3.s.e.pŒske/(Jubilate)II

Joh.14,1-11

Konfirmasjonsgudsteneste m.forb¿n

 

 

Ó...vŒrt hjerte er urolig, inntil vifinner hvile i deg!Ó

 

Hva er meningenmed livet?

 

Vi lar Žn av destore kirkefedrene, nemlig Augustin svare med en b¿nn:

 

ÇDu skapteoss til deg, Gud, og urolig er vŒrt hjerte, inntil vi finner hvile i deg!È

 

Augustin haddeen kristen mor, likevel kom han lenge til Œ leve et helt verdslig liv, langtborte fra Gud. Men etterhvert kom han til Œ lengte etter meningen med livet.Hvordan han hadde det, forteller han her: ÇO sannhet, hvor inderlig sukketikke min sjels innerste etter deg!È

 

Augustin sluttetseg til en sekt, men forsto at den sto for bŒde usant og usunt. Han kom sŒunder pŒvirkning av en annen av kirkefedrene, Biskop Ambrosius i Milano, og sŒbruker Gud Biskopen til Œ f¿re Augustin til seg: ÇJeg trodde, at du, Gud,virkelig var den, som alltid er Žn og den samme....È

 

SŒ ble Augustind¿pt, og noen Œr senere Biskop selv, i Hippo i Nord-Afrika.

 

En av de mestkjente utsagnene vi har etter Augustin er dette:

 

ÇDet gjelderŒ ikke bare se veien, som leder til det salige fedreland, men ogsŒ tre inn pŒden.È

 

ÇDetgjelder Œ ikke bare se veien,...men ogsŒ tre inn pŒ den.È

 

Dette blirprekentemaet i dag.

 

II

 

I dag fortellerDet Hellige Evangeliet oss at det er Jesus som er denne Veien.(14,6)

 

I teksten talerJesus til sine disipler pŒ Skj¾rtorsdags kveld. Kvelden f¿r Langfredag, daJesus d¿de pŒ korset pŒ Golgata.

 

Jesus harallerede latt dem forstŒ at viktige hendelser stŒr foran: ÇTimen er kommetda Menneskes¿nnen skal bli forherliget.È(Joh.12,23) Han tenker pŒ at Han skulle lide og d¿,og bli overgitt i menneskers vold.

 

Disiplene har ensterk f¿lelse av en truende katastrofe. Nattens m¿rke er dobbelt: PŒ maktenstrone ¿nsker man Œ bli kvitt Jesus. De selv, som Hans venner, kan ogsŒ v¾re ifare. En av deres n¾rmeste, Judas, har nettopp forlatt dem etter Œ ha blittutpekt som forr¾der.

 

Derfor mŒ det hav¾rt godt Œ h¿re Jesus si: ÇLa ikke hjertet bli grepet av angst. Tro pŒ Gudog tro pŒ meg!È (Joh.14,1)

 

SŒ sier Han atHan gŒr bort for Œ gj¿re i stand et sted for sine venner. NŒr dette er i ordenvil Han komme tilbake og ta dem til seg, slik at de kan v¾re sammen med Ham. OgsŒ kommer det: ÇDit jeg gŒr, vet dere veien.È(Joh.14,4)

 

Men visste dedet? ÒTomas sier til ham: ÇHerre, vi vet ikke hvor du gŒr hen. Hvordan kanvi da vite veien?È(Joh.14,5)

 

Da er det Jesussier: ÇJeg er Veien, Sannheten og Livet. Ingen kommer  til Faderen uten ved meg.È

 

ÇJeg erVeien...È(Joh.14,6)

 

ÇDet gjelderŒ ikke bare se veien,...men ogsŒ tre inn pŒ den.È

 

III

 

NŒr Jesus erVeien, er det ikke noen moralsk pekefinger som l¿ftes mot oss. For ordet betyrikke at Jesus er veien som leder til sannheten og livet. Det betyr at Jesus er Veien, altsŒsannheten og livet!

 

Derfor handlerteksten vŒr i dag om hva det vil si Œ tro pŒ Jesus. tro er langt fra de fromme f¿lelser og religi¿sitet.Alt slikt var ogsŒ sv¾rt langt fra disiplene den kvelden vi h¿rer om i dag.Kanskje noen i kirken i dag f¿ler troen langt unna selv? Ja, det kan hende medoss alle, og det hender nŒ i allefall med meg.

