H¿gmesse

Cantate(4.s.e.pŒske)

Joh.16,5-15

 

Veien er fri!

 

I

 

Det er nesten 58Œr siden. Det er natten til 11.mai 1941. Vi er i London under et av de verstetyske bombeangrepene under krigen. Vi er like ved Themsen og jernbanestasjonenWaterloo station, pŒ Fields sŒpe-og lysfabrikk. Den er allerede hardt rammet:

 

ÇBrannvaktenJimmy Sexton oppgav ikke et ¿yeblikk sin innbitte vilje til Œ overleve. Men detvar ikke mulig Œ redde fabrikken...È.

 

ÇKlokka ti pŒhalv fire falt hele den s¿rlige bygningen sammen med et forferdelig brak.Brannvaktene hadde ikke annet Œ gj¿re enn Œ trekke seg tilbake til de andre 30menneskene i tilfluktsrommet. Etter som natten skred frem, ble det vanskeligereog vanskeligere Œ puste i det innestengte rommet under...fabrikken...È

 

ÇNoen kvinnerog barn fors¿kte Œ sove, men varmen gjorde det snart umulig. Barna klynket oggrŒt, og da klokka n¾rmet seg fem, f¿lte Jimmy at han holdt pŒ Œ bli gal. Hangikk opp trappen for Œ orientere seg, men var n¾re pŒ Œ bli kvalt av tett, brunr¿yk, og forsto at hele etasjen sto i brann. Han l¿p ned og ropte: ÇVi mŒ utherfra ¿yeblikkelig.È Men han skj¿nte det kom til Œ holde hardt. Ble de her,ville de sannsynligvis bli langsomt stekt og forkullet. Men oppe mŒtte de l¿pegjennom et stadig regn av bomber. 

 

De diskutertekort hvordan de skulle ordne seg, og bestemte at alle skulle fors¿ke Œ l¿pe utav bygningen mens de holdt hverandre i hendene sŒ de dannet Çlang rekke.È Daville de v¾re sikre pŒ Œ ikke miste noen. Folk reiste seg engstelige og begynteŒ pakke sine smŒ bylter.

 

Men med detsamme de kom opp trappen, mŒtte de stanse. For den eneste utgangen til gatengikk gjennom en 25 meter lang tunnel som lastebilene pleide Œ bruke. De kunnelett se at den andre enden var helt blokkert. Voksen som dryppet ned ovenfra,sto som en vegg av stalakitter i en dryppsteinshule. Gule flammer slikketomkring dem. ÇHerregud,È st¿nnet Jimmy. ÇNŒ er alt hŒp ute.È

 

Men nŒskjedde det noe helt uforklarlig-ja, det var helt uforklarlig fordi alle v¾rrraporterforteller at det var helt vindstille pŒ denne tiden pŒ natten. Plutselig sattealle i et h¿yt skrik. Flammene skiltes, og tross den brennende voksen pŒ beggesider var veien med ett fri. Alle l¿p sŒ fort de kunne.È(Etter ÇThe city thatwouldnÕt dieÈ,s.184-185, av Richard Collier, norsk utg. Cappelen 1959.)

 

II

 

Det er nesten11.mai. Men det er 1999.

                                                                                               

I teksten i dager Jesus og disiplene er samlet om pŒskemŒltidet Skj¾rtorsdags kveld. Et heltspesielt pŒskemŒltid, for det er kvelden f¿r Jesus d¿r pŒ korset pŒ Golgata.

 

Men det erallerede en dramatisk situasjon. Judas har mŒttet gŒ. Han er utpekt som forr¾der.Utenfor er man klare til Œ gripe Jesus. Natten er m¿rk, vond og truende.

 

Jesus harallerede talt lenge til dem nŒr vi kommer inn i beretningen. Det har handlet omat Han skal reise bort. Bli usynlig for disiplenes ¿yne. Disiplene synes det ertrist. Men Han har ogsŒ sagt at Han skal ogsŒ komme igjen! Komme pŒ en ny mŒte.Ja, ikke bare Han skal komme, men det skal ogsŒ Faderen, og dessutenTalsmannen, Den Hellige nd. (14,15-26.) Men slik tale forstŒr de ikke.

 

SŒ er det som omHerren taler ekstra inntrengende til sine venner, ja, enda en gang f¿r det erfor sent om at Han skal reise bort, og at HelligŒnden skal komme. Og nettopp omHelligŒndens gjerning er Jesus ekstra tydelig i dagens tekst.

 

Derfor vil visette til overskrift:

 

Talsmannen-DenHellige nd.

