NyŒrsdag/Jesu Namnedag

Luk.2,21

H¿gmesse

 

I Jesu Navn!

 

Det er etkort, men enkelt, og tydelig Evangelium pŒ NyŒrsdagen, Jesu Navnedag. Talende nokkommer den en uke etter juledag. For Žn uke etter f¿dselen skulle alltid enj¿disk gutt bli omskŒret og fŒ sitt navn.

 

PΠdennedagen fikk ogsΠJesus sitt navn.

 

Det stŒr atengelen hadde nevnt det. Hva menes med det?

 

Jeg minner om Matteus 1:

 

ÒDŒ Jesus Kristus vartf¿dd, gjekk det sŒleis til: Mor hans, Maria, var trulova med Josef; men f¿r deikom saman, synte det seg at ho var med barn, ved Den Heilage Ande. Josef,festarmannen hennar, var ein rett-tenkt mann og ville ikkje f¿ra skam overhenne; han sette seg f¿re Œ skiljast frŒ henne sŒ stilt han kunne. Medan han notenkte pŒ dette, synte ein engel frŒ Herren seg for han i ein draum og sa:ÇJosef, Davids son! Ver ikkje redd Œ ta Maria heim til deg som kona di. Forbarnet som er avla i henne, er av Den Heilage Ande. Ho skal fŒ ein son, og duskal kalla han Jesus, for han skal frelsa folket sitt frŒ syndene deira.È Altdette hende sŒ det skulle oppfyllast, det Herren har tala gjennom profeten:

   SjŒ,m¿ya skal verta med barn og f¿da ein son,

        oghan skal kallast Immanuel

        –det tyder: Gud med oss.

   DŒJosef vakna or svevnen, gjorde han som Herrens engel hadde sagt til han, og tokbrura si heim til seg. Men han levde ikkje saman med henne f¿r ho hadde fŒttsonen sin; honom kalla han Jesus.Ó(1,18-24)

 

 

NavnetJesus sier altsŒ at Gud frelser. Det navnet skulle Jesus fŒ fordi han skulleÓfrelse sitt folk fra deres synderÓ. Dette var altsŒ engelens budskap.

 

Jesu navner derfor ikke bare et navn. Det inneholder det det beskriver, liksom Guds vesenbodde i Jesu kropp, bor Frelseren og hans frelse i navnet Jesus. Derfor kan detnavnet bŒde tr¿ste og uroe. Hos noen leger det hjertes sŒr. I andre hjertervekker det ubehag og vrede. Det hviskes av d¿ende lepper, men ogsŒ vednattverdbordet med uendelig takknemlighet og ¿mhet. Andre lepper hŒner ogforbanner det. Det er det mest elskede og mest bespottede av alle navn. Det ermed dette navn som med all tale om korset. For noen er det en dŒrskap og etanst¿t. Men for den som tror er det en Guds kraft til frelse.

Det navnetm¿ter oss nŒ igjen pŒ f¿rste dagen i det nye Œret. Vi skal fŒ begynne det nyeŒret i Jesu navn. Og vil ta det som overskrift alle de 365 dagene.

 

Det stŒrskrevet over hver ny uke i dette nye Œret. Men ogsŒ over alle s¿ndagene. DerformŒ vi ta imot disse s¿ndager som en god gave fra Gud og ta vare pŒ dem.

 

S¿ndagenheter jo i Bibelen Herrens Dag. Jesu dag, den dag Han sto opp fra de d¿de. Hvers¿ndag ringer kirkeklokkene pŒ ny for Œ feire Han seier og for Œ kalle oss tilHam. 1/7 av vŒrt liv har Gud tatt unna fra arbeid og mas, fra slit og plikterforn at vi skulle kunne samles i Jesu Navn. Apostelen Jakob taler i sitt brevom Ó det gode namnet som er nemnt over dykk.Ó (2,7) Det ble nevnt over oss allerede davi ble d¿pt: Presten tegnet korstegnet over deg da, og du ble d¿pt ÓI Namnet ŒtFaderen, Sonen og Den Heilage Ande.Ó Det nevnes over meg hver gang i starten avhver gudstjeneste.