 

Men heldigvisligger troens grunn utenfor oss! Jesus er Veien, altsŒ er Han sannheten oglivet. Det betyr at Jesus er troens grunn! Jesus har selv lagt den grunnen foross med sin soning av vŒre synder, og sin seier over d¿den og den onde! HanŒpnet den eneste veien til Gud med sin lidelse, d¿d og oppstandelse. Derfor erHan den eneste mŒten du og jeg kan vinne frem til mŒlet i Himmelen pŒ!  Derfor er Han vŒrt eneste hŒp i liv ogd¿d, og all evighet!

 

tro eregentlig sv¾rt enkelt. For det er Œ komme til Jesus!

 

Han somÒ...er Veien...Ó(Joh.14,6) Og mŒlet.

 

ÇDet gjelderŒ ikke bare se veien,...men ogsŒ tre inn pŒ den.È

 

IV

 

Kj¾rekonfirmanter! Og jeg tar likesŒ godt med alle andre i  Òkj¾reÓ ogsŒ: Foreldre, foresatte, fadre, s¿sken, venner, ogsŒ resten av dere som er i kirken i dag!

 

I dag er vikommet til Guds Hus alle sammen, mange av oss med forskjellige ÇveierÈ, ogÇmŒlÈ. Vi tenker pŒ hva som skal skje etter dette konfirmantŒret. Etter dennekonfirmasjonsdagen.

 

Vi tenker pŒsommerferien, pŒ det nye skole,-og studieŒret. Vi tenker pŒ arbeide og fritid,pŒ idrett og hobby.

 

Derekonfirmanter vil vi gjerne gratulere med dagen. Du har nŒ lagt bak deg et langtŒr med konfirmasjonsundervisning og andre aktiviteter. Dere har forskjellig bakgrunn.Noen av dere var konfirmanter fordi noen sa dere ÒburdeÓ v¾re det. Andre til ogmed fordi noen har sagt at dere ÒskulleÓ det. Det avgj¿rende er i allefall hvadu selv Òville.Ó Og la oss nŒ ikke bare snakke i fortid. Det handler om hva duselv ÇvilÈ. NŒ. Med dette som pŒ latin heter confirmare, og som betyrÇbekrefteÈ, eller Œ ÇstŒ fastÈ.

 

Selskap, gaver,h¿ytid, fest, er greit nok sŒ langt det rekker. Men det rekker jo bare litt  i den store sammenhengen.

 

v¾re enÇvilÈ-konfirmant. NŒ. I dag. DŽt handler det om. Nei, ikke en ÇvillÈkonfirmant, men en ÇvilÈ-konfirmant! En som stŒr fast.  En som gjerne vil at Jesus skal ÇstŒfastÈ for seg. Som eksempel, bror, venn, Frelser og Herre. Kanskje forstŒr du ikkealt dette med troen, det Œ leve som en kristen. Kanskje forstŒr du ikke altkirken stŒr for, det er greit nok det, for troen er et mysterium, enhemmelighet.

 

Men det er altsŒkjempeviktig Œ la Jesus Kristus fŒ en sjanse! Kanskje du ogsŒ selv nŒ i dag,etter konfirmasjonen Òtar sjansenÓ pŒ Œ bli en kristen? V¾re Jesu disippel,l¾resvein, pŒ alvor!

 

ÒJeg erVeien...Ó(Joh.14,6)

 

ÇDet gjelderŒ ikke bare se veien,...men ogsŒ tre inn pŒ den.È

 

V

 

Dere voksne da?Vi ¿nsker ogsŒ dere tillykke med denne konfirmasjonsdagen. En konfirmasjonsdagsetter tankene i sving. Det er sikkert. Dere har ogsŒ deres veier og mŒl forlivet. For fremtiden. Kanskje er det ikke lett Œ sette ord pŒ alt? Gutten ellerjenta deres er i ferd med Œ legge barndommen bak seg. Det r¿rer ved sterkef¿lelser hos deg. Du vet det mŒ til, men du tenker pŒ de sterke bŒndene ogf¿lelsene fra det ble klart at du skulle bli far/mor, gjennom f¿dsel ogoppvekst. Og nŒ er det spennende og utfordrende Œ ha fŒtt ungdommer i huset.

 

Du ser deg ispeilet og tenker: Hvor ble alle Œrene av? Hvor ble alle mŒlene av?

 

Kanskje ogsŒ:Hvor ble ÇVeienÈ av?

 

Og nŒ er detkonfirmasjonsdag. Alt som mŒtte tenkes pŒ! Skikk og bruk. ¯konomiskeuttellinger.