 

Teksten kanvidere deles i tre deler:

 

1. Jesuavskjed, disiplenes sorg: 16, 4b-7a.

 

2.Talsmannens gjerning overfor verden. 16,7-11.

 

3.Talsmannens gjerning for disiplene-Jesu venner. 16,12-15.

 

(16,4b-15 er //med 14,15-26.)

 

Vi skal fors¿ke ŒgŒ gjennom dagens tekst vers for vers:

 

III

 

1. Jesuavskjed, disiplenes sorg: 16, 4b-7a+12b

 

4b+12b.

 

frabegynnelsen av,Viser til begynnelsen av Jesu gjerning pΠjorden. 6, 64, 15,27

 

Jegfortalte dere ikke dette: Viser til 15,18-16,4a- ÇVerdens hat.È Som Jesus, sŒ Hansdisipler. Det er uungŒelig at den som f¿lger Jesus m¿ter lidelse og forf¿lgelsehos den verden som stŒr Gud imot. 12,24-26.

 

for da varjeg hos dere: I Jesujordeliv ble forf¿lgelsen rettet mot Ham. NŒ mŒ disiplene, Kristi Kirke stŒ ifrontlinjen.

 

dere kanikke b¾re det nŒ .Forf¿lgelsesp¿rsmŒletklinger med pŒnytt.

 

5.

 

. Er motsetningen til frabegynnelsen av.16,4b. Viser til timen, 12,23, 17,1. Henger tett sammen med Jesu herliggj¿relse, 7,37, 12, 23, 28:

 

Jesus, GudsLam, som b¾rer verdens synd , 1,29,36, skal bringe offer for synden og skylden, seire over d¿denog binde den Onde. (Ofte kalt Jesu prestelige og kongelige gjerning.)Utsendelsen av nden. Talsmannens komme.

 

gŒr jegtil Ham som har sendt meg. 7,33, 13,33, 14,4-6, 28.

 

ÇIngen avdere sp¿r: ÇHvor gŒr du hen?È  Tung sorg, mer enn f¿lelser. 13, 36,14,5. Orket ikke?!

 

6.

 

Sorg harfylt deres hjerter. 14,1, 16,20-22.

 

7.

 

Men jegsier dere sannheten.Sannhet viser til Guds Œpenbaring. Gud er blitt menneske, kj¿d i Jesus Kristus.Han har satt opp sin bolig, helligdom, sitt tabernakel blant oss! 1,14. (VisŒ Hans herlighet! Jfr. 2.Mos. 33,22-23.) 1, 17-18. Guds herlighet ertilstede i Ham! Gud finnes, og mŒ s¿kes i Ham!)

Den Gud som har Œpenbartseg i Kristus, stŒr helt og fullt inne for sitt Ord, 17,17. Han er selv Ordet.1,1, 8,45-46 (Jfr. Rom.9,1, 1.Tim. 2,7) 14,6, se under, v.13.

 

Det er detbeste for dere Visertil KaifasÕord:  11,50, 18,14

 

Da kan jegsende ham til dere  (Talsmannen) 14,15-18, 14,23, 14,26. ndener den frav¾rende KristusÕn¾rv¾r. 1,12-13, 3,5,

 

Jesus vil sΠhafrem to sider ved ndens oppgave:

 

IV

 

2.Talsmannens gjerning overfor verden. 16,7b-11.

 

8-9.

 

NŒr Hankommer. Viser til DHsgjerning:

Han skal  gŒ i rette med verden og vise denhva som er synd, rett og dom:

 

ndeligrettssak.

 

Overbevise omsynd, er vanskelig Œ forstŒ.

 

synd. nekte Œ tro pŒ: Jesu person,15,22, Jesu Navn 8,24. Jfr. ogsŒ Rom.3,19

 

rett. 8,46.

 

Han skaloverbevise om, blottstille, bringe fram i lyset verdens synd, fordi den ikkehar akseptert Guds rettferdighet i den herliggjorte Jesus. Derfor er verden ogverdens fyrste(Satan) d¿mt, under dommen. Skal vise at verden har tatt heltfeil om Jesus! 1.Tim.3,16

 

Den Hellige ndskal demonstrere at nŒr mennesker nekter Œ ha noe med Jesus Œ gj¿re, tar dehelt feil. Det er en forferdelig tabbe Œ la v¾re Œ satse livet sitt pŒ Ham.

 

BŒde du og jeghar syndet mot Gud. Gj¿r det stadig ogsŒ i tanker, ord og gjerninger,dessverre.

