens den som gjerne stosist tilbake var ÇSvenÕnÈ.

 

NoenŒr senere var Œret blitt 1967. Stedet var ogsŒ forandret: PŒ StavollenIdrettsplass i Fana hadde klassen vŒr pŒ RŒ Realskole, 2i, kommet til finalen iskolecupen.

 

Flerevar vi ikke i klassen enn at det var nok plasser til alle. SŒ alle ÇmŒtte.È SŒvant vi 2-1. Begge scoringene overraskende signert-trenger jeg Œ si mer? Dagenetter kom Žn av de mest popul¾re guttene i klassen bort til meg, slo meg pŒskulderen, og sa: ÇHelten fra i gŒr!È Da skal jeg si jeg vokste der jeg sto! 

 

Bildet bleannerledes ogsŒ for Arsenal FC, De kjemper i dag med Man United om Œ v¾reEnglands beste lag. De har en kjempegod manager, Arsene Wenger, og mange godespillere: Pires, Henri og Vieira.

 

Du spillerkanskje fotball selv. NŒ er ogsŒ jentene kommet med. Det er bra. NŒr dere er pŒfotballbanen for laget deres, vet dere at det er det viktig at alle spillerneer vŒkne og gir alt, tar i mot alle pasninger, gir videre.

 

Ta imot!

 

Gividere!

 

V¾r med!

 

Det skal visnakke om i kveld.

 

II

 

Ta imot!

 

PŒ etfotballag vet du at du mŒ ta i mot ballen nŒr du fŒr den  NŒr jeg stŒr her pŒ prekestolen ogforteller om Jesus, da spiller jeg liksom ut ballen fra mŒl. Og sier: Du mŒ taimot Jesus!

 

Zidane pŒReal Madrid er en av verdens beste fotballspilere. Han kommer fra den sammefranske fotballskolen som mange av Arsenals spillere. Her har jeg Zidaneshvite, franske landslagsdrakt! Den er et bilde pŒ det som skjedde i dŒpens bad.I dŒpen ble du satt inn pŒ Guds Lag. Du fikk den hvite dŒpskjolen pŒ!  Du fikk Jesu ene drakt pŒ deg, somdekker vŒr skyld for Gud. PŒ Guds lag er Jesus Kristus vŒr Herre og Frelsermanager. Hva for fotballspiller er det som er tatt ut pŒ laget, og sŒ larspillet v¾re helt uvedkopmmende?

 

Hva ervitsen med Œ holde seg ute pŒ venstrekanten mens spillet foregŒr foran mŒl?

 

Hva forfotballspiller er det som lar motstanderen drible seg ut av balanse sΠhanfaller, og lar det andre laget score?

 

Du blirsatt ut av laget til slutt!

 

Jeg vet duforstŒr ikke sŒ mye av det. Men det gj¿r heller ikke jeg. Det kommer forrestenikke an pŒ det. Det kommer an pŒ om vi tar imot Guds pasning.

 

DenLille Bibel sier: ÒFor sŒ h¿yt elsket Gud verden, at Han gav sin S¿nn denenbŒrne, slik at hver den som tror pŒ Ham ikke skal gŒ fortapt, men ha evigliv.(Joh.3,16)

 

SΠslipperdu Πbli satt ut av laget. Du mΠikke gΠglipp av seiersfesten i himmelen! VimΠikke gΠglipp av den fineste pokalen av alle: Evigheten med Jesus.

 

Ta imot  Jesus som din Herre ogFrelser. Det er Œ ta i mot den viktigste pasningen i ditt liv.

Norgestidligere landslagstrener Drillo hadde l¾rt av engelskmannen Charles Reep, somhadde gjort tusenvis av fotballanalyser siden 1950. ÓJo oftere ballen er innei-eller like utenfor motstandernes straffeomŒrde-jo st¿rre er sjansene for Œscore mŒl, sa Reep.(BT 071095)

 

Det mŒinnsikt til ogsŒ om vi skal seire i den Œndelige kampen. Vi mŒ ta motstanderenpŒ alvor. La ikke den onde fŒ score pŒ deg! Skal det forhindres, nŒ du lyttetil mestertaktikeren Jesus i hans Ord.

