L.f. og 4.s.i påsketiden(Cantate)

Joh.16,5-15

Konfirmasjon

 

Kvitt eller Dobbelt!

 

I

 

Hei jeg heter Henrik...jeg skal opp i Vinter-OL!

Hei jeg heter Audun...jeg skal opp i Donald Duck!

Hei jeg heter Lisa...jeg skal opp i Robbie Williams!

 

Noen som har gjettet hva slags TV-program disse ungdommene var med i?

 

Riktig! Kvitt eller Dobbelt[1]!

 

Men allerede i 1961 startet Kvitt eller dobbelt på norsk TV. De tre første rundene var det Gunnar Haarberg som ledet programmet. Så tok Knut Bjørnsen over i 1966. Han var Kvitt eller dobbelt-sjef fram til 1994. Nå er det Nadia Hasnaoui som er programleder[2].

 

Og Kvitt eller dobbelt har pengepremier! Klarer du en spørsmålsrunde kan du være ”kvitt” og få det du har ”tjent”, men du kan også, ta sakene ”dobbelt” og gå videre mot toppen.  På 60-tallet kunne en vinne maks. 10.000 kroner. I 1985 ble så den høyeste premien økt til 48.000, og på 90-tallet ble den doblet til 96.000. Mens ungdommene som deltok i 2006 ”bare” fikk vinne 48.000.

 

Og spørsmålsemnene? Jeg nevnte tre fra siste sesong til å begynne med. Mange av de voksne husker sikkert også f.eks. Henning Andreas Lien i Louis Pasteur, Nils Nordberg i Sherlock Holmes og Kjell Høidebraaten i Bibelen. De doblet alle og vant topp-premien. Men det var mange flere emner, f.eks i fjor: ABBA, Europas kongehus, Harry Potter, Hester. Eller tidligere: Norske Jernbaner, Nord-Amerikas indianere, Beatles og Elvis!

 

Programmet har hatt forskjellige kjenningsmelodier og blitt innledet på forskjellige måter. Du hørte nettopp den siste innledningen, og slik lød det i 1985: ”Direkte fra Studio 1 i Oslo- Kvitt eller Dobbelt! Programleder: Knut Bjørnsen.[3]

 

 

II

 

Direkte fra Blomvåg(Hjelme) kirke- Kvitt eller Dobbelt!

 

Slik kan vi også si det i dag, den 5.mai(6.mai) 2007, når dere, våre kjære konfirmanter med foreldre, foresatte, fadre og familier sammen med alle ossi andre er her i kirken.

 

Dere skal ikke spørres ut. Og det handler absolutt om noe annet enn pengepremier. Men jeg har likevel et spørsmål til deg som er konfirmant: Vil du være ”kvitt”-eller ”dobler” du?

 

For Jesus Kristus har ved sitt Ord utfordret dere på et avgjørende spørsmål hele dette konfirmantåret. Det er «Følg meg!»(Joh.1,43)

 

Du har hørt det i konfirmanttimer, på gudstjenester, på Ichtys, på leir. Og du har nok hørt det før du ble konfirmert også. På søndagsskole, Yngres, Skolelaget, i kirken. Og noen hver av oss kjenner igjen det samme spørsmålet som Jesus først stilte til Filip, en av de første som valgte å følge Ham.

 

III

 

Kvitt eller Dobbelt!

 

I teksten i dag hører vi fra Jesu tale til disiplene på Skjærtorsdag. De er samlet om påskemåltidet kvelden før dramaet på Golgata.

 

Men det er alt dramatisk. Judas har måttet gå, vi vet hvorfor. Utenfor er man klare til å gripe Jesus.

 

Jesus har talt lenge til dem når vi kommer inn i beretningen. Han skal reise bort. Bli usynlig for disiplenes øyne. Men disiplene synes dette er trist.

 

Men Han har også sagt at Han skal også komme igjen! Komme på en ny måte. Ja, ikke bare Han skal komme, men det skal også Faderen, og dessuten Talsmannen, Den Hellige Ånd. Dette skjønner disiplene ingenting av.

 

Hva kan det ligge i dette:

 

«Eg vil be Faderen, og han skal gje dykk ein annan talsmann som skal vera hjå dykk for alltid: Sanningsanden....Eg vil ikkje la dykk vera att som foreldrelause born; eg kjem til dykk.»(Fra Joh. 14,15-26.)