 

Men ogsŒ hverdagene. Over hver og en av dem stŒr navnetJesus skrevet. ÒVŒr HerreJesus Kristus sj¿lv og Gud, vŒr Far, som har elska oss og i sin nŒde gjeve ossei evig tr¿yst og ei god von, han gjeve dykk mot i hjarta og styrke til altgodt, i ord og gjerning!Ó(2.Tess.3,16-17) Sliksier apostelen Paulus. Det er grunnregelen for et kristent liv.

 

I Jesu Navn skal vi fŒ leve alle dager vi fŒr.

 

II

 

Hvordanskal vi da gΠfram?

 

Vikan l¾re av det mange av oss allerede kan. Nemlig Œ be aftenb¿nn. H¿r bare:

 

NŒlukker seg mitt ¿ye,

GudFader i det h¿ye,

Ivaretekt meg ta!

Frasynd, fra sorg fra fare

Dinengel meg bevare,

Somledet har min fot i dag.

(NoS811)

 

Mangeav oss minnes nok de tall¿se ganger vi kunne legge oss ned trygt og godt i lyav b¿nnens velsignelse.

 

Deter ikke for ingen ting at Sivle skriver om ÇDen fyrste song eg h¿yra fekk, varmor sin song ved vogga.È

 

Densangen der dette verset senere er blitt lagt til:

 

ÓDensongen er om Jesus Krist,

vŒrFrelsar og Forsonar

Densyng ho no

Detveit eg vist

Blantenglars millionar.Ó

 

Jeg vil ogsŒfŒ si noen fŒ ord om hvor viktig det er som stŒr her om Guds engleskare og omat vi som tror pŒ Jesus har en skytsengel. For Jesus sier selv:

 

(Alle som tror pŒ meg)Çhar engler i himmelen som alltid ser min himmelske fars ansikt.È(Matt.18,10)

 

Etannet ord sier:

 

ÇHerrensengel slŒr leir til vern om dem som frykter Herren, og frir dem ut avfare.È(Sal.34,8)È

 

Mentilbake til aftenb¿nnen: Kanskje du kan en annen b¿nn?

 

Kj¾reGud, jeg har det godt!

Takkfor alt som jeg har fŒtt!

Duer god, du holder av meg,

Kj¾reGud, gŒ aldri fra meg.

PasspΠliten og pΠstor!

Gudbevare far og mor!

 

Jegsynes det er sŒ godt og trygt Œ fŒ be i aftenb¿nnen! Hvor vi gŒr, om vi ervŒken eller sover, sitter, stŒr eller gŒr, hviler eller arbeider, reiser eller eri ro skal vi fŒ hvile hos Jesus, og fŒ tro at Han er vŒr venn og bror, og atHan sender sin engel for Œ verge oss mot alle farer.

 

Hverkveld skal du fŒ be din aftenb¿nn, og vite at englene og Jesus passer pŒ deg!

 

III

 

Menikke bare barna skal fŒ komme til Jesus i b¿nnen. Og ikke bare barna skal fŒ besin aftenb¿nn. Det skal vi fŒ lov til alle sammen.

 

Ogda mŒ vi si litt om hvorfor vi fŒr lov til Œ be. Det er fordi Jesus har Œpnetveien til Faderen, til Gud.

 

Aftenb¿nnen,som uttallige m¿dre bŒde f¿r og nŒ har l¾rt sine barn, ja, gjerne far ogsŒ,enten det nŒ er en av dem vi har nevnt i dag, eller Fader VŒr selv.

 

Deter Jesus som l¾rer disiplene den b¿nnen ved Œ si:

 

Slikskal dere be:

 

DetŒ leve i b¿nn, det er Œ leve overgitt til Gud Herren Jesus Kristus.