 

PŒ det dypereplan: Noen av dere er kritisk til Gud og kirken. Sterkt kritisk. Du vil kanskjeikke la mye av gudstjeneste, preken, det kirken stŒr for, det Guds Ord sier omat Jesus er Veien, passere innenfor.

 

Noen er merepositivt skeptisk: Var det bare slik, var det bare slik, sŒ kunne jeg vel,skulle jeg vel v¾re pŒ veien! Enten forbeholdene nŒ er pŒ Guds, pŒ kirkenseller din egen side.

 

Andre igjenlurer pŒ om det er plass for dem, i kirken, hos Gud: Har den ÇmŒlÈ for meg somtenker slik, lever slik?

 

Kanskje noen tilog med tenker: Det var dŽt jeg egentlig skulle ¿nske! Jeg ville sŒ gjerne v¾re pŒVeien!

 

ÒJeg erVeien...Ó(Joh.14,6)

 

ÇDet gjelderŒ ikke bare se veien,...men ogsŒ tre inn pŒ den.È

 

VI

 

Jeg vet ikkehvilket fotballlag dere holder med.

 

I Norge holderjeg litt med Lillestr¿m fordi jeg har bodd ikke sŒ langt fra rŒsen, med MFK,Molde, fordi jeg har bodd i Bud, i n¾rheten av byen, med Rosenborg, fordi de ersŒ flinke, og selvsagt med Brann fordi de er fra Bergen. Og sŒ hŒper jeg jo detgŒr godt med lagene her i vest. 

 

For noen Œrsiden h¿rte vi om en rumener som skiftet navn til Manchester United. Ingen tvilom hans favorittlag! Dette f¿rte til mange vittigheter i media i dagene somfulgte. NRK Hordalands Asle Hella ville ta navnet Brann Hella, og pŒ NRKsAlltid Nyheter begynte Žn Œ titulere seg Odd Grenland!

 

Arsenal fraHighbury i London er mitt favorittlag siden jeg var ganske liten gutt. Jeg trordet var det spennende og flotte navnet som hektet meg. Om jeg har tenkt Œskifte navn? Nei, men en Svenn med et Arsenal-en tjener ladet med Guds Ordkunne kanskje v¾re et fint valgsprŒk og et ÇmŒlÈ for en prest?

 

I allefall erArsene Wengers Arsenal veldig gode for tiden. Henry og Pires og de andre s¿rgerfor det som teller: MŒl. Arsenal er i allefall like gode som ÇMan.UÈ!

 

Men detviktigste laget Œ holde med, er det hvor Jesus er kaptein. ta Hans Navn inn iditt liv. Nevn Jesu Navn! Det er kanskje en stund siden du har Òv¾rt medÓ pŒlaget Hans nŒ.

 

Kanskje dennedagen kunne bli begynnelsen pŒ en ny Vei? Et nytt mŒl for livet?

 

ÒJeg erVeien...Ó(Joh.14,6)

 

ÇDet gjelderŒ ikke bare se veien,...men ogsŒ tre inn pŒ den.È

VI

 

Jesus Ò...erVeien...Ó(Joh.14,6) MenaltsŒ ogsŒ mŒlet.

 

Underrestaureringsarbeid i en av vŒre eldste kirker fant man en gammel kirked¿r.Utenom en stor og snirklete lŒs hadde kirken et alenmŒl av metall festet til seg.I gamle dager hadde folk verken tommestokker eller mŒlebŒnd. SŒ kunne de ta medseg ting de ¿nsket Œ fŒ vite lengden pŒ, og mŒle dem pŒ alenstokken.(Etter Dahlen/Trondsen,Morgenvakten, s.22-24, Lutherstiftelsen, Oslo 1955?)

 

Vi har ikke et sliktGuds alenmŒl her i kirken. Men her har jeg en tommestokk!(Ta framtommestokken) DŽt at dethang et slags metermŒl i den gamle kirken skal minne oss pŒ at samme hvilke mŒlvi har for oss selv, for kirken, for Gud, eller endatil om vŒre mŒl er utenfor  kirken, sŒ har Gud et mŒl for vŒre liv.

 

Kanskje til ogmed kirken selv kan glemme dette mŒlet eller deler av det. Derfor er det fintat bildet vŒrt er hentet fra restaureringen av en kirke. For kirken mŒ av ogtil restaureres. Ikke bare i form av oppussing, men aller mest i sitt innhold.Det gjelder presten ogsŒ det!

 

Gud har et mŒlfor vŒre liv. For ditt og mitt liv.

 

For ÒJesus er Veien...Ó(Joh.14,6)

 

Og: ÇDetgjelder Œ ikke bare se veien,...men ogsŒ tre inn pŒ den.È

 

VII

 

Se nŒ pŒd¿pefonten. Den er mŒlestokk nr.1.

