1.s.i faste

FM

Mt.4,1-11

 

I

 

I dag skal du fhre om en mann som het Joe.

 

Men frst:

 

Kjenner duPeter?

 

Jesus hadde kalt fiskeren Peter til lresvein:

 

En gang Jesus gikk langs Galilea-sjen, fikk hanse to brdre: Simon, som ogs bar navnet Peter, og hans bror Andreas. De var iferd med kaste not i sjen; de var fiskere. Han sa til dem: Flg meg, s viljeg gjre dere til menneskefiskere! Straks lot de garnene ligge og fulgteham.(Mt.4, 18-22)

 

Det ble en tff vei for Peter. Gjerne ville han flgeJesus, men det var ikke langt fra de store ordene til de store fallene.

 

Da nesten alle hadde forlatt Jesus, fortellerJohannesevangeliet at Herren spurte de tolv: Vil ogs dere g bort?Herre, hvem skulle vi g til? Du har det evige livs ord,(Joh.6,68) svarerPeter da.

 

Men senere nektet Peter tre ganger, ja, han tilogmedbante og sverget han p at han ikke kjente Jesus. Det var derfor Herren etteroppstandelsen mtte stille Peter det samme sprsmlet tre ganger: Elsker dumeg, ld det.(Joh.21,15flg.) P detsprsmlet mtte Peter senere svare med sitt liv.

 

Omtrent slik vardet det gikk for seg i teksten i dag oppe i Csarea Filippi.

 

Jesus haddeutpekt Peter til lederen blant disiplene:

 

Salig er du, Simon, snn av Jona. For dette har ikke kjtt og blodpenbart deg, men min Far i himmelen. Og det sier jeg deg: Du er Peter; pdenne klippe vil jeg bygge min kirke, og ddsrikets porter skal ikke f maktover den. Jeg vil gi deg himmelrikets nkler; det du binder p jorden, skalvre bundet i himmelen, og det du lser p jorden, skal vre lst ihimmelen.(Matt.16,17-19)

 

Og det etter atPeter hadde sagt til Jesus:

 

Du er Messias, den levende Guds Snn.(Matt.16,16)

 

 

II

 

Men s:

 

Teksten vr forteller:

 

Fra den tid begynte Jesus Kristus gjre det klart for disiplene athan mtte dra til Jerusalem, og at de eldste, overprestene og de skriftlrdeskulle la ham lide mye. Han skulle bli sltt i hjel, og den tredje dagen skullehan oppst. (Matt.16,21)

 

Men da kom den ondemed en farlig fristelse. Han ville bruke Peter til g i veien for Jesus OgPeter fr derfor litt av en smell av Jesus:

 

Vik bak meg, Satan! Duvil fre meg til fall. Du har ingen sans for det som Gud vil, bare for det sommennesker vil. (16,23)

 

Peter var ikkeselv den onde, men han hadde latt seg bruke av ham.

 

III

 

 

Om noen av derehar sett Narnia-filmen, eller lest bkene, s kjenner dere til Heksa, f.eks iLven, Heksa og klesskapet, eller i Slvstolen. Der har du en som likner pden onde, og som kjemper mot lven Aslan, han som er et bilde p Jesus.

 

Djevelen er densom vil hindre oss i g himmelveien. Og nr djevelen kom til Peter, sskjnner vi at planen var hindre Jesus i pne veien til Gud og Himmelen forikke bare Peter, men ogs deg og meg, ja, for alle mennesker. Djevelen sittnavn i teksten er Satan. Det betyr motstander.

 

I Fader Vr harvi en bnn som heter: Fr oss ikkje ut i freisting.(Mt.6,13a)

 

Det er Jesus somhar lrt oss be slik. Og Han visste jamen hva det var bli fristet! For denonde prvde seg ogs p selveste Jesus. P Frelseren, Herren, Kongen. Sulten,trett og ensom gikk Jesus i rkenen i 40 dager. Tre ganger kom den onde for stoppe Ham. Og han brukte lure metoder. En av gangene ordnet han det slik atJesus blir fristet til gjre et snt kunststykke som Superman gjr vet du,han som flyr gjennom luften. Det er da ikke farlig, ville den onde ha dettil, om du faller kan du jo bare f englene til hjelpe deg! S, den onde erekspert p lureri! Men det er viktigere gjre det rette i livet enn gietter for noe som frer galt av sted.(Matt.4,1-11)

 

Jesus mtte sinefristelser ved

 

bruke GudsOrd!