 

III

 

Gividere!

 

Det gjelderΠkomme pΠoffensiven med Jesus! Gi ballen videre! Score for Ham!

 

Gi videretil nye mennesker evangeliet om Ham, som frelser fra synd, d¿d og den onde! DetŒ score for Jesus. Det er rart med en fotballkamp. Spillet kan b¿lge fram ogtilbake. Ikke alltid er det lett Œ se hvem som vinner.

 

Den omspiller for Ham, kan mange ganger f¿le pŒ at en bare taper. Det er kanskje litespillere i ÓstallenÓ. De andre er flere, det ser ut som det kan l¿nne seg Œ taovergang til en annen klubb.

 

Andre synesat manageren Jesus er gammeldags i spillestilen. Taktikken passer ikke i dagliksom. Noen liker ikke Han sier om trening. Hans oppskrift pŒ livet kosterliksom for mye. ÒJeg ER veien, sannheten og livet,ingen kommer til Faderen uten gjennom meg.Ó(Joh.14,6) SŒ er det noensom syns det er for mye uenighet pŒ Jesus sitt lag.

 

Men den somspiller for Jesus spiller pΠseierslaget.

 

Gi ballenvidere! FΠflere med!

 

IV

 

V¾r med!

 

Til sist:Bli med pŒ laget. Ikke bare i teorien. Tenk pŒ Champions League: Det erRosenborg-Juventus pŒ Lerkendal. Tusenvis av tilskuere. I tusenvis sitter folkrundt TV-skjermene. De er med de ogsŒ. Under VM for noen Œr siden h¿rte jeg omen som satt i stuen og kastet seg etter ballen da den kom susende mot ham pŒskjermen!Det er spillerne. Innbyttere. Managere. Flomlysene maler gressmattengr¿nn selv om det ikke er dag. Fl¿yta til dommeren setter det  hele i gang.

 

Jubelropfra tribunen nŒr Johnsen scorer. RBK leder 1-0!

 

Konsolider!Juventus starter fra midten. Hoftun bryter. Hver spiller pŒ post, pasning tilneste, over midtllinjen. Spillet brytes, nei. Kontring, ut pŒ h¿yrekanten, midtpŒ motstanderens banehalvdel. Innkast. Langt inn i midten. Harald MartinBrattbakk er langt framme, fŒr pasningen,skudd i mŒŒl! 2-0!

 

Alle gjordede de skulle. De hadde fŒtt en oppgave. RBK-Laget vant. Det var mulig Œ slŒ densterke motstanderen fra Italia.

 

Isportsjournalistikken pŒ TV I dag er det en mŒte Œ snakke pŒ som vi kan kallefor ÓSports-presensÓ, verbet/verbal b¿yes i Ófotball-nŒtidÓ:

 

Semb kan sietter en kamp landslaget vinner:

 

ÓVi er godeframover, vi sikrer bakrommet.Ó

 

Slik skaldet ogsŒ gŒ med Jesu lag. Derfor: V¾r med i spillet! Jesus kommer til Œ vinne!Ja, Han har vunnet allerede. Han d¿de pŒ korset, tok din synd pŒ seg. OgsŒ atdu har spilt dŒrlig en stund og ikke har v¾rt med i spillet. Han vil ha degmed. Han har seiret, og vil gi deg sin hvite og rene drakt.

 

Jesu lag erseierslaget, selv om hans kirke kan syens svak, sog det ser ut om om den liggernederst pΠtabellen.

 

En dag skalden rykke opp i himmeldivisjonen. Bli med pΠopprykket:

ÒJegER oppstandelsen og livet, den som tror pŒ meg, skal leve om han enn d¿r. Oghver den som lever og tror pŒ meg, skal aldri i evighet d¿.Ó(Joh. 11,25-26)

 

Ta imot Jesus!

 

Gividere budskapet om Ham!

 

V¾rmed i kampen for Ham!

 

Til ®re for Faderen og Sonen og Den Heilage Ande, som var,er og vera skal, EIN sann Gud, frŒ ¾ve til ¾ve!

 

svennam@hotmail.com