 

Jo, meningen er: Jesus skal komme ved det Den Hellige Ånd gjør!

 

IV

 

Kvitt eller Dobbelt!

 

Vi har lært i år at Gud er Tre-Ein. Det betyr at Gud er én Gud, men tre personer: Gud Faderen, Gud Sonen, og Gud Heilaganden.

 

Hva gjør Den Hellige Ånd?

 

I dag lærer Jesus oss mer om Ham. Den Hellige Ånd skal overbevise om synd, rett og dom, sier Han, og Han skal herliggjøre Jesus. (16,18-11;13-14)

 

Vi kan bruke et bilde på saken, og si at Den Hellige Ånd er en advokat, som taler Jesu sak overfor oss. «Han er din Frelser,» sier han, «Han må du ta imot, og leve livet ditt sammen med.»

 

Men vi kan bruke enda et bilde, og si at Den Hellige Ånd er en kelner, som deler ut til oss den seieren Jesus har vunnet for oss på Golgata.

 

Han vil gjøre Jesus stor for oss slik som en kelner anbefaler maten på en restaurantmeny.

 

«Værsågod», sier han, her er den beste retten du kan få:

 

”Herrens engel slår leir
til vern for dei som har age for Herren,
og friar dei ut or fare.
Smak og sjå at Herren er god!
Sæl er den som flyr til han.”(Sal.34,8-9)

 

V

 

Kvitt eller Dobbelt!

 

Den Hellige Ånd bruker korsmerket for å få oss til å huske dette.

 

Korset åpner himmelen for oss. Vi kan ikke komme dit av oss selv, fordi vi har gjort galt mot Gud og mennesker, det Bibelen kaller synd.

 

Men etter at Jesus kom til jorden, døde på korset og stod levende opp igjen av graven, er himmelen åpen for oss, og vi kan få komme hjem til himmelen.

 

Husker dere at jeg har lært dere å tegne korstegnet?

 

La oss prøve igjen: Rett ned, og så fra side til side.

 

Korstegnet minner oss på de tre personer i Gud.

 

Først lærer de tre fingrene oss det: Gud Fader, Jesus Kristus, Heilaganden.

 

Og så lærer korstegningen oss det: Faderen, Sonen, og Heilaganden!

 

Ved korset vil Den Hellige Ånd lære oss å komme til, og holde oss til Han som kaller oss til å følge seg, Jesus, som frelser oss fra djevelens, dødens og syndens makt.

 

I dag skal du få hengt korsmerket rundt halsen av Synnøve.

 

Kjære konfirmant!

 

Lev livet ditt under det merket!

 

VI

 

Kvitt eller Dobbelt?

 

”Kvitt deg” ikke med Jesus”!

 

Han sier: Den som vil gjera hans vilje, han skal få kjenna om læra er frå Gud, eller om eg talar ut frå meg sjølv.”(Joh.7,17)

 

Du og jeg har med en levende Frelser å gjøre. Han vil ikke ”bli kvitt” deg. Og det går ikke uansett. Han vil at du skal gå videre med Ham, den største gevinsten du kan få, og nå målet i Himmelen. Få ”dobbelt” opp!

 

Har du fått ta imot Jesus som din Frelser? Litt av et spørsmål. Gud stiller det til deg i dag.

 

Kvitt eller Dobbelt?

 

Du og jeg trenger Jesus Kristus. Kom til Ham. Kom til Ham hver dag. Han som gav seg selv som løsepenge for deg, til å kjøpe deg fri fra syndens nød, dødens fangenskap og Satans tyranni.

 

Det trenger ikke slutte her. Jesus står i dag med utstrakte armer og spør deg:

 

Går du videre?

 

Til Ære for Faderen og Sonen og Den Heilage Ande, som var, er og vere skal, EIN Sann Gud, frå Æve til Æve.

 

svennam@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 



[1] http://www.nrk.no/programmer/tv/kvitt_eller_dobbelt/5602821.html

http://www.nrk.no/programmer/tv/kvitt_eller_dobbelt/

[2] Dommerne i programmet har også blitt en fast ingrediens. Høyesterettsdommer Axel Heiberg var første overdommer i 1961, så kom Anders Bratholm, og så ble det et rent familieforetagende, med dommer Carsten Smith, hans kone Lucy, og nå deres datter Merete Smith.

[3] Ved bergenseren Johnny Bergh.