 

Guds ord erlevende og virkekraftig og skarpere enn noe tveegget sverd...(Hebr.4,12)

 

Guds Ord er etsverd! Det ser ikke slik ut!

 

Men Martin Lutherhar skrevet en sang om dette, og der str det:

 

Om verdenfull av djevler var...vi frykter ei, vi med oss har den som Guds sverd kanbruke...

 

Vil du Hansnavn f visst? Han heter Jesus Krist!(NoS 296, v.3+2)

 

Luther haddeprvd kjempe mot fristeren alene. Luther kastet en flaske med tusj etter hamen gang, men det gikk ikke. S prvde han med sverdet, Guds Ord. Da gikk detbedre. For ett Guds Ord kan binde den onde!

 

IV

 

Men om djevelenkommer og vil friste oss da?

 

Jeg sa du skullef hre om en mann som het Joe. Joe Davis var det fulle navnet hans. Han haddebegynt et nytt liv. Fr var det alkoholen som hadde makten over ham. Men nhadde han ftt hjelp. Jesus var blitt herre i livet hans.

 

Det hendte at hanble fristet til begynne drikke igjen. Da ble Joe Davis ulykkelig. Han vars redd for at han skulle falle tilbake til det gamle, vonde livet.

 

Men Joe Davishadde funnet ut en lur mte ta fristeren p. Nr han kommer, da blir jegredd, fortalte han. Jeg tenker: N taper jeg, for djevelen er sterk. Hva skaljeg gjre? Da roper jeg: Jesus! Jesus! vil du g og lukke opp? Det erfristeren som banker p!

 

Ja! sier Jesus.Jeg skal lukke opp. Jesus lukker opp dren. Utenfor str djevelen. han serredd ut. Men bor ikke Joe Davis her da? spr han. Du er jo Jesus! Da blir hans redd at han flykter.

 

Ja, slik fortalteJoe Davis om hvordan han seiret nr han ble fristet.

 

Vi kan lre avham, for vi blir alle sammen fristet, bde mor og far og lreren din, ja, omdet s er meg som er prest i kirken, s blir jeg fristet. Hver eneste dag.

 

Djevelen ersterk, Vi kan ikke klare seire over ham alene. Vi m gjre som Joe Davis:Rope p Jesus at han m komme og hjelpe oss.

 

Alt makter jeg i ham somgjr meg sterk.. (Fil.4,13)

 

V

 

Nr djevelenfrister oss, er det viktig at vi har bestemt oss til si nei til ham. Mange avdere kan sangen om Daniel. Der gr det 4.verset slik:

Kjemp motSatan og hans makt

Lft ditt banner,venn!

Seierskransenfram er lagt

Til alleDaniels menn. (Bliss/Heede,Sb 467, v.4)

 

Vi skal ikke hrep det som djevelen prver innbille oss. Han lyver! Hr ikke p ham! Si NEI,og: Jeg vil ikke synde mot Gud!

 

Like viktig erdet at vi sier JA til Jesus. I truvedkjenninga vr sier vi:

 

EG FORSAKAR DJEVELEN OG ALLE HANS GJERNINGAR OG ALL HANS TFERD...

 

Men vi sier:

 

EG TRUR PGUD FADER, DEN ALLMEKTIGE, SOM SKAPTE HIMMEL OG JORD....

EG TRUR PJESUS KRISTUS, GUDS EINBORNE SON, VR HERRE,...

EG TRUR P DENHEILAGE ANDE, EI HEILAG ALMENN KYRKJE,...

 

Djevelen ersterk, men Jesus er sterkere. Nr vi sier NEI til djevelen og JA til Jesus, dakan vi seire.

 

...Men st djevelen imot,s skal han flykte fra dere..(Jak.4,7b)

 

Jesus gikkveien til Jerusalem. Sonet vr synd og siret over dden og den onde. Derfor erdet pen vei for alle som vil komme til Jesus!

 

Han avvpnet maktene ogmyndighetene og stilte dem fram til spott og spe da han triumferte over dem pkorset.(Kol.2,15)

 

Til re forFaderen og Sonen og Den Heilage Ande, som var og er, og vera skal, ein SannGud, fr ve og til ve!