 

ISalme 31 m¿ter vi en del av den b¿nnen Jesus ba pŒ korset:

 

ÓI dine hender, Herre Gud, overgir jeg min nd.Ó

 

Hansom ba slik, sto opp igjen fra d¿den! Og hver den som overgir seg til Ham ogber de samme ordene skal gj¿re det samme, og leve evig med Ham. Vi har flereeksempler:


ÇJegla meg ned og sovnet

-ogvŒknet,

forHerren holder meg oppe.È(Sal.3,6)

ÇIfred vil jeg legge meg ned

ogsove.

Fordu, Herre, bare du

larmeg hvile trygt.È(Sal.4,9)

 

ÇVoktmeg som din ¿yesten,

skjulmeg i skyggen

avdine vinger...È(Sal.17,8a)

 

 

ÇBarei hŒp til Gud

ermin sjel stille,

minfrelse kommer fra Ham.

BareHan er mitt fjell

ogmin frelse;

Haner min borg,

jegskal ikke rokkes


..È(Sal.62,2-3)


 

Salmistentar sin tilflukt til Herren. Det skal du og jeg ogsŒ fŒ gj¿re. Her er detn¾rliggende Œ tenke pŒ tilfluktsrommet som bilde. Det betyr: Hos Jesus er vitrygge hva som enn skjer. Ham blir vi aldri til skamme hos. Hva andre vil si,om de vil ryste pŒ hodet, trekke pŒ skuldrene, le av, eller til og medmotarbeide den som tror pŒ Jesus, sŒ er det sikkert at om vi kommer til Jesusblir vi frelst og fridd ut av Ham, det er fordi Han er seierherren over d¿den.Han drepte d¿den og beseiret syndens og den ondes makt.

 

IV

 

Aftenb¿nnener viktig. Vi taler ikke om skikk og bruk, men det som prof.Hallesby sier i sinber¿mte bok: ÇFra b¿nnens verden: Ç be er Œ lukke Jesus inn.È

 

Menda er vi ved det neste vi skal ta med oss i dag. NŒr vi i livet vi lever detsom aftenb¿nnen er: Ç lukke Jesu inn, da forbereder vi oss ogsŒ pŒ vŒr sistetime.

 

Deter derfor det er sŒ viktig med aftenb¿nn:

 

 ÇI dine hender (Herre Gud)

overgirjeg min Œnd,

duforl¿ser meg, Herre,

dutrofaste Gud.È(Sal.31,6)

 

ÇMenjeg skal i rettferd fŒ se ditt ansikt;

nŒrjeg vŒkner, skal jeg mettes

vedsynet av din skikkelse.È(Sal.17,15)

 

V

 

I Jesu Navnskal vi da fŒ sovne inn om kvelden, og sŒ ut av denne verden og inn i denkommende en dag. I Jesu Navn gŒr vi ogsŒ til bords i takk for Hans gaver og medtanke pŒ at han er vŒr usynlige gjest. Og det vi gj¿r i vŒrt arbeid, det gj¿rvi av hjertet som for Herren og ikke som for mennesker. Da blir vi tro ogsŒ idet som ser lite ut. Vi kan tilgi selv en stor forurettelse. Vi kan b¾re storesorger. For vi b¾rer dem ikke alene, men i Jesu Navn med en trofast venn vedvŒr side.

 

Laoss be:

SŒ berjeg deg, Herre Jesus, at ditt velsignede navn fŒr stŒ skrevet over alt det jegnŒ gŒr i m¿te. Jeg vet ikke hva som venter meg. Men jeg vet at du kommer til Œv¾re med meg, hva som enn hender. Jeg takker deg for at ditt navn fŒr stŒskrevet over hver ny dag, over arbeidsdager og h¿ytirsdager, over s¿rgedager ogsykdomsdager, over fristelsesdager og fremgangsdager over svakhetsdager og overd¿dens dag om det er din vilje at den skal komme nŒ i Œr. V¾r meg n¾r, HerreJesus. Da har jeg alt det jeg best trenger.(Etter Bo Giertz: leve medKristus, betraktning for nyŒrsdag)

 

Til®re for Faderen og Sonen og Den Heilage Ande, som var, er og vere skal, EINSann Gud, frŒ ®ve til ®ve.

 

svennam@hotmail.com