 

Men Den LilleBibel sier jo: ÇFor sŒ h¿yt elsket Gud verden, at Han gav sin S¿nn den enbŒrne,slik at hver den som tror pŒ Ham ikke skal gŒ fortapt, men ha evig liv.È(Joh.3,16)

 

Her er Han somkom for Œ frelse oss fra synden, vil nden si! Som kom for Œ f¿re oss tilHimmelen!

 

Overbevise omrett, er heller ikke lett Œ forstŒ.

 

Fortvil ikke.Dette betyr at nden har som oppgave Œ vise oss at Gud har rett, nŒr Han vedsine Bud liksom viser muskler, og sier: Hold dem, sŒ skal du leve! Og holder dudem ikke, sŒ slŒr Han i bordet, og sier: Jeg er Gud, sŒ jeg godtar ikke dette,jeg kj¿per det ikke, jeg tŒler det ikke: Du kan ikke v¾re hos meg.

 

Men Den Hellige ndvil ogsŒ fortelle oss om en annen rett, en som heter: NŒde for rett. Gud lar nŒdegŒ for rett, og tilgir oss det gale vi gj¿r, i tanker, ord, og handlinger,igjen pŒ grunn av Jesus.

 

Overbevise omdom, da, hva betyr det?

 

HelligŒnden skalvise oss at Jesus virkelig har seiret over d¿den, verden og den onde, og at deallerede er under Guds Dom.

 

Men om du ogjeg vil holde oss til Jesus som vŒr Frelser i liv og d¿d, skal vi gŒ fridommen, ja, leve frelst og fri i tid og evighet!

10.

 

SŒ dereikke lenger ser meg.Viser til HelligŒndens komme. Men: 20,29!

 

11.

 

er blitt d¿mt. Da Jesus d¿de kom Satans herred¿mmetil en slutt. Hebr. 2,14, Kol.2,14-15, 1.Joh.2,13-14, p 12, 5,7-12. 20,2.

Men: Ef.6,11-18,Ef.2,2,  p. 20,2-3.

 

NB: Satan haringen makt over den troende. Men kan komme som en Lysengel og br¿lende l¿ve.1.Pet.5,8. Tornen i kj¿det. 2.Kor.12.

 

V

 

3.Talsmannens gjerning for disiplene-Jesu venner. 16,12-15.

 

12. EnnŒ har jeg mye Œ si dere. Gud gir ikke nye Œpenbaringeretter Jesus! Han er Guds Œpenbaring. Joh.1,18. Kan ikke skje noe mer. Det somJesus gjorde pŒ Golgata er NOK! Lett Œ tenke: F¿rst kommer en til Jesus og blirfrelst, omvender seg og tror pŒ Ham. Men dette er bare begynnelsen, sier engjerne, etterpŒ mŒ vi til DH for Œ fŒ kraft til helliggj¿relse og nŒdegavertil tjeneste. Men dette blir to trinn!

 

13.Veilede til den fulle sannhet Dette betyr ikke at nden tar oss opp pŒet h¿yere trinn. StŒr egtl. at Han skal v¾re deres guide pŒ veien. ÇGuide youalong the wayÈ. Turistguide. Han er reiselederen pŒ veien. Klinger med:Vandringen til Kanaan. Manna, vann av klippen, budene! Og: Sal. 25, 4-5,143,10, Jes. 63,14. Men mest: 8, 31-32, 14,16. Apg.8.  Et liv i overenstemmelse med Jesus og det Han har sagt.Jesus er Guds Ord. Handler om det som stŒr i Ordet. Apostlenes og profetenesgrunnvoll.

 

ÇDit jeg gŒr,vet dere veien. Tomas sier til ham: Herre, vi vet ikke hvor du gŒr hen. Hvordankan vi da vite veien?Jeg er Veien, Sannheten og Livet. Ingen kommer  til Faderen uten ved meg.È (Joh.14,4-6)

 

Her m¿ter viJesus som Veien, og nden som reisef¿rer, guide, langs samme Veien.

 

Jesus gj¿r kravpŒ Œ v¾re Sannheten. Han gj¿r ogsŒ krav pŒ Œ v¾re Veien. Men Han vil mer enn Œv¾re en teoretisk sannhet. Derfor sendes Den Hellige nd som guiden. Og Hansier fra om vi er pŒ feil vei.

 

kunngj¿redere det som skal komme. Tolke Kristus-Œpenbaringen Jes.43,18-19, 46, 9-10, 42,9 Det somkommer er allerede. Har jeg Jesus hos meg nŒ, garanterer nden: Da er Himmelenhos deg her i kirken! Sal.34,9 nden som kelner. 1,16.

si det hanh¿rer   Jes. 50,4-5. Presens, men 8,26ferdig fortid. Jesus og HelligŒnden samme oppgave. H¿rer fra Jesus det Jesus h¿rerfra Faderen.