 

Se pŒ det renevannet.(¯s vann Žn gang.) Du og jeg som en gang ble renset i dŒpens bad, lever vi et rentliv, som kristne, i tanker, ord og gjerninger?

 

DŒpens sakramentgj¿r oss til kristne mennesker, til barn av den levende og hellige Gud. Ikonfirmasjonstiden, og pŒ denne konfirmasjonsdagen er du blitt, og blir du kalttil Œ stŒ i din dŒpspakt, til Œ leve et rent ungdomsliv, akkurat som Jesus vilkalle dere andre hjemme, og oss alle til et rent liv.

 

Se nŒ pŒ GudsOrd. Det er mŒlestokk nr.2. (L¿ft opp Bibelen)

 

Den fortelleross om Jesus, Veien, Sannheten og Livet. Nettopp derfor sa vi dette Œret atBibelen er hovedboken i konfirmasjonstiden. Den leste vi fra, l¾rer vi om ogfra, i den h¿rer vi om Jesus og Guds vilje. PŒ Bibelen peker Katekismen som vihar arbeidet sŒ mye med: De 10 Bud, Troen og FadervŒr. DŒpen, SkriftemŒlet.Nattverden.

 

VIII

 

(EtterDahlen/Trondsen, Morgenvakten, s.22-24, Lutherstiftelsen, Oslo 1955?)

 

Se nŒ pŒalteret.

 

Du og jeg misserpŒ Guds mŒl for vŒre liv! Vi skulle v¾re kristne. PŒ ordentlig. VŒre liv skullev¾re til ¾re for Ham. Men vi mŒ innr¿mme alle sammen at vi ofte er langt fradet mŒlet.

 

Nattverdenssakrament er mŒlestokk nr.3. Den gir oss del i det st¿rste offer som noen ganger gitt for mennesker. Det er gitt for alle dem som er kommet til kort.

 

Se nŒ pŒ br¿det.Nattverdbr¿det er lite og enkelt.(Hold fram br¿det.) Men det er n¿yaktig mŒlt til for denenkelte av oss. Her fŒr du og jeg del i hele Jesu fullbrakte verk pŒ Golgata.

 

Derfor brytesbr¿det (Bryt ett br¿d)og bringer Jesu offer pŒ Golgata hit til Hjelme i ditt og mitt sted. Alt somgikk i stykker for oss, skal fŒ bli helt i br¿det, som b¾rer Kristi legeme tiloss!

 

IX

 

I Jesu KristiKirke pŒ jord m¿ter vi Guds mŒlestokk. (Ta fram tommestokken)

 

Den fortelleross hva vi ikke har gjort, at vi har gjort det gale. Men den forteller oss ogsŒhva Gud har gjort for Œ frelse og tilgi oss.

 

Derfor trengervi, enten vi er konfirmanter, har konfirmasjon eller ei, Œ gŒ hit til Guds hus,hvor vi kan bruke Herrens mŒlestokk pŒ livet vŒrt.

 

Etterhvert vilvi i m¿tet med Ham oppleve at lengdemŒlet(Ta fram tommestokken)  forvandler seg til et rom-mŒl. For her i dette rommet rommesalle Guds gaver til deg. Her er Den H¿yeste Guds nŒde og rikdom(Pekoppover.) Nattverdkalkenmed vinen er ogsŒ et rom-mŒl.(Hold fram kalken.) Her er Guds nŒde og rikdom for denenkelte.

 

I sitt ord ogsine midler vil Han i dag, og i fremtiden gi deg og meg sin nŒde, renhet ogveiledning. Du som ikke strekker til skal fŒ del i Jesu fullkomne gjerning.

 

Dette ermeningen med livet.

 

St.Augustin fantdenne meningen:

 

ÇDu skapteoss til deg, Gud, og urolig er vŒrt hjerte, inntil vi finner hvile i deg!È

 

Han fant Han somÒ...er Veien...Ó(Joh.14,6)

 

ÇDet gjelderŒ ikke bare se veien,...men ogsŒ tre inn pŒ den.È

 

Dette er viktigogsŒ for oss. Det er ingen annen mŒte du kan fŒ ditt liv til Œ stemme medhimmelens mŒlestokk!(Ta fram tommestokken)

 

Til ¾re forFaderen, og S¿nnen, og Den Hellige nd, som var, er, og blir, EN Sann Gud, fraEvighet til Evighet! Amen.

 

svennam@hotmail.com