 

14. nden skal herliggj¿re meg. 

HelligŒndensoppgave er Œ herliggj¿re Jesus.

 

Et vanskeliguttrykk. Har med det som lyser Œ gj¿re, er sterkt, skj¾rende klart og varmt ogskj¿nt pŒ den andre siden.

 

Han skal viseoss at i sorgen over Jesu frav¾r fŒr vi fylden av Hans n¾rv¾r.

 

Veien gŒrgjennom overbevisning om synd, rett og dom, men nden er ogsŒ guiden somherliggj¿rer Jesus og Hans Frelsesverk for oss. Han bringer

 

Frelse frasynden!

 

pen adgangtil  Gud!

 

Befrielse fradommen over d¿den, verden og den onde.

 

nden sierinntrengende til oss:

 

#Jesus Kristuser sann Gud. Gud finnes i Ham, og kan finnes i Ham.

 

#Gud er blittmenneske i Jesus. Han stiger virkelig inn i vŒr historie. Han blir Žn av oss!For Œ frelse oss fra synden, redde oss fra djevelen, og gi oss et evig liv, somholder i d¿d og evighet!

 

#Vi er helt utavhengige av Jesus. Vi kommer ikke utenom Ham om vi skal bli frelst og nŒHimmelen!

 

#Guds gjerning Œbinde oss fast til Kristus. Dette gj¿r Han ved ndens, barnekŒrets nd.Rom.8,14-16.

 

EG TRUR PDEN HEILAGE ANDE, EI HEILAG ALMENN KYRKJE, EIT SAMFUNN AV DEI HEILAGE,FORLATING FOR SYNDENE, OPPSTODA AV LEKAMEN OG EVIG LIV. Forklaring:

 

 ÒEg trur at eg ikkje av eige viteller eiga kraft kan tru pŒ Jesus Kristus min Herre, eller koma til Han. menden heilage Ande har kalla meg ved Evangeliet, opplyst meg med sine gŒver,helga meg og halda meg fast i den sanne trua. PŒ same mŒten kallar og samlar,opplyser og helgar Han heile den kristne kyrkja pŒ jorda og held henne oppe hjŒJesus Kristus i den eine, sanne trua.I denne kristne kyrkja gjev Han meg ogalle truande dagleg forlating for alle synder. PŒ den siste dagen skal Hanvekkja opp meg og alle d¿de og gje meg og alle som trur pŒ Kristus evig liv.Ó (3.art+ Forklaring.)

 

15. Tar av mitt og forkynne for dere.Og:

Alt detFaderen har, er mitt

 

Vi tror pŒ DenTre-Ene Gud. Faderen, S¿nnen og HelligŒnden. Faderen er Gud, S¿nnen er Gud, og ndener Gud. Ikke tre guder, men Žn Gud.(Athanasianum 15-16)

 

nden er JesuKristi nd, ett med Faderen og S¿nnen. Du kan ikke stŒ i et rett forhold tilFaderen hvis du ikke stŒr i et rett forhold til S¿nnen Jesus Kristus. (1.Joh.5,11-12.Ef. 2,18).

 

VI

 

Det er 2.mai1999.

 

Her har jegBibelen, Guds Ord.

 

Det er HelligŒndens,reiseguidens bok. For det er boken om Veien. Veien ut fra synden, uretten ogdommen. Veien til redningen hos Frelseren Jesus Kristus.

 

Du husker JimmySexton pŒ Fields sŒpe-og lysfabrikk, i mai for 58 Œr siden:

 

ÇMen nŒskjedde det noe helt uforklarlig-ja, det var helt uforklarlig... Flammeneskiltes, og veien (var) med ett fri. Alle l¿p sŒ fort de kunne.È(Etter ÇThe city thatwouldnÕt dieÈ,s.184-185, av Richard Collier, norsk utg. Cappelen 1959.)

 

ndensgjerninger er uforklarlige. Og likevel forklarer HelligŒnden Jesus ved Œherliggj¿re Ham, vise oss at Han Œpner veien ut fra synden, uretten og dommen,og inn til HImmelen.

 

I Jesus erdet Œpen vei! Ved Hans fullbrakte frelsesverk er veien med ett fri, og du kan fŒl¿pe sŒ fort du kan inn i Guds Faderarmer, og holde deg til Ham, ved Jesus, Frelseren,i liv og d¿d, og all evighet.

 

Til ®re forFaderen og Sonen og Den Heilage Ande, som var, er og vere skal, EIN Sann Gud,frŒ ®ve til ®ve.

 

svennam@hotmail.com